PDA

Zobacz pełną wersję : Akumulatorki AA 1,5V?

Adams
18-11-2012, 13:13
Witam,

Czy są na rynku akumulatorki 1,5V. Te , które mam(GP, Sanyo) mają 1,2V co powoduje że nie działa na nich czołówka. Latarka oczekuje 1,5V tak jak mają baterie.

GonzoG
18-11-2012, 13:16
Są - litowe, koszt jednej sztuki ok 100-150 zł (jak widziałem je jakieś 2-3 lata temu). Koszt ładowarki ok 500 zł.
Tak więc nikt tego nie rozprowadza i są to aku specjalnego zastosowania.
a... no i urządzenie musi być dostosowane do tych aku, inaczej szlag je trafi przy pierwszym użyciu.

Ogniwa NiMH maja napięcie 1,2V - jest to właściwość fizyczna takiego ogniwa. Jak latarka nie działa na aku 1,2V lepiej zmienić latarkę. Mi wszystkie działają bez problemów.

Kurtz
18-11-2012, 13:24
Te 1.2V to nominalne napiecie, w rzeczywistosci mozesz oczekiwac napiec 1.3 - 1.4, wiekszosc czolowek sobie z tym radzi. Akumulatorki ze wzgledu na swoja konstrukcje maja 1.2V i nie ma innych.
Jaka to czolowka?

Adams
18-11-2012, 14:18
Te 1.2V to nominalne napiecie, w rzeczywistosci mozesz oczekiwac napiec 1.3 - 1.4, wiekszosc czolowek sobie z tym radzi. Akumulatorki ze wzgledu na swoja konstrukcje maja 1.2V i nie ma innych.
Jaka to czolowka?

Primusa

zdyboo
18-11-2012, 14:39
Jaka to czolowka?

Te wyzsze napiecia, to wynik pomiaru bez obciazenia. Mierzone pod obciazeniem maja 1,2 V lub nawet mniej. Zakladajac ze juz przy trzech aku polaczonych szeregowo masz juz wolt różnicy. Elektronika moze sobie z tym nie radzic.

Kurtz
18-11-2012, 23:19
Ale i zwykle baterie pod obciazeniem maja nizsze napiecie, nie?
Nie widzialem jeszcze czolowki ktora sobie nie radzila z tym - dla tego tez sie pytam, a widzialem kilka Petzli ( Myo RXP/XP, etc ) i troche innych ktorych nazw i modeli nie pamietam.

GonzoG
18-11-2012, 23:25
Ale i zwykle baterie pod obciazeniem maja nizsze napiecie, nie?
Nie widzialem jeszcze czolowki ktora sobie nie radzila z tym - dla tego tez sie pytam, a widzialem kilka Petzli ( Myo RXP/XP, etc ) i troche innych ktorych nazw i modeli nie pamietam.

Zwykłe baterie jak są pełne to maja ok 1.55-1.6V pod obciążeniem.
Bateria jak jej woltaż spadnie poniżej 1.5V, to są już raczej na wykończeniu - oczywiście wszystko zależy od obciążenia.
Akumulatorki NiMH pod obciążeniem powinny mieć w okolicach 1.28-1.32V

Adams
18-11-2012, 23:40
Moja czołówka jest na 4 akumulatorki. Zostają w takim razie tylko baterie:-(

ropusz
19-11-2012, 01:20
Czasem baterie i akumulatorki potrafią mieć minimalne różnice w średnicy czy długości. Poza tym sprawdź gdzieś wcześniej te akumulatorki czy się przypadkiem któryś nie rozładował.

Adams
19-11-2012, 09:29
Czasem baterie i akumulatorki potrafią mieć minimalne różnice w średnicy czy długości. Poza tym sprawdź gdzieś wcześniej te akumulatorki czy się przypadkiem któryś nie rozładował.
:-) dzięki

elanek
19-11-2012, 14:05
Jaki model?
Taniej Ci chyba będzie przejść na Petzla.

Adams
19-11-2012, 17:56
Jaki model?
Taniej Ci chyba będzie przejść na Petzla.

PrimeLite Race

GonzoG
19-11-2012, 18:02
PrimeLite Race

Wszędzie piszą, że działa na aku NiMH. Możliwe, że masz coś nie tak z aku.

