Zobacz pełną wersję : SB-900 z USA
Ma ktoś może lampę SB-900 sprowadzoną z USA? Już tłumaczę w czym rzecz. W książce Petersona "Lampa błyskowa bez tajemnic" pokazuje on na str. 34 , że w trybie Manual może zmieniać wartość przysłony. Jest zdjęcie wyświetlacza, z którego również wynika, że przyciskiem funkcyjnym nr 3 można zmienić wartość przysłony w trybie M.
Z moich doświadczeń, jak również z polskiej instrukcji (D-15 ) wynika, że w trybie Manual nie można ustawić przysłony innej dla lampy, niż ta jaka jest ustawiona w aparacie.
Czy jest możliwe, że lampa na USA ma inny soft niż na EU? Prośba o sprawdzenie.
Pozdrawiam :-)
adolfik9501
21-11-2012, 00:23
Ściągnij lampę z aparatu.
Dziękuję za info. Nie używałem lampy nigdy w manualu, stąd pojawiło się pytanie.
Peterson w dalszej części po raz kolejny piesze, że w manualu (nie na A) ustawia inną przysłonę na aparacie inną na lampie. I tu się wciąż gubię. ;-)
Rób tak jak adolfik każe. Nie mam tej książki, ale zdaje się, że Peterson używa tej lampy nie na aparacie, a jako zdalnej (SU-4). I wtedy może sobie ustawić przysłonę manualnie.
Rób tak jak adolfik każe. Nie mam tej książki, ale zdaje się, że Peterson używa tej lampy nie na aparacie, a jako zdalnej (SU-4). I wtedy może sobie ustawić przysłonę manualnie.
Tylko, że wtedy miałby w innej pozycji włącznik na lampie;-)
Niestety nie mam tej książki, więc nie wiem jak z tyłu ma ustawione Peterson. Ale jeszcze coś znalazłem na str. D-38 manualu:
In Non-TTL auto flash and Manual flash mode
In the Non-TTL auto flash mode, the correct exposure can be obtained when
the same aperture is set on the camera as that set on the SB-900. Therefore,
to make exposure compensation, vary the aperture set on the camera while
retaining the aperture set on the SB-900 or vice versa.
In the Manual flash mode, calculate the proper aperture for the correct exposure
from the guide number and the shooting distance (kD-22). Then, use a larger
or smaller aperture on the camera to make exposure compensation.
As a basic guide, set a wider aperture on the camera or lens to make the main
subject brighter or a smaller aperture to make it darker.
Chyba to samo jest w polskiej instrukcji.
Zobacz też na str. D-27 instrukcji; tam pisze, że przy podniesieniu głowicy lampy (bounce-flash) można nastawiać przysłonę oddzielnie dla aparatu i lampy. Nie mogę tego sprawdzić, bo akurat jestem poza chatą i nie mam przy sobie lampy.
Ja właśnie wróciłem do domu, ale nie mam za to SU-4, żeby sprawdzić empirycznie. Kiedy piszą w instrukcji o Non-TTL (tryb automatyczny bez TTL) mają na myśli tryb A, a nie tryb M (str. D-8).
Za to jak mam ustawione D800 jako CMD (lub inną Sabinę), to jedyne co się da ustawić dla zewnętrznej lampy w trybie M, jest moc. Podejrzewam, że przy SU-4 lub SU-800 jest podobnie. Jako, że manual w lampie był dla mnie kompletą czarną magią, stąd tak teraz drążę temat ;-)
D-27 odwołuje się do wcześniejszych rysunków, a tam ustawiają przysłonę na aparacie.
Wątpię aby w USA lampy były sprzedawane z innym softem niż w Europie. Natomiast jest możliwość uaktualnienia softu (F-10) i, być może, Peterson ma nowszą wersję programu niż ta sprzedawana z lampą.
Soft jest ogólnodostępny, a ostatnia wersja to 5.02 z 2008 r. i nie ma nowszej.
Wyskoczyłem po trochę żarcia i przy okazji spojrzałem w Empiku do książki Petersona. No i jest inaczej niż piszesz. Autor nie zmienia bezpośrednio przysłony w trybie manualnym, ale odległość od lampy. Tryb ten nazywa się "trybem manualnym z priorytetem odległości" i opisany jest na str. D-11 i D-12 manualu (polskiego). Przysłonę możesz obliczyć dla tej odległości i nastawić w aparacie, ale niekoniecznie musisz wybrać tą obliczoną.
To jak wyskoczysz na kolejne zakupy to jeszcze zajrzyj na 73 str. :-) Gdzie pisze "ustawiłem na panelu LCD lampy przysłonę f/5,6"
Podejrzewam, że przy SU-4 lub SU-800 jest podobnie.
SU-800 jest podobnie, bo to sterownik błysku osadzany w sankach aparatu. Czyli działa w trybie i-TTL. Natomiast SU-4 to trochę bardziej zaawansowana fotocela wpinana w sanki lampy zdalnej i nie działa na zasadzie i-TTL. W tym przypadku właśnie używa się trybu manualnego dla lampy.
I to pewnie jest rozwiązanie zagadki pana P. Dzięki :-)
adolfik9501
24-11-2012, 12:19
Peterson używa lampy poza aparatem, w trybie M (zwykłym), a wyzwala ją radiowym wyzwalaczem. Żadne SU4, SU800, TTL, czy GN.
Co widać na prawie każdym filmiku z nim dostępnym w sieci, np: tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=K4dp8aC6c5Y&feature=BFa&list=PLC807CCF3F5186201).
Dzięki. Tylko w książce o tym nie wspomina i "są niedomówienia" ;-)