PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto dopłacić do d800 ?

szklarek
23-11-2012, 16:20
Witam.

Jako, że zamierzam zmienić system to mam mały problem ;D Wybór padł na d600. Ale jak wszyscy wiedzą pojawił się problem z brudem na matrycy. No i tu pojawił się problem ;/

I teraz mam do Was pytanie. Czy warto dołożyć te ok. 2k i zamiast d600 zakupić d800 ? Zakup d600 i tak to jest sporo kasy ale jak go kupię to już raczej na długo i teraz się zastanawiam czy nie dozbierać trochę i kupić d800.

Jakie są Wasze zdania ?

efpek
23-11-2012, 16:58
Brud na matrycy ma zdecydowanie mniejsze pole rażenia niż wadliwie działający AF w D800. Jeżeli wystarczają Ci możliwości D600 - to moim zdaniem nie warto dopłacać, bo i tak nie dopłacasz za spokojny sen (via wady AF)

raider
23-11-2012, 16:58
Wybór między częstym dmuchaniem gruszką w matrycę, a częstym odsyłaniem do serwisu w celu ustawienia punktów AF. Ja to czekam na pełnoklatkowego NEXa lub jakiegoś Fuji (a może Nikona..) by opuścić ten lustrzankowy klamot w postaci D700. Z lustrzankami same kłopoty i widać też, że japońskie koncerny obniżyły jakość, może z powodu mocnego jena tzn. nie dostają już tyle jenów za aparat co 3-4 lata temu.. W bezlusterkowcach nie ma problemu punktów AF bo tam odbywa się to raczej na zasadzie czujników w matrycy, nie słyszy się też o nagminnych zabrudzeniach matrycy, miejsca jest więcej (brak lustra) to można dać np. oddaloną o milimetr od matrycy szybkę która rozmywa wszelkie pyłki, jeśli są.. tylko czekać na bezlusterkowca FX, w sumie 90+ % ludzi nie potrzebuje lustrzanek. Co tu dużo mówić, obecne możliwości ISO bezlusterkowców z cropem też nie są złe i może nawet warto przesiąść się z D700 na jakiegoś NEXa 6 lub Fuji XE1...

PS. ale jeśli miałbym wybierać to jednak mimo wszystko D600 z uwagi na bardziej przyjazną liczbę pikseli, stwierdzoną testami trochę lepszą dynamikę, mniejszą wagę (choć niektórym osobom nie pasuje tu grip ale nie wiem, nie macałem).

Mathis
23-11-2012, 17:01
Dozbierać? A jakie do tego szkła bierzesz? Bo kupić aparat za 10tys ze zbierania, to trzeba by jeszcze przynajmniej drugie tyle w szkła włożyć. Zresztą to samo tyczy się zakupu D600, bez obiektywów te aparaty zdjęć nie robią ;)

blaise1973
23-11-2012, 17:15
Dozbieraj na D4, jeśli tak Cię jara taka pucha:) Problemem jest tu nie d600, tylko onanizm sprzętowy...

szklarek
23-11-2012, 17:16
Szkła to jest inna sprawa. Pytam o "dozbieranie" do body. Co do AF w d800 z tego co wyczytałem to po kalibracji, jeśli będzie konieczna, wszystko zaczyna pracować jak trzeba.
Macałem i d600 i d800 oba leżą mi fajnie z tym, że mnie osobiście d800 lepiej się trzymało.

markB
23-11-2012, 17:17
Za D600: mniejsze pliki, łatwiejsze w obróbce, zajmują mniej miejsca na dysku, szybszy tryb seryjny (5.5 kl/s), dwa tryby do spersonalizowania, cichsza migawka, i (dla niektórych) mniejsze i lżejsze body.
Za D800: czas 1/8000 (brak w D600), solidniejsza puszka, bardziej zaawansowany AF, można drukować większe rozmiary i większe możliwości cropu dla niepotrafiacych poprawnie kadrować.
D600 pluje rzadkim olejem na filtr AA, ale D800 też nie bez wad: lewa strona sensora AF nie działa prawidłowo w niektórych puszkach.
W sumie trudny wybór, bo jakość zdjęć w obu puszkach praktycznie taka sama. Musisz się zdecydować czy masz potrzebę wykonywania odbitek w wielkości ponad 1m, czy wolisz mniejsze pliki i wiekszy komfort ich obrabiania.