Adams
19-11-2012, 18:28
Wszędzie piszą, że działa na aku NiMH. Możliwe, że masz coś nie tak z aku.
Tak, ale 1,5V

zdyboo
19-11-2012, 18:36
Do tej pory spotkałem jeden produkt, który nie działał na aku, a na bateriach tak. Był to elektroniczny timer do zraszacza, który po zaprogramowaniu doprowadzał wodę tylko o określonych porach.
Na aku funkcjonował normalnie LCD, wszystkie funkcje działały, oprócz właśnie czasowego odcinania dopływu wody. Dopiero po wymianie na baterie zaczynał działać jak potrzeba. Był zasilany 2xAA.

GonzoG
19-11-2012, 18:36
Tak, ale 1,5V

NiMH - zawsze mają 1.2V... Latarka ma układ stabilizacji zasilania - powinna działać na dość dużym zakresie napięć. Z tego co znalazłem to na aku NiMH świeci ok 15% słabiej, ale normalnie działa.
Tu jest m.in. test mocy świecenia na aku:
http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=article&id=81%3Aprimus-primelite-race-luxeon-rebel&catid=35%3Aczolowki&Itemid=54&lang=pl

TOP67
19-11-2012, 18:45
Jest taki wynalazek. http://www.accucell.de/

Napięcie 1,5V. Ale bardzo mały prąd rozładowania. Nadaje się do zegarków i urządzeń pomiarowych. Im częściej się je ładuje, tym lepiej itp.

elanek
19-11-2012, 19:36
PrimeLite Race

Zacna.
Zupełnie nie działa na akku?

Adams
19-11-2012, 20:24
Zacna.
Zupełnie nie działa na akku?
Zupełnie, sprawdzałem na Sanyo, dzisiaj jeszcze raz naładuję GP i sprawdzę jeszcze raz czy na nich coś drgnie. Może to wina tego że Enloopy są trochę inne?

GonzoG
19-11-2012, 20:35
Zupełnie, sprawdzałem na Sanyo, dzisiaj jeszcze raz naładuję GP i sprawdzę jeszcze raz czy na nich coś drgnie. Może to wina tego że Enloopy są trochę inne?

Nie powinno mieć żadnego wpływu czy Enloopy, czy zwykłem NiMH, czy NiCd... 1.2V to 1.2V i powinno działać. Szczególnie, że producent podaje, że działa na aku.

It can run on both alkaline batteries and lithium batteries as well as different kinds of rechargeable batteries.

Kurtz
19-11-2012, 20:39
A czym te baterie ladujesz? Baarowa bezmysla ladowarka czy cos z mozliwosciami ustawien i pokazujace Ci chociaz mniej wiecej ile naladowalo? Bo moze po prostu te akumulatorki sa juz w takiej kondycji, ze nic dziwnego...

Adams
19-11-2012, 22:38
Nie powinno mieć żadnego wpływu czy Enloopy, czy zwykłem NiMH, czy NiCd... 1.2V to 1.2V i powinno działać. Szczególnie, że producent podaje, że działa na aku.

Dupa, nie działa:-(

Adams
19-11-2012, 22:39
A czym te baterie ladujesz? Baarowa bezmysla ladowarka czy cos z mozliwosciami ustawien i pokazujace Ci chociaz mniej wiecej ile naladowalo? Bo moze po prostu te akumulatorki sa juz w takiej kondycji, ze nic dziwnego...

Wszystko inne działa na akumulatorach ładowanych tą ładowarką.

Kurtz
20-11-2012, 01:19
Chodzi mi o to, ze ladowarki "madrzejsze" potrafia CI cos powiedziec o kondycji baterii i np robiac test czy refresh masz blade pojecie, na ile mozesz liczyc w przypadku kazdej kolejnej baterii. A jedna padnieta w zestawie wystarczy zeby urzadzenia potrzebujace wiecej pradu nie wstaly,

elanek
20-11-2012, 01:57
Zmień czołówkę w takim razie. Niekompatybilność jest przyczyną wielu nieszczęść :)

Kurtz
20-11-2012, 02:32
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?200140-Primus-PrimeLite-Race-review-Rebel-inside/page1

You might try putting a solder blob on the contact points for the + end of the batteries.
Koncowka pierwszej strony. Moze pomoze.

