Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Proszę o poradę

fociks
22-11-2012, 10:00
Witam. Chciałem prosić o poradę w sprawie zakupu sprzętu (tematy podobne już przejrzałem).

Aktualnie używam Sony A37, wcześniej A300, kity sonowskie :18-55, 70-200, i Tamron 90mm,pierścienie pośrednie.
Pstrykam makro i próbuję przyrodnicze (sarny itp), ale trochę brakuje ogniskowej. Może nie jestem mistrzem fotografii, ale bardzo mnie to cieszy i każdą wolną chwilę spędzam gdzieś w krzaczorach niepokojąc owady lub w lesie.
Z sonego jestem w miarę zadowolony, choć szkła oprócz tamrona nie wprawiają w zachwyt.Doszłem do wniosku, że może czas zmienić system na bardziej profesjonalny.
Z moim budżetem waham się pomiędzy Canonem (600D) a Nikonem (D3200,D5100,D7000 ewentualnie jak cena nie wyrwie z butów D5200). Bardziej jestem przekonany do Nikona, (ale nie potrafię uzasadnić).
Dodatkowo potrzebuję 3 szkła : jedno typowo pod makro - coś w stylu Tamrona 90, coś ze zmienną ogniskową do 400 lub 500 i jakiś 18-105 do fotografowania rodziny.
Co radzicie kupić pod moje zainteresowania??NIe mam doświadczenia z Nikonami, więc ciężko mi się ukierunkować . Wiem, że kupując body (czyli wchodząc już w ten jeden system) muszę myśleć o szkłach. Jakimi radami mnie obdarzycie??

dax1990
22-11-2012, 10:29
Cześć!

(...)Z moim budżetem(...)

więc może napisz jaki to budżet?

Ja zaproponuję D7000. A obiektywy N18-105 VR, N55-300 VR/70-300 VR, a do makro Tamron 90 2.8.

Jeśli zoom 18-105 ma być tylko do fotografowania rodziny, to mógłbyś się zastanowić nad zakupem stałki N35 1.8 do fotografowania w gorszych warunkach, w pomieszczeniach, lub o jakiejś lampie - tu proponuję YN-565/di622 mkII, niestystemowe, ale tańsze i do zastosowań amatorskich idealne.
55-300 na cropie da Ci zakres 82,5-450, więc już całkiem przyzwoicie.

fociks
22-11-2012, 11:46
Wstępnie myślę coś około 3000 na body. Z N35 dobra porada (muszę przemyśleć i przeanalizować). Czemu akurat D7000?

GonzoG
22-11-2012, 12:18
1) D7000 + N18-105 + Sigma 120-400 + Tamron 90
2) D90 + N18-105 + Sigma 120-400 + Tamron 90

Czemu nie D3x00/D5x00 - brak silnika w body, więc brak napędu AF dla Tamrona 90, czy innych szkieł bez własnego silnika.

D7000 vs. D90 - podstawowe różnice, to uszczelnione body, lepszy AF i mocniejszy silnik AF. Poza tymi, to D90 nie wiele ustępuje D7000.

nied0bry
22-11-2012, 12:49
55-300 na cropie da Ci zakres 82,5-450, więc już całkiem przyzwoicie.
Przecież 55-300mm to szkło DX, chyba myślałeś o 70-300mm...

pozdr,
kris

fociks
22-11-2012, 12:56
Czemu nie D3x00/D5x00 - brak silnika w body, więc brak napędu AF dla Tamrona 90, czy innych szkieł bez własnego silnika.

Silny argument. O tym nie pomyślałem. Czyli wnioskuje, że do 3200,5100 żeby mieć AF będą pasowały tylko obiektywy z Nikkora czy inni producenci szkieł też wbudowują silniki w obiektywy??, oczywiście cena obiektywu z silnikiem na pewno będzie większa niż bez.

pgaik
22-11-2012, 12:59
Witam. Doszłem do wniosku, że może czas zmienić system na bardziej profesjonalny.

