Zobacz pełną wersję : Statyw FreePower 011T - opinie
Nadszedł czas na pierwszy post na forum (do tej pory wystarczyło mi jedynie śledzenie interesujących mnie wątków).
Na wstępie witam więc wszystkich Nikoniarzy.
A teraz sedno sprawy:
Poszukuję statywu. Nie chcę na niego wydać majątku, ponieważ nie widzę sensu w wydaniu kupy pieniędzy na markowy i sprawdzony sprzęt skoro będzie on używany może maksymalnie 20 razy w ciągu roku.
Przeszukując sklepy internetowe natrafiłem na ofertę statywu FreePower 011T. Wygląda całkiem solidnie (no może poza głowicą).
Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia z tym sprzętem? Jak ze stabilnością tego wynalazku?
Nie znam tego statywu, wygląda solidnie głównie ze względu na ciężar (3.2 kg), ale cena wskazuje, że materiały użyte do jego wykonania mogą przedstawiać wiele do życzenia. Pobawisz się tym przez rok i albo znudzi się Tobie dźwigać taką masę, albo coś tam się ukręci (odleci) i będzie po zabawie. Ponadto głowica może być newralgicznym elementem tego statywu - spodziewam się kłopotów z utrzymaniem jej w tym miejscu gdzie się chce ją zatrzymać. Jeśli koniecznie chcesz coś taniego, to lepiej wziąć sprawdzonego Slika 330DX (http://fotozakupy.pl/statyw/slik-pro-330dx-z-glowica,2076s) - droższy o 50 zł, lżejszy o 2 kg przy podobnej nośności i krótszy o 15 cm po złożeniu.
Cena nie jest wyznacznikiem tego co kupię, po prostu chcę możliwie najtaniej kupić coś sensownego. Slika 330DX brałem pod uwagę, zarówno i Velbon Sherpa 600R. Wpadł mi w oko również statyw Triopo MT-3232X8C i do tego jakaś głowica kulowa np. B-2, ale to już cena x2...
Jestem właśnie ciekaw czy ktoś może ma i używa takiego wynalazku jak ten FreePower 011T. W końcu nie zawsze za niską ceną kryje się kiepska jakość...
Ja używam statywu WT-663S i jestem bardzo zadowolony cena niewysoka, wykonanie ok. Troszkę waży ale nadrabia stabilnością.
Również mnie interesuje ocena statywów Triopo np: ME-3230X8C lub z serii MT. Statywy Fotopro np: FLA-584 również robią dobre wrażenie. Miał ktoś styczność? Jakieś oceny?
Klamka zapadła i zakup dokonany. Po wielu przemyśleniach zakupiłem statyw Triopo MT-3232X8C z głowicą B-2. Muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka robi bardzo pozytywne wrażenie pod względem jakości wykonania. Jest bardzo wysoki i jak na 5 sekcji stabilny, a po złożeniu nie zajmuje wiele miejsca. Wraz z tą głowicą da się go zapakować w dołączony pokrowiec co też jest na plus. Przekształcenie w monopod nie zajmuje dużo czasu, a można go używać z głowicą lub bez. Myślę, że statyw jest wart każdej złotówki wydanej na niego.