PDA

Zobacz pełną wersję : Zaginiona przesyłka z Chin

Vinci
17-11-2012, 00:20
Kupiłem na eBay grip do aparatu. Przesyłka została nadana w Chinach, mam numer przesyłki, na chińskiej stronie do śledzenia przesyłek jest adnotacja, że 13.10 paczka została nadana do Polski i ... ślad po paczuszce się urywa :( Minął ponad miesiąc od jej nadania. Na naszej poczcie nic nie wiedzą, sprzedawca odbija piłeczkę, że wysłał, a ja nie mam kasy ani towaru.

pierwszy raz mam taki przypadek (kiedyś inny sprzedawca zaproponował zwrot kasy, kiedy wysyłka zginęła). Ma ktoś jakieś doświadczenia i może podpowiedzieć, co zrobić w takiej sytuacji?

ropusz
17-11-2012, 00:33
Zwykle jak ktoś trochę sprzedaje na ebay to boi się negatywów. Niech prześle dowód nadania.

Mamrot
17-11-2012, 00:36
Czasem towar idzie ponad pięć tygodni, poczekaj jeszcze kilka dni.
Profilaktycznie wejdź ze sprzedawcą w spór. PayPal po miesiącu zwróci ci pieniądze.
Mnie z Chin i okolic prawie wszystko przychodzi, częściej ginie z USA,
ale ze zwrotem pieniędzy nigdy nie miałem kłopotu.

Blombik
17-11-2012, 00:40
Miesiąc to nie taki długi czas mi ostatnio paleta szła prawie 8 tyg od chinoli.
Faktycznie niech prześle dowód nadania a jak będzie ściamniał to wejść w spór i powinno być cacy:)

Mamrot
17-11-2012, 00:52
Jeżeli wartość przekroczyła 100$ to przesyłka może trafiła na cło,
a urząd jeszcze cię nie powiadomił, że cie skubnie :mrgreen:

Blombik
17-11-2012, 00:55
Heh z cłem tak też mogło być...
Ja od razu robię przez agencję walą cło i po temacie;)
Tylko w torbie samemu można czasem uniknąć

marszull
17-11-2012, 03:44
jak ebay to zglaszaj spor, to jest najlepsze rozwiazanie

Aras
17-11-2012, 09:46
Jeśli przesyłka wysłana była jako "Economy Int'l Postage" to możesz czekać nawet i 2 miesiące. Sprawdź w opisie aukcji. Sam miałem taki przypadek i od tamtego czasu wolę dopłacić do "Standard Int'l Postage".

andrzej_laskowski
17-11-2012, 10:30
Jeśli przesyłka wysłana była jako "Economy Int'l Postage" to możesz czekać nawet i 2 miesiące. Sprawdź w opisie aukcji. Sam miałem taki przypadek i od tamtego czasu wolę dopłacić do "Standard Int'l Postage".

Dokładnie tak jak wyżej, więc polecam jeszcze trochę cierpliwości.

Vinci
17-11-2012, 10:54
Faktycznie paczka została nadana jako Economy Int'l Postage, sprzedawca ma same pozytywne komentarze, a sprzedaje droższe rzeczy wiec pewnie uczciwy człowiek. Cło raczej wykluczam, bo wartość nie przekraczała 40 $ (grip oryginalny, ale do starego modelu aparatu). No nic poczekam jeszcze kilka dni.
Dopiero dzisiaj doczytałem, ze PayPal uznaje zgłoszenia do 45 dni od zakupu (u mnie minęło, bo zakup i przelew był 1 X) wysyłka się opóźniła bo podobno w tym czasie mieli tygodniowe święto państwowe (o czym mnie sprzedawca poinformował) więc w sumie poślizg może być.
Bardzo dziękuję wszystkim za porady!

charlie_kr
17-11-2012, 15:22
A jaki sposób przesyłki wybrałeś? Ja polecam EMS, jest droższy ale dochodzi maks w tydzień.

ajt
17-11-2012, 21:24
Może jeszcze przyjdzie. Na początku roku kupiłem od chińskiego sprzedawcy drobiazg w postaci tulejki do kompaktu Sigmy. Gdy po około miesiącu nie przyszła, poinformowałem o tym sprzedawcę, a ten zaproponował zwrot kasy lub powtórną wysyłkę, Wybrałem to drugie, po kolejnych chyba dwóch czy trzech tygodniach wreszcie przyszło. Tylko do dziś nie wiem, czy rzeczywiście ponownie wysłał, czy to była ta pierwsza, bo jedyna wskazówka, to odręcznie nabazgrana data zakupu (i pewnie wysyłki) na nalepce. W każdym razie drugiej tulejki nie dostałem :-)

Larson
27-11-2012, 14:48
Ja kupiłem dwie lampy Yongnuo 10 października osobnymi przesyłkami u dwóch sprzedawców. Przyszły wczoraj - obie zapakowane w jedną kopertę z pieczątką urzędu celnego... Pewnie tam też przeleżały... Ponad 6 tygodni to mój rekord jeśli chodzi o przesyłkę z Azji.
A zamówiłem dwie u różnych sprzedawców z nadzieją że jak coś pójdzie nie tak to może choć jedna dojdzie :) Czyżby urząd celny czekał na kolejne lampy? - może doszli do wniosku że kupuję hurtem ;), a może tak teraz działają i Twoja paczka też gdzieś zaleguje w Polsce.