PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON 300/2,8 AF - do sportu ??

rusio18
26-11-2012, 13:28
Witam Serdecznie !

Pytanko moje dla osób fotografujące tym szkiełkiem - jest tu może osoba która fotografuje sport tym obiektywem ? Oraz czy mógł by ktoś z was rzucić kilka sampli ?

Chodzi mi o obiektyw tej generacji

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/DSC9635re_xnqhqwq-1.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/DSC9635re_xnqhqwq.jpg)

Dziękuję

-bob-
26-11-2012, 14:08
Jak planujesz zakup w granicach 6 tys, to proponuję zmianę planów. serwis w razie awarii wypnie się na Ciebie z powodu braku części. Warto pomyśleć o S300 2,8

TOP67
26-11-2012, 14:47
Tylko co w takim obiektywie może się popsuć? To nie jest piszczący AF-S czy AF-I.

-bob-
26-11-2012, 15:47
Tylko co w takim obiektywie może się popsuć? To nie jest piszczący AF-S czy AF-I.

Wszystko, dostajesz piłką, nie wiem, masz wyrwany bagnet.......... to nie szkło studyjne, które używasz w ,,sterylnych,, warunkach, tylko reporterskie i w dodatku duże, ciężkie i niewygodne.

Endryou
26-11-2012, 16:54
Zależy za jaką kasę masz to szkło do wyrwania. Jeżeli rzeczywiście w granicach 6k to raczej rozejrzyj się za Sigmą, bo ta 300 będzie za wolna do sportu, a z TC to już w ogóle nie powalczysz. Następne w kolejce jest 300 AF-I. Ale tutaj za szkło w bardzo dobrym stanie musisz liczyć ok 7k. Aktualnie wisi takie na alledrogo - z fotek wygląda ok. Ale tutaj też jest ryzyko, bo nie naprawiają. Ja osobiście zaryzykowałem i zakupiłem sobie właśnie wersje AF-I w stanie sklepowym i śmiga aż miło już od 2 lat. Inną sprawą jest to, że nie kupowałem tego szkła do zarabiania i nie jest ono tak mocno eksploatowane jak u zawodowców. W przypadku wersji AF-I najważniejsze są oględziny i testy szkła na żywo.
Podsumowując, do sportu wersje AF bym odpuścił.

Pzdr

Frodo
26-11-2012, 17:12
Mały offtop, wie ktoś ile warte są obecnie używane afs 300 2.8 vrI?

-bob-
26-11-2012, 18:57
Mały offtop, wie ktoś ile warte są obecnie używane afs 300 2.8 vrI?

Ostatnio mignęła mi w granicach 15-16tys.

Frodo
26-11-2012, 20:37
Hmm... drogo, zważywszy, że jest to cena netto nowszej wersji, a takie szkła w większości kupują zawodowcy na fv. Co do szkieł AF to jest tak, że zyskują one na szybkości z body jednocyfrowymi. Mam porównanie w domu na d70s i D2xs - różnica jest wprost kolosalna.

fridrih
29-11-2012, 23:55
Ja mam zupełnie odmienne zdanie, to szkło wytrzyma zdecydowanie dłużej i zniesie więcej niż AF-I, w nim nie ma się co popsuć. Miałem bliźniacze AFD 300/4 Nikona. To pancerne szkło, niezniszczalne. Jak nie będziesz nim gwoździ wbijał to posłuży długo. Co do szybkości AF to dużo daje płynna regulacja zakresu AF podobnie jet w AFD 300/4 którego używałem do ptaków i dawał radę. Oczywiście to nie to samo co AFS no ale i kasa inna. Nie mamy za to żadnych problemów z FF BF.

mateo912
30-11-2012, 01:27
Ja mam zupełnie odmienne zdanie, to szkło wytrzyma zdecydowanie dłużej i zniesie więcej niż AF-I, w nim nie ma się co popsuć. Miałem bliźniacze AFD 300/4 Nikona. To pancerne szkło, niezniszczalne. Jak nie będziesz nim gwoździ wbijał to posłuży długo. Co do szybkości AF to dużo daje płynna regulacja zakresu AF podobnie jet w AFD 300/4 którego używałem do ptaków i dawał radę. Oczywiście to nie to samo co AFS no ale i kasa inna. Nie mamy za to żadnych problemów z FF BF.

Tak jak napisali wyżej. Jest co się popsuć a napawa niemal niemożliwa. A co do bf/ff to też się mylisz. Jest tak samo możliwa i o wiele bardziej ryzykowna niż w af- i/s ponieważ poza regulacja w puszce(co nie zawsze wystarcza) nie ma innej możliwości(serwis Co tego nie poprawi)

rychu_cmg
30-11-2012, 01:44
Ktoś już napisał wcześniej na forum, że serwis ze względu na brak części nie podejmuje się już naprawy 300 AF-I. Więc jest to ryzykowny zakup.

mateo912
30-11-2012, 03:52
Ktoś już napisał wcześniej na forum, że serwis ze względu na brak części nie podejmuje się już naprawy 300 AF-I. Więc jest to ryzykowny zakup.

