PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 vs Canon EOS 60D vs Sony A65

Ofafluniec
22-11-2012, 20:41
Witam!

Od jakiegoś czasu planuję zakup swojej pierwszej lustrzanki. Po miesiącach przeczesywania stron internetowych, testów, recenzji i porównań wybór padł na Nikona D7000. Jednak ostatnio pojawiły się we mnie małe "wątpliwości" spowodowane porównaniem w pewniej, polskiej gazecie o fotografii oraz opinią sprzedawcy w znanym sklepie ze sprzętem.

Sprzedawca w sklepie entuzjastycznie polecał mi aparat Sony A65. Naczytałem się o nim sporo dobrego, chociaż martwią mnie słabe osiągi przy wysokim ISO i słabsza dostępność akcesoriów. Czy szumy przy wysokim ISO są aż takim problemem. W sumie jak często używa się ISO większego niż 8000?

We wspomnianej wcześniej gazecie porównywano ze sobą kilka lustrzanek w przedziale cenowym <5000zł. Oczywiście zestawienie wygrał aparat, który kosztuje 4900zł a ostatnie miejsce zajął ten za 3000zł. W tym porównaniu znalazł się Nikon D7000 jak i Canon EOS 60D. Canon otrzymał "znacznie" lepsze oceny od Nikona. W ogóle Nikon został strasznie zjechany przez redaktorów w tym teście chociaż na wykresach zakresu dynamicznego i szumu plasował się w czołówce.

Byłem już praktycznie gotowy kupić D7000 ale to porównanie namieszało mi trochę w głowie. Oczywiście rozum cały czas każe pamiętać o problemach z AF w Nikone. O chlapanie olejem się nie martwię, ponieważ już dawno nie słyszałem aby komuś się to notorycznie przytrafiało. A o problemach z AF ciągle się słyszy. Rzadziej niż 1.5 roku temu, ale ciągle mnie to lekko niepokoi.

Tak więc tu rodzi się moje pytanie. Który z tych 3 aparatów polecilibyście z czystym sumieniem? Wiem, że jest to furum Nikona i za pewnie większość poleci D7000 ale proszę o obiektywne opinie, najlepiej ludzi, którzy używali tych puch.

Ogryzek
22-11-2012, 20:48
Witam!

W sumie jak często używa się ISO większego niż 8000?

:shock:

EDIT: bierz Canon'a ma wyświetlacz 1 040 000 punktów a D7000 tylko 920 000

Ofafluniec
22-11-2012, 20:52
Chodziło mi o robienia zdjęć krajobrazów przy w miarę dobrym świetle. Nawet w nocy lepiej zabrać się ze statywem i używać dłuższych czasów przy niższym ISO.

Wyświetlacz ma być głównym czynnikiem wpływającym na decyzję...

Czkam na jakieś poważne odpowiedzi.

zgera
22-11-2012, 20:56
bierz Canon'a ma wyświetlacz 1 040 000 punktów a D7000 tylko 920 000

To akurat żaden argument, wyświetlaczem zdjęć robił nie będzie.

esk2
22-11-2012, 21:25
Sony sobie daruj na samym wstepie..

zastanow sie nad dwoma pozostalymi. najlepiej podejsc do sklepu wziasc w raczki pstyknac cos i bedziesz wiedzial..

Ofafluniec
22-11-2012, 21:35
Dzięki za odpowiedź. A czemu Sony odpada? Dlatego, że to Sony? Czy naprawdę nie radzi sobie tak dobrze jak Nikon i Canon jeśłi chodzi o jakość produktów?

esk2
22-11-2012, 22:06
A czemu Sony odpada? Dlatego, że to Sony?

Sony można było jakiś czas temu kupić dobry telewizor, sam rozumiesz..
ich body to plastikowe zabawki, ktore ciagle sie psują.

