Zobacz pełną wersję : Eye-Fi i Nikon D7000
jeremi1234
18-11-2012, 18:54
Witam, nie znalazłem tematu albo słabo szukałem.
Mam do Was pytanie czy ktoś korzystał z karty Eye-Fi z Nikonem D7000, jeśli ktoś używał proszę o informację czy dzięki zastosowaniu tej karty mogę obsługiwać zdalnie aparat, podstawowe funkcję za pomocą telefonu z Androidem lub IPhone ?? Czy mogę zgrywać zdjęcia za pomocą WiFi itp itd z góry dziękuje za wszelkie informację dotyczące tych kart i współpracy z D7000.
FullMaverick
18-11-2012, 19:08
Dzięki Eye-Fi może tylko i wyłącznie zgrywać zdjęcia na komputer lub telefon (istnieją aplikacje dla androida i iphona/iOS). Używając tej karty nie można zdalnie obsługiwać aparatu.
Używałem do zgrywania zdjęć na tablet. Strasznie żre baterie w aparacie. Po 2 dniach sobie odpuściłem.
jeremi1234
18-11-2012, 21:34
Strasznie żre baterię i tylko do zgrywania zdjęć to chyba nie zainwestuje.
Może macie jakieś tanie rozwiązanie do sterowania aparatem z tablet-a/telefonu/itp.? Chodzi mi o D7000. Z góry dzięki za tanie rozwiązania, nie mówię tu o pilotach za 9zł itp.
Strasznie żre baterię i tylko do zgrywania zdjęć to chyba nie zainwestuje.
Może macie jakieś tanie rozwiązanie do sterowania aparatem z tablet-a/telefonu/itp.? Chodzi mi o D7000. Z góry dzięki za tanie rozwiązania, nie mówię tu o pilotach za 9zł itp.
Masz tylko 2 wyjścia po kablu:
1) Tablet/telefon z Androidem 4.0 lub nowszym i obsługa hosta USB w API (jest kilka aplikacji: Helicon Remote, DSLRDashoart)
2) Komputer/laptop/tablet z Windowsem i Nikon Camera Control Pro
i jedno bezprzewodowo - ale drogie, bo wymagany nikonowski transmiter WT-4 (cena chyba 2900 zł)
SlaWasII
19-11-2012, 14:10
Używałem do zgrywania zdjęć na tablet. Strasznie żre baterie w aparacie. Po 2 dniach sobie odpuściłem.Strasznie, to pojęcie względna. Moim zdaniem da się żyć. :D
Trudnoonazwe
20-11-2012, 00:35
Ja używam Sandisk 8Gb w direct mode. Baterię sączy zdrowo. Ledwo się wyrobiłem podczas ostatniej sesji (chociaż trwało to długo, ok 5-6 godzin). Natomiast klienci są zaskoczeni kiedy oglądają efekty "na żywo" na tablecie, ułatwia to bieżące korekty, współpracę z resztą ekipy itp. Szkoda, że coś zrywa połączenie i trzeba wył i wł. aparat co jakiś czas. Jeszcze nie wiem po której stronie jest problem, ale nie słyszałem podobnych opinii o współpracy eye-fi i d7000.
A czy rozwiązanie typu... karta micro sandisc ultra 30mb/s + tablet ze slotem... bądź też zwykła karda SD plus tablet z adapterem SD jest złe? nie żre baterii więcej niż normalnie, zgrywanie jest szybkie, zajmuje średnio 5-10 s :D przełożenie karty z Jpegami do taba i zrobione :D
tak sobie pomyślałem ;p
A nie lepiej podłączyć kompa z aparatem przez kabel usb? Przy studyjnej taki układ się sprawdza...
misiekhel
20-11-2012, 11:12
dobry bajer ale czy potrzebny? ;-(
jeremi1234
20-11-2012, 11:22
Mi raczej zależy na zdalnym sterowaniu aparatem z możliwością zdalnego podglądu, szkoda myślałem że eye-fi pomoże mi w tym. W chwili obecnej pojawiają się różne moduły do Nikona WiFi nie mówię o tym za ponad 2 tysiące, WU-1a i b hmm... ciekawe czy zrobią coś tak taniego co będzie obsługiwał D7k.
Mi raczej zależy na zdalnym sterowaniu aparatem z możliwością zdalnego podglądu, szkoda myślałem że eye-fi pomoże mi w tym. W chwili obecnej pojawiają się różne moduły do Nikona WiFi nie mówię o tym za ponad 2 tysiące, WU-1a i b hmm... ciekawe czy zrobią coś tak taniego co będzie obsługiwał D7k.
Nie zrobią, bo D7000 nie ma możliwości obsługi takiego urządzenia - brak zasilania.
Można "przerobić" WU-1a, ale trzeba podłączyć zewnętrzne źródło zasilania (szczegóły na nikonrumors).
Poza tym WU-1a nie pozwala na zdalne sterowanie, a na zdalne wyzwalanie i pobieranie zdjęć z aparatu.
Za 800 zł możesz kupić bezprzewodowy wyzwalacz z własnym monitorem - Pixel LV-W1 - ma większe możliwości i zasięg niż WU-1a i 1b...
Zdalne sterowanie tylko przy pomocy bezprzewodowego USB - bezproblemowo dostępne.
