Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Proszę o ocenę
blue.jeans
25-11-2012, 19:42
Proszę o ocenę moich zdjęć. :) Zdjęcia nie były przerabiane. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/45d0b6fc733601d3gen-1.jpg
źródło (http://images44.fotosik.pl/508/45d0b6fc733601d3gen.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/d173392806f3500d-1.jpg
źródło (http://images41.fotosik.pl/1855/d173392806f3500d.jpg)
ale o co chodzi? taki niedzielny żart? co mamy na tych zdjęciach oceniać?
przykro mi, ale jak dla mnie masakra
astramus
26-11-2012, 00:31
Nie wiem czy toi dobre skojarzenie ale zdjęcia pasują do taniego "sztampowego" horroru. No niestety. Przydałoby się na początku ostrość na oczach. To jednak priorytet.
M.
2 jest fajne, jak by zrobił to ktoś znany....
Kajtuś Czarodziej
26-11-2012, 09:32
Posłuchaj,
Szanuję to, że miałeś/łaś odwagę, ale zanim następnym razem wstawisz tu zdjęcia, to przeczytaj i zastosuj rady zawarte w tym wątku:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=76082
Tak będzie z korzyścią dla wszystkich. Modelki, Ciebie i forumowiczów.
Pozdrawiam
Kajtek
TheKilla
26-11-2012, 10:42
Po pierwsze: to pstryki. Wyglądają na przypadkowe i są dowodem na nieopanowanie aparatu.
A fakt, że nie były przerabiane... nieznajomością obsługi programu graficznego lub też lenistwem po prostu nie wypada się chwalić.
tragedia. Do kosza zdecydowanie.
nathaniel
26-11-2012, 11:21
dlaczego do kosza, jedynka ma potencjał, poza tym można sobie poćwiczyć wyciaganie detali :), 2 za bardzo artystyczna :)
mirekkania
26-11-2012, 12:19
1. ma poważne niedociągnięcia techniczne. Ekspozycja jest za niska. Nawet, jeśli taki był zamiar zdjęcia, to niedoświetlenie nie nadaje mu żadnego wyrazu. Jest za to ciekawa modelka. W połaczeniu z tym, co dzieje się w tle, widzę ogromny potencjał na bardzo dobry i ciekawy portret.
Mam wrażenie, że nie do końca opanowałeś wszystkie składowe na tym zdjęciu, dlatego jest poczucie, że zdjęcie jest złe.
Trochę inaczej bym kadrował. Może odszedł o pół metra od modelki, ugiął kolana i przesunął aparat tak, aby dolna krawędź kadru przebiegała na wysokości pępka, nie bioder.
Moje podstawowe zarzuty, to nieciekawe kadrowanie i niedoświetlenie. Obróbka leży, ale to sprawa drugorzędna w fotografii.
2. Jest znacznie lepiej ze światłem, ale kadr leży. Jeśli wzorowałeś się na portretach Arnolda Newmana, to się niestety nie udało. Ale byłoby duzo lepiej, gdybyś zostawił trochę więcej po lewej stronie kadru i dużo więcej po prawej. Polecam obejrzeć twórczość wymienionego portrecisty.
Reasumując, jak na mój gust i wrażliwość, to jeśli są takie początki, to będzie dobrze. Oglądaj zdjęcia klasyków. Ale tych prawdziwych.
Broń Boże nie sugeruj się galeriami fotograficznych forów internetowych. Pełne są oklepanych póz i przewidywalnych kompozycji.
Polecam antykwariaty z papierowymi albumami i wizyty w galeriach sztuki, i muzeach.
Dwójka w kwadrat i nie będzie najgorzej + poprawki ostrości i kontrastu.
Jedynka za ciemna , nie sądzę żeby po rozjaśnieniu coś z tego jeszcze było.
W pozostałych kwestiach zgodzę się z MirkiemKanią
1. ma poważne niedociągnięcia techniczne. Ekspozycja jest za niska. Nawet, jeśli taki był zamiar zdjęcia, to niedoświetlenie nie nadaje mu żadnego wyrazu. Jest za to ciekawa modelka. W połaczeniu z tym, co dzieje się w tle, widzę ogromny potencjał na bardzo dobry i ciekawy portret.
Mam wrażenie, że nie do końca opanowałeś wszystkie składowe na tym zdjęciu, dlatego jest poczucie, że zdjęcie jest złe.
Trochę inaczej bym kadrował. Może odszedł o pół metra od modelki, ugiął kolana i przesunął aparat tak, aby dolna krawędź kadru przebiegała na wysokości pępka, nie bioder.
Moje podstawowe zarzuty, to nieciekawe kadrowanie i niedoświetlenie. Obróbka leży, ale to sprawa drugorzędna w fotografii.
2. Jest znacznie lepiej ze światłem, ale kadr leży. Jeśli wzorowałeś się na portretach Arnolda Newmana, to się niestety nie udało. Ale byłoby duzo lepiej, gdybyś zostawił trochę więcej po lewej stronie kadru i dużo więcej po prawej. Polecam obejrzeć twórczość wymienionego portrecisty.
Reasumując, jak na mój gust i wrażliwość, to jeśli są takie początki, to będzie dobrze. Oglądaj zdjęcia klasyków. Ale tych prawdziwych.
Broń Boże nie sugeruj się galeriami fotograficznych forów internetowych. Pełne są oklepanych póz i przewidywalnych kompozycji.
Polecam antykwariaty z papierowymi albumami i wizyty w galeriach sztuki, i muzeach.
Tego Pana sluchaj reszta nabiła sobie tylko licznik.
A mnie się modelka bardzo podoba.
Jakbyś na 1. wyciągnął światła z cieni, zjechał saturacją, dodał białą ramkę...
Nr.2 w kwadrat z ramką.
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać, ja już się w dwójce zakochałem: http://fotoo.pl//out.php?i=437010_d173392806f3500d.jpg
Tego Pana sluchaj reszta nabiła sobie tylko licznik.
A to przepraszam jest jakis wyscig z rodzaju kto ma wiecej postow??? Nie rozumiem. Jak sie ma duzo postow to to jakis prestiz jest???
Co do zdjec to autorze... Musisz zdac sobie sprawe ze kupno aparatu nie czyni z ciebie fotografa. Jesli mam byc szczery to na 100% nawet nie zajzales do instrukcji. Zacznij od opanowania aparatu, ogolnej wiedzy o fotografii, kadrowaniu, swietle itd. Tutaj raczej nie ma co oceniac. Krotko mowiac wszystko zle!
mirekkania
26-11-2012, 23:50
Krotko mowiac wszystko zle!Bardzo bym polemizował. Wprawdzie technicznie jest słabo, to jednak "oko jest". I to jest widać. A tego się nie da nauczyć, ani tym bardziej wyfotoszopować.
Kajtuś Czarodziej
27-11-2012, 00:14
Bardzo bym polemizował. Wprawdzie technicznie jest słabo, to jednak "oko jest". I to jest widać. A tego się nie da nauczyć, ani tym bardziej wyfotoszopować.
To chyba jest prowokacja?
Uzasadnij swoją wypowiedź. Na jakiej podstawie tak sądzisz?
Tu nie ma nic.
Nie ma kadru, kompozycji, naświetlenia, balansu bieli. Nie ma zamysłu, nie ma momentu. Nie ma nic.
mirekkania
27-11-2012, 00:33
Nie ma kadru, kompozycji, naświetlenia, balansu bieli. Nie ma zamysłu, nie ma momentu. Nie ma nic.
Jak wytłumaczyć niewidomemu kolor biały?
Prowokacji tu nie ma. Opisałem, co widzę. Te zdjęcia mają potencjał, którego nie ma w setce innych, pełnych wazeliny wątków tego forum. A to, że ktoś tego potencjału nie widzi, to akurat nie jest dla mnie żadnym zaskoczeniem.
Witam,
To chyba jest prowokacja?
Uzasadnij swoją wypowiedź. Na jakiej podstawie tak sądzisz?
Tu nie ma nic.