Maciek1
22-11-2012, 22:11
Z drugiej strony Nikon też nie grzeszy awaryjnością. Sam nie miałem styku z Canonem ale ogólnie ludzie sobie chwalą. Moja opinia może nie być obiektywna, gdyż obecnie walczę z D7000 i jego AF.

sokolnik
22-11-2012, 22:16
zamiast sony 65 weź 57 a już najlepiej 77- ten aparat można porównywać do D7000 :) co nie znaczy że ja jestem fanem SONY. ale 77 to już sprzęt porównywalny do D7000

Ofafluniec
22-11-2012, 22:17
@Maciek1

Twój D7000 z jakiej jest serii? W nowszych D7k rzadziej zdarzają się problemy z AF czy to jednak mit i Nikon nic z tym tematem nie zrobił?

@sokolnik

Przecież A65 jest "lepszy" od A57. Tak więc dlaczego najpierw doradzasz A57 a później A77, które niestety jest poza moim zasięgiem budżetowym. Chociaż jakby się nad tym bardziej zastanowić. Jeśli A77 jest faktycznie lepsza od D7000 to może warto odłożyć trochę więcej.

Devilish_Chaos
22-11-2012, 22:19
Sony można było jakiś czas temu kupić dobry telewizor, sam rozumiesz..
ich body to plastikowe zabawki, ktore ciagle sie psują.Nie jestem fanem Sony ale akurat jesli chodzi o awaryjnosc to sprzedawalem zarowno C, N jak i S przez blisko 3 lata. Nie zgadniesz jakie puszki najrzadziej trafialy do reklamacji...
Zeby nie robic off topu... Z mojej perspektywy bierz Nikona... rewelacyjna matryca, czego nie mozna powiedziec o C 60D, ktory matryce ma odgrzewana ze starszych modeli

Maciek1
22-11-2012, 22:29
@Ofafluniec
Mój Nikon z serii 6279xxx, nie wiem czy to nowa czy stara seria. Zakupiłem sprzęt na allegro z przebiegiem 6200 klatek. Jednak jeśli nikon nie będzie w stanie ustawić ostrości jak trzeba mam na niego 6 miesięcy gwarancji sklepu w którym go kupiłem - spróbuję zareklamować i zwrócić.

Ofafluniec
22-11-2012, 22:50
Właśnie najbardziej interesuje mnie czy w serii 64xxxxx występują jeszcze problemy z AF. Czy znajdzie się użytkownik tej serii albo nowszych i podzieli się swoimi doświadczeniami?

marcinq76
22-11-2012, 22:51
Ktoś wcześniej pisał o awaryjności sony - sony jest tak samo awaryjne jak nikon czy canon. Do tego ma o wiele lepszą ergonomię puszek, tylko trzeba nie mieć uprzedzeń żeby to zobaczyć i docenić. Ale mimo to, niedawno wyprzedałem cały system (a miałem a700 z kompletem niezłych szkieł) i przeszedłem na nikona (dokładnie na d7000). Jedynym powodem była rezygnacja sony z klasycznego lustra i wstawienie celofanu oraz zapowiedź że przy tej technologii już zostaną. I dlatego też nie polecam żadnych puszek tego producenta. Puki co jestem zachwycony matrycą d7000, problemów z afem też nie mam. A od kiedy wyleczyłem się z olejowej psychozy to cieszę się świetną puchą :) Do ergonomii idzie się przyzwyczaić.

Możesz napisać w jakiej to gazecie był ten test?

Ofafluniec
22-11-2012, 22:59
@marcinq76

Digital Camera.

Mógłbyś mi jeszcze napisać z jakimi obiektywami używałeś D7000?

marcinq76
22-11-2012, 23:14
to bym się tym testem nie przejmował za bardzo...

d7000 używałem z kitowym Nikonem 18-70/3,5-4,5; Nikonem 35/1,8; tamronem 17-50/2,8. Aktualnie mam tylko tamrona, ale myślę o zakupie sigmy 30/1,4. Kit był bardzo ostry, jednak dla mnie trochę za ciemny a n35/1,8 okazał się ciut za wąski jak na jedyną stałkę - 30 mm będzie w sam raz, ale to kwestia osobistych upodobań. Kumpel tego 35/1,8 nie ściąga praktycznie z body.

sokolnik
22-11-2012, 23:45
Przecież A65 jest "lepszy" od A57. Tak więc dlaczego najpierw doradzasz A57 a później A77, które niestety jest poza moim zasięgiem budżetowym. Chociaż jakby się nad tym bardziej zastanowić. Jeśli A77 jest faktycznie lepsza od D7000 to może warto odłożyć trochę więcej.

