Zobacz pełną wersję : Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di LD Aspherical IF dla D7000
BBall_Freaker
19-11-2012, 09:36
Możecie mi coś napisać nt. tego szkła? Potrzebuję takiego zakresu ogniskowej to zdjęć sportowych (koszykówka TBL). Obecnie robię zdjęcia najczęściej Sigmą 18-50 2.8, ale ta jest po prostu za krótka i brakuje mi przeważnie właśnie tych 15-25mm. Nie znam zupełnie szkła, nie miałem go nawet w ręku więc prośba do Was o doradzenie. Będzie podpięty do D7000. Jak spisuje się ten obiektyw w hali? Jak ogólnie można go ocenić? Cena jest przystępna jak za taką ogniskową z takim światłem i macro, ale jak to jest w praktyce?
Szybkość szkła pewnie porównywalna do 18-50, a może nawet szybciej. Ogólnie to 28-75 cieszył się dobrym zdaniem u mnie, dopóki nie miałem ostrzejszych obiektywów. U niego ostrość, zaczynała się od f4 w całym zakresie, wcześniej było mydło.
Później okazyjnie kupiłem Tamrona 17-50, który całkowicie odmienił moje zdanie o Tamronach. Był ostry w całym zakresie i na każdej przysłonie. Zatem chyba zależy od sztuki, nie wiedziałem, że tak bardzo. Początkowo myślałem, że każde szkiełko trzeba przymknąć, żeby pokazało pazur, ale później zobaczyłem obrazek u Cichego (http://www.negatyw.org/ostry2.jpg) i okazało się, iż mam mydlaną sztukę. Ogólnie obiektyw bardzo fajny, pod warunkiem, że trafisz na ostrą sztukę.
Po macro niewiele bym się spodziewał, ponieważ największe powiększenie ma prawdopodobnie przy 75mm i najmniejszej odległości, i jak trafisz na kiepską sztukę, to będziesz miał mydlane macro;)
Nie spotkałem się natomiast z nietrafianiem z ostrością, luzami, czy "rozlatywaniem się obiektywu", jak to niektórzy lamentują. Myślę, że na hali będzie się spisywał tak samo jak Sigma 17-50, oraz Tamron 17-50. (Miałem te szkła, więc do nich porównuję.) Zakup ostrej sztuki jest wart każdych pieniędzy.
BBall_Freaker
19-11-2012, 13:19
No właśnie, zakup ostrej sztuki. Czyli można trafić na ostre, a można trafić na dno ;/ Na hali muszę mieć 2.8, nie mogę pozwolić sobie na ciemniej. Jak mam mieć mydło to sensu nie widzę ;/ A jak on w ogóle spisywał się z DX-ami? Bo z tego co wyczytałem, to obiektyw robiony był pod pełną klatkę.
A_S_T_O_R
19-11-2012, 20:15
Podepnę się pod temat, czy ktoś mógłby się podzielić wrażerniami z pracy tego tamrona pod d600?
obiektywy pod pełną klatke na dx działają ok w drugą strone jest problem z winietą
Ja używałem tego Tamrona pod DX właśnie. Teoretycznie pod DX matryca korzysta z najlepszej części obiektywu, bo wykrawa obrazek ze środka, ale nie ma porównania z DX i FX. Z pewnością największa różnica będzie w kącie widzenia na szerokim końcu.
BBall_Freaker
20-11-2012, 15:20
Chętnie bym go kupił, bo ogniskowa jest dla mnie wręcz idealna do fotoreportaży sportowych tylko cholernie boję się mydła i łapania ostrości za punktem. Obecnie Sigma też daje mi niezłe mydło, lepiej ostrość łapie zwykły kit 70-300, ale potrzebuję na halę jasnego obiektywu. No muszę to przemyśleć, czy jest sens pakować się w tego Tamrona...