Miałem się nie odzywać, bo zadym nie lubię, ale całkowicie się zgadzam z Mirkiem. Jedynka jest niezła, tylko technika kuleje, ale to akurat jest łatwe do nadrobienia. Bo zamysł jest, moment jest, kadr w sumie też łatwo do poprawienia ( widziałem duuuużo gorsze "miszczuuuff" na Forum ). Co do dwójki się nie wypowiem, do mnie nie gada.
Pozdrawiam, QuadMan.
Dopisane: Zaczęłem pisać tego posta, ale musiałem przerwać i Mirek Kania mnie ubiegł.
A my tu oceniamy zamysl fotografa, to co mogl zrobic z tym zdjeciem a czego nie zrobil czy produkt finalny???? Co do oka to sie nie zgodze. Jesli ktos ma ''dobre oko'' to z reguly kazda fotka to odwzorowuje. Technicznie nie musi byc super ale jest ''cos'' poza tym. Tutaj ani jedynka ani tym bardziej dwojka tego nie ma. To zwykle, calkowicie nieudane pstryki moim zdaniem.
Dla mnie laska na fotkach jest magiczna. Trochę obróbki i już to widać.
EDIT: te fotki nie są jak te nudne, poprawne, obrzydliwe, kolorowe kluchy, których pełno na forum. mirekkania może tylko on to widzi.
Dla mnie laska na fotkach jest magiczna. Trochę obróbki i już to widać.
EDIT: te fotki nie są jak te nudne, poprawne, obrzydliwe, kolorowe kluchy, których pełno na forum. mirekkania może tylko on to widzi.
Widze ze nowe standardy wchodza :-) Teraz bedziemy zachwycac sie nieudanymi, przypadkowymi zdjeciami praktycznie prosto z puszki bez zadnych wartosci technicznych, estetycznych i artystycznych :-) Natomiast te, w ktore ktos wklada duzo serca, pracy, wiedzy, umiejetnosci (fotograf i modelka), te nad ktorymi ktos sleczy nocami zeby osiagnac efekt, ktory go zadowoli, ktore sa przemyslane lub nie ale udane bedziemy nazywac: ''nudne, poprawne, obrzydliwe, kolorowe kluchy, których pełno na forum.'' NO TO JUZ SA JAKIES JAJA :-) :-) :-)
RobertMiernik
27-11-2012, 12:07
Widze ze nowe standardy wchodza :-) Teraz bedziemy zachwycac sie nieudanymi, przypadkowymi zdjeciami praktycznie prosto z puszki bez zadnych wartosci technicznych, estetycznych i artystycznych :-) Natomiast te, w ktore ktos wklada duzo serca, pracy, wiedzy, umiejetnosci (fotograf i modelka), te nad ktorymi ktos sleczy nocami zeby osiagnac efekt, ktory go zadowoli, ktore sa przemyslane lub nie ale udane bedziemy nazywac: ''nudne, poprawne, obrzydliwe, kolorowe kluchy, których pełno na forum.'' NO TO JUZ SA JAKIES JAJA :-) :-) :-)
Przykro mi, ale ślęczenie nocami nad zdjęciem nie jest dla mnie wyznacznikiem a wręcz zwykle świadczy o spitolonym temacie...
Wprawdzie same zdjęcia mocno marne raczej jeśli chodzi o stronę techniczną, o tyle z umiejętnościami siedzenia nocami się absolutnie nie zgadzam...
Żeby całkiem nie offtopić, to pierwsze moim zdaniem kosz, nic z niego nie będzie, nic sobą nie prezentuje, trzeba poprawić i tyle.
Dwójka, hm, gdyby można było uznać, że to zamierzony kadr to bym powiedział, że ciekawe, można by ciut przyciąć (jak już ktoś pisał na pewno) ale mogłoby coś w sobie mieć. Natomiast niestety w zestawieniu z pierwszym wyłania się obraz kogoś kto pewnie podchodząc do modelki potknął się na jakimś kamyku i przypadkowo wyzwolił migawkę...
mirekkania
27-11-2012, 12:30
Dla wyjaśnienia, uważam, że oba zdjęcia są spitolone. Zresztą to napisałem wcześniej. Myślę jednak, że w przeciwieństwie do
wyłania się obraz kogoś kto pewnie podchodząc do modelki potknął się na jakimś kamyku i przypadkowo wyzwolił migawkę... osoba, która wykonała oba omawiane zdjęcia może nieświadomie, ale jakiś tam pomysł na zdjęcie miała.
To czy mam rację, czy nie, okaże się, jeśli zobaczymy następne próby. Możliwe, że RobertMiernik ma rację i sa to tylko przypadki. Ale możliwe, że objawił się nam własnie mniejszy/większy talent, który potrzebuje tylko opanować narzędzie, które trzyma w dłoni. Na pewno jednak, teksty w stylu "tu nie ma nic", "kosz", nie zmotywują nikogo do pracy.
Przykro mi, ale ślęczenie nocami nad zdjęciem nie jest dla mnie wyznacznikiem a wręcz zwykle świadczy o spitolonym temacie...
Wprawdzie same zdjęcia mocno marne raczej jeśli chodzi o stronę techniczną, o tyle z umiejętnościami siedzenia nocami się absolutnie nie zgadzam...
Ja natomiast uwazam ze ogrom pracy wlozony w zdjecia (nawet jesli sa one bardzo dobre techniecznie - ekspozycja, kadr itp) zawsze jest cenniejszy niz brak jakiejkolwiek pracy nad zdjeciami. Dla mnie jest to brak szacunku dla klienta i tyle.
Nawiazujac do tego co napisales to gdyby autor przysiedzial troche nad tymi fotkami to mogloby byc o wiele lepiej a przy okazji wiele by sie nauczyl ale po co. Przeciez siedzenie nad fotkami jest bezcelowe a umiejetnosci nie potrzebne... Nie dla mnie!
Dla wyjaśnienia, uważam, że oba zdjęcia są spitolone. Zresztą to napisałem wcześniej. Myślę jednak, że w przeciwieństwie do osoba, która wykonała oba omawiane zdjęcia może nieświadomie, ale jakiś tam pomysł na zdjęcie miała.
Pomysl to raczej cos swiadomego dlatego nie rozumiem jak mozna miec pomysl nieswiadomie!!!
mirekkania
27-11-2012, 12:56
Pomysl to raczej cos swiadomego dlatego nie rozumiem jak mozna miec pomysl nieswiadomie!!!I tutaj ocieramy się o tzw. "talent". Czyli coś, co trudno wytłumaczyć, jak ktos nie wie o co chodzi.
I tutaj ocieramy się o tzw. "talent". Czyli coś, co trudno wytłumaczyć, jak ktos nie wie o co chodzi.
Jesli widzisz po tych fotkach talent ich autora to pewnie widzisz go w kazdym zdjeciu publikowanym na tym forum i nie tylko. Ja tego w tych fotkach nie widze. Nie twierdze ze autor go nie ma. Moze i gdzies tam siedzi ukryty ale napewnio nie ujawnil sie w tym fotkach.
Ok, ta duskusja nie ma sensu wiec I am out.
mirekkania
27-11-2012, 13:12
Jesli widzisz po tych fotkach talent ich autora to pewnie widzisz go w kazdym zdjeciu publikowanym na tym forum i nie tylko.Otóż, nie. W zdecydowanej większości zdjęć, jakie oglądam na tym forum, nie widzę talentu, a tylko opanowanie narzędzi. Takie zwykłe, rzemieślnicze, jak opanowanie wiercenia wiertarką ręczną.
W takich watkach z reguły się nie udzielam w ogóle, albo wiedząc czego się spodziewać po autorze, nawet tam nie wchodzę. Czasem nie wchodzę, bo przegapiam.
Nie mniej, jeśli zatrzymuję się na zdjęciu dłużej niż 5 sekund, to znaczy, że to zdjęcie jest wg mnie (!) coś warte. Tutaj tak było.
Reasumując, jak na mój gust i wrażliwość...
