PDA

Zobacz pełną wersję : 4 Lata z D90 - Czas na zmiany

Szadzik
24-11-2012, 11:16
Witam,

Tak więc od blisko 4 lat mam D90. Od początku byłem z aparaciku bardzo zadowolony. Jest jednak kilka rzeczy, któe możnaby ulepszyć więc zastanawiam się nad aktualizacją systemu.

Obecny zestaw
D90
Tokina 11-16 2.8
Tamron 17-50 2.8
Tamron 70-200 2.8
Metz 48 AF

Problemy z obecnym systemem:

1. Brak stabilizacji, szczegółnie doskwierający w przypadku 70-200. Statyw nie zawsze i nie wszędzie można wiziąć.
2. 4.5 FPS w przypadku zdjęć seryjnych nie zawsze wystarcza
3. Brak uzczelnień, aczkolwiek to aż taki wielki problem nie jest, ponieważ obiektywy też nieuszczelniane miałbym.

Obiektywy:

Obecny zestaw obiektywów pasuje mi idealnie i pozwala zrobić wszystko, czego potrzebuję. Może kiedyś w przyszłości kupię jeszcze coś dłuższego niż 200mm.

No i moje rozważania:

1. D7000 już nie widzę sensu kupować, bo prędzej czy później będzie nowa wersja.
2. Czekałem na D400, ale tego ani widu ani słychu a FX nie potrzebuję.
3. Od dawna myślę o zmianie systemu na taki, który dawałby stabilizację w puszce.

Opcje:

Czekać na Tamrona 70-200 z VC. Cena ma podobno być wysoka (bardzo) a optycznie nie wiadomo jak to się skończy, bo w przypadku 17-50 nie jest lepiej, a wręcz gorzej w nowej wersji. No i tylko zaczekać aż Nikon wypuści jakieś nowe puszki żeby D90 wymienić.
D7100 - nadal brak stabilizacji. NA pewno świetne wysokie ISO co pozwoli skrócić czas migawki i w małym stopniu nadrobić brak stabilizacji.
D400 - Jeśli kiedykolwiek się pojawi, to na pewno dość wysoka cena, ale jak powyżej świetne wysokie ISO.
Pentax K5 II - Sony odrzuciłem z powodu braku czegokolwiek naprawdę ciekawego po tym jak A77 się bawiłem i wcale nie byłem zachwycony. Stabilizacja, 7FPS, uszczelniony. Mniejszy niż D90. Minus jest taki, że musiałbym sprzedać D90 z całym zestawem i zacząć od nowa.

Kasa - obecnie gdybym zdecydował się na kupno K5 II, mogę go kupić wraz ze wszystkim co mam z D90, a jak już będę gotowy, to sprzedać D90.

Czy powienienem zaczekać na tego Tamrona i dalej używać D90, czy może od razu wymienić system skoro i tak mi będzie brakowało stabilizacji w kolejnnych szkłach?

Jakie są Wasze opinie?

Z góry dzięki za pomoc,
Szadzik

sokolnik
24-11-2012, 11:45
ja też wole zaczekać na następce D7000. Teraz kupowanie D7000 to loteria, ciągle powstają wątki, czy seria D7000 np 186846bla bla bla jest bez wad? lipa jakaś.

poczekaj chwile, zaraz napisze Mekano żebyś brał D5200 bo to nowość :) i najlepiej je kupić :) bo reszta aparatów zdjęć nie robi:)

nathaniel
24-11-2012, 12:35
zmien Tamrona na nowego nikkora 70-200/4 VR
http://www.kenrockwell.com/nikon/70-200mm-f4.htm

Star Dust
24-11-2012, 13:02
nowy nikkor ladnie sie zapowiada ale cena zaporowa. Lepiej na Sigme wymienic

Szadzik
24-11-2012, 13:06
zmien Tamrona na nowego nikkora 70-200/4 VR
http://www.kenrockwell.com/nikon/70-200mm-f4.htm

Tracę jeden stop światełka, a cena nadal prawie 2x taka jak Tamron. Przy takiej cenie, może lepiej poczekać na tego Tamrona z VC i 2.8?

nowy nikkor ladnie sie zapowiada ale cena zaporowa. Lepiej na Sigme wymienic

Sigma tak jak mówisz, tańsza i z 2.8. Jeśli ktokolwiek mówi, że mała różnica między 2.8 a 4.0, to ja się nie mogę zgodzić.

