PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja Tamrona 17-50 VC

target_xx
22-11-2012, 19:56
Witam zna ktos moze jakis dobry serwis ktory kalibruje obiektyw tamron z d5100? Sporo czytalem, szykalem serwisu i znalezlem serwis Fototechnika ktorego nikt nie poleca znacie jakies inne? pozdro

GonzoG
22-11-2012, 19:57
Nikt inny nie przeprogramuje Ci obiektywu. Kalibrację możesz wykonać tylko w autoryzowanych serwisach - w Polsce tylko fototechnika.

misiekhel
22-11-2012, 20:16
Trójmiasto, fototechnika, polecam
ul. Księdza Robaka 63c, Gdańsk

target_xx
25-11-2012, 03:41
tylko do tego serwisu fototechnika nie jestem przekonany, mial moze ktos do czynienia z kalibracja w tym serwisie, bo chcialbym zrobic obiektyw raz a pozadnie, a z tego co czytalem na to ten serwis nie cieszy sie dobra opinie.

GonzoG
25-11-2012, 12:10
tylko do tego serwisu fototechnika nie jestem przekonany, mial moze ktos do czynienia z kalibracja w tym serwisie, bo chcialbym zrobic obiektyw raz a pozadnie, a z tego co czytalem na to ten serwis nie cieszy sie dobra opinie.

jak nie chcesz do fototechniki, to zawsze możesz wysłać obiektyw do Japonii...

jak pisałem wcześniej- nie ma innego serwisu w Opłacenia, który może skalibrować obiektyw. Nie ważne jakie opinie, wyobru nie masz. No chyba, że wolisz wysłać na odpłatną naprwę do Japonii... tylko czy koszt wysyłki i usługi nie przekroczy wartości obiektywu.....

slawson38
25-11-2012, 13:38
Wysyłałem też kiedyś tam swojego T 17- 50 f2,8 VC do kalibracji. Za pierwszym razem wrócił ale bez żadnej poprawy, więc odesłałem do poprawy. Po drugiej kalibracji poprawa była już zadowalająca, ale i tak daleko mu do tego Tamrona, którego mam teraz.
Kontakt z serwisem i terminy bez żadnych zastrzeżeń.

Dariusz1985
25-11-2012, 14:36
Ja nie miałem żadnych problemów z tym serwisem. Co prawda jeździłem do niego osobiście bo mam około 120km w jedną stronę. Polecam
P.S nikt nie skalibruje Tamrona poza nimi.

pixel-x
26-11-2012, 12:17
Witam zna ktos moze jakis dobry serwis ktory kalibruje obiektyw tamron z d5100? Sporo czytalem, szykalem serwisu i znalezlem serwis Fototechnika ktorego nikt nie poleca znacie jakies inne? pozdro

Wysyłałem właśnie taki sam obiektyw i to razem z aparatem bo tylko taka kalibracja da właściwy efekt.Wcześniej zadzwoniłem by się upewnić czy w ramach gwarancji mi to zrobią /miałem tylko xero dowodu zakupu/ Zrobili szybko i AF działa prawidłowo.Zaskoczyły mnie zdjęcia testowe jakie odzyskałem z karty.Były to paczki po papierosach Marlboro ustawiane na magazynowych regałach w różnych konfiguracjach /spodziewałem się raczej czegoś bardziej profesjonalnego jakichś tablic testowych/ no ale cóż efekt końcowy zadowalający więc metoda mniej istotna.

Jaworus
26-11-2012, 17:23
Z mojego doświadczenia po korzystaniu z serwisu Tamrona (Fototechnika w Gdańsku) i Nikona w Warszawie, przy skali ocen 1-10, Fototechnika dostaje 9pkt., a Nikon maksymalnie 3pkt. . Z obu serwisów korzystałem dwukrotnie.

sokrates
26-11-2012, 17:55
ja wysylalem do kalibracji tamrona 90 macro. dostalem nowa sztuke, bo mojego nie dalo sie zgrac z moim d90. to wszystko trwalo mniej niz tydzien. wiec szacun dla serwisu.

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

target_xx
27-11-2012, 03:37
jednak mnie w pelni przekonaliscie co do fotochniki:-) dzieki