NIKOLAY
23-11-2012, 17:18
Byłem wczoraj w sklepie dla idiotów czyli MM gdzie cena D 800 wynosi 10999zł. Pierwszy raz miałem okazję obejrzeć D 600 oraz naprzemiennie macać go z D 800. Nie wiem co jest ze mną nie tak ale mimo, że mam łapy jak bochny chleba to ten D 600 trzyma się jakoś lepiej, przyjemniej. Może uchwyt jest bardziej plastikowy w odczuciu niż taki satynowo gumowy jak w D 800 ale i tak D 600 zrobił na mnie większe wrażenie (przyjemny w łapach).
Zupełnie przy okazji dostałem w łapy FUJIFILM X-E1 i tu dopiero skoczyło mi ciśnienie ..... bardzo zacny aparat, szczególnie z kitowym obiektywem 18-55 f/2.0 :http://www.google.pl/search?q=fujifilm+x-e1&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=gZOvUI25GO_34QSM8oDgBA&ved=0CC4QsAQ&biw=1366&bih=643

PS. Co do jakości zdjęć o czym napisał kolega, że taka sama w D 800 i D 600 - na stronie http://pl.pixel-peeper.com/ różnica jest znaczna na korzyść D 800 ... co mnie martwi po tym jak macałem D 600 bo ten bardziej mnie kręci.

szklarek
23-11-2012, 17:32
Czyli teoretycznie zakładając, że mam podpięty ten sam obiektyw, niech to będzie 50/18, i przy takich samych ustawieniach (nie zbyt wymagających) zdjęcia w obu aparatach będą takiej samej jakości. Zakładam normalny rozmiar odbitek.

chory
23-11-2012, 17:45
Co to znaczy "... Niezbyt wymagajace ustawienia ..."?

prz3mo
23-11-2012, 17:46
Czyli teoretycznie zakładając, że mam podpięty ten sam obiektyw, niech to będzie 50/18, i przy takich samych ustawieniach (nie zbyt wymagających) zdjęcia w obu aparatach będą takiej samej jakości. Zakładam normalny rozmiar odbitek.

Oczywiście, że będą podobne, wręcz nie do odróżnienia.

szklarek
23-11-2012, 17:46
Normalne warunki oświetlenia.

blaise1973
23-11-2012, 18:10
Mnie się wydaje, że lepiej najpierw gromadzić szklarnię, a potem zmieniać body. Popatrz - koszt szkieł podstawowych na FX (szerokie Nikkor 14-24, podstawowe zoomy Sigmy - bo taniej niż Nikona - 24-70 i 70-200 oraz do portretu tańsza 85 Nikkora) to po najniższych obecnie cenach 15500 zł. Tyle musisz wydać na podstawowe szkła. A szkła nie tracą na wartości, w przeciwieństwie do puszek. Wolisz mieć puszkę FX i pracować na szkłach DX, czy gorszą puszkę, a cieszyć się wspaniałymi szkłami i czekać spokojnie, aż D600 i D800 stanieją?

turisma
23-11-2012, 18:21
Gorzej jeśli (tak jak ja) ktoś chce przejść z body pokroju D5000, którego sprzedalem tydzień temu. Poza tym piszesz głupoty trochę. Dlaczego musi od razu wydać 15k na szkła? Wnioskuję, że ma już coś - 50 mm? Dokup sobie 28 1.8G i gitara. Potem 85mm np. I masz trzy fajne stałki. Chyba, że musisz nieć zoomy ;)

cz4rnuch
23-11-2012, 18:46
Zupełnie przy okazji dostałem w łapy FUJIFILM X-E1 i tu dopiero skoczyło mi ciśnienie ..... bardzo zacny aparat, szczególnie z kitowym obiektywem 18-55 f/2.0... Fuji nie ma takiego kita, X-E1 sprzedają z 18-55 F2.8-4

PBK
23-11-2012, 19:05
Czytając to forum to mam wrażenie, że te nowe aparaty to rozpadają sie w rękach i cud że wogóle zdjęcia robią...

szklarek
23-11-2012, 19:37
Czytając to forum to mam wrażenie, że te nowe aparaty to rozpadają sie w rękach i cud że wogóle zdjęcia robią...

Heh no ja właśnie też. Gdzie są te czasy, że mercedes robił milion kilometrów i wsio było ok. Miniaturyzacje wszystkiego postęp technologiczny niestety nie idzie z rozwojem jakości. Chociaż z drugiej strony po co robić coś co wytrzyma 10 lat. Jak się rozleci za 5 to użytkownik kupi drugi....

