Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kilchurn castle... na słodko.
Sebastianito
24-11-2012, 23:21
No i w pionie oczywiscie.... bo lubie piony :) Kilchurn Castle, 2.5h jazdy, ale za to towarzystwo doborowe... Robert! (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9356) Smiechu do rozpuku... Zimno, MOKRO no i zimno :)
Kilchurn Castle
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/3954/kirchulmcastle.jpg)
|Nikon D200|Sigma10-20mm@10mm|f/8|ISO100|2.5 & 1.3 & 5 sek.|
Pozdrawiam i o opinie prosze.
edit:
Z rozmowy na priv z grzegorzdz72: (udostepnione za zgoda Grzegorza)
Witaj !
Bardzo podoba mi sie obrobka na Twoich zdjeciach, jesli mozna wiedziec jakich uzywasz programow ?
(...)
pozdawiam
grzegorzdz72
ODPOWIEDZ:
Milo mi to slyszec!
Do obrobki zdjec uzywam tylko i wylacznie Photoshopa, ale czasem sie zdarzy, ze i Lightroomem sobie pomoge (ale coraz mniej). Dla mnie jest to opcja spedzania wolnego czasu... poznawanie nowych funkcji photoshopa. W planie mam nakrecic film jak robie zdjecia od wyjazdu i kadrowania po przez post procesing... ale ile mi to zajmie to nie mam zielonego pojecia. Napewno pierwszy klaps bedzie po swietach
Odnosnie składania zdjec robie to na maskach, selektywnie. Jesli juz mam kadr i prawidlowe naswietlenie RAW robie dodatkowo 4 zdjecia (-1E/V, -2E/V, +1E/V i +2E/V) dla pewnosci, ze mam wszystkie szczegoly.
W lightroomie synchronizuje balans bieli oraz "korekcje obiektywu" aby byly jednakowe. Otwieram RAW ten z prawidlowym naswietleniem i patrze co mozna poprawic i czego mi brakuje... np.: z chmur mozna wycisnac wiecej wiec nakladam niedoswietlone zdjecie (dla wiekszego kontrastu) i maluje delikatnie (np na 20%, pedzlem przez maske). To samo z niedoswietleniami... jesli cos jest czarne, nakladam maske z przeswietlonym zdjeciem i maluje na jasno...
Widac to w opisie, czesto podaje czasy z jakimi bylo dane zdjecie naswietlane, pomaga (mam nadzieje) innym adeptom fotografi to zrozumiec.
(...)
Pozdrawiam i milej niedzieli.
Sebastian
jarekf34
24-11-2012, 23:28
Oglądam na lapku więc z przymrużeniem oka napiszę... Zaj.....cie mi sie podoba :)
JaroPienza
24-11-2012, 23:45
Chyba krzywo na fotelu siedzę bo mnie to zamczysko się chyli w prawika. Elegancja francja... zdjęcie typowo wystawowe. Widziałem szkic więc wszystko jest jak powinno :)
No Sebek, mega jest, warunki perfekcyjne dla tej miejscowki, aura dodala klimatu, kolory jak to u Ciebie, ja takie lubie.
Nie lubię pionów. Tutaj też mi nie pasuje, chciałoby się więcej boku.
Ale obiektywnie oceniając, pomijając osobiste gusta - to ładnie to wygląda :) Pierwszy plan, ciekawy drugi, w tle niebo dobre. Na Twoim poziomie :)
Bartekkw
25-11-2012, 02:47
Kadr Ok, ale z kolorem to trochę pojechales ;)
Niemniej jednak prezentuje sie BDB
Nikonozaur
25-11-2012, 11:44
Kadr Ok, ale z kolorem to trochę pojechales ;)
Niemniej jednak prezentuje sie BDB
Seb nie pojechał, on tak ma. Zadziwiające, że u niego fiolety i róże działają dodatnio, również w tym przypadku. No i jest rozpoznawalny, czego nie każdy dostępuje. Dla mnie klasa i tyle. ;)
Adam Majchrzak
25-11-2012, 11:52
Bardzo fajne te rudzielce na pierwszym planie, w takim kolorze są piękne.
Pomarudzę jeszcze i tu Tobie, że ten cień na zboczu za bardzo w czerń wpada i ruiny mogłeś bardziej zdecydowanie umieścić w kadrze :p ...pomijając to, jest pycha! :lol:
Pozdro! =]
miodne zdjęcie, do kolorów przywykłem, ale tutaj jest świetny detal którego czasami brakuje, kompletny brak takiego charakterystycznego jak to nazywam "hdr look and feel" za którym nie przepadam (mało powiedziane), jest światło, są plany, za pionami nie przepadam ale tutaj pion dobrze się broni - bardzo podoba mi się to zdjęcie ( może z wyjątkiem trochę twardej linii pomiędzy lewym czarnym zgórzem a chmurami pewnie wynika to ze zmniejszenia).
