Zobacz pełną wersję : Gdzie wymienić groszówki?
Cześć.
Dostałem dziś takie zadanie bojowe - gdzie wymienić 2x1,5 litrowe butelki pełne groszówek?
Może ktoś spotkał się z tym problemem?
Kiedyś w Tesco była akcja, że stali z wagą i przyjmowali je do skupu, ale to było tylko kilkudniowa akcja.
Może w mennicy to przyjmą?
A może udać się do NBP?
Przyznam szczerze, że trochę to kłopotliwe.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Prawdopodobnie w banku powinni ode mnie to przyjąć, ale nie wiem, czy mają do tego odpowiednie maszyny no i jaką prowizję pobierają.
A może Poczta Polska?
rafal1980
18-11-2012, 21:49
Co bardziej złośliwy wybrałby się z tym na normalne zakupy chociażby do marketu :D Nie wiem niestety gdzie można wymienić to w bardziej przyjazny sposób ale chętnie się tego dowiem ;)
Odlicz 100 sztuk, zważ je, będziesz wiedzieć ile waży złotówka w takiej formie. Zważ całość, oszacujesz ile to zł.
Wystaw na aukcję (nie wiem co na to regulamin alledrogo, ale chyba nic) za jakieś 1,5 wartości. Powinni się znaleźć ludzie, którzy to kupią.
Miałem kumpla, który by to kupił, ale kontakt się urwał. Gość robił z tego obrazy, nawet nieźle mu schodziły. To moja propozycja. A bank spokojnie coś takiego przyjmie, nie znam prowizji. Pogadaj też w dyskontach, które mają w większości ceny X,99 PLN :)
Albo wyślij mi to, mam koło siebie Żabkę, gdzie babka zawsze pyta, czy może być winna grosik. Kupie dwa koniaki i zapłacę tym :D Zemsta będzie słodka :D
O tym, żeby iść do sklepu i zapłacić to każdy ...... wie.
Tyle, że stanie w kolejce, która śle pod twoim adresem epitety, że kasę zajmujesz jakoś mi się średnio uśmiecha.
Durga sprawa, że mi się tego nie chce liczyć (tzn. nie mi, bo to ktoś ma taki problem)
A orientujecie się może, czy w supermarketach, gdzie są te kasy samoobsługowe, przyjmują te maszyny tak niskie nominały, czy zaczyna się od 10 groszy?
Wiem, że w Carefurze i Tesco są takie kasy, ale nie wiem, jaki jest tam minimalny nominał.
Hmmm, chętnie kupię, jak jakoś policzę to dam znać.
Automaty monetowe zwykle łykają od 10 groszy dopiero.
Tego się niestety obawiałem :(
Myślałem, że skoro taka maszynka w tesco wypłaca po kilka groszy, to też przyjmuje.
jackrabbit
18-11-2012, 22:45
chyba widzialem u nas w tesco takie maszyny do ktorych wrzucasz monety i wydaje takiego voucherka na zakupy, tak mi sie wydaje przynajmniej
Prawo zabrania handlu pieniedzmi. Z groszami jest taka sprawa, ze gdyby je oddac na zlom to wyjdzie wiecej kasy niz ich rzeczywista wartosc. Takie cos jest karalne takze odradzam, tak samo jak sprzedaz na allegro za sume wieksza niz wartosc rzeczywista.
Na ślub się przydadzą - na młodych sypać zamiast ryżu.
Na ślub się przydadzą - na młodych sypać zamiast ryżu.
Na moje (nie?) szczęście, żadnego ślubu w rodzinie nie planujemy, tak więc ta opcja odpada :)
A to w banku już nie wymieniają? ;)
Szczerze - to tego właśnie nie wiem.
A jeśli tak, to jaka jest prowizja?
Szczerze - to tego właśnie nie wiem.
A jeśli tak, to jaka jest prowizja?
Jak kiedyś siostra wymieniała to była to wymiana 1:1
podobno najlepiej (podobno) i bez prowizji udać się do swojego banku i dokonać wpłaty na swoje konto.
oddaj na zlom. dostaniesz 200% wartosci nominalnej tych monet (jesli to jest powiedzmy 100zl to dostaniesz na zlomie 200zl).
podobno najlepiej (podobno) i bez prowizji udać się do swojego banku i dokonać wpłaty na swoje konto.
