PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 a manualne ustawienie punktu ostrości.

BBall_Freaker
16-11-2012, 14:28
Witam.

Mam mały, albo i dużo problem. Nie mogę przestawić aparatu bym mógł wybierać sam punkt ostrości wg przydzielonego pola AF. Mogę to robić jedynie po przełączeniu aparatu na tryb manualnego ostrzenia. Macie jakiś pomysł?

puciek
16-11-2012, 14:31
Przyciśnij przycisk umieszczony w przełączniku autofocusa A/M w aparacie i pokręć przednim pokrętłem - na AF pojedynczy.

Star Dust
16-11-2012, 14:35
wcisniaj palcem przysick AF i trzymajac wcisniete, przekrec kolko mniejsze az na gornym wyswietlaczu pojawi sie 1 kropka w polu AF

BBall_Freaker
18-11-2012, 11:52
Star Dust to nic nie daje, aparat i tak nie przełącza się z trybu AUTO przy wybieraniu punktu ostrości. No za cholerę nie mogę przestawić go tak bym to ja sam mógł wybrać punkt ostrości, cały czas robi to za mnie aparat, a nie chce mi się samemu ostrzyć zdjęcia w trybie manualnym, bo to mi zajmie wieki :/

Puciek o jakim Ty przełączniku autofocusa piszesz? W D7000 nie ma czegoś takiego jak A/M. Jest albo AF, albo M na korpusie. AF to włączony silnik, M to wyłączony silnik.

puciek
18-11-2012, 11:59
Puciek o jakim Ty przełączniku autofocusa piszesz? W D7000 nie ma czegoś takiego jak A/M. Jest albo AF, albo M na korpusie. AF to włączony silnik, M to wyłączony silnik.

No właśnie o tym. Jest albo włączony (auto) albo wyłączony (manual) ;) Na 100% działa to w trybach PASM W trybie zielonym nie wiem, puszkę mam w serwisie więc nie mam jak sprawdzić.

GonzoG
18-11-2012, 12:05
Popay patrz instrukcja str. 91 -tam jest wszystko doskonale opisane, bo widzę, że tłumaczenie nic nie daje.

BBall_Freaker
18-11-2012, 12:13
Instrukcję to ja już prześledziłem. Nawet mój znajomy fotograf nie ma pojęcia o co chodzi. Ja fotografuje w trybach M i A, ale tak czy siak nie mogę przełączyć focusa bym sam ustalał gdzie ma łapać ostrość. Zaczynam się zastanawiać czy aparat czasem nie jest uwalony :P

GonzoG
18-11-2012, 12:20
1) ustawiasz przełącznik w trym A
2) naciskasz guzik (na przełączniku) i tylnym pokrętłem zmieniasz na AF-S
3) naciskasz guzik i przednim pokrętłem zmieniasz na ręczny wybór punktu (są 2 opcje: auto i jeden punkt)

Wątpię, aby była to wina aparatu, bo oznaczałoby to tylko błąd w oprogramowaniu - tyle jest aparatów, że raczej nie spotykane, aby w jednym tylko to nie działało.

Jak nie możesz zmienić, to napisz co masz... a nie że nie działa, bo najczęściej w takich sytuacjach nie działa operator aparatu.

BBall_Freaker
18-11-2012, 12:21
looool

Star Dust
18-11-2012, 12:33
no to jeszcze raz bo moze zle robisz :P
wez puszke w lapki
wlacz aparat (A, M, S nie ma znaczenia)
pstryczek AF/M ustaw na AF
trzymajc palec wskazujacy lewej dloni wcisniej przycisk kotry znajduje sie na pstyrczku AF/M
sprawdz wogle czy przycisk dziala, czy wogole da sie wcisnac, mi przycisk wchodzi na ok 2mm
trzymaj przysick wcisniety caly czas.... nie przestawaj :P
w tym samym czasie kciukiem prawej dloni przekrec pokretlo az na gornym wywietlaczu w lewym dolnym rogu powia sie AF- C lub AF-S
wtedy trzymajac nadal przycisk na psrtyczku AF krecisz palcem wskazujacym 2 pokretlo, patrzac na gorny wsywietlacz jednoczesnie w polu AF zaczna pokazywac sie kropki, krec tak dlugo az zobaczysz 1 kropke

i teraz pytanie czy po wykonaniu jak powyzej aparat zmienia ustawienia? tzn co widzisz na gornym wyswietlaczy podaczas krecenia pokretlami przy wcisnietym przycisku AF?

jak nic sie nie dzialo, to kolego wchodzisz na skype z kamerka i zobaczymy co robisz zle :P ewenutlanie moze soft w puszcze sie zawiesil to trzeba by zrobic restart puchy przez wcisniecie przyciskow obok zielonych kropek na korupusie ( QUAL i ustawienia ekspozycji)

nied0bry
18-11-2012, 12:37
I może to oczywiste, ale obiektyw musi być przypięty... :)

PS. Rób jak pisze Star Dust. Wszystko po kolei, krok po kroku. Musi działać...

