Zobacz pełną wersję : fotografia korporacyjna - ceny
Witam,
Czy ktos moze zajmuje sie w miare zawodowo portretami biznesowymi i moze podpowiedziec jakie mniej wiecej ceny funkcjonuja w tej dziedzinie, nie mam zielonego pojecia jak wycenic zlecenie.
Z gory dziekuje zyczliwym za pomoc.
Wyceń swój czas i koszty dojazdu.
Jeśli masz dużo zleceń i cierpisz na brak terminów to oznacza, że nie stać cię na pstrykanie za 200 zł.
Jeśli czekasz całymi dniami na zlecenia a te pojawiają się 2-3 w miesiącu to zmień branżę ;)
Kazde zlecenie jest cenne, nie mam zlecen codziennie, wiec moglbym to zrobic za 1000 zl ale moze moglbym wziac 5000 zl, stad moje pytanie...
ponadto z 3 zlecen w miesiacu mozna przyzwoicie zarobic
Więc po prostu wyceń swój czas.
Z doświadczenia powiem, że szkoda czasu na zastanawianie się nad tym ile dany klient jest skłonny zapłacić. Trzeba mieć cenę niezależną od tego kim jest klient. Bo głupio będzie jeśli Twój stały klient którego kasujesz na 500 zł za 1 foto dowie się, że komuś z ulicy dałeś na starcie cenę10 zł za takie same zdjęcia. Stracisz stałego klienta a nowy i tak będzie narzeka, że drogo.
Są klienci, dla których 100 zł to spoko cena i są tacy, którzy 5 zł na fotę uważają za straconą kasę a wymagania mają takie, że się w głowie nie mieści.
marszull
21-11-2012, 13:14
miedzy 400 a 1500 zl (netto) za zdjecie, w zaleznosci od ilosci zdjec i praw do nich
no i moim zdaniem to jednak wielkosc firmy/korporacji ma znaczenie
miedzy 400 a 1500 zl (netto) za zdjecie, w zaleznosci od ilosci zdjec i praw do nich
no i moim zdaniem to jednak wielkosc firmy/korporacji ma znaczenie
duza korporacja, eksploatacja - materialy wewnetrzne, ok. 20 osób
marszull
21-11-2012, 15:13
duza korporacja gora w widelkach
materialy wewnetrzne dol w widelkach
20 osob - srodek
:) musisz sobie sam wyliczyc ja nie pdam Ci konkretnych kwot
tylko pamietaj o umowie, bo pozniej nagle sie to robi zewnetrzne i dobrze by bylo jesli zadbasz w cenie o wizazystke i ewentualnie asyste