PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taki pastelowy efekt?

mlabno
23-11-2012, 22:39
Ostatnio, szukając inspiracji, znalazłam takie oto zdjęcia:
http://www.michaelkormos.com/blog/a-sunny-morning-nyc-baby-photography-baby-photographer-nyc/comment-page-1#comment-596

Są według mnie boskie, fenomenalne, po prostu cudowne! Strasznie mi się podobają. Szczególnie taki efekt pastelowej poświaty na każdym zdjęciu. Jak uzyskać taki pastelowy efekt?
Macie może jakieś tutoriale, szukałam, ale coś słabo, nic nie znalazłam.

D_Z_I_A_D_E_K
23-11-2012, 22:46
Np. Nik (http://www.niksoftware.com/site/)

mmfazi
23-11-2012, 22:53
a ja mam inne pytanie jak uzyskać takie same ustawienie (kolory) na wszystkich zdjęciach. Tak jak na przykładzie?

Dzięki

mlabno
23-11-2012, 22:54
A możesz doprecyzować odpowiedź, bo nie bardzo się orientuję, dzięki.

amirez
23-11-2012, 22:57
Przeszukaj presety (http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://photo.tutsplus.com/articles/post-processing-articles/100-free-lightroom-presets-and-how-to-make-your-own/) dla LR.

Np. Nik (http://www.niksoftware.com/site/)
Tam jest zestaw programów /filtrów/, ale na dłuższą metę płatne.

mlabno
23-11-2012, 22:59
Podpinam się do pytania o takie samo ustawienie na wszystkich zdjęciach, bo niestety u mnie wygląda to tak, że obrabiam jakąś serię zdjęć swojego dziecka i każde wygląda nieco inaczej, nasycenie, wb itd... ciężka sprawa z uzyskaniem tego samego efektu na 10 kolejnych zdjęciach.

No tak, fotografia to droga impreza. Trzeba mieć worek pieniędzy: na sprzęt, na dobry komputer, na presety... a człowiek się naogląda takich super zdjęć i potem też chce takie.
Mam jeszcze takie techniczne pytanie w związku z tymi zdjęciami: one są zrobione bardzo jasnym, stało-ogniskowym obiektywem? Raczej bez lampy?

jackrabbit
23-11-2012, 23:22
Podpinam się do pytania o takie samo ustawienie na wszystkich zdjęciach, bo niestety u mnie wygląda to tak, że obrabiam jakąś serię zdjęć swojego dziecka i każde wygląda nieco inaczej, nasycenie, wb itd... ciężka sprawa z uzyskaniem tego samego efektu na 10 kolejnych zdjęciach.

w LR po prostu wciskasz ctrl+c ctrl+v i po sprawie

D_Z_I_A_D_E_K
23-11-2012, 23:59
Przeszukaj presety (http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://photo.tutsplus.com/articles/post-processing-articles/100-free-lightroom-presets-and-how-to-make-your-own/) dla LR.

Tam jest zestaw programów /filtrów/, ale na dłuższą metę płatne.

a miało być darmowo?

mlabno
24-11-2012, 11:06
Darmowo, w takim sensie żeby nauczyć się samemu coś takiego robić.

Mich77
25-11-2012, 00:50
Światło, światło jeszcze raz światło - bez tego nie ruszysz.

hostman22
25-11-2012, 17:28
a cienie w fiolet :P...

PSP to histrogram adj, w PS - selective colors ale tez zrobisz to w LR C1 gimpie i całej reszcie, aha i nie zapomnij o warstwach i mieszaniu ;) good luck :D

malita
25-11-2012, 20:40
to powinno pomóc w jakimś stopniu
http://photolink.pl/dobieranie-koloru-i-klimatu-zdjecia-w-photoshopie

sokrates
26-11-2012, 18:54
a ja mam inne pytanie jak uzyskać takie same ustawienie (kolory) na wszystkich zdjęciach. Tak jak na przykładzie?

Dzięki

Jak robisz sesję ustawianą, zakładam że masz czas na ustawienia aparatu. zrezygnuj np. z auto WB - ustaw stały balans bieli na szarą kartkę.

postaraj się zapanować nad światłem, pomiar punktowy, tryb M i zmierz światło w kilkunastu punktach . pomyśl czy cała scena mieści się w rozpiętości twojej matrycy, jeśli nie - kombinuj (lampy, blendy, zasłony) jak będziesz miał w miarę jednakowo oświetlony i oczywiście prawidłowo oświetlony materiał na wejściu, z jednakowym balansem bieli to dalej będzie łatwiej uzyskiwać seryjne efekty, czy spójność w serii.

szon
04-12-2012, 14:39
Co do Nik to chodzi tutaj o Color Efex Pro i Vignette: Blur ?

JaroPienza
10-12-2012, 01:27
Co do Nik to chodzi tutaj o Color Efex Pro i Vignette: Blur ?