Jak już iść powyżej 5k, to można równie dobrze dołożyć do Nikkora 70-200 2.8 VRII

Ogryzek
24-11-2012, 14:02
To w czym problem ? Dołóż i koniec tematu.

Szadzik
24-11-2012, 14:18
To w czym problem ? Dołóż i koniec tematu.

problem w tym, że jako hobbysta uważam wydanie 8k zł na obiektyw dużym wydatkiem i nie jestem przkonany, że uzasadnionym.

Mekano
24-11-2012, 14:19
poczekaj chwile, zaraz napisze Mekano żebyś brał D5200 bo to nowość :) i najlepiej je kupić :) bo reszta aparatów zdjęć nie robi:)

Po prostu na podstawie obserwacji, jest sobie tanszy 5100 i jest troche drozszy d7000, oba aparaty, to ta sama matryca, jesli ktos nie potrzebuje takiej ergonomii jaka daje d7000 oraz nie uzywa szkiel manualnych, wybierze d5100 i przy tym zaoszczedzi, natomiast jesli ktos nie umie zyc bez dwoch kolek, to na pewno wybierze drozsza wersje..
wiec wydaje mi sie, ze teraz bedzie wybor wlasnie pomiedzy tanszym d5200, a w niedlugim czasie pomiedzy nastepca d7000, oba aparaty zapewne dadza podobny obrazek, matryca byc moze bedzie taka sama 24mpix..
no i tu wybor bedzie prosty, albo bierze tanszego d5200, albo kupuje nastepce d90/d7000.

Szadzik
24-11-2012, 14:21
Po prostu na podstawie obserwacji, jest sobie tanszy 5100 i jest troche drozszy d7000, oba aparaty, to ta sama matryca, jesli ktos nie potrzebuje takiej ergonomii jaka daje d7000 oraz nie uzywa szkiel manualnych, wybierze d5100 i przy tym zaoszczedzi, natomiast jesli ktos nie umie zyc bez dwoch kolek, to na pewno wybierze drozsza wersje..
wiec wydaje mi sie, ze teraz bedzie wybor wlasnie pomiedzy tanszym d5200, a w niedlugim czasie pomiedzy nastepca d7000, oba aparaty zapewne dadza podobny obrazek, matryca byc moze bedzie taka sama 24mpix..
no i tu wybor bedzie prosty, albo bierze tanszego d5200, albo kupuje nastepce d90/d7000.

Po 4 latach z dwoma kółkami, nie jestem gotów na przesiadkę na jedno :). Do tego górny wyświetlacz też bardzo lubię.

Ogryzek
24-11-2012, 14:25
8tyś to za dużo ? To ile będzie ok ?
5 tyś ? To kupuj za 5 i koniec tematu.

Mekano
24-11-2012, 14:27
Po 4 latach z dwoma kółkami, nie jestem gotów na przesiadkę na jedno :). Do tego górny wyświetlacz też bardzo lubię.

wiec na Twim miejscu, bym po prostu sie wstrzymala jeszcze z zakupem..

jacek dr
24-11-2012, 14:37
ja też wole zaczekać na następce D7000. Teraz kupowanie D7000 to loteria, ciągle powstają wątki, czy seria D7000 np 186846bla bla bla jest bez wad? lipa jakaś.

Problem z d7000,faktycznie zakup to loteria,wątki rozdmuchane przez kilkunastu userów,położyło blady strach na całą serię d 7000.
Poczekaj na d7100, ale wstrzymaj sie z zakupem,bo to nowość i poczekaj ,aż cena spadnie,potem sledź forum i wpisy ,czy aby ,testerzy nie znaleźli wad.Jak już sie zdecydujesz na zakup,przejżyj koniecznie
zapowiedzi i nowości na nastepny rok ,bo być może,wypuszczą coś z fajniejszego niż ,to co masz zamiar kupić,ale sam wiesz, jak to jest z nowościami...trzeba poczekać..