polecam A57 bo uważam że nie opłaca się dopłacać do A65 tylko dla GPS, większej ilości pix 16 v 24 ? i czym jeszcze się różnią? chyba niczym oprócz może oprogramowania i jakiś fukncji kreatywnych, nie pamiętam.

a77 ma górny wyświetlacz, 2 pokrętła, duuuuużo większa i cięższa pucha, super trzymało się w dłoniach :) czuć aparat a nie zabawkę. D7000 podobnie. A77 jednak droższa od D7000. ja bawiłem się A77 i szkłem 2.8 16-50? jest taki ? światło 2.8 a zakres ogniskowej podobny do podanego. to było całkiem fajnie :)

Ofafluniec
22-11-2012, 23:50
A65 ma lepszy EVF niż A57. A przy elektronicznych wizjerach każde ulepszenie się liczy.

cz4rnuch
23-11-2012, 02:00
A77 to kawał dobrego sprzętu. Mój szef posiada i bardzo sobie chwali. Większego doświadczenia z marką niestety nie mam, ale w necie piszą sporo dobrego o 77ce. Cena u nas wysoka ale za wielką wodą już mocno spada <<klik>> (http://www.sonyalpharumors.com/official-300-price-drop-of-the-a77-on-amazon-200-on-the-a65-and-150-on-the-a57-100-on-all-lenses/). Podobno jest to spowodowane tym że na targach w styczniu Sony zaprezentuje następców <<klik>> (http://www.sonyalpharumors.com/sony-promises-new-alpha-stuff-at-ces-in-early-january/), wtedy cena może jeszcze trochę się obniży. U nas na razie cicho, ale i tu pewnie dotrą obniżki. Z tego co widzę, a przynajmniej tak mi się wydaje to jesteś już po analizie testów w necie i wiesz mniej więcej co każda z twoich propozycji ma do zaoferowania więc o decyzję chyba nie będzie aż tak trudno. Inna sprawa to wybór systemu sam w sobie niesie pewne konsekwencje i tu na twoim miejscu bym się zastanowił jakie szkła i akcesoria cię interesują, poszperaj w necie co mają do zaoferowania konkurenci i przede wszystkim po ile.

P.s Opinie podobne do tych, że sony to telewizory i plejki a canon kopiarki fajne robi traktowałbym z dużą rezerwą.

jeremi1234
23-11-2012, 07:45
Nie ma co się zastanawiać dzisiaj Black Friday Nikon D7000 z obiektywem 18-105VR za $996.95 http://www.amazon.com/gp/product/B0042X9LCO/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B0042X9LCO&linkCode=as2&tag=nikorumo-20

Ofafluniec
23-11-2012, 11:49
Canon chyba na tym etapie rywalizacji już odpada. Ciągle jestem rozdarty międy D7000 a A77. Gdybm tylko miał pewność, że trafię na Nikona z bezproblemowym AF.

marcinq76
23-11-2012, 23:25
Ofafluniec, ja bym brał nikona - jak trafisz na problem z AFem to zawsze jest serwis. Pomyśl że w soniaku jest kawał celafonu w torze optycznym który zjada 1/3 światła i nie pozostaje bez wpływu na jakość zdjęć.

tak dla przykładu co daje celafon przed lustrem wrzucam linki do zdjec z nex7 i sony a77 - oba mają identyczną matrycę, jednak a77 ma to nieszczęsne półprzepuszczalne lustro a nex nie:

Iso100:
A77 (http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA77/FULLRES/AA77hSLI00100NR2D.HTM)
Nex-7 (http://www.imaging-resource.com/PRODS/NEX7/FULLRES/NEX7hSLI00100NR2D.HTM)

Iso1600
A77 (http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA77/FULLRES/AA77hSLI01600NR2D.HTM)
Nex-7 (http://www.imaging-resource.com/PRODS/NEX7/FULLRES/NEX7hSLI01600NR2D.HTM)