Pozdr,
kris

galaza
18-11-2012, 17:25
I nie zapomnij przełączyć magicznego przełącznika z prawej strony (ten pod kółkiem nawigacji) na pozycję z kropką.

BBall_Freaker
19-11-2012, 09:19
Zatrybiło, dzięki.

adziia13
17-04-2013, 21:27
dołącze się do tego wątku z pytaniem , faktycznie u mnie też zatrybiło ale dalej nie wiem jak wybrać ten punkt , mam ustawione na środek a co zrobić żeby punkt ostrości był np gdzieś tam bardziej w lewym górnym rogu ?

puciek
17-04-2013, 21:39
Z tyłu nie możesz mieć przełącznika w pozycji L tylko na kropce, a punkty wybierasz przyciskając strzałki na wybieraku.

adziia13
18-04-2013, 00:10
no teraz idzie.dziekuje za pomoc :-)

Nikonka90
26-03-2014, 11:25
WItam,
wiem że to stary wątek, ale ja mam problem z wyborem autofokusa. Zrobiłam dokładnie tak jak w instrukcji. Wciskam przycisk autofokusa, kręce pokrętłem, mam ustawione na kropkę a nie na L- a mimo to na wyświetlaczu nic się nie zmienia! Co mogę mieć źle ustawione?? Czy to możliwe że jest jakiś błąd aparatu? To nowy aparat, nowe obiektywy- mają kilka dni...

GonzoG
26-03-2014, 11:46
WItam,
wiem że to stary wątek, ale ja mam problem z wyborem autofokusa. Zrobiłam dokładnie tak jak w instrukcji. Wciskam przycisk autofokusa, kręce pokrętłem, mam ustawione na kropkę a nie na L- a mimo to na wyświetlaczu nic się nie zmienia! Co mogę mieć źle ustawione?? Czy to możliwe że jest jakiś błąd aparatu? To nowy aparat, nowe obiektywy- mają kilka dni...

Którym pokrętłem, jaki tryb AF??

A o co chodzi z tym "L-" ??

I co ma się pojawić na wyświetlaczu ?? Bo tego zupełnie nie rozumiem.

MstrG
26-03-2014, 11:56
Którym pokrętłem, jaki tryb AF??

A o co chodzi z tym "L-" ??

I co ma się pojawić na wyświetlaczu ?? Bo tego zupełnie nie rozumiem.

Chodzi zapewne o wybór pola AF, "L" - to pewnie blokada.

Nikonka90, a wciśnij delikatnie spust i puść, zaraz po tym zobacz czy możesz wybrać pole.

bolth
26-03-2014, 12:55
Ustaw pomiar ostrosci w menu na:
pojedyńczy lub
dynamiczny

wtedy mozesz wybrac wybierakiem punkt ostrości tak mam w d90 i d3100 też było

chaber
26-03-2014, 13:46
A może tak najprościej. Może ta blokada ci się niechcący przestawiła .Pod joystickiem - L/. To blokuje ustawienie ostrości na danym punkcie... ?

chaber
26-03-2014, 13:51
Widzę, że już problem rozwiązany. Nie zauważyłam następnej strony

przemas-J
26-03-2014, 15:43
Panowie czytajcie instrukcje a jak coś nie gra reset ustawień potem jak nie gra to forum.
Nie jest złośliwy sam obcuje z ta puszka od 2 miesięcy i potrafię dobrze namieszać :) .A instrukcje mam w pdf na telefonie i wolniejszych chwilach często przerabiam.

Nikonka90
26-03-2014, 16:50
Mstr G- dalej nic :(
bolth- w D7100 nie można ustawić ręcznie w menu. Tak jest napisane w instrukcji.
Ustawienia już resetowałam... Nie wiem- muszę jechać do serwisu?

bolth
26-03-2014, 18:00
strona nr 75 w instrukcji obsługi "wybór pola AF" (mam wersje pdf)
inaczej się nie da tego wytłumaczyć

GonzoG
26-03-2014, 18:11
1. Ustawiasz tryb AF na:
- AF-S (przednie pokrętło) i punkt pojedynczy (tylne pokrętło)
- AF-A i punkt pojedynczy
- AF-C i punkt pojedynczy, d9, d21, d51, 3D

2. wybierakiem (taki duży wielopozycyjny guzik na tylnej ścianie aparatu, a po środku jest OK) wybierasz punkt w którym ma być ustawiana ostrość.