Trudnoonazwe
20-11-2012, 12:27
Na stronie Nikon Rumors (http://nikonrumors.com/2012/11/09/nikon-wu-1a-wireless-mobile-adapter-hacked-to-work-with-the-nikon-d800.aspx/) był artykuł o przerobieniu WU-1a do działania z D800. Jest tam też informacja, że oprogramowanie Nikona jest zaprogramowane m.in. pod D7000 (zapewne do testów). Niestety nie da się podpiąć tych adapterków pod coś innego nić d3200/d600 ale teoretycznie możliwa jest taka konstrukcja (na Nikona nie liczę ale może jakiś OEM?) edit: o tym samym widzę napisałem, co kolega powyżej. Jeśli WU-1 nie pozwalają na sterowanie, to chyba koniec tematu...
Przekładanie kart byłoby ok, tylko że nie w trakcie sesji...Może w przerwie. Transmisja przez eye-fi zajmuje kilka sekund i już można oglądać fotkę nie tylko na aparacie, to bardzo wygodne. Podpięcie przez USB to też jest alternatywa, chociaż do tego potrzeba PC, który nie jest tak mobilny jak tablet. Nie mówię o teorii, tylko o praktyce - kiedy klient czy asystent dostaje tablet do ręki i bez tłumaczenia wie jak sobie oglądać zdjęcia, powiększać itp...
Przekładanie kart byłoby ok, tylko że nie w trakcie sesji...Może w przerwie. Transmisja przez eye-fi zajmuje kilka sekund i już można oglądać fotkę nie tylko na aparacie, to bardzo wygodne. Podpięcie przez USB to też jest alternatywa, chociaż do tego potrzeba PC, który nie jest tak mobilny jak tablet. Nie mówię o teorii, tylko o praktyce - kiedy klient czy asystent dostaje tablet do ręki i bez tłumaczenia wie jak sobie oglądać zdjęcia, powiększać itp...
Zgrywanie z aparatu, czy karty na tablet też jest możliwe - fakt, nie na iPady, ale wszystko inne co ma możliwość podpięcia pendrive'a.
Miałem SanDisk Eye-Fi - karta powolna w zapisie zdjęć, jak i transmisji.
Co do zrywania połączenia w DirectMode - to chyba ogólna przypadłość Nikona i Eye-Fi - w każdym modelu są jakieś problemy z tym, D800 nawet w ogóle nie działa (albo nie działo, jeśli już naprawili).
Przy połączeniu przez hotspot nie miałem żadnego zrywania połączenia i zdaje mi się, że ogólnie szybciej się zdjęcia przesyłały.
Trudnoonazwe
21-11-2012, 11:03
W takim razie muszę przetestować połączenie przez router wi-fi. A w między czasie Eye-fi wprowadziło nową wersję softu do kart: http://support.eye.fi/cards/specs/firmware-release-notes/ podobno działa już z D800, to może z D7000 będzie się lepiej dogadywał ;)
W takim razie muszę przetestować połączenie przez router wi-fi. A w między czasie Eye-fi wprowadziło nową wersję softu do kart: http://support.eye.fi/cards/specs/firmware-release-notes/ podobno działa już z D800, to może z D7000 będzie się lepiej dogadywał ;)
Direct Mode zawsze miał problemy w lustrzankach - dość skomplikowane zarządzanie zasilaniem powoduje, że czasami karty się rozłączają. Zauważyłem, że jak czasu uśpienia w aparacie ustawi się na najwyższe to karta znacznie rzadziej się rozłączała.
Jednak z powodu i niższej prędkości i problemów z działaniem Direct Mode na starszym Androidzie niemal zawsze łączyłem się przez AP w telefonie - o wiele praktyczniejsze, dodatkowo telefon ma większy zasięg niż karta i jak zdjęcia szły na laptopa, to zasięg zwiększał się prawie dwukrotnie.
Trudnoonazwe
21-11-2012, 13:52
To by wiele tłumaczyło... Czy ciężko jest ustawić AP w telefonie z androidem? Czy można a ten sposób trasmitować foty np na iOS (czyli podłączyć do telefonu dwa urządzenia przez wifi)? Wtedy pewnie też mniej prądu by zjadało Eye-fi ?
To by wiele tłumaczyło... Czy ciężko jest ustawić AP w telefonie z androidem? Czy można a ten sposób trasmitować foty np na iOS (czyli podłączyć do telefonu dwa urządzenia przez wifi)? Wtedy pewnie też mniej prądu by zjadało Eye-fi ?
Uruchomienie AP na Androidzie czy iOS to w sumie ok 5 "kliknięć" - oba systemy mają to wbudowane:
wystarczy tylko skonfigurować (nazwa - SSID, typ zabezpieczeń i hasło) i włączyć - AP działa.
Android pozwala na podłączenie do 8 urządzeń. iOS chyba podobnie - na pewno działają 4 bo tyle sprawdzałem.
AP w androidzie jest od wersji 2.3 (choć nie wszystkie telefony czy tablety to mają), a w iOS można uruchomić od iP3GS lub iPad "3", ale nie wiem od której wersji iOS.
Co do ilości prądu, 100% powiedzieć nie mogę, ale chyba trochę mniej zżera baterię.
SlaWasII
25-11-2012, 13:08
Większość zdjęć robię w terenie. Nie wyobrażam sobie noszenia kabli, notebooków na każdą moją wyprawę w teren. Tu wystarczy telefon z AP i dostępem do netu. Pstrykam fotki, a one się wysyłają. To ja decyduję które zdjęcia się wysyłają, gdzie się wysyłają i kto je może zobaczyć nieomal zaraz po pstryknięciu. Po odpowiedniej konfiguracji, wszystko jest bardzo proste i szybkie.
Eye-Fi to rewelacjyjne rozwiązanie w śmiesznej cenie!