Gorzej, jak bank nie ma praktycznie swojego oddziału, albo ma jakieś stanowiska, gdzie jedyne co można zrobić to podpisać papiery (Mbank).
HYPER - myślałem o tym, ale to jest nielegalne.
Sam mialem podobny problem z takim dobrodziekstwem.
Moja rada ro oddać to na np wielka orkiestre:)
Wpłata w banku nie jest taka przyjemna bo musisz stać z panią aż policzy a to potrwa...
Miałem również wyższe nominały monet i podpisałem z bankiem umowę na wrzutnię nocną i wyedy nie masz żadnej prowizji ale musisz sam przeliczyć.
Możesz udać się do oddziału głównego w Twoim mieście i tam powinni mieć liczarkę do monet to przyspieszy sprawę.
Ake no u mnie w atrójmieście w kredyt banku tylko jeden oddział główny taką posiadał...
Prawo zabrania handlu pieniedzmi. Z groszami jest taka sprawa, ze gdyby je oddac na zlom to wyjdzie wiecej kasy niz ich rzeczywista wartosc. Takie cos jest karalne takze odradzam, tak samo jak sprzedaz na allegro za sume wieksza niz wartosc rzeczywista.
A jak się mają do tego kolekcje takich np. okazjonalnych dwuzlotowek? Aukcji z nimi jest cała masa, one z wiekiem nabierają wartości. To jest normalny środek płatniczy. Więc sprzedawanie ich po wyższych cenach jest nielegalne? Pytam serio, nigdy się nad tym nie zastanawiałem, a mam sporą kolekcję takich monet.
Jak by te groszówki wystawić w dziele numizmatyka a nie metale kolorowe to nie powinno być problemu. W końcu stanowią jakąś tam kolekcję.
sztefanek
19-11-2012, 09:21
Zastanawiam się kto był taki mądry i wymyślił jedno i dwugroszówki?
Przecież w sklepach notorycznie nie wydają końcówek a na dodatek wyprodukowanie tego złomu jest bardzo kosztowne.
Kiedyś w Holandii za panowania Guldena nie było monet o nominale jednego i dwóch centów holenderskich. Robiąc zakupy w sklepie suma była zawsze zaokrąglana do 5 centów. Przykładowo: 25.77=25.75 a 25.78=25.80.
Co ciekawe do dziś Holendrzy nie bawią się w jedno i dwu eurocentówki jedynie w sklepach typu Aldi czy Lidl pani kasjerka wypłaca resztę do jednego centa.
Nas za to stać na klepanie groszówek i jak na to patrzę w TV to nóż mi w kieszeni się otwiera ;)
Kupiłem ostatnio portwel z kieszonką na drobne i płacąc gotówką nieraz płacę bez reszty nie bacząc na niecierpliwych kolejkowiczów :)
Ja też już nie biorę końcówki reszty, bo po jaką cholerę to potrzebne to nie wiem.
Wydaje mi się że to taki chwyt marketingowy - lepiej wygląda 4,99 niż 5 zł
Zważ proszę te butelki i przeliczymy. Chętnie wezmę od Ciebie te monety. Płacę za kuriera.
kakersik
19-11-2012, 10:35
Moja żona mówi (a jest dyrektorem w PKO), że możesz to wpłacić na konto (jeśli posiadasz w PKO). Warunek jest taki, że muszą być policzone i zrobiona specyfikacja (tzn ile jest dokładnie w nominałach 1gr, 2gr, 5gr itd). Najlepiej zrobić to w dużym oddziale, bo mają liczarkę do monet. I nie licz, że obsłużą Cię od ręki. Nie wiem jak jest w Warszawie, ale u nas zależne jest to od organizacji pracy i kolejek. Chyba zrozumiale napisałem :D
Zważ proszę te butelki i przeliczymy. Chętnie wezmę od Ciebie te monety. Płacę za kuriera.
Ok, dziś powiem, żeby zważyli to (jakoś) i dam znać.
