Zobacz pełną wersję : Mam chyba nietypowy problem z D700
Witam coś dziwnego dzieje się z moim aparatem a w zasadzie chyba stopką od lampy bo jak podpinam lampe SB900 kompletnie szaleje automatyka tzn lampa potrafi sama się wyzwalać czasami w wizjerze gasną widoczne parametry to jest czas i przysłona etc. Warto podkreślić, że jak nie mam lampy na sankach wszystko jest w jak najlepszym porządku, uprzedzę też, że podpinałem różne lampy SB900 jedynie zwykła lampa manualna Yongnuo YN460 w manualu pstryka ok. Moje pytanie jest następujące
1. Czy ktoś miał podobny problem?
2. Czy warto korpus oddawać do serwisu bo nie mam najlepszych wspomnień z serwisem nikona?
3. Czy może ma ktoś miejsce gdzie coś podobnego można zdiagnozować?
Z góry dziękuje za pomoc
Tomek
Może spróbuj poczyścić styki na body ?
Mimo tego że wyglądają ok może być jakieś mikrozwarcie :)
Nie zaszkodzi, a może akurat pomoże i rozwiąże problem..
Niestety to znana przypadłość D700. Odsyłam do: http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-169561.html i http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=211274
logitech55
17-11-2012, 18:48
Masz za luźną stopkę w aparacie. Stopki w D700 są wykonane z dość miękkiego materiału który po pewnym czasie używania z ciężką lampą się wyrabia. Pozostaje wymiana w serwisie. Poszukaj tu na forum jest wiele tematów
Wielkie dzięki za szybką odpowiedz więc chyba się nie obejdzie bez serwisu hmmmmmm
daj koniecznie znać jak ci to wykonał serwis i ile to kosztowało.
nied0bry
18-11-2012, 12:17
Jako, że to pierwszy post, więc witam. A teraz do rzeczy: u jednego z moich klientów występowało to samo, ale z lampą SB-910. Pomogła mu osłona WG-AS3. Usztywniła połączenie aparat-lampa i ma z głowy. A co najważniejsze, kosztowało go to 85zł (ABFoto). Jedyna zagwozdka, to, czy SB-900 i 910 mają taką samą 'stopę' - nie mam pod ręką 900 i nie potwierdzę tego, czy WG-AS3 pasuje też do 900...
Pozdr,
kris
pracując na dwa body i mając 1 lampe to te usztywnienie będzie deczko upierdliwe-no ale jeśli by to zadziałało na juz poluzowane sanki to koszt jest niewspółmiernie niski w stosunku do kosztów naprawy, która jak czytałem jest okresowa i powtarzalna co jakiś czas. Sam mam problem z tym i zastanawiam sie jak najtaniej a fachowo to mozna zrobić.
Jako, że to pierwszy post, więc witam. A teraz do rzeczy: u jednego z moich klientów występowało to samo, ale z lampą SB-910. Pomogła mu osłona WG-AS3. Usztywniła połączenie aparat-lampa i ma z głowy. A co najważniejsze, kosztowało go to 85zł (ABFoto). Jedyna zagwozdka, to, czy SB-900 i 910 mają taką samą 'stopę' - nie mam pod ręką 900 i nie potwierdzę tego, czy WG-AS3 pasuje też do 900...
Pozdr,
kris
Z opisu na stronie ABFoto wynika, ze osłona pasuje do lamp SB900, SB910 i SB700. Ciekawe rozwiązanie problemu. Powinno na jakiś czas pomóc, a może na zawsze :-)
nied0bry
18-11-2012, 17:28
Więc, kto ma blisko do Gdańska, Rzeszowa lub Wrocławia - zapraszam do tamtejszych sklepów ABFoto. Znajdziecie tam WG-AS3 - weźcie aparat i lampę, pewnie pozwolą Wam przetestować, czy to pomaga.
Pozdr,
kris