Po pierwsze to doszedłem, po drugie to nie sprzęt uczyni z Ciebie profesjonalistę...

dax1990
22-11-2012, 13:02

pozdr,
kris

Każdy obiektyw ma ogniskowe podawane dla pełnej klatki więc to co napisałem się zgadza. Pozdrawiam

fociks, dokładnie tak jest, do body bez napędu AF (śrubokręta), AF będą miały tylko szkła z silnikiem.

silver56
22-11-2012, 13:06
"Każdy obiektyw ma ogniskowe podawane dla pełnej klatki więc to co napisałem się zgadza. Pozdrawiam"

Ogniskowe nie mają nic wspólnego z formatem klatki :)

fociks
22-11-2012, 13:16
Po pierwsze to doszedłem, po drugie to nie sprzęt uczyni z Ciebie profesjonalistę...
Wiem, że tak bywa, że sprzętu kupa a fotograf du... - jak to mówią. Oczywiście nie miałem na myśli tego, że jak będę miał sprzęt Nikon-a to będę profesjonalistą - bo to bzdura. Do takich wniosków DOSZEDŁEM już dawno temu, realnie patrzę na świat.

GonzoG
22-11-2012, 13:21
Silny argument. O tym nie pomyślałem. Czyli wnioskuje, że do 3200,5100 żeby mieć AF będą pasowały tylko obiektywy z Nikkora czy inni producenci szkieł też wbudowują silniki w obiektywy??, oczywiście cena obiektywu z silnikiem na pewno będzie większa niż bez.

Wszyscy robią szkła z własnym napędem - tzn. cześć szkieł, cześć jest jeszcze bez napędu (jak np. Tamron 90mm).
Wszystkie nowe szkła (nowe modele) są już z własnym napędem - jest on znacznie cichszy niż napęd z body.

Co do cen - w niektórych starszych szkłach Sigma i Tamron robiły dla nikona wersję z silnikiem, to różnica w cenie niezauważalna. Jednak takich szkieł mało.

Co do używanych szkieł bez własnego silnika - są znacznie tańsze niż ich nowe wersje z cichymi silnikami.

pozdr,
kris

A co, myślisz że jak masz szkło na DX, to ogniskowa jest podana dla DX ??
55-300 - odpowiednik ~82,5~450 w kącie widzenia dla FX
70-300 - odpowiednik ~105~450 w kącie widzenia dla FX
Ogniskowa to właściwość fizyczna układu optycznego - wielkość matrycy nie ma żadnego znaczenia.

dax1990
22-11-2012, 13:37
"Każdy obiektyw ma ogniskowe podawane dla pełnej klatki więc to co napisałem się zgadza. Pozdrawiam"

Ogniskowe nie mają nic wspólnego z formatem klatki :)

Zbyt uogólniłem, chodziło mi o to co napisał kolega GonzoG.

nied0bry
22-11-2012, 13:42
Zbyt uogólniłem, chodziło mi o to co napisał kolega GonzoG.

A mnie chodziło o to, co napisał silver56. Poza tym, czy obiektywy DX mają cropa? Bo ja przez crop rozumiem wycinanie centrum kadru związane właśnie z wielkością obrazu rzucanego na mniejszą matrycę przez obiektyw dla FF.

pozdr,
kris

GonzoG
22-11-2012, 13:46
A mnie chodziło o to, co napisał silver56. Poza tym, czy obiektywy DX mają cropa? Bo ja przez crop rozumiem wycinanie centrum kadru związane właśnie z wielkością obrazu rzucanego na mniejszą matrycę przez obiektyw dla FF.

pozdr,
kris

Obiektywy nie mają cropa.
Aparaty DX to crop, więc wycinają środek kadru. Nie ma znaczenia jaki obiektyw, dla DX'a zawsze przelicza się ogniskową (kąt widzenia).

dax1990
22-11-2012, 13:49
Obiektywy nie mają cropa.
Aparaty DX to crop, więc wycinają środek kadru. Nie ma znaczenia jaki obiektyw, dla DX'a zawsze przelicza się ogniskową (kąt widzenia).

