Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak osiągnąć taki efekt

artuss811
21-11-2012, 13:09
Interesuje mnie jak osiągnąć efekt jak na ostatnim zdjęciu http://studiofotograficzne.pl/images/studio/article/fs_butelka.jpg a dokładnie chodzi o tą taką poświatę za butelka i na dole butelki. Nie wiem jak nazywa się taki efekt i nie mogę znaleźć żadnego tutoriala na YT.
Proszę o pomoc

strebor
21-11-2012, 13:46
Przecież tam jest napisane że PS

proszek
21-11-2012, 14:29
Dokładnie masz pokazane kolejne etapy. Tło jest całkowicie zrobione w PSie kilkoma gradientami.

artuss811
21-11-2012, 16:32
Interesuje mnie jak osiągnąć efekt jak na ostatnim zdjęciu http://studiofotograficzne.pl/images/studio/article/fs_butelka.jpg a dokładnie chodzi o tą taką poświatę za butelka i na dole butelki. Nie wiem jak nazywa się taki efekt i nie mogę znaleźć żadnego tutoriala na YT.
Proszę o pomoc

Przecież tam jest napisane że PS

kurcze a już głowę dawałem że to Paint

Dokładnie masz pokazane kolejne etapy. Tło jest całkowicie zrobione w PSie kilkoma gradientami.

odpowiedz z typu.... wiesz gdzie się robi samochody - w fabryce

nie chodzi o etapy tyko o ostatnie zdjęcie jak zrobić tą poświatę nie znam PS wiec jakimi gradientami czy na ilu warstwach, proszę o podanie małego tutka co zrobić gdzie kliknąć żebym mógł zrobić coś podobnego

jac45m
21-11-2012, 19:39
wpisz w Google "Poświata Photoshop" i dostaniesz listę tutoriali. Pierwszy z brzegu, może nie genialny, ale na szybko pokazuje zabawę z gradientami, zamiast butelki masz misia ;-), ale myślę, że dojdziesz co i jak:
http://komputery.spryciarze.pl/zobacz/jak-dodac-poswiate-w-tle-dwa-sposoby

proszek
21-11-2012, 22:53
O masz, wszystko za rączkę. Wycinasz butelkę. Jako warstwę pod spodem ustawiasz jasny szary, taki jaką chcesz mieć poświatę. Na kolejnej warstwie ustawiasz gradienty - po bokach i od dołu. Czarne, zmniejszasz im widoczność i ew. maskujesz w górnej części zdjęcia. Tadam.

grand75
21-11-2012, 23:07
O masz, wszystko za rączkę. Wycinasz butelkę. Jako warstwę pod spodem ustawiasz jasny szary, taki jaką chcesz mieć poświatę. Na kolejnej warstwie ustawiasz gradienty - po bokach i od dołu. Czarne, zmniejszasz im widoczność i ew. maskujesz w górnej części zdjęcia. Tadam.

szybciej chyba będzie na kolejnej warstwie wypełnić zaznaczenie butelki białym, zastosować filtr rozmycie gausowskie (i wygumkować poświatę przy podstawie butelki - bo widzę, że jest tam nieco ciemniej), dopasować krycie warstwy do oczekiwanego rezultatu.

proszek
22-11-2012, 10:02
Może być i tak. Photoshop to takie narzędzie, że do większości efektów można dojść przynajmniej kilkoma drogami ;)

artuss811
22-11-2012, 17:10
wielkie dzięki koledzy za pomoc już uzyskałem ten efekt i jest jak już było mówione wiele dróg do tego efektu. Na razie walczę jeszcze ze szparowaniem :-) bo mizernie mi to idzie

hostman22
23-11-2012, 18:14
gradient lub D&B tutka stricte pod to raczej nie znajdziesz, ale skomplikowane też to raczej nie jest ;)

artuss811
25-11-2012, 13:19
D&B

Już wiele razy spotkałem się z tą nazwą na forum, co to za nazwa do którego narzędzia. A jeśli chodzi o tutka to znalazłem bardzo podobny

donkiszot
25-11-2012, 13:29
Dodge & burn, czyli najstarsza ciemniowa praktyka.