Gdy masz wybrany którykolwiek tryb i auto wybieranie punktu, to nie możesz nic wybrać.

Ot cała fizolofia... bo o filozofii tu nie można mówić. A jeśli jest problem z tym i ze rozumieniem bardzo prostej instrukcji - może trzeba było sprawić sobie prostszy aparat.

Nikonka90
26-03-2014, 18:50
Człowieku. Ja to rozumiem. Czytałam instrukcję i postępowałam zgodnie z nią. ALE TO NIE DZIAŁA. Nie wiem, czy może zablokował się ten przycisk AF? Czy jest jakaś inna blokada, która nie pozwala tego zrobić? Ja nie napisałam, że nie wiem JAK to zrobić, tylko że nie MOGĘ tego zrobić.

rdcom
26-03-2014, 21:59
1. Ustawiasz tryb AF na:
- AF-S (przednie pokrętło) i punkt pojedynczy (tylne pokrętło)
- AF-A i punkt pojedynczy
- AF-C i punkt pojedynczy, d9, d21, d51, 3D

Możesz podpowiedzieć w jakich sytuacjach jakie wybierać tryby AF?

GonzoG
26-03-2014, 23:00
Możesz podpowiedzieć w jakich sytuacjach jakie wybierać tryby AF?

Tylko tyle można powiedzieć:
AF-S do statycznych sytuacji i takich gdzie ruch nie jest zbyt szybki
AF-C do ruchu

Pozostałe ustawienia są zupełnie indywidualne i każdemu na innych się lepiej robi zdjęcia, jak i każdy obiektyw na innych może pracować lepiej. Tu już samemu trzeba dość co będzie lepsze i w jakich specyficznych sytuacjach.

TOP67
27-03-2014, 00:59
WItam,

To jeszcze napisz, co chcesz zmienić.
Jak trzymasz przycisk AF obok bagnetu, to jednym kółkiem zmieniasz AF-A, AF=S, AF-C, a drugim ilość aktywnych pól.
Jak wybierzesz inny tryb niż auto, to możesz wybierakiem zmieniać pola. Ale widać to tylko w wizjerze. Na górnym wyświetlaczu wyróżnione pole się nie przesuwa (jak było w D90). Jest ich po prostu za dużo.

Pamiętaj też, że to nie działa w trybie zielonym (i może w tematycznych).

O pozycji przełącznika L sama napisałaś.

AndBed
27-03-2014, 07:45
W tematycznych działa.

Nikonka90
27-03-2014, 09:56
TOP 67- nie mogę zmienić ani jednego ani drugiego. Na samym początku mogłam to zmienić, zmieniłam na AF-C, a teraz się już nie da. Z polami tak samo. Próbuję na różnych trybach- na żadnym nie idzie. I na początku widać było tą zmianę w górnym wyświetlaczu, teraz ikonki stoją w miejsu. W wizjerze tego nie ma.

mmluty
27-03-2014, 10:56
TOP 67- nie mogę zmienić ani jednego ani drugiego. Na samym początku mogłam to zmienić, zmieniłam na AF-C, a teraz się już nie da. Z polami tak samo. Próbuję na różnych trybach- na żadnym nie idzie. I na początku widać było tą zmianę w górnym wyświetlaczu, teraz ikonki stoją w miejsu. W wizjerze tego nie ma.

Powiem tak: ja bym w tej sytuacji wykonał działanie "Przywróć ustawienia fabryczne" Nie mam przy sobie instrukcji więc nie będę jak koledzy prowadził krok po kroku, ale jeżeli będziesz miała problemy ze znalezieniem w menu aparatu, to w instrukcji znajdziesz bez problemu. Jeżeli to nie pomoże, to faktycznie chyba należy myśleć o serwisie gwarancyjnym.

Nikonka90
27-03-2014, 11:32
Przywracałam już ustawienia kilkakrotnie.
Więc chyba trzeba do serwisu. Z tego co wiem serwis Nikona jest tylko w Warszawie? Trzeba im wysłać, ale ponoć tryliard lat trwa zanim Oni to odeślą? Może lepiej pójść do serwisu fotograficznego gdzieś u siebie? Nie będzie chyba to jakoś strasznie drogo?

mmluty
27-03-2014, 12:15
Pójść oczywiście można do każdego serwisu. Jednak jeżeli aparat jest na gwarancji, a będzie wchodzić w rachubę jakaś ingerencja fizyczna we "wnętrze" aparatu, to może to być równoznaczne z utratą gwarancji. Jak wygląda wysyłka, naprawa i powrót aparatu z serwisu Nikon Polska jest opisane wielokrotnie z detalami na tym forum. Najwięcej chyba w wątku dotyczącym D7000.

