PDA

Zobacz pełną wersję : Klopot z wifi

Strus
24-11-2012, 11:10
Mam telefon i tablet. Z domowa siecia wifi oba urzadzenia lacza sie bez problemu. Lacza sie i normalnie korzystam z sieci. Do niedawna laczylem sie rowniez z siecia w pracy (tylko telefon). Od pewnego czasu telefon laczy sie z pracowym wifi ale nie mam internetu. Polaczenie OK, zasieg OK ale nie moge otworzyc zadnej strony, sklepu czy czegokolwiek innego do czego potrzebny jest net. Dzisiaj przynioslem do pracy tablet. Jest dokladnie to samo. Dodam że wspolpracownicy nie maja tego problemu. Podlaczaja sie i wszystko dziala.
Telefon to BB
Tablet to nolnejm na Andku ICS

Jakies rozwiazanie ?

blaise1973
24-11-2012, 11:16
A próbowałeś zresetować oba urządzenia? W moim smartfonie reset pomaga, gdy mimo dostępu do sieci domowej nie chce się nic otwierać np. na YouTube

Strus
24-11-2012, 11:25
BB mialo nawet zainstalowany nowy system od czasu kiedy przestalo otwierac w pracy strony. Tablet nie wiem jak zresetowac

Grzybu
24-11-2012, 15:32
Może serwisanci zalozyli filtracje po mac adresach

Wysłane z telefonu

Strus
24-11-2012, 15:34
I dziwnym trafem ucierpialby tylko mój telefon i tablet ?? Nawet mój laptop dziala bez problemow.

Grzybu
24-11-2012, 15:46
I dziwnym trafem ucierpialby tylko mój telefon i tablet ?? Nawet mój laptop dziala bez problemow.

No nie wiem, ale jeśli dwa niezależne urządzenia łączą się z wifi, ale nie mają internetu to może to być problem routera. Może nie koniecznie filtracja po mac, może jakieś reguły firewalla. U mnie w domu jest problem np z IPhonem. Defaultowe reguły firewalla na routerze odrzucają połączenia z IP i nic się nie da zrobić :( Zapytaj obsługę sieci. Może zagladna w logi

Wysłane z telefonu

hydra_nt
26-11-2012, 12:27
U mnie na podobne problemy pomogło wyłączenie na routerze "n" ki. Nie wiem z czego to wynika ale zaczęło działać. Można też wydzielić sieć tylko dla urządzeń mobilnych typu telefon czy tablet np tylko z obsługą standardu "g".

Strus
26-11-2012, 12:35
Ja sie niestety musialem poddac. U nas siecia zajmuje sie zewnetrzna firma a nikt ich nie wezwie dlatego że ja nie mam wifi na telefonie :)

GeparD
26-11-2012, 14:20
a sprawdziles czy otrzymujesz IP, brame a przede wszystkim DNSy poprawnie po podlaczeniu sie do sieci wifi?
moze wczesniej miales to przypisane na sztywno, cos firma zmienila i musisz dostac to po DHCP?

albo wczesniej miales dhcp a teraz firma zmienila i wszystko trzeba wpisac recznie...