No i uprzedziłeś mnie z odpowiedzią. :) :)
Chodziło mi o kąt widzenia obiektywu, który będzie na DX taki jak podałem wcześniej.

nied0bry
22-11-2012, 14:34
GonzoG: widzisz a mnie starego (no nie bardzo) fotografa zawsze uczono, że szkło dx jest po to, żeby obraz rzucany na matrycę nie był obcinany (m.in., pomijam kąty padania światła). Przecież koło obrazu jest specjalnie mniejsze, żeby lepiej wpisywał się w nie prostokąt matrycy... Czyż nie? Więc o jakim wycinaniu środka kadru mówisz? Bo, jak napisałem wcześniej, dla mnie i pewnie nie tylko, crop, to wycinanie z koła obrazu FX obrazka o wielkości matrycy DX.

pozdr,
K.

PS. Pewnie mówimy o tym samym, tylko inaczej to nazywamy...

zgera
22-11-2012, 15:56
Panowie !!! ogniskowa każdego obiektywu jest wartością niezmienną, zmienia się tylko kąt widzenia obiektywu w stosunku do wielkości matrycy.
Za standard przyjęło się pełną klatkę 35 mm i na tej podstawie przelicza się kąt widzenia, ma to jeszcze związek z kątem widzenia ludzkiego oka który wynosi około 43 stopni.
Dlatego obiektywy o ogniskowej poniżej tego kąta widzenia nazywamy szerokokątnymi, a powyżej zoomami.
Obiektywy typu DX nie pokryją pełnej klatki ze względu na swoją konstrukcję, są tańsze i łatwiejsze do skonstruowania.
W kompaktach przy małych rozmiarach matrycy producenci stosują obiektywy o przybliżeniu 24 krotnym a nawet większym, nie da się skonstruować takiego obiektywu dla lustrzanki, mega zoomy dla lustrzanki przybliżają około 10 razy, przy czym jakość obrazu przy tego typu obiektywach zmienia się w zależności od ogniskowej.

fociks
22-11-2012, 16:08
Pytanie : np w 5100,gdzie nie ma silnika w korpusie, trzeba mieć obiektyw z silnikiem. AF na AM wyłącza się na korpusie. Np w D7000, jak się posiada szkło SWM i jak się chce korzystać z MF przełącza się na obiektywie-wiadomo, a na korpusie też trzeba?? Jak się wtedy zachowuje body??
I wracając do pytania pierwotnego - oprócz D7000 jeszcze macie jakąś propozycje??
Wracając do D5100 i braku silnika w body - np proponowana kilka postów wcześniej SIGMA 120-400mm F4.5-5.6 DG APO OS ma HSM, a do makro też spokojnie by się coś znalazło - wykluczając Tamrona 90 niestety. Z różnych opinii, które czytałem na necie wynika, że jeżeli chodzi o AF to szybciej działa jak jest napędzany w obiektywie niż tzw. śrubokrętem.

dax1990
22-11-2012, 16:21
Co do Tamrona 90, to mi się wydaje że zawrotna szybkość AF Ci niepotrzebna. W makro często używa się MF żeby ustawić ostrość dokładnie tam gdzie chcemy. A jest to jeden z najbardziej polecanych na forum obiektywów makro, sam powoli zaczynam na niego zbierać.

W obiektywie z silnikiem wyłącza się AF przełącznikiem na obiektywie. Jeśli body posiada śrubokręt - też.

fociks
22-11-2012, 16:32
Tamrona mogę Ci polecić. Szkło do makro naprawdę super. Oczywiście, że przy makro nie rzadko używa się AF. Ja przed Tamronem mam jeszcze pierścień pośredni.

dax1990
22-11-2012, 16:35
(...) wykluczając Tamrona 90 niestety. Z różnych opinii, które czytałem na necie wynika, że jeżeli chodzi o AF to szybciej działa jak jest napędzany w obiektywie niż tzw. śrubokrętem.(...)

Tamrona mogę Ci polecić. Szkło do makro naprawdę super. Oczywiście, że przy makro nie rzadko używa się AF. Ja przed Tamronem mam jeszcze pierścień pośredni.

