Zobacz pełną wersję : NIKON 300/2,8 AF - do sportu ??
Witam Serdecznie !
Pytanko moje dla osób fotografujące tym szkiełkiem - jest tu może osoba która fotografuje sport tym obiektywem ? Oraz czy mógł by ktoś z was rzucić kilka sampli ?
Chodzi mi o obiektyw tej generacji
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/DSC9635re_xnqhqwq-1.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/DSC9635re_xnqhqwq.jpg)
Dziękuję
Jak planujesz zakup w granicach 6 tys, to proponuję zmianę planów. serwis w razie awarii wypnie się na Ciebie z powodu braku części. Warto pomyśleć o S300 2,8
Tylko co w takim obiektywie może się popsuć? To nie jest piszczący AF-S czy AF-I.
Tylko co w takim obiektywie może się popsuć? To nie jest piszczący AF-S czy AF-I.
Wszystko, dostajesz piłką, nie wiem, masz wyrwany bagnet.......... to nie szkło studyjne, które używasz w ,,sterylnych,, warunkach, tylko reporterskie i w dodatku duże, ciężkie i niewygodne.
Zależy za jaką kasę masz to szkło do wyrwania. Jeżeli rzeczywiście w granicach 6k to raczej rozejrzyj się za Sigmą, bo ta 300 będzie za wolna do sportu, a z TC to już w ogóle nie powalczysz. Następne w kolejce jest 300 AF-I. Ale tutaj za szkło w bardzo dobrym stanie musisz liczyć ok 7k. Aktualnie wisi takie na alledrogo - z fotek wygląda ok. Ale tutaj też jest ryzyko, bo nie naprawiają. Ja osobiście zaryzykowałem i zakupiłem sobie właśnie wersje AF-I w stanie sklepowym i śmiga aż miło już od 2 lat. Inną sprawą jest to, że nie kupowałem tego szkła do zarabiania i nie jest ono tak mocno eksploatowane jak u zawodowców. W przypadku wersji AF-I najważniejsze są oględziny i testy szkła na żywo.
Podsumowując, do sportu wersje AF bym odpuścił.
Pzdr
Mały offtop, wie ktoś ile warte są obecnie używane afs 300 2.8 vrI?
Mały offtop, wie ktoś ile warte są obecnie używane afs 300 2.8 vrI?
Ostatnio mignęła mi w granicach 15-16tys.
Hmm... drogo, zważywszy, że jest to cena netto nowszej wersji, a takie szkła w większości kupują zawodowcy na fv. Co do szkieł AF to jest tak, że zyskują one na szybkości z body jednocyfrowymi. Mam porównanie w domu na d70s i D2xs - różnica jest wprost kolosalna.
Ja mam zupełnie odmienne zdanie, to szkło wytrzyma zdecydowanie dłużej i zniesie więcej niż AF-I, w nim nie ma się co popsuć. Miałem bliźniacze AFD 300/4 Nikona. To pancerne szkło, niezniszczalne. Jak nie będziesz nim gwoździ wbijał to posłuży długo. Co do szybkości AF to dużo daje płynna regulacja zakresu AF podobnie jet w AFD 300/4 którego używałem do ptaków i dawał radę. Oczywiście to nie to samo co AFS no ale i kasa inna. Nie mamy za to żadnych problemów z FF BF.
mateo912
30-11-2012, 01:27
Ja mam zupełnie odmienne zdanie, to szkło wytrzyma zdecydowanie dłużej i zniesie więcej niż AF-I, w nim nie ma się co popsuć. Miałem bliźniacze AFD 300/4 Nikona. To pancerne szkło, niezniszczalne. Jak nie będziesz nim gwoździ wbijał to posłuży długo. Co do szybkości AF to dużo daje płynna regulacja zakresu AF podobnie jet w AFD 300/4 którego używałem do ptaków i dawał radę. Oczywiście to nie to samo co AFS no ale i kasa inna. Nie mamy za to żadnych problemów z FF BF.
Tak jak napisali wyżej. Jest co się popsuć a napawa niemal niemożliwa. A co do bf/ff to też się mylisz. Jest tak samo możliwa i o wiele bardziej ryzykowna niż w af- i/s ponieważ poza regulacja w puszce(co nie zawsze wystarcza) nie ma innej możliwości(serwis Co tego nie poprawi)
rychu_cmg
30-11-2012, 01:44
Ktoś już napisał wcześniej na forum, że serwis ze względu na brak części nie podejmuje się już naprawy 300 AF-I. Więc jest to ryzykowny zakup.
mateo912
30-11-2012, 03:52
Ktoś już napisał wcześniej na forum, że serwis ze względu na brak części nie podejmuje się już naprawy 300 AF-I. Więc jest to ryzykowny zakup.
Dokładnie to samo jest z 300 2.8 af.
Ludzie te szkła mogą mieć po kilkanaście lat od ładnych kilku nieprodukowane i doczekały sie juz 4/5 następców więc nie dziwmy sie ze jak sie zepsuje to jest problem z częściami.
krolewicz
30-11-2012, 11:51
no ale w af-i nie do zastąpienia jest silnik, a w AF nie ma silnika, tylko proste trybiki :)
mateo912
30-11-2012, 12:10
no ale w af-i nie do zastąpienia jest silnik, a w AF nie ma silnika, tylko proste trybiki :)
Które raczej tez nie są juz produkowane (bo i po co?;) )a te trybiki nie są takie same u wszystkich.
