Zobacz pełną wersję : Lampa zewnętrzna a dioda wspomagania AF w D7000
Witam,
mam pytanie dotyczące tematu, a mianowicie - przy ustawieniu AF-S bez lampy błyskowej w.w. dioda działa, jednak po podpięciu lampy zewnętrznej (Maike 930) dioda nie podświetla obiektu, przez co obiektyw (35 mm. 1.8 G) nie łapie często ostrości przy słabszym oświetleniu. Czy można prosić o wyjaśnienie i ewentualną pomoc w zrozumieniu tej sytuacji :) ?
Z góry dzięki za pomoc ;)
Art Erie
19-11-2012, 09:48
Tak to działa, w przeciwnym razie przy działającym AF-S miałbyś raster na zdjęciach.
to mam rozumieć, że ta dioda przy lampie zewnętrznej działać nie będzie?
Bo w firmowych lampach jest silniejsza dioda, która świeci zamiast tej wbudowanej.
Po podpięciu lampy zewnętrznej powinno działać wspomaganie AF w lampie zewnętrznej.
no niestety mój model lampy tego nie ma, bo jak do tej pory nie zauważyłem światła wspomagającego z lampy. W każdym razie dzięki za odpowiedź :)
a w jakim trybie to sprawdzasz? nie przypadkiem w auto?
Art Erie
19-11-2012, 10:29
Z tego co jest napisane w opisie http://e-trade.com.pl/sklep/-urzadzenia/1860-lampa-blyskowa-meike-mk-930-nikon.html oraz ze zdjęć, wygląda na to, że Twoja lampa ma wspomaganie AF. Spróbuj na AF-S i środkowym polu ostrości. Na AF-C wspomaganie nie będzie działać.
esk2, sprawdzam w AF-S i AF-C
no ale jak wrócę do domu to złapię aparat i lampę, spróbuję jak radzi Art Erie i się zobaczy :)
Ja doświetlałem diodą zewnetrzną, czyli zwykłą latarka :)
esk2, sprawdzam w AF-S i AF-C
ale mi nie chodzi o tryb af tylko o program na pokretle.
Program na pokrętle nie ma znaczenia.
Wspomaganie w lampie zewnętrznej działa tylko przy AF-S albo AF-A gdy działa w AF-S.
Większość nie nikonowskich lamp dodatkowo działa tylko przy centralnym punkcie AF.
na manualnych ustawieniach