Moja żona mówi (a jest dyrektorem w PKO), że możesz to wpłacić na konto (jeśli posiadasz w PKO). Warunek jest taki, że muszą być policzone i zrobiona specyfikacja (tzn ile jest dokładnie w nominałach 1gr, 2gr, 5gr itd). Najlepiej zrobić to w dużym oddziale, bo mają liczarkę do monet. I nie licz, że obsłużą Cię od ręki. Nie wiem jak jest w Warszawie, ale u nas zależne jest to od organizacji pracy i kolejek. Chyba zrozumiale napisałem :D
Dzięki za info.
Niby ktoś tam ma konto w PKO (tylko którym?), więc ewentualnie można spróbować.
Cały szkopuł w tym, że trzeba się z tym "workiem pieniędzy" wozić po mieście.
kakersik
19-11-2012, 10:49
PKO jest tylko jedno. Drugie jest PEKAO ;)
hehe, zobacz, tyle lat żyłem w przeświadczeniu, że to to samo :)
Dobrze wiedzieć.
Dziś byłem w banku - oczywiście wagi brak i prawdopodobnie żadne z ich oddziałów takiej nie posiada.
Kasy samoobsługowe w Carefurze są jak automaty z Colą, tzn. wrzucasz po jednym moniaku - czyli też odpada.
Skąd pomysł żeby szukać wagi w banku ? Powszechnie wiadomo, że wagi często występują w spożywczakach. Potem należy tylko znaleźć masę monety 1gr, co również nie jest bardzo trudne : http://pl.wikipedia.org/wiki/Monety_obiegowe_III_RP#Monety_obiegowe. Po wykonaniu skomplikowanego dzielenia otrzymujemy szacunkową kwotę. Można też uwzględnić wagę samej butelki, chociaż nie wiem czy jest o co kopię kruszyć (internet mówi że pusta butelka 1.5L waży koło 40g z korkiem, czyli w zestawieniu z masą grosza mamy różnicę rzędu 30gr). Dokładność wagi sklepowej to pewnie kilka gram, więc błąd będzie o parę groszy.
A uważasz, że bank przyjmie od Ciebie pieniądze "na gębę"?
Ty im powiesz - tu jest 10 kg moniaków, co daje mi 500 zł, proszę mi wypłacić"?
Weź sobie nie rób żartów - nikt się na to nie zgodzi.
Albo będę to liczyć ręcznie, albo zważą jeśli mają wagę.
Z tego co wyczytałem w wątku to kolega elanek zgłosił chęć kupienia od Ciebie monet i dlatego zasugerowałem prostą w realizacji metodę przybliżoną.
Ja kiedyś też pracowicie zbierałem przez rok brązowe pieniążki. Poszedłem z tym do fotoplusa zakupić jakieś drobiazgi typu filtry. Wyciągnąłem worek z monetami, zobaczyłem na twarzy sprzedawcy nienawiść. Potem jego koledzy zaczęli mu zadawać pytania w stylu "ooo, Piotruś - widzę, że mennicę zakładasz?" - no i rzeczony Piotruś sprzedawca tak się wściekł, że w gdzieś w 70% wymaganej kwoty dał mi filtry, to co zostało z monet i kazał mi sobie iść:)
Tak, że to jest może sposób - powoli się pozbędziesz drobiazgów i dostaniesz duże zniżki na sprzęt:) Wada jest taka, że trzeba by jechać do innego miasta...
Cześć.
Dostałem dziś takie zadanie bojowe - gdzie wymienić 2x1,5 litrowe butelki pełne groszówek?
Może ktoś spotkał się z tym problemem?
Po co chcesz to wymieniać? Brakuje Ci na chleb? Bierz codziennie garść do kieszeni i np. pierwszy lepszym Mcdonaldzie wrzuć do skarbonki przy kasie na fundację.
A szacowałeś może ile to w ogóle jest warte? Czy to jest 20, 200 czy 2 tys. zł?
no1damian
20-11-2012, 16:38
Do Tesco na kasę samo obsługową, ja tak robię jak za dużo miedzi posiadam.
Do Tesco na kasę samo obsługową, ja tak robię jak za dużo miedzi posiadam.
Prościej i szybciej jest wrzucić jakiemuś żebrakowi. No chyba, że wartość tej drobnicy stanowi dla kogoś większą wartość niż czas poświęcony na bujanie się i zastanawianie się co z tym zrobić.:wink:
piotr_74
20-11-2012, 16:59
hmmm w Tesco na kasach samoobsługowych raczej nie ma problemu. Ja też zawsze jak mam taką drobnicę to wsypuję do kasy samoobsługowej i przelicza to dosyć szybko. Nie potrzeba na to dużo czasu i jest to proste, a zawsze za to można kupić np. pączki do kawy w Tesco :).
