Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Las 1.
krokus66
18-11-2012, 19:25
Witam!
Przedstawiam moje zdjęcie z tegorocznej wyprawy do Skandynawii.
Proszę o ocenę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img546/381/582las1.jpg)
Pozdrawiam
Krzysztof
Nikonozaur
18-11-2012, 19:40
Wyprawa pewnie fajna, ale na focie widać głównie ostre światło i przeostrzenie. Nie wygląda to najlepiej.
krokus66
18-11-2012, 20:05
Las a szczególnie porosty jeśi są trochę mniej ostre, to robi się nieciekawie, mydło. Ten temat wg. mnie powinien być ostry.
Jestem dopiero przed wymianą monitora.
Ostry ok ale nie tak przeostrzony jak na tej fotografii. Każdy piksel widać.
krokus66
18-11-2012, 21:44
Las 1.1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img546.imageshack.us/img546/381/582las1.jpg)
Las 1 wyostrzyłem na normalne otwarcie kompa.
Las 1.1 wyostrzyłem na otwarcie w CNX2. Różnica w jakości pomiędzy nimi jest bardzo duża. Sądziłem, że wiele osób ogląda zdjęcia bezpośrednio, nie poprzez różne programy.
Poza tym wrzuć to w wersji 1024x768
krokus66
18-11-2012, 22:01
Poza tym wrzuć to w wersji 1024x768
Obawiam się, że otworzy się na całość, ewentualnie podaj w cm. Wiadomo, że duże zupełnie inaczej wygląda, tym bardziej z tym morzem porostów. Tylko powiedz w jakim programie będziesz otwierał?
Do pracy i znajomych wyostrzałem pod Windows. I tak na każdym monitorze widać zupełnie inaczej, z kontrastem to są dopiero niesamowite róiżnice.
jacekz40
19-11-2012, 12:14
Las 1.1
Las 1 wyostrzyłem na normalne otwarcie kompa.
Las 1.1 wyostrzyłem na otwarcie w CNX2. Różnica w jakości pomiędzy nimi jest bardzo duża. Sądziłem, że wiele osób ogląda zdjęcia bezpośrednio, nie poprzez różne programy.
... a co tu masz na myśli? Bo ja zdjęcia zawsze oglądam "normalnie" czyli "bezpośrednio" tylko i wyłącznie na stronie w wystawionym wątku.
A co do przeostrzenia to ja dodam od siebie, że to nie jest delikatne przeostrzenie - jest przeostrzone na mega maksa, oczy bolą niestety :(
Bartekkw
19-11-2012, 12:28
Wyprawa pewnie fajna, ale na focie widać głównie ostre światło i przeostrzenie. Nie wygląda to najlepiej.
Zasadniczo za Andrzejem. Troche bardziej miękkie światło mogłoby pomóc
krokus66
19-11-2012, 19:08
1. Przeostrzenie.
Wniosek jest tylko jeden, wymiana monitora. Decyzja już dawno podjęta, brak tylko czasu, musi jeszcze poczekać. Wszystko musi być w kolejności.
2. Światło.
Na pewno mogło być lepsze. Było ładne miejsce gdzie 4 godz czekałem aż przestanie padać. Poddałem się - padało do końca dnia. Były miejsca gdzie przyjeżdżałem nawet 3 razy, na próżno pokonywałem wielkie odległości. Nie wszędzie da się rozbić namiot lub wynająć domek. W hotelu warto się przespać, niektóre są cacy, ale to jest ok. 1250 NOK za 1 noc.
3. W sumie wyprawa turystycznie bardzo fajna, nie pierwsza i na pewno nie ostatnia.
Dziękuję bardzo za wszystkie cenne uwagi.
Chętnie zobaczyłbym większą i nieprzeostrzoną wersję, ta podłoga mnie intryguje.
krzysztofz24
21-11-2012, 00:03
Obywdie odslony bardzo przeostrzone niestety. Ostre swiatlo nie bylo tu pomocne. Ale po prostu, bardzo przeostrzyles zdjecia.
Sama podloga na zdjeciu wydaje sie nader obiecujaca:-).
Takze czekamy na delikatniejsza wersje;-).
krokus66
21-11-2012, 20:54
Właśnie wróciłem zmęczony z 2-dniowej delegacji.
1. Podłoga.
Powiem szczerze, osobiście mam duży niedosyt. Chętnie bym widział jakąś linię prowadzącą, cieńką wijącą się ścieżkę. Jest to jednak niemożliwe.
Ten dywan to Cladonia stellaris czyli chrobotek alpejski. Wysoki na 5-15 cm, miły w dotyku i cudownie ugina się pod stopami. Zabronione jest chodzenie po nim, zrywanie nie mówiąc już o rozbijaniu namiotu, gdyż stanowi główne pożywienie reniferów. Nas on urzekł na poprzedniej wyprawie przez Finlandię na Nordkapp i dalej.
1. Przeostrzenie.
Dzięki Wam wiem, że monitor mam do bani. Jest to dla mnie dużym zaskoczeniem.
Ponieważ u mnie nie widać przeostrzenia, więc nie ma sensu je robić na chybił trafił. Dlatego też proszę Was o wyrozumiałość i cierpliwość.
Z powodu pracy zawodowej a później kilkuletniej choroby mamy duże zaległości w domu. Żonę mam bardzo wyrozumiałą, dlatego tym bardziej nie powinienem nadużywać jej cierpliwości.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję Wam wszystkim za cenne uwagi.
Pozdrawiam
Krzysztof.