Chogori
24-11-2012, 14:42
Poczekaj na d7100, ale wstrzymaj sie z zakupem,bo to nowość i poczekaj ,aż cena spadnie,potem sledź forum i wpisy ,czy aby ,testerzy nie znaleźli wad.Jak już sie zdecydujesz na zakup,przejżyj koniecznie zapowiedzi i nowości na nastepny rok ,bo być może,wypuszczą coś z fajniejszego niż ,to co masz zamiar kupić,ale sam wiesz, jak to jest z nowościami...trzeba poczekać..

Dobra rada. Czekaj.
A ja sobie fotki pstrykam. Rachu ciachu, bez oleju i bez piachu. D7000 seria 622 bez tego pitolenia i biadolenia bez sensu

sokolnik
24-11-2012, 15:13
no właśnie, najgorsze jest czekanie na nowość. Zawsze będzie jakaś NOWOŚĆ i tak można czekać w nieskończoność. Błędne koło.

jeremi1234
24-11-2012, 15:26
Ja mam D5000 i w następnym tygodniu kupuje D7000 nie zamierzam czekać bo co jakiś czas wychodzi nowość. Cena D7000 spadła już całkiem sporo i myślę że w moim przypadku to i tak będzie wielki skok ;) brakuje mi silnika w body w D5000. Jeśli wyjdzie D7100 lub D8000 czy D400 o czym wszyscy plotkują to cena na początku będzie zaporowa a czekanie aż spadnie to pewnie z rok trzeba będzie czekać bez sensu. Co do FX-a pewnie fajnie byłoby go mieć ale na moje potrzeby wystarczy DX, jakiegoś specjalnego parcia nie mam. Co do D7000 czy ktoś wie gdzie może być jakaś lista numerów seryjnych które mogą mieć jakąś wadę ?

Szadzik
24-11-2012, 15:57
Problem z d7000,faktycznie zakup to loteria,wątki rozdmuchane przez kilkunastu userów,położyło blady strach na całą serię d 7000.
Poczekaj na d7100, ale wstrzymaj sie z zakupem,bo to nowość i poczekaj ,aż cena spadnie,potem sledź forum i wpisy ,czy aby ,testerzy nie znaleźli wad.Jak już sie zdecydujesz na zakup,przejżyj koniecznie
zapowiedzi i nowości na nastepny rok ,bo być może,wypuszczą coś z fajniejszego niż ,to co masz zamiar kupić,ale sam wiesz, jak to jest z nowościami...trzeba poczekać..

Jak zawsze, piszą tylko ci, któzy mają problemy. Mi osobiście ergonomicznie D7000 mało pasuje i dlatego myśałem o D400, jeśli się pojawi albo już D7100, skoro i tak nie będzie innego wyboru.

Dobra rada. Czekaj.
A ja sobie fotki pstrykam. Rachu ciachu, bez oleju i bez piachu. D7000 seria 622 bez tego pitolenia i biadolenia bez sensu

Nadal mam D90, więc tak samo jak Ty pstrykam fotki bez względu na to, na co w danym moencie jeszcze czekam :)

no właśnie, najgorsze jest czekanie na nowość. Zawsze będzie jakaś NOWOŚĆ i tak można czekać w nieskończoność. Błędne koło.

Bez przesady, puszkę mam, więc nic się nie dzieje.

Ja mam D5000 i w następnym tygodniu kupuje D7000 nie zamierzam czekać bo co jakiś czas wychodzi nowość. Cena D7000 spadła już całkiem sporo i myślę że w moim przypadku to i tak będzie wielki skok ;) brakuje mi silnika w body w D5000. Jeśli wyjdzie D7100 lub D8000 czy D400 o czym wszyscy plotkują to cena na początku będzie zaporowa a czekanie aż spadnie to pewnie z rok trzeba będzie czekać bez sensu. Co do FX-a pewnie fajnie byłoby go mieć ale na moje potrzeby wystarczy DX, jakiegoś specjalnego parcia nie mam. Co do D7000 czy ktoś wie gdzie może być jakaś lista numerów seryjnych które mogą mieć jakąś wadę ?

D400 pewnie będzie cena spora, ale jeśli będzie tego wart, to czemu nie.

