Zobacz pełną wersję : karta SD do nagrywania filmów HD w aparcie
witam, potrzebuję niedrogiej a stabilnej karty 8 lub 16 giga do nagrywania filmów hd w aparacie cyfrowym.karty które mam powodują przycinanie się filmów i zwalnianie-podejrzewam, ze sa po prostu za wolne do full hd.
pomóżcie wybrać. niekoniecznie interesuje mnie markowa firma.Byle by działały i były
stabilne. Na jakie parametry patrzeć i jakie klasy kart wystarczą do bezproblemowego nagrywania?
Niedrogi SanDisk Ultra UHS-I 30MB/s - starczy aby nagrywać 2 filmy Full HD jednocześnie... 16GB kosztuje ok 50 zł, 8GB ok 30 zł.
czyli generalnie class 10 wybierac? a jak sie maja do jakości firmy typu good ram. zadaje to pytanie czy do kompaktu zonie trzeba san disc? ;-)
Ja nagrywam na Sandisku 30 MB/S HD video, nagrywam tez na 15MB/s - nie widze by byla jakas roznica, albo Lexar wszystko w fullhd i jest ok.
Kart GoodRAM i innych wynalazków (czyli najtańszej chińszczyzny z różnymi nazwami) nie polecam - niby szybkie, ale w rzeczywistości dość często przycinają.
Co do klas kart SDHC - tym się w ogóle nie sugeruj, bo np. SanDisk traktuje to jako minimalne osiągi karty, a inni jako maksymalne...
SanDisk Ultra 30 MB/s C10 UHS-I - zapis 15 MB/s, odczyt 34 MB/s
SanDisk Ultra 15 MB/s C6 - zapis 14 MB/s, odczyt 16 MB/s - czyli spełnia wymogi klasy 10...
Z kart innych pewnych producentów to:
Lexar i Toshiba, ale te o podobnych osiągach co SanDisk są zazwyczaj droższe.
GoodRAM to polska firma :)
Jest też takie cóś: http://www.kurtmedia.pl/product-pol-528773-Kingston-karta-pamieci-Micro-SDXC-64GB-CL10-UHS-1-read-write-90-45MB-s-.html .
GoodRAM to polska firma :)
Tak samo polska jak Toya, GoClever, Kruger&Martz, itp. Czy są tylko i wyłącznie importerem taniej chińszczyzny, którą kupują za $1 tam, a sprzedają za $100 u nas.
Jest też takie cóś: http://www.kurtmedia.pl/product-pol-528773-Kingston-karta-pamieci-Micro-SDXC-64GB-CL10-UHS-1-read-write-90-45MB-s-.html .
No i co to ma wspólnego z aparatami, które są na karty SD, a nie microSD ??
...
Mówisz poważnie, czy znowu się zgrywasz na szalonego Greka?
A co to za przeproszeniem za różnica?
W Prudniku to robi różnicę? :)
Zresztą, to tylko taki przykład tak na szybko (taki link miałem pod ręką).
Różnica jest bardzo duża. SD i microSD działają na różnych kontrolerach.
MicroSD jest wstecznie zgodna z SD, ale to oznacza, że nie jest w stanie pracować z pełną swoja prędkością, gdy używana w czytniku SD.
To kompletna bzdura, nic podobnego nie zauważyłem.
Kolejna teoria Gonzo. :)
To kompletna bzdura, nic podobnego nie zauważyłem.
Kolejna teoria Gonzo. :)
Nie teoria, a specyfikacja SD i microSD.
microSD mają inne taktowanie i jeśli kontroler nie jest dostosowany do odczytu tych kart, to będą pracowały z połową prędkości.
Większość aparatów (z wyjątkiem najnowszych - D5300, D7100, D750, D810) nie ma obsługi 4-bitowego transferu dla microSD (ta mała różnica w 9-tym pinie w SD).
Mam SanDisk microSD Extrem 45MB/s i SD Extreme 45MB/s - jest wyraźna różnica w prędkości tych kart w aparatach D7000, D5100, D5200, D610.
W aparatach nie mam jak sprawdzić, bo używam xqd, ale stosuję mikrusy do różnych gadgetów wymiennie z komputerem poprzez adapter, ba nawet mierzyłem prędkość tych kart i powiadam, że nie zauważylem spadków prędkości zapis/odczyt.
Tak samo polska jak Toya, GoClever, Kruger&Martz, itp. Czy są tylko i wyłącznie importerem taniej chińszczyzny, którą kupują za $1 tam, a sprzedają za $100 u nas.
Jestes pewien? Bo wydaje mi sie, ze zestawiles GoodRam w zlym miejscu.
Jestes pewien? Bo wydaje mi sie, ze zestawiles GoodRam w zlym miejscu.
Że niby co ?? GoodRAM sam robi swoje pamięci ?? Nigdy GoodRAM nic nie robił, tylko co najwyżej składał z najtańszych podzespołów.
foto4deg
16-12-2014, 01:31
Panowie, wątek o kartach :p
Tylko i wyłącznie, na bazie doświadczenia z różnymi kartami takimi jak Lexar, GoodRAM, Sandisk, Kingstton polecam Sandiska. Kup 2x16gb extreme (prędkość 45MB/s, class 10).
Tylko kup u sprawdzonego sprzedawcy, żebyś podróbki nie nabył.