Ja wiem, że Tamron to super szkło do makro. Dlatego się zastanawiam dlaczego chcesz go 'wykluczyć'?

zgera
22-11-2012, 17:54
Pytanie : np w 5100,gdzie nie ma silnika w korpusie, trzeba mieć obiektyw z silnikiem. AF na AM wyłącza się na korpusie. Np w D7000, jak się posiada szkło SWM i jak się chce korzystać z MF przełącza się na obiektywie-wiadomo, a na korpusie też trzeba?? Jak się wtedy zachowuje body??

W d5100 z obiektywem AF-S, czyli z własnym napędem tryb autofokusa A/M przełączyć w obiektywie, ten sam obiektyw podpięty do D7000 tryb autofokusa możesz zmienić zarówno w obiektywie lub przełącznikiem w body.
W przypadku obiektywu AF bez własnego napędu w D5100 ostrzenie tylko manualne, w D7000 napęd AF z korpusu, zmiana trybu pracy z A/M tylko przełącznikiem w korpusie

dax1990
22-11-2012, 18:24
(...)obiektyw podpięty do D7000 tryb autofokusa możesz zmienić zarówno w obiektywie lub przełącznikiem w body.(...)

Według mnie, aby zmienić tryb AF na manualny, musi być przełączony na obiektywie przełącznik AF/MF.
Kiedy na moim d80 przełącznik znajduje się w pozycji M, a obiektywu na AF to nie da się ostrzyć manualnie ani automatycznie.

Czyli, że przełącznik A/M na body jest przydatne tylko dla obiektywów na śrubokręt.

misio1399
22-11-2012, 18:34
D7000/D300/s 35mm 1.8 i 90mm i 70-300 vr i jest super zestaw :)

jjj
22-11-2012, 18:38
Za standard przyjęło się pełną klatkę 35 mm i na tej podstawie przelicza się kąt widzenia, ma to jeszcze związek z kątem widzenia ludzkiego oka który wynosi około 43 stopni.
Dlatego obiektywy o ogniskowej poniżej tego kąta widzenia nazywamy szerokokątnymi, a powyżej zoomami.
Zoomy moga byc rowniez szerokokatne. Cos pomieszales ;)
Pewnie o "tele" myslales...

kmark
22-11-2012, 19:53
Czy tak:
crop - to właśnie DX - bo pokazuje wycinek pełnej klatki :-)
Tylko czy wysyła się całą fotkę uzyskaną na takim aparacie do obejrzenia czy jakiś wycinek?
Czy wycinek musi być wtedy z centrum fotki czy niekoniecznie?

Z góry dziękuję i w razie czego przepraszam jeśli namieszałem Marek

zgera
22-11-2012, 21:03
Zoomy moga byc rowniez szerokokatne. Cos pomieszales ;)
Pewnie o "tele" myslales...

Zgoda, dzięki za sprostowanie.

Czyli, że przełącznik A/M na body jest przydatne tylko dla obiektywów na śrubokręt.

Niekoniecznie, u mnie na D90 działa ostrzenie manualne jeśli przełącznik w body ustawię na M a na obiektywie mam ustawiony na A.

Niekoniecznie, u mnie na D90 działa ostrzenie manualne jeśli przełącznik w body ustawię na M a na obiektywie mam ustawiony na A.
Małe sprostowanie do cytowanej wypowiedzi, nie działa to w obiektywach które w pozycji przełącznika na A mają zablokowany pierścień ostrości, w przypadku tych obiektywów przełącznik na obiektywie musi być w pozycji M aby ręcznie ostrzyć.

dax1990
23-11-2012, 11:40
Małe sprostowanie do cytowanej wypowiedzi, nie działa to w obiektywach które w pozycji przełącznika na A mają zablokowany pierścień ostrości, w przypadku tych obiektywów przełącznik na obiektywie musi być w pozycji M aby ręcznie ostrzyć.

No i teraz mi się to zgadza:) O to mi chodziło :)