GonzoG
24-11-2012, 16:20
Co do D7000 czy ktoś wie gdzie może być jakaś lista numerów seryjnych które mogą mieć jakąś wadę ?

Nie ma czegoś takiego. W każdej serii możesz trafić na wadliwy. Jakiś procent D7000 ma wady, a dokładniej nie jest zbyt precyzyjnie poskładany.

barb
24-11-2012, 17:46
Problemy z obecnym systemem:

1. Brak stabilizacji, szczegółnie doskwierający w przypadku 70-200. Statyw nie zawsze i nie wszędzie można wiziąć.
2. 4.5 FPS w przypadku zdjęć seryjnych nie zawsze wystarcza
3. Brak uzczelnień, aczkolwiek to aż taki wielki problem nie jest, ponieważ obiektywy też nieuszczelniane miałbym.

w tej konfiguracji to K-5ll
wejdź na tamtejsze forum, trwa chyba jeszcze akcja "hurtowy zakup".

A_S_T_O_R
24-11-2012, 17:51
Ludzie przestańcie psioczyć na d7000, obecnie sprzedawane puszki nie wykazują juz problemów z AF, kup nie czekaj na następców bo mozesz czekac długo.

Szadzik
24-11-2012, 19:34
w tej konfiguracji to K-5ll
wejdź na tamtejsze forum, trwa chyba jeszcze akcja "hurtowy zakup".

Coś chyba jednak nie ma specjalnego zainteresowania. Mimo że bardzo mnie cieszyłaby stabilizacja w puszce, to jednak coraz ciężej mi myśleć o zmianie systemu. Mam sporo gratów do swojego D90 i trochę mnie odstrasza sprawa tego, ile stracę na takiej zmianie kasy. Z drugiej strony, na przyszłość jakbym to zrobił raz, to już bym się nie musiał martwićo kupowanie obiektywów ze stabilizacją, tym bardziej, że teraz to już tylko czegośw zakresie powyżej 200mm mi brakuje, a tutaj to już bez stabilizacji ani rusz. Czy warto, skoro powyżej 200mm to i tak statyw znowu? Bardzo trudna decyzja. Kasę niby mam, ale jak wiadomo wydawać jej bez sensu nie ma co. Złożyłem podstawowy zestaw z K5II to za zestaw z 17-50 i 70-200 z K5 II poniżej 8000zł. Do tego jeszcze lampa i szeroki kąt. A tu znowu HDR w puszce mieć,

Ludzie przestańcie psioczyć na d7000, obecnie sprzedawane puszki nie wykazują juz problemów z AF, kup nie czekaj na następców bo mozesz czekac długo.

Pewnie nie jest tak źle, ale puszka ma już 2 lata i mam nadzieję, że wkrótce Nikon może pokaże coś nowego. W końu może HDR w puszce itp.

sokolnik
24-11-2012, 20:04
no ale jak ktoś chce czekać na nowość, to niech czeka. Czego się doczeka to jego sprawa. Po co pisać takie dyrdymały z ironią i obrazą ? nie wiem :) czasem trzeba odpuścić, co właśnie czynię :) idę focić do klubu :)

Szadzik
24-11-2012, 20:06
no ale jak ktoś chce czekać na nowość, to niech czeka. Czego się doczeka to jego sprawa. Po co pisać takie dyrdymały z ironią i obrazą ? nie wiem :) czasem trzeba odpuścić, co właśnie czynię :) idę focić do klubu :)

Cały czas rozmawiamy tak, jak ja bym nie miał aparatu i przez to że myślę o czymś nowym nagle nie mógł starym zdjęć robić a tak przecież nie jest. Znaczy co, mam do końca życia D90 używać? Albo może kupić pierwsze lepsze z brzegu, bo nie warto na nic poczekać nowego i zobaczyćco Nikon pokaże w następnej puszce DX?

sokolnik
24-11-2012, 20:09
nie wiem. Może dlatego tak pisze, bo wychodzę z założenie że jeśli ja wiedziałem co chce kupić (od samego początku zbierałem na D90 i mam do dziś) to inni bardziej doświadczeni tym bardziej powinni wiedzieć co chcą od aparatu. A jak będę chciał zmienić puszkę to nie będę zakładał nowego wątku co kupić :) nie wiem, może jestem jakiś dziwny. Wiem co chce. Jeśli nie wiem czego chce to nie kupuje ;) pozdro miałem dać spokój :)

Szadzik
24-11-2012, 21:28
Nawiedzeni niektórzy użytkownicy są, ale cóż poradzić.