Valdek_Tychy
20-11-2012, 17:34
Cześć.
Przyjedź do Katowic i przejedź się "autostradą" A4 do Krakowa,powinno wystarczyć na opłaty tam i z powrotem ;)
To przejazdy kosztują teraz ok. 60 zł? :D
Up!
Znów problem się pojawił.
Mam ok. 2 butelki 1,5 litrowe pełne "miedziaków".
Nie pamiętam z kim rozmawiałem, ale jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę o PW.
Ze mną. Chętnie wezmę te butle :)
W szkołach co roku jest prowadzona akcja "Góra grosza". Daj jakimś znajomym z dziećmi, to na pewno zapunktujesz.
Patrzyłem w necie, to ta akcja była chyba pod koniec zeszłego (już) roku, a starym się ich już trochę nazbierało, że chcą się ich pozbyć.
Teraz poszperałem w necie, że są "firmy" które to skupują.
Nie chce nam się jeździć po skupach złomu, bo to tak trochę na pograniczu prawa (choć jak czytam - są różne interpretacje), choć można tam zarobić ponad 2x więcej niż w skupie monet.
Rafał_Sz
02-01-2014, 10:24
Mini, jak się nie dogadasz z Elankiem, to idź do banku i zrób wpłatę na konto. Muszą przyjąć.
To potrzymaj. Prędzej czy później jakaś pani w okienku Cię wkurzy, to wtedy jej "zapłacisz" ;)
To potrzymaj. Prędzej czy później jakaś pani w okienku Cię wkurzy, to wtedy jej "zapłacisz" ;)
W skarbowym. :wink:
Rafał_Sz
02-01-2014, 10:30
Ew. kup sobie coś z Apple. Są już przyzwyczajeni. ;)
http://www.gamesdivision.info/news/samsungzaplacilapllemiliarddolarowkaryw5centowkach/172
To bym musiał taki worek mieć prawie za każdym razem (a przed świętami to już za każdym razem), bo te (głównie) panie przy kasach robią taką ..... że kogoś obsłużą że aż się ..... chce.
Kiedyś byłem w jednym banku to pani popatrzyła na mnie z miną zbitego psa i powiedziała "niestety, nie mamy wagi, ale jeśli chce Pan oddać, to oczywiście przyjmiemy".
Żal mi się jej zrobiło bo to praca na kila godzin (najpierw oddzielić 1,2 i 5 groszówki, potem zważyć itp.), więc dałem spokój.
Nie wiem na ile są wiarygodne takie strony: Link (http://www.skup-monet.com/) czy Link (http://zbiory24.pl.tl/Skupujemy-monety-obiegowe-polskie-w-nominale--groszowym.htm), bo mógłbym im to oddać, tyle, że to trochę waży a ja tego sam nie zawiozę.
Na tej (http://cardsplitter.pl/monety-polskie-grosz-oraz-grosze-kupimy-na-wage-p-2228.html) stronie oferują nawet własnego kuriera, tylko jakoś dziwnie zawęzili możliwą ilość w kg - nie mniej niż 30 kg, a nie więcej niż 31,5 kg (dopuszczalna waga przyjmowanej paczki przez kuriera jako "standard"), ale tyle to jeszcze nie uzbieraliśmy.
rsz (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7437)- hehe, pamiętam jak się to pojawiło w necie :) dobre.
velaskez
02-01-2014, 11:34
Up!
Znów problem się pojawił.
Mam ok. 2 butelki 1,5 litrowe pełne "miedziaków".
Nie pamiętam z kim rozmawiałem, ale jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę o PW.
Poswiec troche swojego czasu, policz je. Posegreguj i popakuj w papierowe rulonu np po 50 gr. W sensie 50 jednogroszowek. Jesli to rozne monety to opisz ile kasy jest w kazdym rulonie i jaki nominal. Kazdy kiosk, sklep, cukiernia przyjma Cie z otwartymi ramionami.
