Zobacz pełną wersję : D7000 RAW + JPG a bufor
Witam!
Mam w pomyśle ustawić aparat w tryb RAW+JPG z opcją slot1 RAW slot2 JPG. Rawy dla mnie do dogłębnej obróbki, a jpg jakby ktoś np z rodzinki chciał na szybko kopie imprezy...I mam pytanie czy takie ustawienia aparatu mogą przytkać bufor przy dużej serii? Powiedzmy znajdę się na pokazach lotniczych lub wyścigach ta torze...
A tak jeszcze spytam: jaki wynosi max transfer w d7000 w zapisie do karty SD?
Moje karty to 2x16 MB class10
PS. raz już miałem sytuacje że seria przytkała mi możliwość wykonania zdjęcia....i tu było zdziwienie....
Przy RAW+JPG D7000 potrafi w serii zrobić 11 klatek i raczej nie ma tu znaczenia gdzie to będzie zapisywać. Poczytaj test na optyczne.pl: http://www.optyczne.pl/150.3-Test_aparatu-Nikon_D7000_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
Prędkości zapisu na kartę w D7000 masz tu:
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12454
RAW zajmuje ok 20 MiB, a JPEG w zależności od rozmiaru/jakości. Możesz sobie łatwo przeliczyć ile zajmie opróżnienie buforu...
Na bardzo szybkiej karcie - SanDisk Extreme Pro 95MB/s - można zrobić max 18 zdjęć RAW w serii bez przycięcia (bufor na 11).
Sławomir
18-11-2012, 12:51
podpowiem, bo miałem podobny problem. Zmień nazwę folderu docelowego!!! 432 np.
Ale 432D7000 czy samo 432?
W sumie szukałem możliwości zmiany nazwy folderu w aparacie ale nie mogłem tego znaleźć w menu...
Pozdrawiam
A co zmiana nazwy folderu ma dać ?? Bo zapisu na pewno nie przyśpieszy.
Robiłem kiedyś testy i wybór roli gniazda 2 ma duży wpływ na szybkość zapisu. Najlepiej ustawić przepełnienie i robić tylko w RAW.
Sławomir
18-11-2012, 22:00
A co zmiana nazwy folderu ma dać ?? Bo zapisu na pewno nie przyśpieszy.
no więc opiszę moje problemy. jestem zachwyconym posiadaczem d7000 lecz w te wakacje zauważyłem, że nie zapisuje wszystkich plików.uwierzycie? tego na tym forum nie było. Po pobycie w serwisie (coś leżało na trasie kabli z gniazda hi, hi :-))zauważyłem zmianę w nazwie folderu, więc coś jest narzeczy. Któraś poprawka miała to zmienić, ale czy do końca?
Sławomir
18-11-2012, 22:03
obecnie wersja oprogramowania: A:1.02, B 1.0,3 L 1.006, folder zapisu: (zielony aparacik ->)432
Mam tą samą wersję i folder zapisu to 100D7000... jak było na początku, tak i teraz po 26k zdjęć - zmiana nazwy nie ma żadnego wpływu na to czy zapisuje zdjęcia czy nie... choć nie wiem jak jest w trybie auto - jeszcze go nie użyłem...