Dokładnie to samo jest z 300 2.8 af.
Ludzie te szkła mogą mieć po kilkanaście lat od ładnych kilku nieprodukowane i doczekały sie juz 4/5 następców więc nie dziwmy sie ze jak sie zepsuje to jest problem z częściami.

krolewicz
30-11-2012, 11:51
no ale w af-i nie do zastąpienia jest silnik, a w AF nie ma silnika, tylko proste trybiki :)

mateo912
30-11-2012, 12:10
no ale w af-i nie do zastąpienia jest silnik, a w AF nie ma silnika, tylko proste trybiki :)

Które raczej tez nie są juz produkowane (bo i po co?;) )a te trybiki nie są takie same u wszystkich.

fridrih
10-12-2012, 10:29
Dokładnie to samo jest z 300 2.8 af.
Ludzie te szkła mogą mieć po kilkanaście lat od ładnych kilku nieprodukowane i doczekały sie juz 4/5 następców więc nie dziwmy sie ze jak sie zepsuje to jest problem z częściami.

Idąc tym tropem trzeba kupować tylko nowe szkła... jeszcze raz podkreślę przewagę AF-D nad AF-I w kwestii awaryjności i ewentualnych napraw. Tak jak pisałem wcześniej szkła bez własnego silnika AF wykazują zdecydowanie mniejszą tendencje do FF czy BF, wiele osób nawet z tego forum to potwierdzi

mateo912
10-12-2012, 11:17
Idąc tym tropem trzeba kupować tylko nowe szkła... jeszcze raz podkreślę przewagę AF-D nad AF-I w kwestii awaryjności i ewentualnych napraw. Tak jak pisałem wcześniej szkła bez własnego silnika AF wykazują zdecydowanie mniejszą tendencje do FF czy BF, wiele osób nawet z tego forum to potwierdzi

że się powtórzę.

Tak jak napisali wyżej. Jest co się popsuć a napawa niemal niemożliwa. A co do bf/ff to też się mylisz. Jest tak samo możliwa i o wiele bardziej ryzykowna niż w af- i/s ponieważ poza regulacja w puszce(co nie zawsze wystarcza) nie ma innej możliwości(serwis Co tego nie poprawi)
teraz rozumiesz że "przewaga" szkieł AF-d nie istnieje?
bo:
a) są wolniejsze
b) mają problemy z przeostrzaniem małych odległości
c) jeśli tylko jest jakiś problem z AF i nie mieści się w skali af-tunning w puszce to jest on nienaprawialny?

lukaszm
12-12-2012, 19:21
AF-D, a AF-I(S)
Przez lata przewinely mi sie 2 sztuki AF-D f4 ( 2-ga sie na forum sprzedaje) teraz mam AF-I 300 2.8.
Nie da sie 300 f4 z 300 2.8 porownac, roznica gabarytow, swiatlo 2.8 i ceny robi swoje, wiec odniesienie, ze AF-D 300 2.8 jest podobne nie ma sensu.
Mowa o 300mm 2.8, wiec np AF-D jest wolniejszy i to odczuwalnie, jest nieco szyciej na pro body(np D3), ale jak ktos planuje np na D300 uzywac to szalenstwa nie ma i do dynamicznych zdjec trzeba sie pogodzic, ze czasmi AF nie da rady, ja takie porwonanie na zywo robilem.
Na moje oko AF-I jest moze minimalnie wolniejsze od AF-S, ale AF-D to tyle i to odczuwalnie. Ale to logiczne i analogicznie VR I ma AF jeszcze lepszy, a VR II pewnie jeszcze lepszy, ale togo to nie uzywalem wiec nie wiem. Tu jest predkosc AF-I, po calym zakresie (https://www.youtube.com/watch?v=RJo82o3NguA)
Ja uwazam, ze AF-D 2.8 do sportu sie nie nadaje, niestety trzeba za predkosc AF trzeba zaplacic. Inaczej kazdy PRO mial by ciagle AF-D, tak to jest, ze za minimalne roznice trzeba w sprzecie foto sporo zaplacic, dla porownania D3 vs D3s.

Wytrzymalosc

to szkło wytrzyma zdecydowanie dłużej i zniesie więcej niż AF-I ... Jak nie będziesz nim gwoździ wbijał to posłuży długo.
Odnosnie tego co zniesie AF-I i ile mocniejsze jest AF-D. Co to za gdybanie o gwozdziach, do tego sie mlotek kupuje, a tak proste narzedzie mozna zepsuc.
To, ze AF-D jest proste nie oznacza, ze sie nie psuje, jak sie tasmy rozleca to tez, af nie bedzie dzialal.

Tu sa zdjecia mojego AF-I, jak widac wiele przeszla u poprzednich wlascicieli i dziala jak nowe.
Nikkor AF-I-300mm-f2.8 (https://www.dropbox.com/sh/fpris0kspi6quhg/luq5_xi9qv)

Serwis
Podziele sie tym co sie odnosnie serwisu 300mm 2.8 dowiedzialem.
Nikon nie serwisuje AF-I od 11 lat
nie serwsuje tez AF-S I i lada dzien przestanie AF-S II. Analogicznie nie serwisuje starszych obiektywow.
Tylko trzeba rozumiec co oznacza, ze Nikon nie serwisuje danego obiektywu.
Jak mi dokladnie pan w Nikonie wyjasnil oznacza to tyle, ze nie produkuje sie czesci do tych obiektywow mozliwe, ze czesci gdzies tam w serwise na swiecie moga byc. Z tego co on wie to ostatni 300mm AF-I byl u nich w serwisiel 3 lata temu.

Ja pytalem o czyszczenie w srodku, smarowanie pierscienia AF. Po wstepnych ogledzinach powiedzial, ze sie podejma wykonania, ale dla mnie czekanie 3 tyg na wycene, to zdecydowanie za dlugo.