Zaskoczyło mnie że jest tu jeszcze ktoś, komu chce się napisać więcej niż "kosz" albo "out" i nie ma w co drugim wątku ma problemów z opadającą na podłogę szczęką :)
a ja w pierwszym widze potencjal, to nie jest przypadkowo strzelone, mimo, ze ekspozycja kuleje to kadr oraz ustawienie modelki jest dosc celowe, pokusilem sie o szybka obrobke w stylu ktory widze dla tego zdjecia
http://imgur.com/CLSRt ( wiem ze - przepaly itepe, z jpg ciezko to wyciagnac )
i moim zdaniem to moze byc nawet fajne. autor powinien dzialac dalej, moga byc z tego ciekawe rezultaty.
Skoro dzielimy się wizjami to ja mam jedynie taką. I zajęła mi 20 sekund.
http://imageshack.us/photo/my-images/690/45d0b6fc733601d3gen2.jpg/
EDIT: Możnaby ślęczeć i robić z tej fotki doktorat ale po co. Jedynie co uważam to, że nie zasługuje na kosz. Może autor/ka zrobił/ła je przypadkiem ale gdyby te dwie fotki zrobił ktoś na topie i poddał odpowiedniej obróbce to za chwilę byłyby ochy i achy.
mr_crowley
27-11-2012, 14:08
Nie do konca sie z tym zgodze, i sieci jest wiele zdjec z ktorych mozna sie wiele dowiedziec, do zdjec czesto dolaczane sa schematy oswietlenia czego na starych zdjeciach nie zobaczysz
Pozdrawiam
Skoro dzielimy się wizjami to ja mam jedynie taką. I zajęła mi 20 sekund.
http://imageshack.us/photo/my-images/690/45d0b6fc733601d3gen2.jpg/
EDIT: Możnaby ślęczeć i robić z tej fotki doktorat ale po co. Jedynie co uważam to, że nie zasługuje na kosz. Może autor/ka zrobił/ła je przypadkiem ale gdyby te dwie fotki zrobił ktoś na topie i poddał odpowiedniej obróbce to za chwilę byłyby ochy i achy.
No i wlasnie dlatego ze nikt nie poddal tych fotek odpowiedniej obrobce, zadbal o balans bieli i odpowiednia ekspozycje nadaja sie do kosza. Autor jak najbardziej nie powinien rezygnowac z fotografi a wrecz przeciwnie ale nie rozumiem dlaczego tak bardzo chcecie bronic tych fotek skoro nawet autor poddal sie. To co piszecie, ze gdyby zmienic to lub tamto, gdyby lepsze siwatlo gdyby, gdyby... No ale tych gdyby wlasnie zabraklo. Magia w fotografi jest moment gdzie zagra wszystko. Tu nie zagralo nic niestety.
Nie do konca sie z tym zgodze, i sieci jest wiele zdjec z ktorych mozna sie wiele dowiedziec, do zdjec czesto dolaczane sa schematy oswietlenia czego na starych zdjeciach nie zobaczysz
Pozdrawiam
A dlaczego sie nie zgadzasz??? Przeciez to swietne zrodlo wiedzy ale rowniez pewnego rodzaju przezycie emocionalne. Wyjscie z domu zeby poobcowac ze sztuka to czysta przyjemnosc. Internet jak najbardziej ale dlaczego dyskwalifikujesz galerie sztuki????????
Uważam, że osoba, która zrobiła te zdjęcia jest w wieku osoby, której zdjęcie zrobiono więc wszystko jeszcze przed nią. Natomiast jak przeczyta ten wątek będzie wiedzieć nad czym pracować i o to chodzi.
No i wlasnie dlatego ze nikt nie poddal tych fotek odpowiedniej obrobce, zadbal o balans bieli i odpowiednia ekspozycje nadaja sie do kosza. Autor jak najbardziej nie powinien rezygnowac z fotografi a wrecz przeciwnie ale nie rozumiem dlaczego tak bardzo chcecie bronic tych fotek skoro nawet autor poddal sie. To co piszecie, ze gdyby zmienic to lub tamto, gdyby lepsze siwatlo gdyby, gdyby... No ale tych gdyby wlasnie zabraklo. Magia w fotografi jest moment gdzie zagra wszystko. Tu nie zagralo nic niestety.
RobertMiernik
27-11-2012, 16:05
Dla mnie jest to brak szacunku dla klienta i tyle.
omego dlatego nie rozumiem jak mozna miec pomysl nieswiadomie!!!
Ale dlaczego uważasz, że jesteś klientem?
Przecież nie wysłał tego do Ciebie mailem, tylko umieścił na forum, gdzie mogą to oglądać wszyscy jednym będzie się podobać i może zostaną klientami, innym nie będzie pasować więc nie zostaną klientami...
Z mojej wiedzy i doświadczenia wynika, że większość rewolucyjnych dzieł powstało w sposób 'nie świadomy'. A najwięksi artyści na pytanie "Dlaczego" mają tylko jedną odpowiedź "Bo tak"...
To czy mam rację, czy nie, okaże się, jeśli zobaczymy następne próby. Możliwe, że RobertMiernik ma rację i sa to tylko przypadki. Ale możliwe, że objawił się nam własnie mniejszy/większy talent, który potrzebuje tylko opanować narzędzie, które trzyma w dłoni. Na pewno jednak, teksty w stylu "tu nie ma nic", "kosz", nie zmotywują nikogo do pracy.
Też chętnie zobaczyłbym kolejne zdjęcia.
wujekadam
27-11-2012, 16:37
dobra modelka
Mnie się podobają:)
Oczywiście 1 za ciemna, ale modelka fajnie zagrała.
Świetny kadr na 2!
Blue.jeans, nie przejmuj się nieprzychylnymi komentarzami, broń Boże nie obrażaj się,
tylko popraw warsztat i koniecznie dawaj następne kadry z tą modelką.
Jestem bardzo ciekawy następnych prac :)
Kajtuś Czarodziej
27-11-2012, 19:53
Mirekkania chylę czoła i dziękuję Tobie za poruszenie ważnej kwestii o której ja zapomniałem i gdy wleciałem między wrony...
Zwróciłeś uwagę na bardzo istotną sprawę. A mianowicie na to, że to forum stało się oazą rzemieślników, onanistów sprzętowych, którzy wielbią obróbkę graficzną...
Na to, że ludzie chcą zarabiać na fotografii i wrzucają na fora zdjęcia nie po to żeby się uczyć, tylko po to, żeby się chwalić.
Przez to wielu młodych ludzi, którzy chcieliby bądź zaczynają swoją przygodę z fotografią zwyczajnie się krępuje i zniechęca do publikacji swoich zdjęć.
Sam pamiętam jak podejmowałem decyzję o publikacji zdjęć i robiłem je tylko dla siebie, bo wiedziałem, że forumowi "wyjadacze" mnie zjedzą.
Sam staram się konkretnie mówić co mi się podoba a co nie.
W tych zdjęciach tutaj nie widzę nic... ale zapomniałem o jednym. Te zdjęcia mógł zrobić młody człowiek, który po raz pierwszy trzymał aparat w rękach. Każdy z nas przeżył ten moment. Przypomnijmy sobie o naszych pierwszych krokach w fotografii.
To forum przestało uczyć i zachęcać i wszyscy na tym tracą.
Początkujący fotograficy, bo nie publikują zdjęć z pytaniem o radę, bo się boją forumowych wyjadaczy i nie mają radości z fotografowania.
Fotograficy, którzy prowadzą kursy, bo na forach nie mają potencjalnych klientów - "młodych zdolnych", którzy chcą się rozwijać.
I wszyscy Ci, którzy z chęcią obejrzeliby "ciekawe zdjęcie".
Nie sugeruj się postami bez treści, modelka jest eteryczna.
Ucz się, pracuj i ćwicz.
W dwójkę patrzę i patrzę i mam w nosie technikę.
TheKilla
27-11-2012, 20:30
Dyskusja o talentach... a zapominacie, że z talentem dobrze połączyć samokrytykę.
