Zobacz pełną wersję : Problem z lampą Coolpix S6300
Witam.
Mam problem z działaniem lampy w S6300 - nie włącza się.Oczywiscie sprawdziłem na różnych programach i w różnych warunkach(ciemność,zdjęcie pod światło).Włączałem wymuszenie błysku wypełniającego i pozostałe opcje lampy.
Oczywiście zresetowałem tez aparat do ustawień fabrycznych,a akumulator naładowany na max.
W momencie gdy lampa powinna błysnąć np: przy wymuszeniu błysku wypęłniającego zapala się na czerwono diodka stanu lampy.
Czy ktoś podpowie co może powodować taki stan rzeczy?
nied0bry
18-11-2012, 15:02
Spalony palnik w lampie? Jak na gwarancji, to do sklepu gdzie kupiłeś. Jak nie, to większość serwisów powinna sobie poradzić z wymianą, zakładając, że mają taki palnik.
pozdr, kris
Biorę to pod uwagę ,choć trudno mi w to uwierzyć bo aparat zrobił około 500 zdjęć (załóżmy ,że połowa z lampą).Na szczęście jest na gwarancji - ale odsyłanie do serwisu itd. to zawsze jakis kłopot.
nied0bry
18-11-2012, 15:40
Jak mówił Forrest Gump: shit happens... Teraz nawet Mercedesy się psują... Więc znając z autopsji działanie serwisu NP, proponuję go w poniedziałek oddać do sklepu, żeby jechał do serwisu. Wtedy jest szansa, że będziesz mieć aparat na mikołaja w domu.
PS. Zakładam, że nie masz włączonego trybu seryjnego... Ostatnio miałem taką klientkę z S3300. Zrobiła aferę, że lampa się nie włącza a córka się bawiła i ustawiiła serię...
Pozdr,
kris
To też sprawdziłem.Na pojedynczym strzale też nie wypala - czerwona dioda.
Chyba niestety czeka mnie serwis.Dobrze ,że Coolpix to dodatek do sprzętu rowerowego,a w plecaku czeka "obrażony" D80:grin:
Fototech
18-11-2012, 23:18
Witam.
Mam problem z działaniem lampy w S6300 - nie włącza się.Oczywiscie sprawdziłem na różnych programach i w różnych warunkach(ciemność,zdjęcie pod światło).Włączałem wymuszenie błysku wypełniającego i pozostałe opcje lampy.
Oczywiście zresetowałem tez aparat do ustawień fabrycznych,a akumulator naładowany na max.
W momencie gdy lampa powinna błysnąć np: przy wymuszeniu błysku wypęłniającego zapala się na czerwono diodka stanu lampy.
Czy ktoś podpowie co może powodować taki stan rzeczy?
Zapalenie czerwonej diody oznacza ładowanie kondensatora lampy, nic w tym dziwnego.
Nie napisałeś czy lampa błyska po zgaśnięciu lampki?
Faktycznie nie napisałem ,ale dlatego ,że czerwona dioda nie gaśnie.Faktem jest ,że nie czekałem dłużej niż kilka sekund - przy akumulatorze naładowanym na max.Myślę jednak ,że nawet w takim kompakcie ładowanie kondensatora nie trwa tak długo.Z resztą wcześniej,przy "prawidłowej" pracy lampy ładowała się ona chwilę.
Dziś sprawdziłem,że nawet długie przytrzymanie spustu nie powoduje naładowania kondensatora - czerwona dioda nie gaśnie.Nie mam więcej pomysłów co mogło spowodować awarię (według mnie wszystkie możliwości zmiany ustawień nie pomogły - chyba,że ktoś ma jakąś sensowną koncepcję).
Bronię się przed tym ,ale muszę sięgnąć po gwarancję i dowód zakupu i ...serwis.
Fototech
23-11-2012, 11:19
Jeżeli dioda nie gaśnie, to tak jak napisałeś, kondensator lampy nie osiąga prawidłowego napięcia.
Obyś nie miał widocznych na obudowie uszkodzeń, bo wtedy marne szanse że naprawią na gwarancji.
Obudowa bez zewnętrznych oznak uszkodzenia mechanicznego - bo rzeczywiście aparat nie zdążył się zniszczyć.Mam gwarancję door to door , a niestety nie mam kiedy umówić się z kurierem ,więc wyślę go dopiero w przyszłym tygodniu.Zobaczymy co na to mądre głowy z serwisu - dam znać jak będzie jakaś decyzja serwisu.
Kurier odebrał aparat 30.11.2012 natomiast otrzymałem go po naprawie 21.12.2012.Był w serwisie w Primasens(Niemcy).
Z tego co się zorientowałem z formularza poserwisowego wymieniono uszkodzony palnik(Flash PCB unit).Na razie działa sprawnie - zobaczymy jak długo.
P.S.3 tygodnie na naprawę z transportem Polska-Niemcy-Polska to chyba niezły wynik.