PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-120 f4.0 - uginanie obiektywu / luzy?

neoezn
21-11-2012, 00:24
Dobry wieczór!

Ostatnio zauważyłem, że w kupionym na przełomie września i października obiektywie Nikkor 24-120 f4.0 rusza się nieco na boki wysuwana część... Czy to normalne? Tu jest film:
http://www.youtube.com/watch?v=g9VYiX4bhGQ&feature=youtu.be

Zastanawiam się czy to nie ma związku z "wypadkiem" z udziałem tego obiektywu który miałem 2 listopada kiedy obiektyw w futerale wypadł mi na ławce z plecaka kiedy zdejmowałem Sigmę. Spadł mi - będąc w "materiałowym" futerale z wysokości ok. 40cm... Wszystko działa dobrze - AF, zoom, VR ale... dopiero teraz zwróciłem uwagę na to kolebanie i nie wiem czy to było wcześniej czy pojawiło się 2 listopada.

Tak więc jeśli ktoś wie czy to jest normalne lub czy np. jego obiektyw też się tak kolebie to proszę o informacje.

GonzoG
21-11-2012, 01:00
Większość podstawowych zoomów ma luzy na tubusie - są one wykonane z plastiku, który nie jest zbyt sztywnym materiałem. Dodatkowo zmienia on swoje wymiary pod wpływem ciepła i musi być to uwzględnione - więc na zimnie mogą występować większe luzy, a jak jest gorąco, to mniejsze, albo na odwrót - zależy od konstrukcji.

Jeśli nie lata całkiem luźno i nie powoduje wyraźnych zmian we właściwościach optycznych (np. przesunięcie płaszczyzny ostrości), to nie ma się czym martwić.

neoezn
23-11-2012, 09:33
Dzięki GonzoG za odpowiedź. Czyli nie mam się o co martwić. Z ostrością jest w porządku.

petros
24-11-2012, 00:50
Większość podstawowych zoomów ma luzy na tubusie - są one wykonane z plastiku, który nie jest zbyt sztywnym materiałem.

Myślałem, że za 4-4,5tys zł dostanie się coś więcej niż podstawowy zoom ;)

Kapuhy
24-11-2012, 11:03
Z tego, co pamiętam ten obiektyw ma dwuczęściowy wysuwany tubus i pierwsza część jest metalowa. A czy ma takie same luzy na 120mm?

neoezn
24-11-2012, 22:44
Z tego, co pamiętam ten obiektyw ma dwuczęściowy wysuwany tubus i pierwsza część jest metalowa. A czy ma takie same luzy na 120mm?

Tak - bez względu na ogniskową ma takie same luzy. Delikatnie się rusza - może 1mm. Może jak będę w jakiejś galerii gdzie jest AB Foto to sprawdzę czy nowe obiektywy też tak mają... no chyba, że ktoś z Was ma ten obiektyw i może zobaczyć czy u niego też się tak rusza wysuwana część obiektywu (rusza się tylko to co się wysuwa).