PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200 2.8 pomoc techniczna

gibaxa
25-11-2012, 16:07
Witam wszystkich. Kupiłem sigmę 70-200 II 2,8

Mam proste pytanie:

Czy powinienem coś widzieć zanim zacznę robić zdjęcia?

Pytam bo jak patrzę na obiektyw to ogarnia mnie przerażenie.

astramus
25-11-2012, 16:10
Co powinieneś wiedzieć ? Bardzo fajny obiektyw (jeśli oczywiście trafiłeś na ostrą sztukę). Podepnij pod aparat i sam tę sigmę ogarnij. Testuj, próbuj, otwieraj, zamykaj przysłonę. Coś więcej ? powodzenia.
M.

GonzoG
25-11-2012, 16:14
Z tego co mi wiadomo, to przed rozpoczęciem zdjęć, trzeba podpiąć obiektyw pod body, a później naciskać spust...

astramus
25-11-2012, 16:17
Z tego co mi wiadomo, to przed rozpoczęciem zdjęć, trzeba podpiąć obiektyw pod body, a później naciskać spust...

:D a aparat sam się włączy ? :)
M.

GonzoG
25-11-2012, 16:19
:D a aparat sam się włączy ? :)
M.

Ja tam swojego nie wyłączam... więc ten punkt pomijam...

gibaxa
25-11-2012, 17:31

WREDNIAKI.

Nie miałem nigdy obiektywy ze stałym światłem. do tego np w signie 70-300 na całe szczęście gdzieś przez przypadek przeczytałem co trzeba zrobić żeby wyłączyć macro bez uszkodzenia obiektywu. sam bym na to nie wpadł.

Pienia
25-11-2012, 17:32
"Pytam bo jak patrzę na obiektyw to ogarnia mnie przerażenie"

ale o co chodzi?

gibaxa
25-11-2012, 18:10
"Pytam bo jak patrzę na obiektyw to ogarnia mnie przerażenie"

ale o co chodzi?

Głównie chyba o ustawiania przysłony. Chodzi mi żeby nie zmieniała się na wiecej niz 2.8 (nawet nie wiem co pisze) no i czy macro się uruchamia normalnie czy trzeba wiedzieć jak to zrobić.
i takie głupie pytanie ale to co jest pod szkiełkiem to co oznacza?

Moze też jakieś rady z własnych doświadczeń?

cigi
25-11-2012, 18:11
Spokojnie, obiektyw używalny, jak każdy inny, albo i lepiej. Dopóki nim nie rzucasz, to go nie zepsujesz. A i to zdarza mu się znieść bez szwanku ;)

Jak przysłona ma się nie zmieniać na więcej niż 2.8, to używaj trybu M lub A (oczywiście tryb ekspozycji aparatu, nie ostrości). Trybu macro się w nim nie uruchamia... obiektyw sam ustawi ostrość, nawet na najbliższą możliwą ogległość, czyli tzw. "macro".

Pod szkiełkiem jest odległość od matrycy do przedmiotu, na który ustawiłeś ostrość. Wyżej w stopach, niżej w metrach (rozumiem, że chyba o to szkiełko chodziło).

GonzoG
25-11-2012, 18:35
1) A jak ma ci się sama przesłona zmieniać ?? Przecież to obiektyw ze stałym światłem.

2) Co znaczy włączyć tryb makro ?? a masz gdzieś taki przełącznik ?? Bo ja na tym szkle widziałem tylko przełącznik od włączenia/wyłączenia AF... więc tak na chłopski rozum, to nic się więcej nie włącza...

gibaxa
25-11-2012, 20:19
1) A jak ma ci się sama przesłona zmieniać ?? Przecież to obiektyw ze stałym światłem.

2) Co znaczy włączyć tryb makro ?? a masz gdzieś taki przełącznik ?? Bo ja na tym szkle widziałem tylko przełącznik od włączenia/wyłączenia AF... więc tak na chłopski rozum, to nic się więcej nie włącza...

cos ty taki złosliwy.

Zawsze wszystko wiesz od samego początku?

Myślałem, że forum jest po to zeby spokojnie się coś zapytać dowiedziec podzielic wiadomościami. Uszczypliwości są na onecie pod hasłami ze smoleńskiem i wystarczy

Ogryzek
25-11-2012, 20:22
Ale Ty nie radzisz sobie z formułowaniem pytań także nie dziw się, że inni nie radzą sobie z formułowaniem odpowiedzi.

dandan
26-11-2012, 10:44

W którym miejscu go widziałeś

GonzoG
26-11-2012, 11:02
W którym miejscu go widziałeś
Wyłącznik czy obiektyw ?? ;)

cigi
26-11-2012, 19:53
Wyłącznik czy obiektyw ?? ;)

No przecież, że wyłącznik. Ja nie mam przełącznika od AF i trochę mnie to zdziwiło... o_0
W wersji do Canona chyba miał taki.

GonzoG
26-11-2012, 20:15
Ja robiłem tą sigmą na Canonie. Tam wyłącznik jest... Myślałem, że nie ma pod tym względem różnic, szczególnie, że to HSM...