PDA

Zobacz pełną wersję : Upadek D3100 - dziwny problem?

pawel_nikon
25-11-2012, 12:52
Witam!
W skrócie chciałbym przedstawić Wam moją sytuację. Jakoś miesiąc temu przez „gapiostwo” założyłem tylko na jedno ramię torbę z moim aparatem (Nikon D3100) i właśnie wtedy ten aparat mi spadł, w tej torbie, na ziemię. Wysokość to +/- 1,2 metra. Upadek nie był wcale jakiś potężny. Po prostu ktoś, szturchnął mnie przechodząc i torba mi spadła. Następnie gdy wyjąłem aparat, okazało się że filtr pęk i rozsypał się w drobny mak. Z obiektywem (Nikkor 18-105 vr) oraz korpusem nic się nie stało. Na moje oko wszystko tam jest okej. Tylko kilka dni temu byłem na imprezie. I jak to na imprezie, nie było tam jasno. Zawsze ciężko robi się zdjęcia w takich warunkach, ale teraz było wyjątkowo „dziwnie”. Aparat bardzo ciężko łapał ostrość. Próbowałem robić zdjęcia w trybie manualnym oraz automatycznym, z lampa (wbudowaną) oraz bez niej. Niekiedy udało się uchwycić fajną fotkę, ale ogólnie to nędznie wyszły te zdjęcia. Czy może być to następstwo tego upadku? Niestety nie wiem gdzie mogę znaleźć poradę na ten temat, więc postanowiłem napisać na forum. Może ktoś już się spotkał z taką sytuacją?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam

GonzoG
25-11-2012, 12:57
18-105 to ciemny obiektyw i zawsze miał problemy z ostrzeniem przy braku odpowiedniej ilości światła. Określenie "dziwnie" nic nie mówi, więc ciężko stwierdzić czy przyczyną jest upadek, czy np. brud na czujniku AF.

Prób zdjęcia w różnych warunkach i sprawdź jak się sprawuje aparat - jak będzie dobrze ostrzył i zdjęcia będą poprawnie naświetlone, upadek raczej nic nie zrobił.

TOP67
25-11-2012, 17:37
W wyniku upadku bardzo często ulega uszkodzeniu GMR. Efektem jest problem w ustawianiu ostrości, zwłaszcza w kiepskich warunkach. Obiektyw przelatuje punkt ostrości, wraca i tak w kółko. Ale tak się dzieje już w średnio trudnych warunkach. Na imprezie po prostu mogło być za ciemno nawet dla sprawnego obiektywu.