Kajtuś Czarodziej, masz sporo racji w tym co piszesz, że każdy jakoś zaczynał, każdy potrzebował porady...
Jednak zastanów się, czy poklepywanie po plecach każdego i ciepłe przyjmowanie każdych gniotków nie zaniża poziomu i nie tworzy wylęgarni osób, które liczą na zgarnięcie PODSTAWOWEJ nauki?
Nauki, którą po przeczytaniu instrukcji obsługi, porównywaniu swoich prac z pracami tych najlepszych i wyciągnięciu poprawnych wniosków z obserwacji można by zdobyć samemu?
Ja mówię stop lenistwu, stop wrzucaniu do sieci byle czego i stop żerowaniu na doświadczeniu ludzi, którzy na owe doświadczenie zapracowali!
Fotografem nie musi być każdy, jeśli nie chcesz się uczyć i nie jesteś krytyczny wobec własnych prac to masz nie lada problem.
W powyższych fotografiach widzę brak samokrytyki.
Nie chcę zniechęcić, wolę dać kopniaka, ażeby blue.jeans zabrał/a się do roboty i powróciła tu w takim stylu, że nam wszystkim szczęki opadną!
Focić, focić i jeszcze raz ćwiczyć! A później przemyśleć, schować do szuflady i jeszcze raz focić!!!
romek257
27-11-2012, 20:31
Bardzo madrze i dobitnie napisane. Obawiam sie jednak ze nie dotrze to do wszystkich. Mysle ze fajnym pomyslem bylo by zalozenie katalogu "Poczatkujacy" Wtedy "wyjadacze" bede sie przescigac w kategorii Ludzie - portret a w kategorii "Poczatkujacy" udzielac porad i zamieszczac swoje uwagi o ile bedzie im sie chcialo ogladac "zwykle pstryki" ( na przyklad moje :) )
Bardzo madrze i dobitnie napisane. Obawiam sie jednak ze nie dotrze to do wszystkich. Mysle ze fajnym pomyslem bylo by zalozenie katalogu "Poczatkujacy" Wtedy "wyjadacze" bede sie przescigac w kategorii Ludzie - portret a w kategorii "Poczatkujacy" udzielac porad i zamieszczac swoje uwagi o ile bedzie im sie chcialo ogladac "zwykle pstryki" ( na przyklad moje :) )
Świetny pomysł
Dyskusja o talentach... a zapominacie, że z talentem dobrze połączyć samokrytykę.
Kajtuś Czarodziej, masz sporo racji w tym co piszesz, że każdy jakoś zaczynał, każdy potrzebował porady...
Jednak zastanów się, czy poklepywanie po plecach każdego i ciepłe przyjmowanie każdych gniotków nie zaniża poziomu i nie tworzy wylęgarni osób, które liczą na zgarnięcie PODSTAWOWEJ nauki?
Nauki, którą po przeczytaniu instrukcji obsługi, porównywaniu swoich prac z pracami tych najlepszych i wyciągnięciu poprawnych wniosków z obserwacji można by zdobyć samemu?
Ja mówię stop lenistwu, stop wrzucaniu do sieci byle czego i stop żerowaniu na doświadczeniu ludzi, którzy na owe doświadczenie zapracowali!
Fotografem nie musi być każdy, jeśli nie chcesz się uczyć i nie jesteś krytyczny wobec własnych prac to masz nie lada problem.
W powyższych fotografiach widzę brak samokrytyki.
Nie chcę zniechęcić, wolę dać kopniaka, ażeby blue.jeans zabrał/a się do roboty i powróciła tu w takim stylu, że nam wszystkim szczęki opadną!
Focić, focić i jeszcze raz ćwiczyć! A później przemyśleć, schować do szuflady i jeszcze raz focić!!!
Zgadzam sie z kazdym slowem!!!!! Jezeli jest to ktos ambitny to wezmie to na klate i wyciagnie z tego lekcje. Jesli nie to lepiej dac se spokój na poczatku...
Ale dlaczego uważasz, że jesteś klientem?
Przecież nie wysłał tego do Ciebie mailem, tylko umieścił na forum, gdzie mogą to oglądać wszyscy jednym będzie się podobać i może zostaną klientami, innym nie będzie pasować więc nie zostaną klientami...
Czlowieku, mowiac o kliencie mialem na mysli ta dziewczyne, modelke a nie siebie czy innych forumowiczow!!! To ona jest klientem, finalnym odbiorca, platnikiem. To jej robil te zdjecia! Nie wiem czy to platna sesja czy nie (mam nadzieje ze nie) ale ja swoim klientom zawsze staram sie przedstawic jak najlepszy material, zgodny z oczekiwaniami ale rowniez o odpowiednim poziomie technicznym i estetycznym.
romek257
27-11-2012, 21:11
Czlowieku, mowiac o kliencie mialem na mysli ta dziewczyne, modelke a nie siebie czy innych forumowiczow!!! To ona jest klientem, finalnym odbiorca, platnikiem. To jej robil te zdjecia! Nie wiem czy to platna sesja czy nie (mam nadzieje ze nie) ale ja swoim klientom zawsze staram sie przedstawic jak najlepszy material, zgodny z oczekiwaniami ale rowniez o odpowiednim poziomie technicznym i estetycznym.
Nie wszyscy na forum robia zdjecia w celach zarobkowych i napewno czesc forumowiczow nie ma takiego zamiaru nawet w przyszlosci. Ja tez juz nie wstawiam zdjec w kategorii portret bo wiem ze moje "prace" nie dorownuja np Twoim czy Hanibala i wiem tez ze albo nikt nic nie napisze albo jako pomoc dostane uwagi typu "kosz" :)
mirekkania
27-11-2012, 21:20
Mam jeszcze tylko pytanie do autorki wątku.
Czy zaprezentowane zdjęcia to autoportrety?
Nie wszyscy na forum robia zdjecia w celach zarobkowych i napewno czesc forumowiczow nie ma takiego zamiaru nawet w przyszlosci. Ja tez juz nie wstawiam zdjec w kategorii portret bo wiem ze moje "prace" nie dorownuja np Twoim czy Hanibala i wiem tez ze albo nikt nic nie napisze albo jako pomoc dostane uwagi typu "kosz" :)
Jasne, ze nie kazdy na tym zarabia ale to nie chodzi o to czy ty bierzesz za to pieniadze czy nie. I tak osoba przed obiektywem jest twoim klientem. Nawet jesli to ty placisz jej jako modelce to i tak chcesz zrobic to jak najlepiej zarowno dla siebie jak i dla niej (przynajmniej ja) bo to ona powie swoim kolezankom, kolega ze ma faje fotki od........ ciebie na przyklad a fakt ten i tak czyni z niej twoja klientke :-)
Co do uwag to wystarczy poczytac troche to forum a okaze sie ze nie masz racji. Jest niewiele takich postow jak ten gdzie pojawiaja sie komentarze typu: ''KOSZ''. Zwykle pojawia sie mnustwo podpowiedzi, porad itp. Tutaj rada jest tylko jedna :-)
Autor/ka wątku, proszący/a o ocenę wstawionych zdjęć, otrzymał/a według mnie krytykę, która każdemu mogłaby "podciąć skrzydła". Nie uważam tych zdjęć za "pstryki", czyli coś zupełnie przypadkowego. Powiem więcej - dwójka przez nietypowe kadrowanie może wzbudzić niepokój (przynajmniej ja tak to odbieram), co w połączeniu z trochę za ciemną jedynką - daje pewne wyobrażenie o zamyśle autor-a/ki. Trudno kogokolwiek oceniać na podstawie dwóch zdjęciach. Nie mniej, dla mnie te dwa zdjęcia łączy klimat i nie zdziwiłbym się, gdyby blue.jeans (o ile krytyka forumowych znawców nie zniechęci autor/ki do wystawianiu tu swoich zdjęć) w niedługim czasie przekonał do swego "oka" sceptyków. Pozdrawiam i życzę cierpliwości i wytrwałości w zdobywaniu umiejętności w opanowywaniu światła.
