Zobacz pełną wersję : D700 - problem z lustrem
Może miał ktoś podobny problem - coraz częściej zdarza się sytuacja, że te male lustro (pod głównym) nie wraca na miejsce. Skutkuje to rozjechaniem AF-u - pola na matówce nie pokrywają się z rzeczywistością (tak samo punktowy pomiar światła) i zauważalnym w wizjerze przesunięciem obrazu.
Trochę czasu zajęło mi dojście do tego - sprawdzanie różnych szkieł, różnego zasilania, sposobu fotografowania - to na 100% to małe lustereczko. Problem występuje od ok. 2 miesięcy - wcześniej występował raz na 1-2 tys. zdjęć, w tej chwili poprawnie działa tylko po tym jak delikatnie uniosę główne lustro i to małe lustereczko wróci na miejsce. Przy kolejnym zdjęciu problem powraca...
Nowy mechanizm lustra?
A jaki przebieg aparatu?
Nie słyszałem o czymś takim, ale nie wygląda to ciekawie. Ja bym leciał do serwisu.
A jaki przebieg aparatu?
Nie słyszałem o czymś takim, ale nie wygląda to ciekawie. Ja bym leciał do serwisu.
przebieg sredni - 93k.
do serwisu srednio chce leciec, znajac ich, beda od razu beda chcieli wymienic mechanizm i migawke...
zauważalnym w wizjerze przesunięciem obrazu.
Za przesunięcie obrazu w wizjerze odpowiada główne lustro, tylne za czujniki AF-u, ponieważ oba lustra są ze sobą zespolone może blokować się cały zespół lustra.
dla potomnych - skończyło się na wymianie mechanizmu naciągu lustra i wybierania przysłony. Łącznie 950zł
Maciek N
16-04-2013, 09:03
Jak za darmo:) Zapłaciłem podobną kwotę gdy aparat zwalniał reakcje. Skończyło się na wymianie spustu, sanek, podklejenie gum i 1000 zł poszło do serwisu:(
krispike
26-01-2018, 13:08
Dodam do starego wątku.
Mój D700 z MB-D10 od jakiegoś czasu nieco zwolnił ...
Tzn. maksymalna liczba klatek w trybie CL już nie wynosi 7 kl./s. a może 2, 3.
Co może być przyczyną? Migawka się kończy?
Karty do zapisu Lexar Professional 400x 8GB i SanDisc Extreme 60MB/s też 8GB.
madebyzosiek
26-01-2018, 13:24
Dodam do starego wątku.
Mój D700 z MB-D10 od jakiegoś czasu nieco zwolnił ...
Co może być przyczyną? Migawka się kończy?
Karty do zapisu Lexar Professional 400x 8GB i SanDisc Extreme 60MB/s też 8GB.W CL to może sobie ustawiłeś w menu, żeby było 2-3 klatki? W CH też tak wolno?
.CL czy CH?
Wątpliwe. Pewnie masz np. czas naświetlania 1/60s albo jakieś inne ustawienie.
stachmuszel
26-01-2018, 13:44
Przestrzeń bitowa 12 czy 14bit?
nikoniarz
26-01-2018, 13:48
Przestrzeń bitowa 12 czy 14bit?
To nie ma znaczenia w tym przypadku.
krispike
26-01-2018, 14:00
CL czy CH?
Wątpliwe. Pewnie masz np. czas naświetlania 1/60s albo jakieś inne ustawienie.
Oczywiście miałem na myśli CH, czyli max. jeśli z gripem...
A czas migawki to normalne, że przy krótkich nie uzyskam 7 kl/s., ale dzięki za odp.
nikoniarz
26-01-2018, 14:00
Oczywiście miałem na myśli CH, czyli max. jeśli z gripem...
A czas migawki to normalne, że przy krótkich nie uzyskam 7 kl/s., ale dzięki za odp.
Właśnie przy krótkich uzyskasz. Przy długich nie uzyskasz.
Oczywiście miałem na myśli CH, czyli max. jeśli z gripem....Zasilanie z EN-EL4 czy z normalnego akku?
nikoniarz
26-01-2018, 14:14
Zasilanie z EN-EL4 czy z normalnego akku?
Ale wtedy jakby zwolnił to i tak do standardowych 5fps...
krispike
26-01-2018, 21:08
Wielokrotna ekspozycja - ustawione było na Liczbę zdjęć 2.
Tak to jest, jak się pożycza aparatu...