Wystarczy popatrzeć np na ten materiał w niebieskie kwiaty

krzysiozboj
24-11-2012, 09:54
Mocno rozdrabniacie się nad szczegółami puszek a one wszystkie za kilka lat będą ciut przestarzałe natomiast zasób szkieł będzie z grubsza podobny. Sony chyba sporo w materii szkieł zrobiło ale nie wiem czy nadal nie wypada ubogo na tle dwóch potentatów, ja takie kryterium kiedyś przyjąlem i takie polecałbym, popatrzeć co z optyki może być potrzebne w najbliższym czasie i gdzie tego najwięcej w sensownej cenie.

ps
choć przyznam sam że wybory dokonałem sugerując sie tym że w nikonie sporo dobrych szkieł na niższej półce a z czasem kusi mnie wymiana tego na coś solidniejszego a tu chyba canonowskie Lki f4 wypadają ciut lepiej jeśli idzie o ofertę ;)

Zeb McKane
24-11-2012, 11:00
A ja bym rozważał również pentaxa k-5. Korpus bliźniaczy do D7000, w zestawie z 18-55 w cenie d7000, niesystemowe szkła dostępne.

klojtas
24-11-2012, 11:24
W tym tygodniu przeszedlem z nikona d90 na nikona d7000 i jestem bardzo zadowolony. Wiecej opcji, lepsze ISO i fajny autofocus. Bawilem sie kiedys sony a77 i bylem pod wrazeniem tego aparatu, jest piekielnie szybki. To juz nie jest zabawka. Ale sony ma jeden mankament w stosunku do canona i nikona, a jest to dostepnosc szkiel i akcesoriow, wystarczy wejsc na allegro i poszukac czegos poza kitami.

Zeb McKane
24-11-2012, 11:36
W tym tygodniu przeszedlem z nikona d90 na nikona d7000 i jestem bardzo zadowolony. Wiecej opcji, lepsze ISO i fajny autofocus. Bawilem sie kiedys sony a77 i bylem pod wrazeniem tego aparatu, jest piekielnie szybki. To juz nie jest zabawka. Ale sony ma jeden mankament w stosunku do canona i nikona, a jest to dostepnosc szkiel i akcesoriow, wystarczy wejsc na allegro i poszukac czegos poza kitami.

A czego konkretnie w Sony Ci brakuje???
Edit: OK doczytałem, że być może bardziej zależy Ci na używkach. Akurat jeżeli chodzi o zakupy używek Sony/Minolta to polecam ich forumową giełdę. Niezły wybór, i taniej i bezpieczniej.

marcinq76
24-11-2012, 12:31
dla mnie, z punktu widzenia amatora argument że w N jest więcej szkieł jest kompletnie nie trafiony. Profesjonalista może i mieć potrzebę posiadania i używania zestawu 10 szkieł, ale amator kupi 2-3 szkła i mu to w zupełności wystarczy. A każdy większy obecny na rynku system taki wybór zapewnia.

klojtas
24-11-2012, 13:09
Tak, chodzilo mi glownie o uzywki. Mozesz kupic na alledrogo i jak sie nie spodoba sprzedac.

Star Dust
24-11-2012, 13:26
Na czytuje Digital Camera ale by opinie na pismakach budowac... no to ja nie wiem.... Fakt tez czytasz? ;)

wejdz na forum C i poczytaj opinie prawdziwych uzytowknikow aparatu (bo az taki wolny od wad nie jest) a nie pismaka kotry dostal mniej lub bardziej udana puszke.

A puszkom sonego mowimy nie ;) ostatnio na zajeciach z fotografii portretu wykladowca jasno powiedzial, ze jesli ktos ma soniacza to niech idzie na lunch a nie zawaraca mu 4 litery :)

marcinq76
24-11-2012, 13:48
Star Dust, no to trzeba mieć naprawdę jakieś kompleksy żeby szufladkować ludzi pod względem posiadanego sprzętu. Ten wykładowca musi się chyba jeszcze sporo nauczyć :)

GonzoG
24-11-2012, 13:54
Star Dust, no to trzeba mieć naprawdę jakieś kompleksy żeby szufladkować ludzi pod względem posiadanego sprzętu. Ten wykładowca musi się chyba jeszcze sporo nauczyć :)

Nie wykładowca musi się nauczyć, a ci co chcą się nauczyć muszą polegać na tym co widzą okiem, a nie co im aparat pokazuje...
Na EVF w Sony bardzo łatwo wszystko poustawiać i nawet nie wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej, poza tym, że tak im aparat pokazał.