RobertMiernik
27-11-2012, 23:20
Człowieku, to bardzo smutne co piszesz.
Nie wszystko jest konsumpcją, wiem że ciężko to ogarnąć, ale są ludzie, którzy różne rzeczy robią dla samej przyjemności robienia a nie dla określonego efektu.
Można wpitalać Wieśmaki albo steka, efekt ten sam - przestajesz być głodnym ale sam proces bez porównania mniej satysfakcjonujący...
Lena&TheShadow
27-11-2012, 23:28
A mnie się wydaje, że wystarczająco wystraszyliście blue.jeans i może już tu nie wrócić.
Człowieku, to bardzo smutne co piszesz.
Nie wszystko jest konsumpcją, wiem że ciężko to ogarnąć, ale są ludzie, którzy różne rzeczy robią dla samej przyjemności robienia a nie dla określonego efektu.
Można wpitalać Wieśmaki albo steka, efekt ten sam - przestajesz być głodnym ale sam proces bez porównania mniej satysfakcjonujący...
Jasne ze nie wszystko jest konsumpcja. Sam wiele rzeczy robię dla przyjemności ale pokazuje ich na forach publicznych prosząc o krytykę.
mirekkania
28-11-2012, 10:24
Sam wiele rzeczy robię dla przyjemności ale pokazuje ich na forach publicznych prosząc o krytykę.
Doprawdy? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=70976
nathaniel
28-11-2012, 10:39
:)
skarcity
28-11-2012, 11:08
Ja natomiast uwazam ze ogrom pracy wlozony w zdjecia (nawet jesli sa one bardzo dobre techniecznie - ekspozycja, kadr itp) zawsze jest cenniejszy niz brak jakiejkolwiek pracy nad zdjeciami.
A my tu oceniamy zamysl fotografa, to co mogl zrobic z tym zdjeciem a czego nie zrobil czy produkt finalny????
Tak parafrazując - my tu oceniamy ogrom pracy włożony w zdjęcie czy produkt finalny???? Trochę się pogubiłem :-)
Osobiście mam gdzieś ile pracy włożono w obróbkę, ile kawy przy tym wypito, ile prądu zużył komputer itp Zdjęcie się podoba albo nie i tyle.
W temacie: zdjęcia są ogólnie kiepskie ale coś w sobie mają.
pozdrawiam
Doprawdy? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=70976
Nie wiem co chcesz tym udowodnic??? :-) Te zdjecia zostaly zrobione prawie 5 lat temu (chyba moje pierwsze w zyciu portrety) typowo w celach eksperymentalnych, w ramach nauki. Dostalem za nie po glowie (nie tylko na tym forum), nikt nie kelpal mnie mowiac: nie przejmuj sie, bedzie dobrze, widzimy talent. Dostalem kopa i tyle. Za co zreszta jestem bardzo wdzieczny. Nawet nie wiesz ile razy wracalem do tych nieszczesnych prob studyjnych i obrabialem te same zdjecia zeby w koncu cos uzyskac. Uczylem sie kopniaki moblizowaly. Gdyby ktos powiedzial: Wow fajne te fotki. To pewnie do dzis tak bym je obrabial. Dlatego robie to samo (kop jesli jest bardzo kiepsko) bo z doswiadczenia wiem ze to skuteczne :-)
Poza tym uwazam, ze jak na pierwsze w zyciu portrety (mowa o tych dwoch ponizej z mojego postu) to i tak bylo niezle :-) Do dzis bardzo lubie nr 1 (dodane jako drogi post w przytoczonym przez ciebie watku).
mirekkania
28-11-2012, 11:57
Nie wiem co chcesz tym udowodnic??? :-) Że twórca tego wątku, jest w tym samym miejscu, w którym byłes 5 lat temu. Zapomniałeś jednak, jak to było 5 lat temu.
Stosujesz metodę, ja dostałem po głowie więc inni teraz ode mnie dostaną po głowie.
Hipokryzją jedzie i tyle.
Ja w tym temacie powiedziałem wszystko. Mój udział jest już tutaj zupełnie zbyteczny.
Osobiście mam gdzieś ile pracy włożono w obróbkę, ile kawy przy tym wypito, ile prądu zużył komputer itp
No i tym sie roznimy. Ja osobiscie bardzo sobie cenie specialistow, detalistow dbajacych o szczegoly w tym co robia. Tak tworza najlepsi. Nie mowie tu tylko o pracy wlozonej w obrobke ale o calej pracy wlozonej w powstanie dobrego zdjecia. O przygotowaniu przed sesja (i fotografa i modelki i makijazystki i stylistki itp) ale takze zaangazowanie wszystkich na planie, zwlaszcza modelki i fotografa. To wszystko sklada sie na produkt finalny, to widac.
Oczywiscie wiele najlepszych zdjec powasalo przypadkiem i powastaje praypadkiem ale nie o tym mowimy.
Zdjęcie się podoba albo nie i tyle.
W temacie: zdjęcia są ogólnie kiepskie ale coś w sobie mają.
No to podobaja ci sie czy nie??? Bo mowisz ze: ''Zdjęcie się podoba albo nie i tyle'' a potem ze: ''są ogólnie kiepskie ale coś w sobie mają''. No to sie zdecyduj :-)
Że twórca tego wątku, jest w tym samym miejscu, w którym byłes 5 lat temu. Zapomniałeś jednak, jak to było 5 lat temu.
Stosujesz metodę, ja dostałem po głowie więc inni teraz ode mnie dostaną po głowie.
Hipokryzją jedzie i tyle.
Ja w tym temacie powiedziałem wszystko. Mój udział jest już tutaj zupełnie zbyteczny.
Nic nie chcesz zrozumiec a tak bardzo sie staram... trudno...
TheKilla
28-11-2012, 12:05
zastanawiam się czy mirekkania też mnie tak zinwigilował żeby udowodnić w jak smutnej sytuacji jest założyciel/ka wątku i jak bardzo nie mam racji...
Poza tym mirekkania. Ja nie rozumiem dlaczego my sie klucimy na tym forum. Oboje ocenilismy jakies zdjecia, kazdy z nas ma odmienne zdanie, kazdy z nas widzi w tych zdjeciach cos innego. Moze to i dobrze, ze tak jest. Osobiscie nie odpowiada mi fakt ze sprzeczamy sie, zaraz zaczniemy obrazac. I po co??? To nawet nie nasze zdjecia - no nie moje:-) Pozdrawiam PEACE!!!
TheKilla
28-11-2012, 12:13
Pozdrawiam PEACE!!!
Masz rację, rozsądne to:)
btw: popraw błąd ort :P
Masz rację, rozsądne to:)
btw: popraw błąd ort :P
Ortografia to koszmar dla mnie. Mecze sie z tym od podstawowki poprzez szkole sresnia i cale studia. Na szczescie w szkole sredniej bystra pani polonistka wyslala mnie do psychologa na testy w kierunku dyslekcji no i od tej pory mam na to papiery :-)
skarcity
28-11-2012, 12:34
No i tym sie roznimy. Ja osobiscie bardzo sobie cenie specialistow, detalistow dbajacych o szczegoly w tym co robia. Tak tworza najlepsi. Nie mowie tu tylko o pracy wlozonej w obrobke ale o calej pracy wlozonej w powstanie dobrego zdjecia. O przygotowaniu przed sesja (i fotografa i modelki i makijazystki i stylistki itp) ale takze zaangazowanie wszystkich na planie, zwlaszcza modelki i fotografa. To wszystko sklada sie na produkt finalny, to widac.
Oczywiscie wiele najlepszych zdjec powasalo przypadkiem i powastaje praypadkiem ale nie o tym mowimy.
Wyrwana przez Ciebie z kontekstu, moja wypowiedź odnosiła się do Twojego niezdecydowania w temacie "co jest ważne". Najpierw piszesz, że oceniamy efekt końcowy a potem, że znaczenia ma też ilość włożonej pracy.