Jak chcesz, zrobie Ci fotke, bo akurat przedwczoraj zapakowalem swoje 60zl bilonu :D
Jak chcesz, zrobie Ci fotke, bo akurat przedwczoraj zapakowalem swoje 60zl bilonu :D
Ile czasu Ci zajęło? Jak stawka godzinowa wyszła?;)
velaskez
02-01-2014, 13:05
Ile czasu Ci zajęło? Jak stawka godzinowa wyszła?;)
20min przed telewizorem :-P Czyli 180zł za godzinę.
Każy większy bank posiada maszynkę do segregacji i liczenia bilonu, więc nie powinni robić problemu. Te, które nie posiadają wymagają posegregowanych i popaczkowanych (rulony,woreczki). Na skupie złomu dostaniesz więcej, bo jak niejednokrotnie mówiono,wartość metalu w 1 i 2 groszówkach przekracza ich nominał. Niestety jest to nie zgodne z prawem. Interpretacje są niby różne ale wyroki zapadały. W najlepszym przypadku nic Ci nie zrobią, tylko że tych monet pewnie zabraknie na dobrego adwokata.
Każda złotówka zainwestowana w te "grosiaki" to czysty zysk co najmniej 1PLN.
Stopa zwrotu 100%. Gdzie tyle dostaniecie?
Ci skupują dobrze wiedzą co robią.
Każda złotówka zainwestowana w te "grosiaki" to czysty zysk co najmniej 1PLN.
Stopa zwrotu 100%. Gdzie tyle dostaniecie?
Ci skupują dobrze wiedzą co robią.
No to robię interes życia bo w domu mam już blisko 20 kg :), czeka mnie wspaniała emerytura :)
Dogaduję się z mini21
Rafał_Sz
02-01-2014, 19:05
No to robię interes życia bo w domu mam już blisko 20 kg
A potem, ze nie ma w sklepie drobnych.
velaskez
02-01-2014, 21:02
Każy większy bank posiada maszynkę do segregacji i liczenia bilonu, więc nie powinni robić problemu. Te, które nie posiadają wymagają posegregowanych i popaczkowanych (rulony,woreczki). Na skupie złomu dostaniesz więcej, bo jak niejednokrotnie mówiono,wartość metalu w 1 i 2 groszówkach przekracza ich nominał. Niestety jest to nie zgodne z prawem. Interpretacje są niby różne ale wyroki zapadały. W najlepszym przypadku nic Ci nie zrobią, tylko że tych monet pewnie zabraknie na dobrego adwokata.
To zmuś kogoś w banku, żeby zamknęli jedno okienko i liczyli Twoje grosze.
We Wrocławiu maszynę do liczenia ma NBP - wybrałem się tam. Pani mi powiedziała, że w godzinach od 8:30 do 10 po wcześniejszym umówieniu. Jak tak - to niech się bujają. Nie mam 100kg, tylko 60zł czyli jakieś 0.5-1kg monet. To fajnie się mówi, gorzej wykonuje.
sokolnik
02-01-2014, 21:53
Niektóre banki pobierają opłatę za wpłatę bilonu np powyżej 50szt. Każdy bank ma swoją tabele opłat i prowizji. Zawijanie w rulon papierowy to bez sensu bo tylko głupi kasjer przyjmie kasę nie sprawdzając i nie licząc jej.
Ja kiedys zanioslem 100x 50gr do banku aby mi wymienili na papier.
Pani wziela ode mnie 1.50 prowizji... (coz, moja niewiedza)
Od tamtej pory wymieniam w sklepie - zawsze bardzo zadowoleni i nigdy nawet nie zamierzaja liczyc :) Sa po prostu wdzieczni.
adriansocho
02-01-2014, 22:22
Słyszałem, że takie groszówki są świetne do płacenia mandatów!
Słyszałem, że takie groszówki są świetne do płacenia mandatów!
A gdzie niby taki mandat zapłacić gotówką? Chyba, że na złość pani na poczcie (lub w banku). Tylko, gdybym to ja siedział w okienku to pewnie ktoś cały dzień spędziłby na płaceniu mandatu, bo złośliwie myliłbym się co dwie minuty w liczeniu tej drobnicy.:wink:
eristoff
06-01-2014, 23:49
Na orkiestrę świątecznej pomocy oddaj przyjemne z pożytecznym,