MstrG
27-03-2014, 12:20
Nikonka90, ja na Twoim miejscu jeszcze przed wysyłką bym się spotkał z kimś kumatym z okolicy - może kimś z forum.

Kali_69
27-03-2014, 22:20
A na pewno masz pokrętło AF/M w pozycji AF bo sprawdziłem na moim i jak jest w M to nie można nic ustawić. Chodzi mi i przełącznik "wokół" przycisku AF.

Nikonka90
28-03-2014, 15:18
Tak. Sprawdzałam i tak i tak.

Kali_69
29-03-2014, 09:51
Powiem tak: na sprawnym egzemplarzu przełączenie w tryb "M" powoduje, że naciśnięcie przycisku AF nie wywołuje żadnej reakcji na górnym wyświetlaczu, zablokowanie wyboru punktu AF ( na "L") nie blokuje możliwości przełączania ilości puntów ani wyboru trybu AF. Czyli jeżeli po naciśnięciu przycisku AF nie ma żadnej reakcji, to obstawiałbym przełącznik AF.
Właśnie sprawdziłem coś jeszcze włącz "info" i przełączaj przełącznik AF czy gaśnie AF-S czy jak tam masz ustawiony tryb. To samo dzieje się na górnym wyświetlaczu. W pozycji AF powinien świecić wybrany tryb w pozycji M gaśnie i jest puste miejsce.
Jeżeli nie ma reakcji na położenie przełącznika to myślę, że jest uszkodzony, czyli serwis :(

Nikonka90
08-05-2014, 14:18
Witam,
aparat był w serwisie. Po rozpakowaniu wszystko dzialało- jeden dzień.
Dzisiaj zmieniłam obiektyw i znowu jest to samo. Ani nie mogę zmienić tego Af-S/ Af-C itd, nic się nie dzieje, nie zmienia. Automatycznie ostrości też nie mogę ustawić. Pierścień na obiektywie, owszem blokuje się, ale aparat w ogóle nie ostrzy. Tylko manualnie.
Macie jakieś pomysły co w takiej sytuacji? Czy znowu ten cholerny serwis? Mam umówione sesje i potrzebuje tego aparatu, a oni go trzymają w tym Nikonie po 100 lat!

mmluty
08-05-2014, 14:41
Witam,
aparat był w serwisie. Po rozpakowaniu wszystko dzialało- jeden dzień.
Dzisiaj zmieniłam obiektyw i znowu jest to samo. Ani nie mogę zmienić tego Af-S/ Af-C itd, nic się nie dzieje, nie zmienia. Automatycznie ostrości też nie mogę ustawić. Pierścień na obiektywie, owszem blokuje się, ale aparat w ogóle nie ostrzy. Tylko manualnie.
Macie jakieś pomysły co w takiej sytuacji? Czy znowu ten cholerny serwis? Mam umówione sesje i potrzebuje tego aparatu, a oni go trzymają w tym Nikonie po 100 lat!

Oj nikonka90 masz Ty pecha, nie da się ukryć. Ja na Twoim miejscu po pierwsze zadzwonił bym do serwisu z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, bo przecież to nie jest profesjonalna naprawa. Natomiast jeżeli jest konieczna powtórna wysyłka aparatu, to naprawa powinna być darmowa, a najlepiej darmowa wymiana puszki jeżeli serwis z tym sobie nie radzi.

zgera
08-05-2014, 18:18
Oj nikonka90 masz Ty pecha, nie da się ukryć. Ja na Twoim miejscu po pierwsze zadzwonił bym do serwisu z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, bo przecież to nie jest profesjonalna naprawa. Natomiast jeżeli jest konieczna powtórna wysyłka aparatu, to naprawa powinna być darmowa, a najlepiej darmowa wymiana puszki jeżeli serwis z tym sobie nie radzi.

Było by zbyt pięknie, ale my mieszkamy w Polsce i tak różowo nie jest.

Kali_69
08-05-2014, 22:03

Niby dlaczego? Nawet jeżeli to była naprawa pogwarancyjna to istnieje jakaś gwarancja na usługę. Dzwoń, pisz maila jak sie nie dodzwonisz i dochodź swoich praw.
A tak z ciekawości co Ci napisali w protokole naprawy? Coś wymienili, naprawili?