No to podobaja ci sie czy nie??? Bo mowisz ze: ''Zdjęcie się podoba albo nie i tyle'' a potem ze: ''są ogólnie kiepskie ale coś w sobie mają''. No to sie zdecyduj :-)
Stary, jak Ty nie wiesz, że można mieć ambiwalentne odczucie co do jakiejś fotki, to jak Ty chcesz dyskutować o sztuce?!:roll:
Twoja powyższy tok rozumowania może się odnosić co najwyżej do wbijania gwoździ, a nie fotografii...
pozdrawiam
Wyrwana przez Ciebie z kontekstu, moja wypowiedź odnosiła się do Twojego niezdecydowania w temacie "co jest ważne". Najpierw piszesz, że oceniamy efekt końcowy a potem, że znaczenia ma też ilość włożonej pracy.
Stary, jak Ty nie wiesz, że można mieć ambiwalentne odczucie co do jakiejś fotki, to jak Ty chcesz dyskutować o sztuce?!:roll:
Twoja powyższy tok rozumowania może się odnosić co najwyżej do wbijania gwoździ, a nie fotografii...
pozdrawiam
Heheh Jeszcze rez przeczytaj to co napisales hehhhhhh. Nie wiem o co tobie chodzi bo napewno juz nie o te zdjecia!!! Co do niezdecydowania to dla twojej wiadomosci: WSZYSTKO JEST WAZNE!!!!!!!!! Nie ma tu nic bardziej i mniej waznego!!!!
pozdrawiam
skarcity
28-11-2012, 15:20
Heheh Jeszcze rez przeczytaj to co napisales hehhhhhh. Nie wiem o co tobie chodzi bo napewno juz nie o te zdjecia!!! Co do niezdecydowania to dla twojej wiadomosci: WSZYSTKO JEST WAZNE!!!!!!!!! Nie ma tu nic bardziej i mniej waznego!!!!
pozdrawiam
To jeszcze raz Ci wytłumaczę, choć jest to bardzo proste. Jak przeczytasz bez emocji mój pierwszy post w temacie to zuważysz że:
moje stwierdzenie "Zdjęcie się podoba albo nie i tyle." dotyczyło kryteriów przy ocenie zdjęcia. Ty napisałeś, że ważny jest wkład pracy - ja że nie. Uważam, że liczy się tylko efekt końcowy. Nie obchodzi mnie ile ktoś włożył w to czasu czy środków. Zwykle jest tak, że patrzymy na zdjęcie (produkt finalny) i "Zdjęcie się podoba albo nie i tyle." Oczywiście zdjęcie może się podobać mniej lub bardziej - nie koniecznie 0 lub 100%.
Nigdy nie spotkałem, w galerii czy w albumie fotograficznym, informacji o tym ile czasu autor spędził przy kompie itp, bo to nie ma żadnego znaczenia.
W tymże pierwszym moim poście napisałem również: "W temacie: zdjęcia są ogólnie kiepskie ale coś w sobie mają.". To zdanie to moja subiektywna ocena konkretnych zdjęć. Nie wiem dlaczego próbowałeś zmanipulować moją wypowiedź łącząc ją z wyżej przytoczonym zdaniem. Mam nadzieję, że zrobiłeś to z rozpędu, a nie ze złośliwości.
To zdanie wcale nie jest sprzeczne ze zdaniem "Zdjęcie się podoba albo nie i tyle." bo dotyczy czegoś innego - zdjęć a nie kryteriów oceny.
pozdrawiam Cię serdecznie
mirekkania
28-11-2012, 16:16
zastanawiam się czy mirekkania też mnie tak zinwigilował żeby udowodnić w jak smutnej sytuacji jest założyciel/ka wątku i jak bardzo nie mam racji...Oczywiście, że Cię zinwigilowałem :) Lubie wiedzieć, kto przedstawia zdanie odmienne od mojego. Dzięki temu wiem, jak bardzo się z nim liczyć.
Nie przesadzajmy z tą "inwigilacją". Kliknąłem w linki, które macie w profilu. Żadna to inwigilacja, a i nie trwała dłużej niż kilka minut. Zawsze warto poznać, z kim się dyskutuje i na jakim poziomie ta dyskusja może być prowadzona. Uważam, że każdy ma prawo do swojego zdania i szanuję to prawo.
Poza tym mirekkania. Ja nie rozumiem dlaczego my sie klucimy na tym forum.Ja tego nie odbieram jako kłótnię. Ani nie mam zamiaru się kłócić. To tylko internet. Wyrażamy opinie.
Oboje Obaj :)
Osobiscie nie odpowiada mi fakt ze sprzeczamy sie, zaraz zaczniemy obrazac.Nie, nie! Obrażać bym Cię nie obrażał! Nic z tych rzeczy! Takie sprzeczki, to nie jest powód, ani do obrażania kogokolwiek, ani obrażania się.
Mam tylko zastrzeżenia do pewnych, kategorycznych stwierdzeń, które wygłaszasz, a które są w pewnej sprzeczności z rzeczywistością. Ale tak, jak wczesniej napisałem, nie mam już zamiaru ciągnąć tej gry na słowa.
PEACE :)
Tak wyglada efekt koncowy na ktorym widac zaangazowanie calej ekipy. Nie trzeba pisac ile czasu spedzono na przygotowaniach itp ale kto by to docenial:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219245
blue.jeans
10-12-2012, 18:35
Dziękuje wszystkim za opinie. Faktycznie strona techniczna u mnie leży i kwiczy, ale postaram się to zmienić. W tym tygodniu idę na zdjęcia z tą modelką, więc możliwe, że coś wrzucę. Nie boję się krytycznych uwag, wręcz przeciwnie, następnym razem proszę o więcej. :))
Głowa do góry. Modelka super, doświadczenie i umiejętności przyjdą z czasem.
Czekamy na zdjęcia.
Witam. Coś chyba się pogubiło w ferworze dyskusji. Otóż JA uważam, że nie jest ważne ile ktoś poświęcił pracy w akt twórczy, liczy sie efekt, wyrobnik będzie się skupiał na technicznych aspektach sztuki cyzelując godzinami szczególiki w jego mniemaniu ważne dla "Sztuki" i każdego uważającego imaczej odsadza od czci i wiary. Natomiast ARTYSTA podchodzi do sztalugi, na szybko pociągnie kilka kresek i cały świat upada na kolana przed geniuszem. I to jest Palec Boży i SZTUKA. Tak samo w fotografi, nie ważne jest ile poświęcisz godzin, dni na obróbkę zdjęcia, zawsze pozostaniesz rzemieślnikiem, i nie zostaniesz artystą, natomiast inny pstryknie zdjęcie, i o zgrozo nie poświęci na obróbkę nawet pięciu minut a zgarnie nagrodę w konkursie foto. Blue.Jeans aparat w rękę i pstrykaj. Masz coś w oku.
Pozdrawiam
blue.jeans
10-12-2012, 21:16
Wrzucę jeszcze pare zdjęć, jedno było przerabiane, a drugie nie. Proszę o ocene.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc607ebcd3a48763.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a8f53dd2fe499b8.html#
Kajtuś Czarodziej
11-12-2012, 09:48
blue.jeans - kadrowanie leży. Drugie zdjęcie jest zdecydowanie za ciemne (zupełnie jak pierwsze dwa, które wstawiłeś). Kadrowanie leży.
Tutaj podam Tobie trochę przydatnych linków:
Reguła trójpodziału (http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_kompozycji_-_regula_trojpodzialu/id/60)
Rodzaje kadrów (http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_rodzaje_kadrow/id/176)
Kompozycja zdjęcia (http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172)
To jest absolutna podstawa do opanowania przed robieniem zdjęć!
P.s.