Jacek_Z
24-11-2012, 14:18
A puszkom sonego mowimy nie ;) ostatnio na zajeciach z fotografii portretu wykladowca jasno powiedzial, ze jesli ktos ma soniacza to niech idzie na lunch a nie zawaraca mu 4 litery :)Żartował? Jeśli nie to zmień szkołę.

Star Dust
24-11-2012, 14:55
nie wygladal jakby zartowal, nikt go nie pytal uzasadnienie ale tez nikt soniacza nie mial. same C i 2 x N...

marcinq76 czy on sie musi douczyc??? http://www.artdes.mmu.ac.uk/profile/dbrittain hmmmm jesli tak sadzisz to napisz dokladnie czego musi sie douczyc a ja chetnie przekaze ;)

Nie jest to pierwszy 'pro' pstrykacz z ktory na widok sony nie pieje zachwytow. nie wiem czemu az tu takie oburzenie na forum z teog powodu ;)

Jacek_Z
24-11-2012, 14:59
Nie jest to pierwszy 'pro' pstrykacz z ktory na widok sony nie pieje zachwytow. Jesli facet siedzi w reporterce - to taką postawę mógł sobie prezentować. Ale jesli uprawia fotografię artystyczną to jest to dziwne. Bo tu najczęsciej narzędzia są mniej istotne od dzieła.
Skończmy OT.

MariuszJ
24-11-2012, 15:10
A puszkom sonego mowimy nie ;) ostatnio na zajeciach z fotografii portretu wykladowca jasno powiedzial, ze jesli ktos ma soniacza to niech idzie na lunch a nie zawaraca mu 4 litery :)

To potwierdza że ci którzy nie potrafią czegoś robić, zwykle uczą jak to robić.

Zeb McKane
24-11-2012, 16:17
nie wygladal jakby zartowal, nikt go nie pytal uzasadnienie ale tez nikt soniacza nie mial. same C i 2 x N...

marcinq76 czy on sie musi douczyc??? http://www.artdes.mmu.ac.uk/profile/dbrittain hmmmm jesli tak sadzisz to napisz dokladnie czego musi sie douczyc a ja chetnie przekaze ;)

Nie jest to pierwszy 'pro' pstrykacz z ktory na widok sony nie pieje zachwytow. nie wiem czemu az tu takie oburzenie na forum z teog powodu ;)

Hej, a ten guru nie wspominał o chorobie szalonego AF w D7K czy o klasowej niższości produktów zastępczych (S, T,T,);-) A może po prostu zna tylko te dwa systemy i u nich ma "zniżki" za reklamę. No i może wspominał o dwóch b ciekawych obiektywach portretowych w systemie S tj. Z 135 1,8 i 135 2,8 STF...były takie głosy niektórych że dla tych szkieł mają dodatkowy korpus Sonego choć robią np w N.

Star Dust
24-11-2012, 19:26
ZEB a jakim sposobem doszedles do takich wnioskow? uwielbiam wrecz jak ludzie nadinterpretuja... badz dokladaja swoje 3 gorsze... ehhh

nie spinja sie tak, kazdy i tak wejdzie w ststem ktory mu pasuje i chwali sobie swoje ;)

Ofafluniec
24-11-2012, 19:59
Na czytuje Digital Camera ale by opinie na pismakach budowac... no to ja nie wiem.... Fakt tez czytasz? ;)

wejdz na forum C i poczytaj opinie prawdziwych uzytowknikow aparatu (bo az taki wolny od wad nie jest) a nie pismaka kotry dostal mniej lub bardziej udana puszke.

Gdybym budował opinie na podstawie tego co wyczytam w "pismakach" jak to ująłeś to byłbym teraz posiadaczem Canona.

Tez uwielbiam jak sobie ludzie coś nadinterpretują. I pozdrowienia dla tego wykładowcy. Człowiek z tak wąskim polem widzenia nigdy nie powinien brać się za nauczanie innych.

marcinq76
24-11-2012, 22:25

ano tego że nie sprzęt robi zdjęcia a fotograf - to tak jakby podstawa