Sebastianito
25-11-2012, 12:50
Chyba krzywo na fotelu siedzę bo mnie to zamczysko się chyli w prawika. Elegancja francja... zdjęcie typowo wystawowe. Widziałem szkic więc wszystko jest jak powinno :)
Jarku, zdjęcie nie leci. Złudzenie optyczne. dy się przyjrzysz po prawej stronie jest droga dojazdowa do zamku, później woda i dopiero brzeg. Zamek osobno prostowałem do pionu bo na 10mm wyglądał jak wieża w Pizie. Trochę pracochłonne ale konieczne.
Dziękuję za mile przyjecie. Z kolorami ja tak mam, bije się w pierś.
Za małe! Bardzo przyjemnie się ogląda :)
astramus
25-11-2012, 12:55
Tak cukierkowo. No i złudzenie również robi swoje. Można patrzeć i patrzeć.
M.
Cukier nie cukier,
ogladajac sprawia bardzo dobre wrazenie, a o to przeciez chodzi.
Gratuluje warunkow i ich wykorzystania.
krzysztofz24
25-11-2012, 14:53
Roze, fiolety, niebieskosci...calosc super gra kolorystycznie. Ja osobiccie bym moze odrobine mniej slodko;-) to widzial, ciut delikatniej. Ale jak kto woli, sam raz wole mocniej z obrobka raz delikatniej...
Ogolnie podoba sie i to bardzo.
Kadr tez spoko, fajne to swiatlo na zboczu po lewej.
jarekf34
25-11-2012, 21:20
Wielkie dzięki za pomocny opis Twojej techniki, napewno skorzystam :) Oczywiście czekam na ten "klaps" po świętach :)
Pozdrawiam.
Efekciarskie, w pozytywnym znaczeniu. Podoba mnie się kolorystyka, wpadająca nieco w jagodę.
W realu miejsce to wyglada zupelnie inaczej nawet w sloneczny dzien o wschodzie czy zachodzie... ale ... obrobka wymiata.
Milo sie patrzy.
Fotografia dopracowana pod każdym względem, w szczególności ukazania szczegółów pierwszego planu i kolorytu pracy... Gratuluję...
T_P_
Sebastianito
26-11-2012, 21:51
Jest maly edit pod zdjeciem jak zostalo zrobione...
Ano słodki jest ten zamek i dobrze mu z tym :) Wszystko profesjonalnie obrobione, skadrowane i podane. Wypada jedynie pogratulować a zdjęcie w dużym formacie na ścianie powiesić.
Sebastianito
26-11-2012, 23:07
Powiem nieskromnie, ze juz 2 w Hameryce sie sprzedaly :)
Zatrzymałem się tam w drodze do Oban... i o mały włos nie dojechałbym do Oban!
Jak dla mnie baja :).
Lubię krajobrazowe piony i lubię konkretną kolorystykę.
A jak w kadrze mocno ciekawa sceneria została zatrzymana, to nie pozostaje nic innego jak cieszyć oko :).
Świetne zdjęcie :-) kapitalna miejscówka :-)
Gratuluję fantastycznego zdjęcia, dobrego oka i fenomenalnej obróbki.
Szczerze zazdroszczę i kłaniam się w pas z wyrazami uznania. Taki obraz zawiesić na ścianie to jest to o co chodzi.
ostrytux
30-11-2012, 00:56
Git malina, jest słodko i jest bardzo ok.
A tutak kiedyś byś pokazał z obrazkami albo jakiego filma nagraj jak to lepisz, bo ja w tych sprawach jestem lajkonikiem!
Rewelacyjne ujecie i obrobka.
Tez czekam na tutka:-)
Sebastianito
30-11-2012, 18:15
(...)
A tutak kiedyś byś pokazał z obrazkami albo jakiego filma nagraj jak to lepisz, bo ja w tych sprawach jestem lajkonikiem!
(...)
Tez czekam na tutka:-)
jak byscie zgadli. Jutro pierwszy klaps... :D Nie moge sie doczekac.
jak byscie zgadli. Jutro pierwszy klaps... :D Nie moge sie doczekac.
Ja też sie nie moge doczekac ;) A zdjecie - dopracowane w kazdym calu, ale wole tamten kwadrat ;)
jarekf34
01-12-2012, 00:32
Jutro pierwszy klaps...
No to się zapowiada ciekawa lektura na weekend :)
Sebastianito
01-12-2012, 14:19
Film raczej bedzie po swietach... ale mam nadzieje, ze sie uda... Z duzej chmury maly deszcz. :(
jarekf34
01-12-2012, 18:16
Film raczej bedzie po swietach...
W takim razie spóżniony Mikołaj ;):) Poczekamy...
Film raczej bedzie po swietach... ale mam nadzieje, ze sie uda... Z duzej chmury maly deszcz. :(
Trzymam kciuki, czekam na ten materiał ;)
Walter K.
03-12-2012, 21:06
Kolory i kadr świetne :) Czekam na tutka :)