PDA

Zobacz pełną wersję : 20 mm f/2,8D AF NIKKOR czy Sigma 20 F1.8 EX DG ASP RF

Luk10
22-11-2012, 12:15
Witam serdecznie zastanawiam się nad kupnem tej ogniskowej i proszę użytkowników tych marek o wypowiedzeniem się na temat ostrości i ogólnie mile widziane zdjęcia, może jakiś test

darkmajin
22-11-2012, 12:29
a co wyszukiwarka forumowa padła? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=62581

ja polazłem w sigmę

Luk10
22-11-2012, 17:51
:)

marciing
22-11-2012, 19:26
Miałem i Nikkora mam też Sigmę. Nikkor jest poręczniejszy, lekki, mały, zmieści się w każdej torbie. Sigma to już kawałek szkła. Sigma na pełnej dziurze bardzo mocno winietuje.Jak miałbym wybierać to chyba poszedłbym w Sigmę aczkolwiek myślę czy nie sprzedać jej na rzecz 16-35/4

Luk10
22-11-2012, 21:50
a co do sigmy to do ilu ją przymykacie

marciing
24-11-2012, 02:52
ja przymykam do F2 ;) Nie po to mam szkło 1,8 żeby bardziej przymykać ;) W środku jest ostro - landszaftów nie robię więc dalej nie przymykam ;)

Toma
27-11-2012, 02:56
ostra sztuka powinna dawać ostry obrazek od f1.8, tak było u mnie, aczkolwiek problem był raczej ze skutecznością AF w dynamicznym reportażu

RAF7705
28-11-2012, 02:27
Mam sigmę od niedawna.
Na razie mało nią fociłem ale mogę powiedzieć że jest ostra.

perek83
21-12-2012, 23:52
zastanawiam sie nad kupnem i tylko mnie jedno nurtuje jak ona sie sprawdza w dynamicznym reportazu, ale tak naprawde jak jest a nie jak kazdy by chcial zeby było... czy ten AF to ten sławny Sigmowski AF czy moze choc ciutke lepszy?

marciing
22-12-2012, 00:11
zastanawiam sie nad kupnem i tylko mnie jedno nurtuje jak ona sie sprawdza w dynamicznym reportazu, ale tak naprawde jak jest a nie jak kazdy by chcial zeby było... czy ten AF to ten sławny Sigmowski AF czy moze choc ciutke lepszy?

tak to ten sławny Sigmowski AF ;)

perek83
22-12-2012, 01:08
tak to ten sławny Sigmowski AF ;)

kurczek, fajny szeroki obiektyw z fajnym światłem ale AF nie ten
no cóż trzeba dalej zbierac na N24 f1,4

Toma
22-12-2012, 01:41
perek, ja miałem 2 totalnie różne egzemplarze - o ile z jednym ochajtałbym się, bo był świetny (niestety uległ usterce, rozkalibrowały się soczewki - być może pod wpływem wstrząsu, serwis krzyknął 1500, więc odpuściłem na jakiś czas), po przerwie kupiłem nówkę - pierwszą odesłałem tego samego dnia, drugą po przestrzeleniu - zdaje się była ok, AF bez zarzutu.... szkoda tylko że przed zleceniem nie sprawdziłem jak działa z SB-900... no i nie działa, tzn. przestrzały przód/tył, nawet nie mydło, tylko bokeh można było podziwiać :D, miałem ogromny stres, po tych niespodziankach pożegnałem się na jakiś czas z S., ale tak jak mówię - co egzemplarz - to inna historia, musisz potestować

morfeus
22-12-2012, 01:46
perek, ja miałem 2 totalnie różne egzemplarze - o ile z jednym ochajtałbym się, bo był świetny (niestety uległ usterce, rozkalibrowały się soczewki - być może pod wpływem wstrząsu, serwis krzyknął 1500, więc odpuściłem na jakiś czas), po przerwie kupiłem nówkę - pierwszą odesłałem tego samego dnia, drugą po przestrzeleniu - zdaje się była ok, AF bez zarzutu.... szkoda tylko że przed zleceniem nie sprawdziłem jak działa z SB-900... no i nie działa, tzn. przestrzały przód/tył, nawet nie mydło, tylko bokeh można było podziwiać :D, miałem ogromny stres, po tych niespodziankach pożegnałem się na jakiś czas z S., ale tak jak mówię - co egzemplarz - to inna historia, musisz potestować

i po latach w ręce wpadła mi ona i z sb700 śmiga bez zarzutu, dla mnie w repo ślubnym jest oki, najszybsza ze wszystkich stałek, polecam!

mateo912
25-12-2012, 18:52

tyle ze to nie wina sigmy ;)
systemowe szkła też źle działają ze wspomaganiem AF z sb900/910(czasami też sb800)