Zobacz pełną wersję : Tamron 90mm + pierścienie pośrednie
Tomasz121
21-03-2007, 13:09
Mam pytanie od dłuższego czasu robie zdjęcia makro zestawem:
Nikon D70 + Tamron 90mm + Raynox 250
był czas że używalem do tego lampę Nikon SBS-800 + własnej roboty dyfuzor, ale nie stety nie byłem zadowolony z tego rozwiazania co za tym idzie zakupiłem lampę do makro firmy Nikon Makro R1 ale nie stety nie mam jak teraz zakładać Raynoxa postanowiłem zakupić pierścienie pośrednie Kenko tylko pytanie czy te pierscienie będą współpracować z tym obiektywem bez problemów.
Jeśli kupisz odpowiednie pierścienie ze stykami (kosztują ok. 600 zł) to nie będzie problemu ze współpracą, nie będziesz miał chyba jedynie VR.
johny_85
21-03-2007, 18:57
Czy do tego zestawu R1 też może być podłaczona SB-800 ?
Al Bundy
21-03-2007, 19:02
Jasne że nie będzie VR bo tamron nie ma VR :D
Kup pierścienie posiadające przeniesienie mechaniczne AF - styki to nie wszystko ale to zawsze się przyda. Co prawda przy pierścieniach ten obiektyw praktycznie nie ostrzy z AF i musisz to robić ręcznie ale czasem mi się to przydawało.
hudybart
21-03-2007, 19:09
Kup pierścienie posiadające przeniesienie mechaniczne AF - styki to nie wszystko ale to zawsze się przyda. Co prawda przy pierścieniach ten obiektyw praktycznie nie ostrzy z AF i musisz to robić ręcznie ale czasem mi się to przydawało.
Al zaśmuciłeś mnie troche.Wytłumaczcie mi to prosze bo już sam nie wiem czy jak mam podpiętego Tamrona 90 do d70 z pierścieniami kenko z przeniesieniem automatyki to af działa poprawinie czy tak jak powiedział Al musze to robic manualnie.Zastanawiałe sie nad ich zakupem i teraz już sam nie wiem czy warto wkładać te 600 zł jak i tak ni będzie af.
johny_85
21-03-2007, 19:16
http://www.allegro.pl/item175309646_pierscienie_posrednie_kenko_12mm_20m m_36mm_nikon.html
TO zależy jaka jest strata światła, ale na pewno przy 3 pierścieniach z af będzie problem. I tak w makro lepiej ostrzyć ręcznie. Ja też zastanawiam sie nad tymi pierścieniami ale... może kiedyś trafi się tamron 180
Jeśli chcesz robić makro to i tak IMHO tylko MF więc po co ci AF?(ale skrótami pojechałem:)). Powinny wystarczyć pierścienie manualne.
hudybart
21-03-2007, 19:20
No właśnie nad tymi pierścieniami się zastanawiałem.Chciałem mieć jak największe zbliżenie więc 3 sztuki pewnie zawsze byłyby założone.To może zamiast tych pierścieni lepiej zakupić mieszek.
http://www.allegro.pl/item175270396__mieszek_makro_nikon_nowy_.html.
Al Bundy - Kenko, o którym piszemy ma przeniesienie mechaniczne AF (jego bliźniak Soligor również ma), takiego przeniesienia nie posiadają na przykład pierścienie Marumi (jedynie AF-S) :)
hudybart
21-03-2007, 19:27
wigi a Ty w swojej galerii na OP masz super fotki z tamrona.Miałeś pod niego podczepione pierścienie kenko??Jak tak to jak sie sprawował af??
wigi a Ty w swojej galerii na OP masz super fotki z tamrona.Miałeś pod niego podczepione pierścienie kenko??Jak tak to jak sie sprawował af??
Z Tamronem 90 używałem pierścieni Soligor (takie same jak Kenko, ale nieco tańsze). Przy zdjęciach makro z ręki (a takich jest 99%) nigdy nie używam AF, zawsze MF. Chodzi o skuteczność i wygodę. Ręka drży, albo model się rusza, a najczęściej jedno i drugie - to nie są warunki do używania AF, który po prostu się nie wyrabia. Prościej i skuteczniej jest stosować ręczne wyostrzanie, poprzez przybliżanie i oddalanie aparatu od fotografowanego obiektu, a pirścień ostrości służy jedynie do zmiany skali odwzorowania.
hudybart
21-03-2007, 19:49
A co myślicie o tym mieszku http://www.allegro.pl/item175270396__mieszek_makro_nikon_nowy_.html. warto go kupić zamiast pierścieni????
Ten mieszek jest w pełni manualny - żadnych pomiarów, żadnego sterowania. Wg mnie nada się jedynie do zdjęć "studyjnych" ;)
hudybart
21-03-2007, 20:48
Więc co radzicie jeśli nie mam narazie kasy na pierścienie??
Więc co radzicie jeśli nie mam narazie kasy na pierścienie??
Raynox DCR-250 (ok. 150 zł) :)
Tomasz121
22-03-2007, 00:05
W sumie przy moim zestawie Tamron + Nikon R1 tak czy tak AF sie nie sprawdzi obiektyw nie uciagnie lamp sa zaciężkie co za tym idzie nie zalezy mi na pełnym przeniesieniu automatyki tylko na maksymalnym powiekszeniu.
Al Bundy
22-03-2007, 21:48
Z tego co pamiętam to po zapięciu 3 pierścieni z tamronem miałem coś około 2:1 może 2,5:1 ale odległość od szkła była tak mała że najwyżej martwe mrówki można było focić. Jeśli zadowala Cię manual to kup dwa dłuższe szkła na M42 i skręć przodem - wtedy masz mikroskop jak należy ;)
Z tego co pamiętam to po zapięciu 3 pierścieni z tamronem miałem coś około 2:1 może 2,5:1 ale odległość od szkła była tak mała że najwyżej martwe mrówki można było focić. Jeśli zadowala Cię manual to kup dwa dłuższe szkła na M42 i skręć przodem - wtedy masz mikroskop jak należy ;)
Przesadzasz Al, i to grubo. Co do skali, to masz racje - po podpięciu do Tamrona kompletu pierścieni skala wzrasta do około 2:1, ale odległość przedmiotowa wcale nie jest taka mała i spokojnie można focić żywe, biegające (choć nie jest to łatwe) mrówki :)
Al Bundy
23-03-2007, 16:18
wigi - nie ma szans. Te małe skurczybyki w takim powiększeniu to prawdziwe odrzutowce. Przy ograbionym świetle (głownie sam sobie tamron wtedy światło zasłania) nie ma szans na uzyskanie ostrej foty bez dopałki lampą z boku...;)