PDA

Zobacz pełną wersję : Korzystanie z profili ICC fotolabu w LR

sunnyluk
22-11-2012, 20:39
Witajcie,

Zwracam się do Was z prośbą o szybkie i konkretne wytłumaczenie jak najlepiej ustawić profil ICC pod wybrany przeze mnie fotolab.
Powiedzmy, że mam w miarę dobrze skalibrowany monitor (mam zainstalowany profil mojego monitor w Win8 )

Mam sobie zdjęcie, które obrabiam w LR4 (RAW). Chcę je teraz wyeksportować do jpega.
Wybieram export i widzę w rezultacie identyczne (kolorystycznie) zdjęcie w jpegu jak mój RAW w LR4. Super.
Myślę sobie - mogę wysłać do fotolabu w celu wywołania. Ale zaraz zaraz, mój fotolab udostępnia profil ICC swojej maszyny! Przy kolejnym więc exporcie tego samego zdjęcia wskazuję tenże profil ICC w "Color Space" LR4 i co widzę? Koszmarnie czerwone zdjęcie :(

I teraz moje pytania:
1. Czy to znaczy, że jeśli dałbym do wywołania w tym fotolania zdjęcie nr 1 to na odbitce miałbym go tak czerwonego jak zdjęcie nr 2?
2. Co zrobić, aby zniwelować ten czerwony zafarb. Czy mogę jakoś na etapie obróbki RAWa w LR4 korygować już zdjęcie pod mój wybrany fotolab?

A oto przykładowe zdjęcie:

Zdjęcie nr 1 (export z LR4)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img821/4430/20120928dsc3639.jpg)

Zdjęcie nr 2 (export z LR4 z podpięciem profilu ICC fotolabu)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img27/5407/20120928dsc36392.jpg)

perek83
22-11-2012, 20:58
pytanie czy w LABie tez widza ta czerwien ktora Ty widzisz... bo jesli jej nie widza to nie ma co jej likwidowac w procesie obrobki bo u nich kaszana wyjdzie.

sunnyluk
22-11-2012, 21:16
Nie mam pojęcia, ale znalazłem coś takiego jak Soft-Proofing w LR4. Wybieram w nim mój profil ICC i obrabiam zdjęcie. Pewnie to jest to co szukałem, tylko jeszcze pytanie czy przy exporcie również mam wskazywać na ten profil ICC? Czy wystarczy tylko z niego korzystać w Soft-Proofing?

Joseph79
29-11-2012, 18:18
Poczytaj - warto

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164332

Czornyj
29-11-2012, 19:05
Jeśli otworzysz zdjęcie #2 w Photoshopie okaże się, że wygląda tak samo jak #1. Konwersja dopasowuje liczby koloru RGB do przestrzeni barwnej minilabu, dlatego wygląd zdjęcia wyświetlonego mechanicznie w przestrzeni monitora uległ zmianie. Na odbitce wszystko powinno jednak być dobrze.

rapala
24-06-2014, 17:59
Witam,odgrzeję nieco temat ponieważ mam podobny problem,na ekranie zdjęcie git a po wywołaniu już tak kolorowo nie jest.W której zakładce w LR jest soft-profing?Jak załadować do LR profil ICC labu?

AdamC2
24-06-2014, 20:20
Witam,odgrzeję nieco temat ponieważ mam podobny problem,na ekranie zdjęcie git a po wywołaniu już tak kolorowo nie jest.W której zakładce w LR jest soft-profing?Jak załadować do LR profil ICC labu?

Tylko podstawowa sprawa Czy masz oprofilowany monitor ? Mam ICC w LR i w PS i kolory i tak są diametralnie inne niż na odbitce z labu.

rapala
24-06-2014, 20:50
Oprofilowany? Chodzi Ci o to czy monitor jest skalibrowany? Monitor wymieniłem niedawno, nic przy nim nie ruszałem a więc jest ustawiony tak jak opuścił fabrykę. Bawię sie fotografią od niedawna , obróbka w LR na poziomie zadowalającym jeżeli chodzi o to uzyskuję na monitorze, teraz przydałoby się niektóre zdjęcia przelać na papier ... I tu powstał problem , który chcę ogarnąć, na tyle aby to co uzyskuję na ekranie przynajmniej w 90% pokrywały sie z tym co otrzymam z labu. Fotografię traktuję amatorsko i nie oczekuję jakiś hiper wypasionych fotek ale chcialbym i ten aspekt fotografii nieco poznać. Może to co na ekranie wygląda zajefajnie ale lubię od czasu do czasu przejrzeć papierowe odbitki...
Jeżeli trzeba będzie skalibrować monitor napewno to zrobię, chodzi mi o to aby ktoś kto posiada większą wiedzę trochę podpowiedział co mam po kolei zrobić aby dostosować się "kolorystycznie" do wybranego labu.

GonzoG
24-06-2014, 22:10
Oprofilowany? Chodzi Ci o to czy monitor jest skalibrowany? Monitor wymieniłem niedawno, nic przy nim nie ruszałem a więc jest ustawiony tak jak opuścił fabrykę. Bawię sie fotografią od niedawna , obróbka w LR na poziomie zadowalającym jeżeli chodzi o to uzyskuję na monitorze, teraz przydałoby się niektóre zdjęcia przelać na papier ... I tu powstał problem , który chcę ogarnąć, na tyle aby to co uzyskuję na ekranie przynajmniej w 90% pokrywały sie z tym co otrzymam z labu. Fotografię traktuję amatorsko i nie oczekuję jakiś hiper wypasionych fotek ale chcialbym i ten aspekt fotografii nieco poznać. Może to co na ekranie wygląda zajefajnie ale lubię od czasu do czasu przejrzeć papierowe odbitki...
Jeżeli trzeba będzie skalibrować monitor napewno to zrobię, chodzi mi o to aby ktoś kto posiada większą wiedzę trochę podpowiedział co mam po kolei zrobić aby dostosować się "kolorystycznie" do wybranego labu.

Skalibrować można tylko monitory z wyższej półki i to takie, które na to pozwalają.
Pozostałe można jedynie oprofilować.

A to że masz nowy monitor, to nie znaczy, że on dobrze wyświetla kolory. Chyba wszystkie "tanie" monitory nie przechodzą żadnej kalibracji fabrycznej i każdy może inaczej wyświetlać.

Najpierw musisz porządnie oprofilować monitor - do tego trzeba dobrego kalibratora i kogoś kto się choć trochę na tym zna.
Następnie możesz dopiero bawić się w ustawianie profili z labu, aby zdjęcia wyglądały tak jak chcesz, bo bez porządnie ustawionego monitora, to jest nie osiągalne.

rapala
25-06-2014, 05:16
Więc już wiem więcej niż mniej ...Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego ,że monitor za 1,5 tyś to nie szczyt techniki ale mówimy tu o amatorskim wykorzystaniu go w fotografii .Czyli najpierw oprofilowanie monitora a dopiero później mogę myśleć o wykorzystaniu profili ICC.Teraz następne pytanie :Czy taka usługa jest droga? Czy na terenie Rzeszowa znajde firmę lu osobę prywatną ,która zajmuje się tego typu rzeczami lub gdzie najlepiej się udać aby zasięgnąć informacji?