Zobacz pełną wersję : Lampa Metz44 plus Nikon D5000
Proszę o pomoc zakupiłem Lampe Metz44 do Nikona D5000 ,
Mam problem jak zgrać manual aparatu z manualem lampy ,próbowałem nic mi nie wychodzi aparat sobie lampa sobie.
A co chcesz zgrać w trybie manualnym ??
Jedno i drugie ustawiasz i tyle... aparat ma zrobić zdjęcie, a lampa błysnąć i koniec - nic tu do zgrywania nie ma.
Lampa reaguje pózniej niż aparat.
Jezeli poruszam aparatem a trakcie robienia zdjęcia wszysto jest rozmazane. Czy tak to ma działać?
Jest to moja pierwsza lampa. Taką mi doradzono przy kupnie i na tyle pozwalał mój budżet.
Jezeli poruszam aparatem a trakcie robienia zdjęcia wszysto jest rozmazane. Czy tak to ma działać?
A jak działa z lamą wbudowana ??
Art Erie
16-11-2012, 22:15
Jezeli poruszam aparatem a trakcie robienia zdjęcia wszysto jest rozmazane[...]
Aparat nie jest do "poruszania", zwłaszcza podczas naciskania spustu migawki. Jaki masz czas ekspozycji?
Przykład wieczór mieszkanie f10 czas 6" lampa robi przedbłysk naciskam spust migawki i tak jak bym nie miał lampy. Czy tak ma to tak pracowac proszę o pomoc.
Jest to moja pierwsza lampa ja to rozumie tak ustawiam czas i przeslone daje mu swiatło i jest dobrze, takie zdjecia to ja miałem ze statywu bez lampy.
Art Erie
16-11-2012, 22:30
Ustawienia zupełnie "od czapy", polecam jakąś książkę na temat podstaw fotografii. A tymczasem ustaw f w zakresie 4.0 do minimalnej wartości jaką masz na obiektywie i czas 1/60s; spust naciskaj delikatnie, nie zrywaj, wstrzymaj oddech. Jak już trochę poczytasz, zrozumiesz ;)
EDIT
Z ISO też nie szalej, zaleznie od tego ile chcesz złapać światła zastanego możesz dać od 200 do 800.
Czy ja się mylę czy ta lampa ma TTL ?
Art Erie
16-11-2012, 22:39
Czy ja się mylę czy ta lampa ma TTL ?
Ma, ale to nie jest powód by pójść na łatwiznę :)
Ale może zanim rzuci lampą i aparatem w ścianę albo pobije żonę/córkę/kochankę niech zacznie po prostu robić zdjęcia korzystając z TTL.
Art Erie
16-11-2012, 22:53
To już zależy od tego kto ma robić zdjęcia; aparat, czy fotograf :)
Ale może zanim rzuci lampą i aparatem w ścianę albo pobije żonę/córkę/kochankę niech zacznie po prostu robić zdjęcia korzystając z TTL.
Ja raczej polecam odłożyć lustro na półkę i wziąć przeczytać jakąkolwiek książkę/poradnik/itp. o podstawach fotografii... jak to zbyt dużo, to lepiej sprzedać D5000 i kupić małpke ...
adolfik9501
18-11-2012, 20:50
Ja zaś chciałbym tylko zwrócić uwagę, że jest kilka modeli lamp M44 więc fajnie byłoby podawać konkretnie jaki model się posiada.