Po obejrzeniu kilku filmików z wczesnymi recenzjami K5 IIs doszedłem do wniosku, że jednak lepiej sobie dać spokój.

Rozwiązanie:

Tamrona 70-200 wymienić na nowszą wersjęz VC, o ile utrzyma poziom optyczny, bo mój obecny egzemplarz mi bardzo pod tym względem odpowiada.
Z puszką poczekać aż będzie coś wartego uwagi ze stajni Nikona i wtedy zakupić - zmiana systemu to dużo zachodu i poszukiwania odpowiednich szkieł.

A tym którzy mówią o nudzie, polecam spojrzeć na ich własne odpowiedzi, bo gdyby im się nie nudziło, to y głupot nie wypisywali.

Dzięki za uwagę.

FHR
24-11-2012, 22:27
Wyczyściłem dyskusję ze zbędnych postów, w ruch poszła żółta kartka. Proszę trzymać się tematu.

jo44
24-11-2012, 23:58
Tamrona 70-200 wymienić na nowszą wersjęz VC (...)
Oczywiście wiesz ile ma kosztować nowy Tamron 70-200 VC? :)

GonzoG
25-11-2012, 01:29
Tamrona 70-200 wymienić na nowszą wersjęz VC, o ile utrzyma poziom optyczny, bo mój obecny egzemplarz mi bardzo pod tym względem odpowiada.

Przez najbliższe pół roku, to taniej chyba dostaniesz używanego Nikkora 70-200/2.8 VRII, pytanie, czy Tamron będzie w stanie konkurować z tym Nikkorem...

barb
25-11-2012, 02:02
Coś chyba jednak nie ma specjalnego zainteresowania...

Złożyłem podstawowy zestaw z K5II...
Po obejrzeniu kilku filmików z wczesnymi recenzjami K5 IIs...
zainteresowanie chyba jest, bo dostali m.in.3 lata gwarancji od dystrybutora...
zdajesz sobie sprawę że K-5ll i K-5lls to trochę inne puszki ??

Szadzik
25-11-2012, 07:28
Wyczyściłem dyskusję ze zbędnych postów, w ruch poszła żółta kartka. Proszę trzymać się tematu.

Dzięki

Oczywiście wiesz ile ma kosztować nowy Tamron 70-200 VC? :)

Nie wiem, ale liczę na to, że nie więcej niż Sigma z OS.

Przez najbliższe pół roku, to taniej chyba dostaniesz używanego Nikkora 70-200/2.8 VRII, pytanie, czy Tamron będzie w stanie konkurować z tym Nikkorem...

Mój obecny optycznie wcale nie ustępuje Nikkorowi. Jeśli będzie o 30-40% tańszy, to jestem się w stanie pogodzić z 10% obniżeniem jakości optycznej.

zainteresowanie chyba jest, bo dostali m.in.3 lata gwarancji od dystrybutora...
zdajesz sobie sprawę że K-5ll i K-5lls to trochę inne puszki ??

Zainteresowanie widać spore, to fakt. Ja jednak postanowiłem raczej Pentaxa wyrzucić z mojej listy.
Oczywiście, że zdajęsobie sprawę, że to dwa różne aparaty.

GonzoG
25-11-2012, 12:18
nowy tamron ma być nie 30%, a 10% tańszy od Nikkora..... zapowiedziana cena to 6600 zł. tylko teraz pytanie cczy warto dać tyle za obiektyw jeśli się na nim nie zarabia...

Szadzik
25-11-2012, 12:29
nowy tamron ma być nie 30%, a 10% tańszy od Nikkora..... zapowiedziana cena to 6600 zł. tylko teraz pytanie cczy warto dać tyle za obiektyw jeśli się na nim nie zarabia...

Przy takiej cenie, to już wolę Nikona używanego kupić chyba raczej.

Szadzik
25-11-2012, 14:30
Przy czym również należy pamiętać, że cena Tamrona będzie spadała z czasem.