Jeremmy
23-11-2012, 19:55
Dozbieraj na D4, jeśli tak Cię jara taka pucha:) Problemem jest tu nie d600, tylko onanizm sprzętowy...
tu już kolega chyba trochę przesadził! Autor pyta się (tłumaczę) w związku z tym, że chce wejść w pełną klatkę, a o d600 słyszał niepochlebne opinie odnośnie zabrudzeń na matrycy pojawiających się z powodu wady jakościowej aparatu, pomijając to, że aparat obrazuje świetnie (DR, jakość obrazu itp itd etc...) to czy warto w ten sposób na to patrząc dopłacać i kupić d800?

Zamiast pisać o "onaniźmie sprzętowym" może warto czasem pomyśleć i coś zasugerować, albo przemilczeć jak się nie ma zdania, a nie pitolić takie bzdety. Każdy ma swój punkt widzenia i wypowiadając się na forum trzeba to uszanować.

Ja radziłbym poczekać jak sprawa rozwiąże się z d600 - czy nikon zajmie jakieś stanowisko w sprawie odprysków jakiejś farby czy powłoki, która to powoduje.

NIKOLAY
23-11-2012, 20:02
Fuji nie ma takiego kita, X-E1 sprzedają z 18-55 F2.8-4

Zgadza się, przepraszam za pomyłkę. Fuji w ogóle nie robią tzw. kitowych obiektywów tylko od razu lux torpedy. Naprawdę zacny ten X-E1.

Jeremmy
23-11-2012, 20:06
Heh no ja właśnie też. Gdzie są te czasy, że mercedes robił milion kilometrów i wsio było ok. Miniaturyzacje wszystkiego postęp technologiczny niestety nie idzie z rozwojem jakości. Chociaż z drugiej strony po co robić coś co wytrzyma 10 lat. Jak się rozleci za 5 to użytkownik kupi drugi....
Markieting kolego szklarek markieting i cykl życia produktu ;)
Mercedes o mały włos nie splajtował, bo jeden z jego modeli był praktycznie bezawaryjny i nowe części i serwis nie były zbyt często potrzebne ;)
Czasy się zmieniają zauważ chociażby jakość ubrań ;)

Redskull
23-11-2012, 20:15
D600 i D800 to dwa zupełnie różne aparaty i do różnych zastosowań. Najpierw zastanów się co będziesz tym robił a później kupuj. Mieć 600 i robić studio to półśrodek...tak samo jak robić szybką reporterkę D800.

cz4rnuch
23-11-2012, 20:19
Naprawdę zacny ten X-E1. Nikolay,może pokusisz się o kilka wersów z tego macanka w stosownym wątku, bo jestem zainteresowany tym zestawem. Może miałeś okazję sprawdzić szybkość AFu i czy nie ma opóźnień w wizjerze bo słyszałem niepokojące wieści. Przepraszam za OT.

blaise1973
23-11-2012, 20:24
tu już kolega chyba trochę przesadził! Autor pyta się (tłumaczę) w związku z tym, że chce wejść w pełną klatkę, a o d600 słyszał niepochlebne opinie odnośnie zabrudzeń na matrycy pojawiających się z powodu wady jakościowej aparatu, pomijając to, że aparat obrazuje świetnie (DR, jakość obrazu itp itd etc...) to czy warto w ten sposób na to patrząc dopłacać i kupić d800?

Dziękuję, że w łaskawości swojej coś mi, Kolego, tłumaczysz. Bez Ciebie bym sobie w tym skomplikowanym świecie nie poradził:)
Twoim zdaniem d600 i d800 to jedyne aparaty z pełnej klatki? Nikon d700 (tańszy niż d800, a używany tańszy niż d600, sprawdzony, praktycznie bez wad) nie wystarczy? Właśnie dlatego piszę o onanizmie sprzętowym. Kolega ma najwyraźniej jedno szkło pod FX, ale chce kupić wypasioną puchę.
Gdybyś przeczytał uważnie (tłumaczę - w ogóle przeczytał) mój drugi post, zauważyłbyś, że proponuję koledze kupienie najpierw lepszych szkieł, podczas gdy w tym czasie dobre aparaty stanieją. A zapewne d600 zostanie poprawiony i nie trzeba się będzie bać wad fabrycznych. To tyle jeśli chodzi o Twój śmieszny zarzut
Zamiast pisać o "onaniźmie sprzętowym" może warto czasem pomyśleć i coś zasugerować, albo przemilczeć jak się nie ma zdania, a nie pitolić takie bzdety..

