Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Czwarty wymiar
http://wpk.eltrakon.pl/L1014410E%20Czwarty%20wymiar.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1014410E%20Czwarty%20wymiar.jpg)
Nikonozaur
25-11-2012, 18:56
Nie kumam o co tu chodzi Wojtku, obróbkowo również.
Hmmm... Niech zatem chodzi o czwarty z kolei dopuszczalny wymiar publikowanych na forum zdjęć, podawany w pikselach.
krzysztofz24
26-11-2012, 21:48
Hmmm... Niech zatem chodzi o czwarty z kolei dopuszczalny wymiar publikowanych na forum zdjęć, podawany w pikselach.
Wymijajacy unik;-).
Przyznam sie, ze ja tez nie bardzo wiem o co chodzi.
Z jednej strony widac tu niesamowity bokeh, ale widac tez cos jakby nalozyc niezbyt udanie filtr w PS.
Takze, sam nie wiem co myslec o tym zdjeciu...
Krzysiek, jeśli "niezbyt udanie", to wypadałoby napisać dlaczego.
PS To nie PS... ;)
krzysztofz24
27-11-2012, 21:16
Krzysiek, jeśli "niezbyt udanie", to wypadałoby napisać dlaczego.
PS To nie PS... ;)
Rozwijajac poprzednia wypowiedz. Bokeh ekstra jak to u ciebie, ze smolistym kontrastem tez pojechales jak to u ciebie;-). Ale ma to nawet swoj urok i charakter.
Chodzi mi o te "krawedzie" np najlepiej widoczne na tym drzewie w dali. Wyglada to jak efektowy filtr z PS pt "artystyczne krawedziowanie";-).
A takie filtry to mi sie kojarza z zabawkami dla 5-latkow;-).
Ale...jesli piszesz, ze uzyskales ten efekt bez PS. (I bez dodawania go jakikolwiek sposob w obrobce?)
To niezmiernie mnie ciekawi jak?
Co za szklo dorwales;-).
Skad te krawedzie sie wziely?
Nawet nie wiedziałem, że jest taki filtr, Photoshopa nie znam niemal wcale. Ale to nie znaczy, że tak wyszło bez obróbki... w Silver Efeksie. ;)
Jednak, jak zauważyłeś, podstawą tego wszystkiego jest bokeh - optyka robi swoje i żadna niezaawansowana obróbka tego nie zastąpi, krawędzie "same z siebie" powstają tylko wokół obiektów poza głębią ostrości.
Szkło - poczciwy 50 mm, którego niemal nie odpinam. ;)
Pobawiłem się, rezultat mi się spodobał na tyle, że wrzuciłem.
Oczywiście liczyłem się z dobrze znanym mi posądzeniem o "pstryk o niczym", "dorabienie teorii do kiepskiego zdjęcia" czy o manieryzm.
Ty poszedłeś dalej i posadziłeś w przedszkolu. Trudno. I tak dziękuję. :D;)
krzysztofz24
28-11-2012, 00:15
Nawet nie wiedziałem, że jest taki filtr, Photoshopa nie znam niemal wcale. Ale to nie znaczy, że tak wyszło bez obróbki... w Silver Efeksie. ;)
Hmm, fakt dodania tego efektu czesciowo w obrobce dziala jakby na minus(czemu na minus o tym za chwile) przy moim odbiorze tej foty.
Ja tez nie stosuje filtrow w PS, koncze obrobke rawa na ACR, a w PS to tylko kosmetyka.
A pelno w PS filtrow w stylu "artystyczne rozmycie", "art deco" czy inne kwasy;-)
Jednak, jak zauważyłeś, podstawą tego wszystkiego jest bokeh - optyka robi swoje i żadna niezaawansowana obróbka tego nie zastąpi, krawędzie "same z siebie" powstają tylko wokół obiektów poza głębią ostrości.
Szkło - poczciwy 50 mm, którego niemal nie odpinam. ;)
Na oczatku tego efektu jest optyka...i to jest fajne. Szkoda, ze nie tylko optyka...
Przez chwile przeszlo mi przez mysl cos w stylu: Co on za szklo dorwal, oczywiscie otworzyl na maksa i pewnie jeszcze wiertarka rozwiercil przyslone, zeby jeszcze szerzej otworzyc:-).
I takie cuda wychodza;-).
Pobawiłem się, rezultat mi się spodobał na tyle, że wrzuciłem.
Oczywiście liczyłem się z dobrze znanym mi posądzeniem o "pstryk o niczym", "dorabienie teorii do kiepskiego zdjęcia" czy o manieryzm.
Ty poszedłeś dalej i posadziłeś w przedszkolu. Trudno. I tak dziękuję. :D;)
Te filtry z PS to takie zabawki...
Nie mozna miec brody i siedziec w przedszkolu:-). Chyba ze sie dorabia jako Sw.Mikolaj;-).
P.S A scena na zdjeciu jak scena, nie ma co wybrzydzac na kadr. Kadr jak kadr. Jest kawalek stodoly, te krzesla i trzepak tez juz na jakiejs focie widzialem...znowu ci sie nie chcialo do zdjecia ruszyc z podworka:-D;-).