PDA

Zobacz pełną wersję : Coś taniego do obróbki NEF - ów.

otwieracz
17-11-2012, 22:32
Hej koledzy, mam zamiar zacząć przygodę z rawami i szukam dobrego programu na początek. Trochę poczytałem i poszukałem, przejrzałem rynek i nie wiem czy jest sens wydawać kasę na coś taniego, czy lepiej ściągnąć z neta coś darmowego. Myślę o zakupie Corela Paint Shop Pro X5, ale zaciekwił mnie darmowy Raw Therapee. Co myślicie? Jest jakaś duża różnica jeżeli chodzi o jakość? Kto używa lub używał tych programów?

GonzoG
17-11-2012, 22:42
Corel i obróbka RAW - jakoś nie mogłem tego strawić.

Już ViewNX ma więcej możliwości, jeśli chodzi o obróbkę NEFów, a jest darmowy.

KS
18-11-2012, 08:31
Możesz zacząć do Raw Therapee, ale moim zdaniem dcraw nie radzi sobie zbyt dobrze z nefami.
Jak już chcesz bawić się RT to wykorzystaj algorytm amaze i wyostrzanie RL Deconvolution.

Z tańszych mogę polecić Photoshop Elements. Jeśli masz trochę więcej kasy, to Capture NX.

Aeon88
18-11-2012, 10:48
Przecież Lightroom 4 kosztuje 500zł, czego chcieć więcej?

MariuszJ
18-11-2012, 10:56
Uważam że stawianie takiego pytania bez zobaczenia co może ViewNX jest bez sensu: być może niczego więcej nie będziesz potrzebował.

A jak będziesz, Lightroom czy Aperture (tylko Mac niestety) są naprawdę tanie i darowałbym sobie szukanie czegoś egzotycznego, szkoda czasu zabranego robieniu zdjęć.

otwieracz
18-11-2012, 12:30
Ściągnąłem sobie tego darmowego VievNX-a i jest w nim opcja zmiany ekspozycji oraz balansu bieli , ale niestety obie wyłączone. Raw Therapy z tego co widziałem ma te opcje, i ogólnie daje więcej możliwości zmiany. Ale KS napisał że nie radzi sobie zbytnio z nefami. Pobawię się jeszcze tym VievNX-em, a potem ściągnę RT i porównam działanie. Na Photoshopa i LR mnie teraz nie stać. Kupiłem niedawno D90 z 16-85, 35 i starszą Sigmę 10-20. W drodze jest 70-300 a idą święta... Masakra... Nie chcę się pakować w lepsze programy bo i tak pewnie nie wykorzystam teraz ich możliwości. A tak zobaczę na początek co z czym, i jak bo nie miałem styczności z obróbką. Dzięki za pomoc.

sebar1
18-11-2012, 12:43
Ściągnąłem sobie tego darmowego VievNX-a i jest w nim opcja zmiany ekspozycji oraz balansu bieli , ale niestety obie wyłączone.

tylko przy obróbce jpg są "wyłączone" ale ty przecież RAWy chcesz obrabiać?
otwórz NEFa i będą działać obie funkcje.

otwieracz
18-11-2012, 13:03
Aaaa? Tego nie wiedziałem, dzięki. A gdzie się zmienia język, bo mi się po hiszpańsku ściągnęło i nie mogę na angielski przestawić :???:

sebar1
18-11-2012, 13:15
nie możesz sobie ściągnąć jeszcze raz ale w wersji English?
nie wiem czy da się zmienić język

Aeon88
18-11-2012, 13:27
Ok otwieracz, jak masz porównanie darmowe ViewNX czy Lr za 500 to na początek rzeczywiście możesz wziąść się za ten darmowy. Ale jak mówiłeś o kupowaniu corela za 300-400zł nie widziałem w tym sensu, kiedy Lr jest niewiele droższy a możliwości ma ogromne.

otwieracz
18-11-2012, 13:39
Dobra, mam już wersję angielską. WB i EV działają z Nefami. Myślę że się polubimy z tym programem. Teraz mam wszystko co na tą chwilę chciałem. Jak zaznajomię się z nim i stwierdzę że przestanie mi z czasem wystarczać to pomyślę nad czymś bardziej skomplikowanym i lepszym. Dzięki za pomoc chłopaki.

MariuszJ
18-11-2012, 14:16
Dobra, mam już wersję angielską. WB i EV działają z Nefami. Myślę że się polubimy z tym programem. Teraz mam wszystko co na tą chwilę chciałem. Jak zaznajomię się z nim i stwierdzę że przestanie mi z czasem wystarczać to pomyślę nad czymś bardziej skomplikowanym i lepszym. Dzięki za pomoc chłopaki.
Patrząc na najważniejsze aspekty obróbki globalnej (np. kolory i ostrość) może się okazać, że lepszego do nikona w ogóle nie znajdziesz :)

bogdan8
18-11-2012, 15:09
Jeśli podstawowym kryterium jest cena to do sprawnej obróbki fotek z Nikona (oczywiście w NEF-ach bo z jpg niewiele da się zrobić) proponuję tandem ViewNX (za darmo ale j. ang) a jeśli potrzebny jest retusz korekcja perspektywy i takie tam różne zabawy to najtaniej wypada Corel Paintshop Pro X5 w detalu około 250,- PLN brutto. Przy czym najtaniej rozumiem jako ogromny zestaw możliwości zbliżonych do Adobe Photoshopa.
Konwertowanie NEF na jpg we ViewNX trwa trochę długo ale można to zrobić hurtem dla wszystkich obrobionych plików.
Co prawda Corel obrabia NEF-y ale z pomocą ViewNX robi się to znacznie lepiej

Jarkod
18-11-2012, 16:52
Hej koledzy, mam zamiar zacząć przygodę z rawami i szukam dobrego programu na początek. Trochę poczytałem i poszukałem, przejrzałem rynek i nie wiem czy jest sens wydawać kasę na coś taniego, czy lepiej ściągnąć z neta coś darmowego. Myślę o zakupie Corela Paint Shop Pro X5, ale zaciekwił mnie darmowy Raw Therapee. Co myślicie? Jest jakaś duża różnica jeżeli chodzi o jakość? Kto używa lub używał tych programów?

Tu masz tanio i odzyskuje pliki nef: http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec

Czy administrator mógłby przenieść tę wiadomość do wątku "Odzyskanie plików *.NEF po formacie"?

krzychun
18-11-2012, 17:31
Kilka miesięcy temu kupiłem sobie Photoshop Elements 10 za jakieś 350zl. Z dobrym materiałem wyjściowym, nie wymagającym rzeźbienia w gównie, można z tym programikiem zrobić bardzo dużo. Co prawda Camera Raw jest słabiutkie, ale potem możliwości mamy całkiem sporo jak za te cenę. Może brakować krzywych (są poziomy), obliczeń jeśli ktoś lubi, łatki (jest healing brush) ale poza tym jestem całkiem zadowolony. Jak odłożę trochę kasy to dokupię LR/CNX i będzie petarda.