Zobacz pełną wersję : Temat wałkowany, ale widocznie mało...
Patryk Olczyk
16-11-2012, 19:35
Hej wszystkim!
Mam problem, muszę zapisac moje akcje i nie wiem gdzie one się znajdują i chyba nie bede wiedział
ale znalazłem coś, co jest chyba tym czego szukam
a mianowicie "Action palette"
Czy to jest cała paleta moich akcji z PS'a??
Z góry dzięki!
Pozdrawiam
Mistrzu, są na to odpowiednie działy!
Ps. Proszę stosować tytuły odpowiadające treści, szczególnie w wątkach ogólnotechnicznych.
[Wątek przeniesiono z Cafe]
Patryk Olczyk
16-11-2012, 19:51
przepraszam, zalezało mi na szybkiej odp, dlatego CAFE...
No, niestety to nie jest sposób ;)
Nie ma za co, ja się nie gniewam :)
Patryk Olczyk
16-11-2012, 19:54
a moze Ty wiesz?
Tak, wiem.
Paleta Actions Palette, lub też, przy paletach mieszanych, zakładka Actions, ewentualnie w wersji PL Operacje, to właśnie Twoje Akcje. Tam je odtwarzasz i nagrywasz. Poznasz je po przyciskach podobnych do tych z odtwarzacza DVD lub podobnych :)
Tak więc zgadłeś :)
Patryk Olczyk
16-11-2012, 20:08
Podaj maila, wyślę Ci moją paletę i sprawdzisz, ok ?:)
Chce mięc pewnosc
Patryk, chcesz zapisac swoje akcje z PS'a zeby np. wczytac je na nowszym/innym PSie?
Jesli tak to wlaczasz palete ACTIONS (Window->Actions) i tam zaznaczasz folderek ze swoimi akcjami
i z prawej strony palety Actions masz koleczko z trojkacikiem (opcje tej palety) i wybierasz SAVE ACTIONS,
w kolejnych krokach podajesz gdzie to zapisac i juz.
Patryk Olczyk
19-11-2012, 21:02
wszystko super, ale do czasu...
przecież info na ten temat jest chyba jjuz liczona w milionach... moj problem jest taki ze psa nie mogę uruchomic...
Moze to dlatego, ze jeszcze dzisiaj kaw nie pilem, ale nie wiem co Ty chcesz zrobic...
Najpierw piszesz, ze chcesz zapisac akcje, a teraz ze nie mozesz wlaczyc PSa.
Temat tego watku tez nie bardzo pozwala domyslec sie z czym masz problem.
Napisz cos wiecej to moze ktos cos wymysli.
Jezeli nie mozesz wlaczyc PSa, to szukaj w systemie plikow z rozszerzeniem .atn
Patryk Olczyk
20-11-2012, 19:58
Nie moge uruchomic PSa, dlatego chce sobie moje akcje zapisac, ale nawet po wpisaniu .ant w wyszukiwarce nie znajduje nic.
To co mi podpowiedziales to jest latwo wynalezc w google , mi chodzi o to, czy plik 'action palette' to wszystkie moje akcje ktore mialem zapisane w zakladce ' actions'
po wpisaniu .ant w wyszukiwarce nie znajduje nic.
ATN, nie ANT ;)
nie wiem czy szukales plikow .ant czy jednak .atn...
Jezeli szukales w systemie plikow .atn to bardzo dziwne ze nic nie znalazlo, przeciez ps ma standardowo
jakies akcjem wiec tak czy siak wyszukiwanie powinno dac JAKIS efekt.
Zerknij tutaj: http://www.outbackphoto.com/computers_and_more/backup_03/essay.html
Where are all the actions stored?
Photoshop also stores all your actions as part of your personal Photoshop settings. Photoshop saves them into a file called "Actions Palette.psp".
This file is for Photoshop CS(aka PS8 ) located in:
Windows
C:\Documents and Settings\<login name>\Application Data\Adobe\Photoshop\8.0\Adobe Photoshop CS Settings\Actions Palette.psp
Mac
<login name>/library/Preferences/Adobe Photoshop CS Settings/Actions Palette.psp
All your settings are stored when you quit Photoshop.
Wyglada na to, ze plik o ktorym piszesz takze przechowuje akcje...
jak chcesz to podeslij mi go i sprawdzimy czy odtworze Twoje akcje
Patryk Olczyk
21-11-2012, 13:54
Sote, podaj mail, proszę :)
podeślę
Udało się ? Jesli nie to z jakiego systemu operacyjnego korzysta autor tematu ?
Patryk Olczyk
23-11-2012, 00:50
z windows'a 7
Patryk Olczyk
27-11-2012, 20:38
Plik który mam to .psp, a wgrać mozna tylko .atn ...
wie ktoś jak to zmienic?
Wrzucilem do mojego ps'a Twoj plik actions palette.psp i niestety kompletnie nic to nie zmienilo,
PS widzi nadal moje akcje.
Twoj plik psp wazy dokladnie tyle samo co moj - 660kb, a malo prawdopodobne zebysmy mieli dokladnie
taka sama ilosc akcji.
Zeby bylo smieszniej, przy wlaczonym PS wywalilem ten plik psp wogole i po zamknieciu PS'a pojawil sie nowy, znow ma 660kb.
Dziwne ze nie masz plikow .atn w systemie...
Patryk Olczyk
29-11-2012, 11:49
Mam caly folder z ustawieniami . Kurcze...
generalnie to obawiam się że jeśli nie zapisałeś akcji wczesniej jak wszystko działało do atn to raczej nieuda się ich odzyskać
tylko cialge nie wiemy co sie stalo...
jesli dysk padl i stracil pliki to kiepsko widze odzyskanie, caly czas gdybamy...
wiemy tylko ze Patryk nie moze wlaczyc PSa ale nie wiemy dlaczego...
a może instalka PS na innym dysku i podmianka jego plików
Patryk Olczyk
29-11-2012, 12:51
Jest tak, ze nie mam juz ps'a na kompie, poszedl juz w kosz, skopiowalem tylko folder z ustawieniami i innymi....
Patryk Olczyk
29-11-2012, 16:14
Zal... Kurde...
Patryk Olczyk
29-11-2012, 17:39
SOTE, wysłałem CI reszte zawartości mojego filderu z PS'a, ktory nosi nazwę "PS settings"
Patryk Olczyk
29-11-2012, 19:04
Juz! EUREKA!
Sciągnąłem PS 6 i wgrałem cały ten folder i mam moje akcje!
Dzięki wszystkim :)
To teraz tylko je zapisz jako *.atn
Patryk Olczyk
29-11-2012, 23:47
Tak zrobilem :)