PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki kompakt dla mnie?

picikola
15-11-2012, 23:00
Główny temat
Dzieciaki własne, reportaż i portretówka
Wystarczająco jasne szkło na ciemne wnętrze, wystarczająco szybki na ruchliwe stwory
Filmiki fajne ma robić

Sama nie wiem czy z wymienną optyką, mam teraz 50 1,4 do d80 i czasami jest zbyt wąsko, mam czwórkę dzieci i chcę je czasem łapać jednocześnie.

Rozważam rx100 nex6 x-e1 (innych opcji tez nie wykluczam)żaden ze mnie artysta i na bieżąco też nie jestem, ale byle jakich fotek nie akceptuję, nie wiem jak by kosztowały dwa ostatnie systemy z odpowiednimi dla mnie szklami. Zestaw ma być przede wszystkim bardziej poręczny niż d80, ale chcę mieć wpływ na to jak fotka wygląda.
Dziękuję z góry za pomoc.

Mekano
15-11-2012, 23:13
No to Nex 5N lub 6 + 35 1.8 OSS

Ogryzek
15-11-2012, 23:18
Z takich zabaweczek mam Canon S100 i polecam. Matryca CMOS daje obraz bez szumów do ISO1600.
Był pomysł na Canon G1x ale to może za jakiś czas.

ropusz
15-11-2012, 23:19
Przydałby się szybki AF, więc może Olympus OM-D?

MariuszJ
15-11-2012, 23:25
Jasnym szkłem nie urodzisz światła, tam gdzie go nie ma.

Jeżeli chcesz robić zdjęcia dzieciom w ciemnych wnętrzach, to nie potrzebujesz ani jasnego szkła, ani isopierdylion. Lampy potrzebujesz.

ropusz
15-11-2012, 23:31
A co w tym zestawie co masz Ci przeszkadza? Czy szkło jest za ciemne? Inna sprawa, że jak się błysk odbije np. od sufitu to faktycznie będzie wszystko lepiej oświetlone niż światłem słonecznym (nawet jak obiektyw jest bardzo jasny).

Mekano
15-11-2012, 23:34
Z jednej strony sama sie zastanawiam jak to bedzie w nocy przy reportazach z Nexem bez lampy.. tutaj chyba wygra Nikon ktorego trzymam na te okazje :)

drdln
15-11-2012, 23:48
A jakieś widełki cenowe?

Wypowiem się o Nexach, bo sam w tym siedzę. Jeżeli aparat ma być do dzieciaków, to w Nexach celuj w 5R lub 6. Tylko te dwa modele mają AF na bazie detekcji fazowej, czyli powinny sobie radzić znacznie lepiej niż pozostałe bezlusterkowce i kompakty, które opierają się na detekcji kontrastu. Oba te nexy to nowości i póki co nie ma zbyt wielu recenzji. 5R widziałem już w media marktcie, można sobie pomacać. Jeśli chodzi o zdjęcia i filmy - będziesz zadowolona. Matryca na poziomie D7000 (czyli 2 generacje lepsza niż w D80), poza tym masz wszelkie tryby manualne, jakie sobie zażyczysz, także masz pełną kontrole nad zdjęciem. Filmy z Nexów są bardzo dobre.

Kwestia szkiełka - musisz sama wybrać. Są dwa kity: 18-55 i 16-50, niestety oba ciemne. Drugi jest nowszy i znacznie mniejszy. Jeśli chodzi o jasne stałki:
- Sony E 16/2.8 (niestety, wg mnie używalny od f/5.6, czasem wręcz od f/8, choć wielu używa go od f/2.8 i na dodatek wychwala, czego nie pojmuję i nigdy nie pojmę. Obiektyw ma jednak 2 zalety: jest mały i lekki);
- Zeiss 24/1.8 - nexowy cream of the crop, no ale cena zaporowa;
- Sony E 35/1.8 - drogi i mi nieznany;
- Sony E 50/1.8 - bardzo dobry, no ale piszesz, że potrzebujesz czegoś szerszego.

Są jeszcze 2 świetne obiektywy Sigmy: 19/2.8 i 30/2.8. Ostre od pełnej dziury i kontrastowe, dosyć tanie. Minusem jest stosunkowo duża wielkość. (tą drugą sigmę mam na sprzedaż)

Mekano
15-11-2012, 23:51
Filmy z Nexów są bardzo dobre.

ale chyba z Panasonicow sa lepsze? Tu na forum Nikona w innym watku pisali..

drdln
15-11-2012, 23:53
Wnioskuję z pierwszego posta, że filmy to nie jest główne kryterium wyboru.

picikola
15-11-2012, 23:53
Isopierdylion :) dobre
Pewnie najbardziej przeszkadza brak umiejętności :/ mam średnio pięć sekund zanim mlode(czytaj 10 cio miesięczne bliźniaczki)dotrą do aparatu, coś tam staram się ustawić, ale finał marny, lampa do tego - to już zupełnie młodzież by z ciekawości pieluchy posikała;) i w obiektyw wlazła. może i klik lustra je kręci.
Przeszkadza mi rozmiar, problemy mam z AF, może już do serwisu się nadaje, na wyjazdy jak nawet zabiorę to z futerału w końcu i tak nie wyjmuję, bo czasu i rąk brakuje.