Matteo - skoro osoba która robi tyle błędów jest prawdopodobnie 3 razy bardziej inteligentna ode mnie, to dlaczego nie skorzysta ze swojej inteligencji i nie użyje edytora tekstu z wbudowanym słownikiem ortograficznym? To jest zwyczajny brak szacunku wobec innych użytkowników forum. Nie jest to forum polonistyczne ale powszechnie używanym tutaj językiem jest język polski i zasady ortografii powinny być zachowane.
mirekkania
12-12-2012, 11:17
Wrzucę jeszcze pare zdjęć, jedno było przerabiane, a drugie nie. Proszę o ocene.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc607ebcd3a48763.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a8f53dd2fe499b8.html#
W tych zdjęciach, a własciwie w tym zdjęciu, nie ma już tego, co zaprezentowałaś w pierwszych. Te wrzuciłbym do folderu "nieudane". Wg mnie żadna obróbka, zadne kadrowanie, temu zdjęciu nie pomoże.
To forum przestało uczyć i zachęcać i wszyscy na tym tracą.
Początkujący fotograficy, bo nie publikują zdjęć z pytaniem o radę, bo się boją forumowych wyjadaczy i nie mają radości z fotografowania.
I NIESTETY!!!!! zgadzam się z powyższym:sad::sad: szkoda...
Na tym forum początkujący może pobrać nauki tylko w formie - zły kadr, słaba obróbka, zwykły pstryk..... W przypadku zdjęć, nazwijmy to "poprawnych" nie ma żadnych komentarzy, bo nie ma czego się doczepić, a nie zachwycają oryginalnością, więc nie ma o czym mówić. Bardzo rzadko pojawiają się porady pod kątem tego co faktycznie można zrobić, a jeżeli już ktoś się zdecyduje to ogranicza się do stwierdzenia "kilka suwaczków, podbijasz kontrast, zwiększasz ekspozycję"
Nie należę do ludzi, którzy muszą dostać wszystko na tacy, nie oczekuję gotowych rozwiązań, sam duszę interesujące mnie zagadnienia, przyznam szczerze, że nauka w atmosferze wiecznej negacji jest ciężka i mało przyjemna. Być może właśnie dlatego niewielu ludzi decyduje się, by zamieścić swoje prace na forum, w końcu nie każdy jest na tyle wytrzymały by wciąż wysłuchiwać, że wszystko jest złe...
Dziwi mnie jednak postawa założyciela tematu, który wstawia zdjęcia w prośbą o ocenę informując, że zdjęcia były nie obrabiane. Nie mówię, że obróbka musi być konieczna, bo być może twórca miał jakąś wizję, dobrze by było, gdyby powiedział dlaczego wstawił je w tej formie, z jakich przyczyn zrezygnował z obróbki (skoro aż proszą się o małą ingerencję programową) i pod jakim kątem mają być ocenione.... Jeśli pozostawia oceniającym wolną rękę przyjmuje "na klatę" cały wachlarz ocen.
Nie jestem znawcą, być może nie zrozumiałem wizji autora, lecz obserwując tysiące zdjęć w internecie można zauważyć w jakim kierunku idzie fotografia i do czego się dąży by prace posiadały akceptowalny poziom. Jeśli chce się wypuścić zdjęcie prosto z puszki, to trzeba mieć faktycznie jakiś powód lub podstawy by to zrobić. Osobiście w tym przypadku takiego nie znajduje. Być może wyjaśnienia autora by to zmieniły.
Dla mnie:
1-ka - zbyt ciemna, rozjaśnić ekspozycję, wywalić cienie pod oczami, obciąć trochę dołu...
2-ka - do mnie nie przemawia i osobiście bym ją odrzucił.
I NIESTETY!!!!! zgadzam się z powyższym:sad::sad: szkoda...
Na tym forum początkujący może pobrać nauki tylko w formie - zły kadr, słaba obróbka, zwykły pstryk..... W przypadku zdjęć, nazwijmy to "poprawnych" nie ma żadnych komentarzy, bo nie ma czego się doczepić, a nie zachwycają oryginalnością, więc nie ma o czym mówić. Bardzo rzadko pojawiają się porady pod kątem tego co faktycznie można zrobić, a jeżeli już ktoś się zdecyduje to ogranicza się do stwierdzenia "kilka suwaczków, podbijasz kontrast, zwiększasz ekspozycję"
Nie należę do ludzi, którzy muszą dostać wszystko na tacy, nie oczekuję gotowych rozwiązań, sam duszę interesujące mnie zagadnienia, przyznam szczerze, że nauka w atmosferze wiecznej negacji jest ciężka i mało przyjemna. Być może właśnie dlatego niewielu ludzi decyduje się, by zamieścić swoje prace na forum, w końcu nie każdy jest na tyle wytrzymały by wciąż wysłuchiwać, że wszystko jest złe...
Dziwi mnie jednak postawa założyciela tematu, który wstawia zdjęcia w prośbą o ocenę informując, że zdjęcia były nie obrabiane. Nie mówię, że obróbka musi być konieczna, bo być może twórca miał jakąś wizję, dobrze by było, gdyby powiedział dlaczego wstawił je w tej formie, z jakich przyczyn zrezygnował z obróbki (skoro aż proszą się o małą ingerencję programową) i pod jakim kątem mają być ocenione.... Jeśli pozostawia oceniającym wolną rękę przyjmuje "na klatę" cały wachlarz ocen.
Nie jestem znawcą, być może nie zrozumiałem wizji autora, lecz obserwując tysiące zdjęć w internecie można zauważyć w jakim kierunku idzie fotografia i do czego się dąży by prace posiadały akceptowalny poziom. Jeśli chce się wypuścić zdjęcie prosto z puszki, to trzeba mieć faktycznie jakiś powód lub podstawy by to zrobić. Osobiście w tym przypadku takiego nie znajduje. Być może wyjaśnienia autora by to zmieniły.
Dla mnie:
1-ka - zbyt ciemna, rozjaśnić ekspozycję, wywalić cienie pod oczami, obciąć trochę dołu...
2-ka - do mnie nie przemawia i osobiście bym ją odrzucił.
Masz racje ale nie zgodze sie ze stwierdzeniem, ze niepochlebne, ''zle'' komentarze odbieraja radosc fotografowania. Jesli chcesz cieszyc sie fotografia, to fotografuj to co lubisz w sposob jaki lubisz, w miejscach jakie lubisz ale nie umieszczaj ich na forach z prosba o ocene bo chyba nie po to fotografujesz prawda? Jesli chcesz sie nauczyc robic zdjeca to pojdz na pozadny kurs fotograficzny, czytaj ksiazki (od podstaw) i ogladaj zdjecia, czytaj komentarze itp. Nie pros o to zeby forumowicze wszystko ci powiedzieli. Kazdy z tych tak zwanych ''wyjadaczy'' spedzil setki godzin robiac zdjecia, czytajac ksiazki, przegladajac fora czesto przez lata, wydali setki zl na sprzet, kursy wiec nie nalezy oczekiwac od nich (w mojej opini), z podadza ta cala wiedze na tacy od tak poprostu, poniewaz ktos poprosil.
Jestem uzytkownikiem tego forum juz od prawie 6 lat i naprawde widzialem setki postow jak ten. Gdyby autor/ka choc troche sie wysylil i przejzal forum wiedzial/a by, ze te zdjecia sa naprawde slabe. Co jest slabe? - Wszystko! Brak podstaw. Moj pierwszy post na tym forum nie byl o wiele lepszy (no moze troche :-) ) Rowniez mnie sprowadzono na ziemie ale mnie to zachecilo do pracy i dalo do zrozumienia, ze fakt, iz mojej mamie podobaja sie moje zdjeica wcale nie znaczy ze sa dobre.
Masz racje ale nie zgodze sie ze stwierdzeniem, ze niepochlebne, ''zle'' komentarze odbieraja radosc fotografowania.