Dokładnie to samo jest z 300 2.8 af.
Ludzie te szkła mogą mieć po kilkanaście lat od ładnych kilku nieprodukowane i doczekały sie juz 4/5 następców więc nie dziwmy sie ze jak sie zepsuje to jest problem z częściami.
Idąc tym tropem trzeba kupować tylko nowe szkła... jeszcze raz podkreślę przewagę AF-D nad AF-I w kwestii awaryjności i ewentualnych napraw. Tak jak pisałem wcześniej szkła bez własnego silnika AF wykazują zdecydowanie mniejszą tendencje do FF czy BF, wiele osób nawet z tego forum to potwierdzi
mateo912
10-12-2012, 11:17
Idąc tym tropem trzeba kupować tylko nowe szkła... jeszcze raz podkreślę przewagę AF-D nad AF-I w kwestii awaryjności i ewentualnych napraw. Tak jak pisałem wcześniej szkła bez własnego silnika AF wykazują zdecydowanie mniejszą tendencje do FF czy BF, wiele osób nawet z tego forum to potwierdzi
że się powtórzę.
Tak jak napisali wyżej. Jest co się popsuć a napawa niemal niemożliwa. A co do bf/ff to też się mylisz. Jest tak samo możliwa i o wiele bardziej ryzykowna niż w af- i/s ponieważ poza regulacja w puszce(co nie zawsze wystarcza) nie ma innej możliwości(serwis Co tego nie poprawi)
teraz rozumiesz że "przewaga" szkieł AF-d nie istnieje?
bo:
a) są wolniejsze
b) mają problemy z przeostrzaniem małych odległości
c) jeśli tylko jest jakiś problem z AF i nie mieści się w skali af-tunning w puszce to jest on nienaprawialny?
AF-D, a AF-I(S)
Przez lata przewinely mi sie 2 sztuki AF-D f4 ( 2-ga sie na forum sprzedaje) teraz mam AF-I 300 2.8.
Nie da sie 300 f4 z 300 2.8 porownac, roznica gabarytow, swiatlo 2.8 i ceny robi swoje, wiec odniesienie, ze AF-D 300 2.8 jest podobne nie ma sensu.
Mowa o 300mm 2.8, wiec np AF-D jest wolniejszy i to odczuwalnie, jest nieco szyciej na pro body(np D3), ale jak ktos planuje np na D300 uzywac to szalenstwa nie ma i do dynamicznych zdjec trzeba sie pogodzic, ze czasmi AF nie da rady, ja takie porwonanie na zywo robilem.
Na moje oko AF-I jest moze minimalnie wolniejsze od AF-S, ale AF-D to tyle i to odczuwalnie. Ale to logiczne i analogicznie VR I ma AF jeszcze lepszy, a VR II pewnie jeszcze lepszy, ale togo to nie uzywalem wiec nie wiem. Tu jest predkosc AF-I, po calym zakresie (https://www.youtube.com/watch?v=RJo82o3NguA)
Ja uwazam, ze AF-D 2.8 do sportu sie nie nadaje, niestety trzeba za predkosc AF trzeba zaplacic. Inaczej kazdy PRO mial by ciagle AF-D, tak to jest, ze za minimalne roznice trzeba w sprzecie foto sporo zaplacic, dla porownania D3 vs D3s.
Wytrzymalosc
to szkło wytrzyma zdecydowanie dłużej i zniesie więcej niż AF-I ... Jak nie będziesz nim gwoździ wbijał to posłuży długo.
Odnosnie tego co zniesie AF-I i ile mocniejsze jest AF-D. Co to za gdybanie o gwozdziach, do tego sie mlotek kupuje, a tak proste narzedzie mozna zepsuc.
To, ze AF-D jest proste nie oznacza, ze sie nie psuje, jak sie tasmy rozleca to tez, af nie bedzie dzialal.
Tu sa zdjecia mojego AF-I, jak widac wiele przeszla u poprzednich wlascicieli i dziala jak nowe.
Nikkor AF-I-300mm-f2.8 (https://www.dropbox.com/sh/fpris0kspi6quhg/luq5_xi9qv)
Serwis
Podziele sie tym co sie odnosnie serwisu 300mm 2.8 dowiedzialem.
Nikon nie serwisuje AF-I od 11 lat
nie serwsuje tez AF-S I i lada dzien przestanie AF-S II. Analogicznie nie serwisuje starszych obiektywow.
Tylko trzeba rozumiec co oznacza, ze Nikon nie serwisuje danego obiektywu.
Jak mi dokladnie pan w Nikonie wyjasnil oznacza to tyle, ze nie produkuje sie czesci do tych obiektywow mozliwe, ze czesci gdzies tam w serwise na swiecie moga byc. Z tego co on wie to ostatni 300mm AF-I byl u nich w serwisiel 3 lata temu.
Ja pytalem o czyszczenie w srodku, smarowanie pierscienia AF. Po wstepnych ogledzinach powiedzial, ze sie podejma wykonania, ale dla mnie czekanie 3 tyg na wycene, to zdecydowanie za dlugo.