Mekano
15-11-2012, 23:54
Wnioskuję z pierwszego posta, że filmy to nie jest główne kryterium wyboru.

No tak, ale taki bezlusterkowiec nawet Panasonica duzo pozostawi w tyle takie d80.

MariuszJ
16-11-2012, 00:04
Pewnie najbardziej przeszkadza brak umiejętności

Nie ja to napisałem :) Ale cieszę się, że uderzasz w tę nutę, bo zwykle to nas dużo bardziej ogranicza niż sprzęt który posiadamy ;)

Do filmów kup najtańszego nexa lub rx100, który będziesz miała przy okazji jako super przenośny zestaw wakacyjno/spacerowy.

Do zestawu lustrzankowego nabądź lampę, oczywiście taką która będzie pracowała w CLS z Twoim D80.

picikola
16-11-2012, 00:14
Pewnie co nie wybiorę, to póki się nie podszkolę, to wiele lepiej nie będzie niż z d80, ale jak jak będzie bardziej praktyczny to częściej będę używać i szybciej się nauczę. Filmiki też ważne bo dzieciaki rosną, dni uciekają, a ja nie mam czym ich kręcić, do Hollywood się nie wybieram, ale godną pamiątkę mieć bym chciała, więc zakup sam się nasuwa.

Mekano
16-11-2012, 00:16
d80 + 50 1.4 to naprawde swietny sprzet, zaden Nex Ci nie zastapi tej ergonomii, chyba, ze moze -7? ja bardzo dlugo uzywalam d80 + 35 1.8 z lampa i naprawde nic wiecej nie potrzeba.. chyba ze kolejny Nikon ktory da o jakies 10% ladniejszy obrazek.. ale tak mozna bez konca..

picikola
16-11-2012, 00:41
A kiedy ma być nex 6 w sprzedaży?

d5000
16-11-2012, 00:53
Widze, ze nie tylko ja mam klopot przy fotkach z dzecmi w domu. :) Z Nikonem D7000 uzywalem 35mm i bylo cacy, szybki AF jasne szklo a teraz brakuje mi tego. Zeiss 24mm z ceny nie spada, moze niedlugo E35mm f1.8 stanieje razem z Nex6 to bym sie skusil.

picikola
16-11-2012, 13:00
a co powiecie o x10 lub x100?

MariuszJ
16-11-2012, 13:03
a co powiecie o x10 lub x100?

Ale zdecyduj się o którym mamy powiedzieć, bo to zupełnie co innego. Łączy je natomiast to, że w filmowaniu, nawet amatorskim, nie są to najlepsze wybory.

qbic
16-11-2012, 13:11
X100

Max 5.. Fail 0
Jasne szkło: 4.5
Filmy: 2
Portret : 3
Reportaż: 4
AF: 2

picikola
16-11-2012, 13:24
no to jak filmy kiepskie i af wolny to odpadają.

MariuszJ
16-11-2012, 13:37
no to jak filmy kiepskie i af wolny to odpadają.

Qbic pisze o X100, bardzo fajnej minimalistycznej konstrukcji. X10 to "zwykły" kompakt, ze wszystkimi tego konsekwencjami, które równie dobrze mogą być uznane za wady jak i zalety.

ropusz
16-11-2012, 14:12
Ja mam i lustrzankę i zaawansowanego kompakta i kamerę. I muszę przyznać, że na wakacjach to trochę kłopot. Lustrzanka za duża i nie chce mi się jej dźwigać na plażę, kompakt na plażę ok ale nigdzie poza nią, a jak chcę nakręcić film to muszę mieć i aparat i kamerę bo te moje aparaty nie nadają się do filmów. Powiem szczerze, że zamiast tego całego majdanu najlepszy byłby jeden NEX np. 5R lub 6.

Mekano
16-11-2012, 23:13
I co autorka postu zdecydowala? To moze ten X100? jasne swiatlo, no i kompakt tak jak chciala..

picikola
16-11-2012, 23:37
Autorka poszła po rozum do głowy i zamiast do sklepu to idzie w przyszłym tygodniu na kurs ze swoim d80, a potem znowu pomyśli, bo ona bardzo niezdecydowana, ale na tą chwilę nex 6, ale jakoś bez przekonania.
W każdym razie dziękuję za wszystkie przeszłe i przyszłe posty.