Nikonka90
09-05-2014, 08:11
Dzwoniłam, kazali wysłać jeszcze raz "bo może technik źle zrozumiał usterkę" ? ;/ Naprawa darmowa, bo na gwarancji, aparat kupiony pod koniec marca.
Napisali mi, że zrobili reset (jakbym sama nie robiła tysiąc razy), regulacja autofokusa zgodnie ze specyfikacją producenta oraz robocizna. Tyle.
Ale wiecie co? Według mnie to ten przycisk AF/M się po prostu jakoś zacina. Przyszedł mąż, coś tam pogmerał i zadziałało. Potem znowu się popsuło, potem zaskoczyło znowu. No nic, pozostaje mi wysłać to jeszcze raz... ;/

mmluty
09-05-2014, 10:09
Przyznaję rację, jeżeli chodzi o naszą ulubioną firmę NIKON to nas nie rozpieszcza. Ale przypominam sobie czasy kiedy np. kupienie systemu operacyjnego czy innego programu komputerowego w wersji polskiej, najpierw było całkiem nierealne, a nieco później, wersje polskie pokazywały się po kilku miesiącach. Dzisiaj z reguły nie mamy z tym problemu i znowu oprócz naszego ulubionego NIKONA (mam na myśli VNX i CNX). Mnie to akurat specjalnie nie przeszkadza, ale świadczy o tym, że polski rynek dla tej firmy jest mało znaczący. Ale, jeżeli tutaj są obecni, to obowiązuje ich prawo na tym rynku, które w ramach całej UE jest prawie identyczne w zakresie praw konsumenta. Jeżeli więc ze względu na wielkość sprzedaży nie opłaca się naszej ulubionej firmie o nas dbać, to musimy wspólnie sprowadzić ich nieco na ziemię i bezwzględnie egzekwować prawa konsumenckie i rozpropagować zasadę: zero tolerancji. To dało niezłe rezultaty w różnych dziedzinach nawet w walce z przestępczością. Może więc spróbujemy? Wiem, że jest to droga dla twardzieli, ale kto nie próbuje ten nie wygrywa.

PS. Przy okazji stwierdzenie: "może technik źle zrozumiał" jest kompromitujące dla firmy bo, po pierwsze to nie klient a firma powinna potrafić zidentyfikować wszystkie usterki przesłanego do serwisu urządzenia (nawet jeżeli klient ich nie zauważył), a po drugie świadczy o kiepskim wyszkoleniu personelu kontaktującego się z klientami.
To przecież nie jest mała "firemka pana Jasia" tylko światowa korporacja i widać że coś tutaj szwankuje w zakresie procedur, szkolenia albo nadzoru.

Kali_69
10-05-2014, 00:03
Dzwoniłam, kazali wysłać jeszcze raz "bo może technik źle zrozumiał usterkę" ? ;/ Naprawa darmowa, bo na gwarancji, aparat kupiony pod koniec marca.
Napisali mi, że zrobili reset (jakbym sama nie robiła tysiąc razy), regulacja autofokusa zgodnie ze specyfikacją producenta oraz robocizna. Tyle.
Ale wiecie co? Według mnie to ten przycisk AF/M się po prostu jakoś zacina. Przyszedł mąż, coś tam pogmerał i zadziałało. Potem znowu się popsuło, potem zaskoczyło znowu. No nic, pozostaje mi wysłać to jeszcze raz... ;/

Tak mi się właśnie wydaje. Jeżeli naciśnięcie przycisku AF powoduję przejście wyświetlacza górnego w tryb wyboru AF, to znaczy,że to on u Ciebie nie działa.
Powiedz mi co to jest "robocizna"? Tak masz na rachunku?
I lepiej nie grzebać tylko wysyłać, bo jeszcze Ci wcisną, że próbowałaś sama naprawiać i zepsułaś:-P

Nikonka90
10-05-2014, 08:18
Nie wiem co to ta robocizna, tak było napisane ;)

Ech, teraz to tylko żałuję, że nie brałam pod uwagę Canona.

rdcom
10-05-2014, 14:42
a ja z Canona poszedłem do Nikona :-)

pesiu89
05-09-2016, 20:30
Witam . Mam d7000 nikona bawiłem się d90 i zobaczyłem , że Ostrośc dałem na automat i kropeczką mogłem sterowac gdzie ostrośc chce ustawić i aparat automatycznie zmieniał mi wszytsko i nabierał ostrosci. w d7000 jak dam automat sam aparat decyduje mi o ostrosci.jak mogę to zmienic?

mmluty
05-09-2016, 20:54
Możesz to zmienić. W indeksie instrukcji aparatu odszukaj strony dla: AF-A, AF-S, AF-C i wszystko będzie jasne.