Władca Pixeli
20-11-2012, 03:27
Do tej pory spotkałem jeden produkt, który nie działał na aku, a na bateriach tak.
U mnie N8008s (F801s) i SB24 nie lubią NiMh. Działały bez problemu z NiCd.
Mam jeden komplet NiMh firmy Sunpak, na którym N8008s pracuje poprawnie.
Na zwykłych bateriach aparat i lampa pracują bez najmniejszych problemów.

zdyboo
20-11-2012, 08:52
U mnie N8008s (F801s) i SB24 nie lubią NiMh. Działały bez problemu z NiCd.
Mam jeden komplet NiMh firmy Sunpak, na którym N8008s pracuje poprawnie.
Na zwykłych bateriach aparat i lampa pracują bez najmniejszych problemów.

To chyba jakiś felerny egzemplarz, moje F801s śmiga na eneloopach bez najmniejszego zająknięcia.

Raz do napędu MD-12 jeden akumulator włożyłem zamieniając biegunowość. Motor bez problemu działał. ;)

Adams
20-11-2012, 10:00
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?200140-Primus-PrimeLite-Race-review-Rebel-inside/page1

Koncowka pierwszej strony. Moze pomoze.

Nie kumam tego:-(

Adams
20-11-2012, 10:02
Chodzi mi o to, ze ladowarki "madrzejsze" potrafia CI cos powiedziec o kondycji baterii i np robiac test czy refresh masz blade pojecie, na ile mozesz liczyc w przypadku kazdej kolejnej baterii. A jedna padnieta w zestawie wystarczy zeby urzadzenia potrzebujace wiecej pradu nie wstaly,

Ta mądrzejsza się rozpadła. Teraz ładuję GP

GonzoG
20-11-2012, 13:30
Nie kumam tego:-(

Chodzi o to, że niektóre aku są minimalnie mniejsze od baterii - a dokładnie końcówka od + mniej wystaje i nie styka - kilka osób potwierdziło ten problem - wg. tego co ktoś tam wymierzył, to brakuje ok 0.1-0.2mm - przy GP 2500mAh...
wystarczy podłożyć dać cyny na styki od "+" lub użyć np. folii aluminiowej aby zrobić styk i wszystko będzie działać.

Jak masz miernik elektryczny (multimetr cyfrowy) - sprawdź jakie jest napięcie na stykach - od strony kabla, skrajne baterie - jak nie będzie tam napięcia to po prostu nie ma styku na - producent spieprzył konstrukcję pojemnika na baterie.

TOP67
20-11-2012, 13:38
A to potwierdzam. Większość akumulatorków ma przekroczone wymiary standardu AA. Najczęściej chodzi o wysokość korpusu, przez co zmniejsza się wysokośc styku. Ale większym problemem może być średnica, bo na to już się nie poradzi. Mam lampę, do której wchodzą tylko eneloopy i baterie alkaliczne.

Ale to problem widoczny na pierwszy rzut oka. Myślałem, że styk baterii jest zapewniony.

Adams
20-11-2012, 21:16
Wielkie dzięki wszystkim , którzy zajęli się tajemniczym zniknięciem światła.

Światło wróci!!!!

Niestyka:-)

Rajek
20-11-2012, 21:38
Do tej pory spotkałem jeden produkt, który nie działał na aku, a na bateriach tak. Był to elektroniczny timer do zraszacza, który po zaprogramowaniu doprowadzał wodę tylko o określonych porach.
Na aku funkcjonował normalnie LCD, wszystkie funkcje działały, oprócz właśnie czasowego odcinania dopływu wody. Dopiero po wymianie na baterie zaczynał działać jak potrzeba. Był zasilany 2xAA.

Ja widziałem drugi produkt. To był elektroniczny, gadający sedes dziecięcy. Za nic nie chciał działać na akumulatorach :)

Kurtz
21-11-2012, 01:37
Ja widziałem drugi produkt. To był elektroniczny, gadający sedes dziecięcy. Za nic nie chciał działać na akumulatorach :)

No dobra, padlem. xD