Jacek_Z
23-11-2012, 20:40
.PS. Co do jakości zdjęć o czym napisał kolega, że taka sama w D 800 i D 600 - na stronie http://pl.pixel-peeper.com/ różnica jest znaczna na korzyść D 800 ... co mnie martwi po tym jak macałem D 600 bo ten bardziej mnie kręci.
Ze wspomnianej strony wynika cos odwrotnego:
http://pl.pixel-peeper.com/cameras/nikon
Najwyżej oceniane
1. Nikon D600 (http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1721) Średnia ocena: 4.39
2. Nikon D800 (http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1657) Średnia ocena: 4.36

Te oceny maja takie znaczenie jak wysyłanie SMS na piosenki w konkursie Eurowizji.

Michał Jędrak
23-11-2012, 21:00
A ja chciałem się odnieść do opinii, że aby robić zdjęcia trzeba mieć 15,000zł na obiektywy. Posiadałem różne zoomy i obiektywy. Następnie wszystko sprzedałem i obecnie używam:

50% czasu 50mm/1.4G
25% czasu 85mm/1.8D
20% czasu 35mm/1.8G DX
pozostałe 5% to 150-500 Sigmy oraz 15mm/3.5

I jakoś żyję. Jeśli ktoś lubi szeroko to w zamian za taki 150-500 może mieć dla siebie 18-35 i jeszcze kasa zostanie. A więc dobry komplet optyki to koszt paru tysięcy. Przecież przy obecnej jakości na wysokich ISO nie trzeba wszstkiego mieć na f1.4

blaise1973
23-11-2012, 21:22
Awatar Michał Jędrak

Miasto: Warszawa

Domyślnie
A ja chciałem się odnieść do opinii, że aby robić zdjęcia trzeba mieć 15,000zł na obiektywy. Posiadałem różne zoomy i obiektywy. Następnie wszystko sprzedałem i obecnie używam:

50% czasu 50mm/1.4G
25% czasu 85mm/1.8D
20% czasu 35mm/1.8G DX
pozostałe 5% to 150-500 Sigmy oraz 15mm/3.5

I jakoś żyję. Jeśli ktoś lubi szeroko to w zamian za taki 150-500 może mieć dla siebie 18-35 i jeszcze kasa zostanie. A więc dobry komplet optyki to koszt paru tysięcy. Przecież przy obecnej jakości na wysokich ISO nie trzeba wszstkiego mieć na f1.4

Jasne, że każdy dobiera szkła pod kątem tego, czym najczęściej się zajmuje i co najbardziej lubi. Kolega ma 50mm, zdaje się, i to już na coś wskazuje. Ja tylko chciałem podkreślić, ile może kosztować taki przekrojowy komplet od szerokiego do tele, i to niekoniecznie najdroższy (bo część szkieł Sigmy brałem pod uwagę i na pewno nie szkła f 1.4).

NIKOLAY
23-11-2012, 21:27
Ze wspomnianej strony wynika cos odwrotnego:
http://pl.pixel-peeper.com/cameras/nikon
Najwyżej oceniane
1. Nikon D600 (http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1721) Średnia ocena: 4.39
2. Nikon D800 (http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1657) Średnia ocena: 4.36

Te oceny maja takie znaczenie jak wysyłanie SMS na piosenki w konkursie Eurowizji.

Oczywiście, że ze strony pixelpeeper wg. głosowania wynika, że D 600 jest lepszy. Ja jednak nie zwracam uwagi na słupki z cyframi i na tej stronie OBEJRZAŁEM W POWIĘKSZENIACH większość zdjęć z obu puszek. D 800 robi wyraźnie lepsze obrazki tj. czyste-ostre. Bardzo powaznie podszedłem do tematu mając w planach wydanie sporej kasy i zamiast wczytywać się w ohyyyy i ahhhhy innych osób - sam dokładnie (w różnych powiększeniach) oglądałem sample. Kolegom proponuję to samo. Gdyby ten D 600 robił tak samo ostre foty jak D 800 to biorę go z zamkniętymi oczami ....

adam.dorozinski
23-11-2012, 21:47
Mnie się wydaje, że lepiej najpierw gromadzić szklarnię, a potem zmieniać body. Popatrz - koszt szkieł podstawowych na FX (szerokie Nikkor 14-24, podstawowe zoomy Sigmy - bo taniej niż Nikona - 24-70 i 70-200 oraz do portretu tańsza 85 Nikkora) to po najniższych obecnie cenach 15500 zł. Tyle musisz wydać na podstawowe szkła. A szkła nie tracą na wartości, w przeciwieństwie do puszek. Wolisz mieć puszkę FX i pracować na szkłach DX, czy gorszą puszkę, a cieszyć się wspaniałymi szkłami i czekać spokojnie, aż D600 i D800 stanieją?

A może też kupić 35/2 i 85/1.8, i zamknąć się przy odrobinie szczęścia poniżej 3000PLN.