Też się z tym zgodzę, gdyż mówiłem tylko o NAUCE!! w takich warunkach, nie wspominając nic o radości fotografowania ;-)
Pomimo wszystko to forum, skoro nie ma uczyć, bo za wiedzę się płaci, nie jest książką, nie jest kursem - to pozostaje się tylko kącikiem dla gawędziarzy o opiniach w "gawędziarskim" stylu i o takim znaczeniu.... a tak chyba do końca nie jest. Być może ludzie, którzy prezentują już bardzo wysoki poziom i zajmują się tym wszystkim kilkanaście lub kilkadziesiąt lat nie zdają sobie sprawy, że ich opinię mogą być traktowane poważnie przez początkujących adeptów tej sztuki i są dla nich ważne. Nie znam takiego, który wrzuciłby swoje zdjęcie licząc tylko na szyderę i same negatywy - no chyba że jakiś "osobowościowy masochista". Ludzie czekają na pomoc i nie wszyscy chcą iść na łatwiznę. Niestety zdaję sobie sprawę, że nie ma w życiu niczego doskonałego i Ci faktycznie poprawni trafiają do jednego wora z leniuchami. Szkoda - ale co tam, dla jednych to bodziec do działania, dla innych belka pod nogi.... Warto jednak w tej twardej szkole nauczania wyjść po za minimum i pozostawić pytającym choć jeden drogowskaz, zanim wpędzi się ich w slepą uliczkę z której mogą nie wyjechać.....:smile:
josephebeloki
16-12-2012, 12:43
Spoko, nie ma co się zarzynać i tłumaczyć jeden drugiemu. Ja postanowiłem na szybko zrobić mała korektę aby autor zdjęcia zobaczył co jest w nim nie tak i porównał sobie z oryginałem. Tylko pytanie jaki był temat zdjęcia, z racji tego , że autor napisał "Proszę o ocenę moich zdjęć. " to myślę, że nie zepsułem "KLIMATU".
Nie mam RAW ani oryginalnej wielkości ale coś tam zmieniłem.
Wersja kolor:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s.z.w.interia.pl/nikoniarze/k1.jpg)
Wersja BW
źródło (http://s.z.w.interia.pl/nikoniarze/k2.jpg)
SADPUNK44
18-12-2012, 02:01
A tak? przepraszam autora, ale chciałem pokazać, co można(niekoniecznie trzeba :P )
źródło (http://www.iv.pl/)
źródło (http://www.iv.pl/)
[QUOTE=SADPUNK44;2998340]A tak? przepraszam autora, ale chciałem pokazać, co można(niekoniecznie trzeba :P )
No to żeś pokazał... delikatnie mówiąc nie popisałeś się.
Żadna z edycji nie powala a wręcz zabija tą surowość i mrok ze zdjęcia, czyli wszystko co przyciągało!
Ludzie, jeśli nie potraficie to już nie róbcie nieudanych eksperymentów medycznych na tych fotografiach.
Powstałe w ten sposób mutanty są przerażające i koszmarne dużo bardziej od oryginałów.
Ludzie, jeśli nie potraficie to już nie róbcie nieudanych eksperymentów medycznych na tych fotografiach.
Powstałe w ten sposób mutanty są przerażające i koszmarne dużo bardziej od oryginałów.
Oooooooooooo maaaaaaaaaaaaaaaaaaj gaaaaaaaaaaaat!!!!!!!!!!!
Nie wiem co gorsze. Oryginaly czy ich mutacje :-)
Zakonczmy juz ten watek, pliz!!!
Panowie, naprawdę sądzicie że napisanie amatorowi / początkującemu słów:
- do bani
- do kosza
- śmietnik
- tragedia
Nauczy ich czegokolwiek i da jakąkolwiek motywację do pracy ?
Nie lepiej, napisać np. kadr jest zły bo........... oświetlenie do bani bo....... następnym razem spróbuj to zrobić tak i tak ?
Panowie, naprawdę sądzicie że napisanie amatorowi / początkującemu słów:
- do bani
- do kosza
- śmietnik
- tragedia
Nauczy ich czegokolwiek i da jakąkolwiek motywację do pracy ?
Nie lepiej, napisać np. kadr jest zły bo........... oświetlenie do bani bo....... następnym razem spróbuj to zrobić tak i tak ?
To mu napisz - ja jak byłem początkujący, to zacząłem od lektury, bo nawet do głowy by mi nie przyszło, że za darmochę ktoś mnie będzie uczył fotografii - niektórzy wolą jednak iść na skróty wrzucając pierwszy lepszy pstryk i prosząc o rady. Nie tędy droga, a taki debiut nie rokuje dobrze na przyszłość.
Dokładnie. Jak już krytykujemy to merytorycznie.
josephebeloki
18-12-2012, 19:04
Żadna z edycji nie powala a wręcz zabija tą surowość i mrok ze zdjęcia, czyli wszystko co przyciągało!
Bez tytułu/temat zdjęcia ciężko określić jego przeznaczenie. Dla Ciebie miał być półmrok, dla mnie to fotka prosto z puszki nie obrobiona i niedoświetlona... więc wydaje mi się, że trzeba ją doświetlić => więc jej poprawiłem ekspozycję i kilka drobnych elementów ...
Może się okaże, że ta fotka jest zrobiona przy 45C w słońcu przysłona f40 ISO10, niedoświetlone 2,5 eV.
Ale czy fotka jest fajna czy nie, można oceniać tylko wtedy gdy posiada ona temat/tytuł.
Bez tytułu/temat zdjęcia ciężko określić jego przeznaczenie. Dla Ciebie miał być półmrok, dla mnie to fotka prosto z puszki nie obrobiona i niedoświetlona... więc wydaje mi się, że trzeba ją doświetlić => więc jej poprawiłem ekspozycję i kilka drobnych elementów ...
Może się okaże, że ta fotka jest zrobiona przy 45C w słońcu przysłona f40 ISO10, niedoświetlone 2,5 eV.
Ale czy fotka jest fajna czy nie, można oceniać tylko wtedy gdy posiada ona temat/tytuł.
Co nie znaczy że należy ją jeszcze zmasakrować obróbką, winietami i innymi pseudo artystycznymi zabiegami ;)
---
edit
---
klik (http://s.z.w.interia.pl/nikoniarze/k1.jpg)
Nie mów mi że chociaż taka obróbka ma sens, wyciągnąłeś to co nie jest fajne a wyphotoshopowałeś naturalne rysy pod oczami do zera, czego się nie powinno robić bo zostaje dziwny twór! Już nie mówię o próbie nr 2 ;)
SADPUNK44
18-12-2012, 23:39
Widzę, że towarzystwo świetnie wyszkolone, kursy łapania ostrości i trójpodziału zaliczone z celującym...Tylko towarzystwo chyba zapomniało, że jest jeszcze coś takiego, jak "magia fotografii", gdzie na dalszy plan schodzi wystudiowana kompozycja, krystaliczność i to, czy pod oczami są żyłki...Portret jest chyba najlepszym polem do popisu, żeby pokazać właśnie tą magię, gdzie w minie modelki, dzięki dobremu światłu, można przekazać o wiele więcej, niż trzymając się tylko i wyłącznie reguł książkowych. Nie twierdzę, że wymuskane, superhiperostre zdjęcia są złe, ale te "inne" też złe nie są...
Pzdr...:)
SADPUKNK44 & josephebeloki
Już nie torturujcie więcej tych zdjęć, błagam.
Na drugi raz, zanim coś zacytujesz, to czytaj dokładnie (powtarzam DOKŁADNIE) i ze zrozumieniem.
Jeśli Ty wolisz takie zdjęcia => np ślubne, to ja już wolę moją obróbkę. Jak na razie klienci są zadowoleni i nie narzekają.
Ty wolisz fotki w stylu tej po lewej => ja tej po prawej i okej. Każdy ma swój gust.
źródło (http://s.z.w.interia.pl/nikoniarze/2b.jpg)
źródło:http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Babskie-sprawy/530569,1,Slub-cywilny--formalnosci-slub-cywilny.html
Pozdrawiam.
Tu akurat lepsze jest po prawej ale takie jest zadanie kotleciarza żeby zdjęcie było powtarzalne a osoby przedstawione na zdjęciu były piękniejsze niż w rzeczywistości. Nie mieszaj rzemiosła z artyzmem :)
Wracając do tematu to widzę że że podobające mi się zdjęcia są dziełem przypadku a nie zamierzonego działania. Moim zdaniem im to nie umniejsza, chociaż żałuję że tak nie jest.