Spróbuj Classical Soft Focus lub Dynamic skin softener

danielz
28-12-2012, 10:52
A ja powiem tak.
Dodajesz 2 warstwy, wypelniesz kolorami, jedna dla swiatel, 2 dla cieni, to dla swiatel ustawiasz na screen i zmiejszasz opacity do uzyskania pozadanego efektu, to dla cieni ustawiasz na multiply lub soft light i ustawiasz opacity... Na sama gore dajesz warstwe wypelniona bialym kolorem w trybie softlight i opacity na 5-10%. Ja to robie za pomoca filtrow inteligetnych bo w kazdej chwili moze np zmienic kolor klikajac tylko w warstwe. Co do tego samego efektu na wszystkich zdjeciach z serii... Zaznaczasz wszystkie 3 warstwy, wciskasz cmd(ctrl) + g i masz grupe... Wciskasz v i zaznaczajac grupe przenosisz efekt na inne zdjecia... Milej zabawy

A btw.. Nik to tylko zestaw akscji psa ladnie opakowany, podobnie jak florabella actions czy inne tego typu...

28-12-2012, 19:12
A ja powiem tak.
Dodajesz 2 warstwy, wypelniesz kolorami, jedna dla swiatel, 2 dla cieni, to dla swiatel ustawiasz na screen i zmiejszasz opacity do uzyskania pozadanego efektu, to dla cieni ustawiasz na multiply lub soft light i ustawiasz opacity... Na sama gore dajesz warstwe wypelniona bialym kolorem w trybie softlight i opacity na 5-10%. Ja to robie za pomoca filtrow inteligetnych bo w kazdej chwili moze np zmienic kolor klikajac tylko w warstwe. Co do tego samego efektu na wszystkich zdjeciach z serii... Zaznaczasz wszystkie 3 warstwy, wciskasz cmd(ctrl) + g i masz grupe... Wciskasz v i zaznaczajac grupe przenosisz efekt na inne zdjecia... Milej zabawy

A btw.. Nik to tylko zestaw akscji psa ladnie opakowany, podobnie jak florabella actions czy inne tego typu...

poparłbyś swoja wypowiedź konkretnymi zdjęciami

manfred
29-12-2012, 08:38
poparłbyś swoja wypowiedź konkretnymi zdjęciami
Ale po co wystarczy zastosować się do wskazówek aby zobaczyć efekt na swoich zdjęciach.

Jolania
29-12-2012, 21:47
A ja powiem tak.
... wypelniesz kolorami, jedna dla swiatel, 2 dla cieni...
Pewnie banalne pytanie, ale co tam... Czy dla świateł to jakoś to zaznaczamze dla świateł (dla cieni jakoś inaczej), czy to tylko kolejne warstwy powyżej?

woogen
30-12-2012, 22:54
Wydaje mi się, że w tym przypadku tryb mieszania warstwy (screen czy soft light) decyduje o tym czy wpłyniesz na kolor świateł czy cieni

Jolania
31-12-2012, 00:05
Wydaje mi się, że w tym przypadku tryb mieszania warstwy (screen czy soft light) decyduje o tym czy wpłyniesz na kolor świateł czy cieni
Tak nieśmiało myślałem... Nieco się zbłaźniłem tym pytaniem, ale dobrze się skończyło - nikt się nie uśmiał ...głośno.

Piotrek 77
01-01-2013, 12:56
ja podziękuję danielowiz, podał bardzo fajne rozwiązanie.
Ale czy dla pełnego zobrazowania efektu byłby ktoś w stanie wrzucić zdjęcie przed i po?

danielz
02-01-2013, 13:42
Moze troszke zaszalalem w ostatnim przykladzie... Tam trzeba troszke umiejetnosci posiadac, chyba.. Tymbardziej ze i moj opis byl nieco chaotyczny... Wydaje mi sie nawet bardzie to wygladalo jak bym sie chcial pochwalic niz wytlumaczyc... Ale przypomnial mi sie prostrzy, jak nie banalny trik... Uzywajac warstwy dopasowania z gradientem i ustawiajac tryb na soft light i opacity jak tam komu pasuje uzyskacie podobny efekt duzo szybciej... Potem klikacie tylko w warstwe i ustawiacie 3 kolory gradientu, od lewej cienie(ciemny kolor np, niebieski) w srodku tony srednie( zazwyczaj dla skory, np, pomarancz, bronz,) i po prawej dla swiatel( bialy czy cos jasnego, zalezy jak ki kros robicie), w psie sa zaladowane podstawowe gradienty i ja uzywam jednego 3kolorowego na baze i potem sobie delikatnie przestawiam... Mozecie tez zaladowac dodatkowe, np special efex albo photographic... Czy jakos tak... Jak mi sie przypomni to wrzuce screna z warstwami jak to ma wygladac... A dla posiadajacych chwile polecam znalesc kanal fotoblogia na youtube, tam Kuba chyba to nawet lumaczyl...

manfred
02-01-2013, 14:25
No to Twój sposób jak dla mnie to dopiero czarna magia.

fafniak
02-01-2013, 14:44
hmmm i to z gatunku hard fiction ;)

miszet
02-01-2013, 17:14
danielz, z gradientem o wiele lepiej wychodzi ten trik :) i ustawiając na ekran (screen), też ciekawy efekt wychodzi

danielz
02-01-2013, 20:57
Nie wiem o co wam biega... Ale ja kiedy zaczynalem zabawe z PS-em, nie kapczylem zbytnio o co chodzi jak ktos cos napisal jak ja poprzednio... Tak czy inaczej, po ostatnich pozadkach nie moge sie doszukac zdjecia na ktorym bym mogl to zilustrowac. Ale w zamian za to dodam watek do Tutariali z filmikami godnymi polecenia moim zdaniem...