I żeby nie było - mam je, i do zoomów jakoś w ogóle nie tęsknię.

QuadMan
23-11-2012, 21:53
Witam,

Oczywiście, że ze strony pixelpeeper wg. głosowania wynika, że D 600 jest lepszy. Ja jednak nie zwracam uwagi na słupki z cyframi i na tej stronie OBEJRZAŁEM W POWIĘKSZENIACH większość zdjęć z obu puszek. D 800 robi wyraźnie lepsze obrazki tj. czyste-ostre. Bardzo powaznie podszedłem do tematu mając w planach wydanie sporej kasy i zamiast wczytywać się w ohyyyy i ahhhhy innych osób - sam dokładnie (w różnych powiększeniach) oglądałem sample. Kolegom proponuję to samo. Gdyby ten D 600 robił tak samo ostre foty jak D 800 to biorę go z zamkniętymi oczami ....

O raaany, Ty naprawdę w to wierzysz ???? Mogę się założyć o gruuubą kasę, że w ślepym teście nie odróżniłbyś fot tego samego motywu z D600 i D800 przeskalowanego do 24mpix !!! Wręcz zaryzykowałbym twierdzenie,że w większości wypadków z D800 crop 100% będzie bardziej miękki ( bo obiektywy, itd... ). Spójrz np. na ostatnie foty w wątku o D800, niektórzy wręcz głosili herezje, że są... mydlane... Z D800, właśnie !!!!Do tego ostrość w matrycach Bayera jest... pojęciem względnym. Jeśli Ci bardziej pasuje D600 ze względu na ergonomię, to przemyśl to jeszcze...
Pozdrawiam, QuadMan.

Jacek_Z
23-11-2012, 22:07
Oczywiście, że ze strony pixelpeeper wg. głosowania wynika, że D 600 jest lepszy. Ja jednak nie zwracam uwagi na słupki z cyframi i na tej stronie OBEJRZAŁEM W POWIĘKSZENIACH większość zdjęć z obu puszek. D 800 robi wyraźnie lepsze obrazki tj. czyste-ostre....Niestety ale to bzdura. To zależy od ISO, obiektywu, czasu, przysłony, odszumiania i przede wszystkim światła oraz kontrastowości samego motywu.
Porównywać możesz tylko kadry testowe - identyczne.
Per piksel D600 będzie wypadał lepiej od D800. Resize na mały format - będą wyglądały tak samo.

O raaany, Ty naprawdę w to wierzysz ???? Mogę się założyć o gruuubą kasę, że w ślepym teście nie odróżniłbyś fot tego samego motywu z D600 i D800 przeskalowanego do 24mpix !!! Wręcz zaryzykowałbym twierdzenie,że w większości wypadków z D800 crop 100% będzie bardziej miękki ( bo obiektywy, itd... ).
Dokładnie. Nie wiem skąd to parcie na Mpx. Tak się wbiło do głowy, że wiecej to lepiej - tzn aparat co ma więcej jest bardziej profi i lepszy.

NIKOLAY
23-11-2012, 22:24
Panowie.Nie podniecam się ilością pixeli. Widzę różnicę w jakości i tyle. Proszę mi nie tłumaczyć swoich racji. Nie będę kontynuował dyskusji. D 600 bardziej mi pasuje do łapy więc nie robię tutaj ohhhów i ahhhów nad wyższym modelowo body. Pozdrawiam i zejdźmy ze mnie :)

NIKOLAY
24-11-2012, 02:17
Nikolay,może pokusisz się o kilka wersów z tego macanka w stosownym wątku, bo jestem zainteresowany tym zestawem. Może miałeś okazję sprawdzić szybkość AFu i czy nie ma opóźnień w wizjerze bo słyszałem niepokojące wieści. Przepraszam za OT.

Nie da rady. Skupiony byłem na macaniu przemiennym D600/D800, a gdy nagle dostałem w łapy tego X-E1 w kolorze czarno-srebrym z założonym obiektywem 18-55 totalnie oniemiałem (takie cacko z niego) ... Moja ocena nie były by miarodajna. Do tego zbyt krótko miałem go w łapach + jak to w MM bateria na wyczerpaniu ... Będę bacznie obserwował ten aparat. Jest piękny ... a w tych najważniejszych kwestiach poczekam na jakieś testy, opisy użytkowników i takie tam :)

szklarek
29-11-2012, 00:02
Heh d800 w ole ole w ciągu 3 dni podrożał o prawie 900 zł ;/ Czyżby to przez kłopoty d600 czy to prze zbliżające się święta ? Jak myślicie.