Mekano
16-11-2012, 23:54
picikola, ale nex-a 6 mozesz wziac bedziesz miala rewelacyjny aparat do filmikow, do zdjec i zawsze przy sobie, a o to ci chodzilo prawda?
Powiem ci mialam d80, zamienilam na d90, teraz mam 5N i jestem bardzo zadowolona z niego, lepiej niz z d90, chociaz d90 + 70-300 daje tez duzo frajdy i ciezko mi sie go pozbyc z tego powodu, zaczelam myslec jeszcze niedawno o d5200, ale to bylby znowu Nikon.. :) wiec poki co koniec zmian na cos innego.. teraz zamiast Nikona, mam Nexa caly czas przy sobie i jest super..

matys
17-11-2012, 00:07
Nex 6 już jest w mm...

picikola
17-11-2012, 00:09
No to jutro lecę pomacać, a jakie szkła do niego? A może nex 5R? W czym gorszy lepszy?

MariuszJ
17-11-2012, 00:15
No to jutro lecę pomacać, a jakie szkła do niego?

Mi najlepiej pasują te z chińskich kamer przemysłowych...

picikola
17-11-2012, 00:18
Litości Mariusz, co to za rebus?

MariuszJ
17-11-2012, 00:24
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198470

Lekturę masz do rana :)

d5000
17-11-2012, 01:13
Mi najlepiej pasują te z chińskich kamer przemysłowych...

Dobry jest, przydala by sie opcja jak na fejsbuku :lubie to: :)

Ja chyba kupie Samsung NX1000 + 20-50mm i 50-200mm za £469.99 (UK) i dostane gratis Samsung Galaxy 2 7" Tablet worth £199.99, tylko jeszcze zapytam o futeral.:)

matys
17-11-2012, 14:07
No i włąśnie to mnie zaskakuje, że w Niemczech, UK i prawdopodobnie gdzie indziej w europie, samsung potrafi zadbać o Klienta i zrobić fajną promocję, a u nas tylko TV chyba chodzi (się sprzedaje), a marketing foto kuleje... szkoda.

picikola
18-11-2012, 11:20
A co o tym komplecie powiecie?
http://fotoblogia.pl/2012/11/07/ostry-jak-brzytwa-obiektyw-m-zuiko-digital-45-mm-f18-za-symboliczna-zlotowke

A do nexta jaki obiektyw radzicie?

MariuszJ
18-11-2012, 11:22
A co o tym komplecie powiecie?
http://fotoblogia.pl/2012/11/07/ostry-jak-brzytwa-obiektyw-m-zuiko-digital-45-mm-f18-za-symboliczna-zlotowke
Ja to robię trymerem.

A do nexta jaki obiektyw radzicie?
A przeczytałaś już wątek, który Ci poleciłem?

picikola
18-11-2012, 13:35
Jestem w trakcie, niestety połowa jest dla mnie nie jasna, szyfrokody, kpiny i aluzje nie zawsze są dla obcych jasne.

Żeby nie szukać daleko Np "Ja to robię trymerem." to dla mnie taka maszynka elektryczna.

MariuszJ
18-11-2012, 14:10
Jestem w trakcie, niestety połowa jest dla mnie nie jasna, szyfrokody, kpiny i aluzje nie zawsze są dla obcych jasne.

Żeby nie szukać daleko Np "Ja to robię trymerem." to dla mnie taka maszynka elektryczna.

Dałaś link do artykułu promocyjnego pt. "Ostry jak brzytwa obiektyw M. Zuiko Digital 45 mm f/1,8 za symboliczną złotówkę". Mamy się do niego odnieść? Bo jak mamy Ci odpowiedzieć na to, czy on jest dobry? Dobry jest pewnie do u43, bo można go tam wkręcić, do nikona będzie już niedobry. Dobry pewnie będzie portretów, ale już do szerokich ujęć nie. Ale to są podstawy fotografii i sprzętografii, bez których jakiekolwiek doradzanie nie ma sensu. W odróżnieniu od przeczytania czegoś innego niż marketoidalne bzdety, choćby wątku użytkowników jakiegoś sprzętu. Także wybacz sarkazm, ale chyba był uzasadniony, nieprawdaż?

picikola
19-11-2012, 00:18
spokojnie, chodzilo mi o cały zestaw, system, znam się mało, ale podstawy mam, jednak nie jestem na bieżąco z nowościami, parametrami, wybieram kupuję, a potem już tylko pstrykam i nie wnikam, nie czytam, nie wymianiam. Dlatego chcę teraz optymalnie wybrać, i nie drążyć potem, nie wymieniać za pół roku bo się okaże że szkła nie będzie takiego jakie byłoby dla mnie niezbędne, na teraz rozważam nex5n (bo ten dotykowy ekran) lub nex 6 bo np wizjer, jednak mimo przeczytania połowy polecanego wątku dalej nie wiem jakie szkło do niego pewnie ten nowszy zoom kitowy, ale potem sie okaże że na dobrą stałkę mnie nie stać. No i jeszcze x-E1 z kitowym 35/1.4 teoretycznie brzmi super ale nie wiem jak się w praktyce to szkło sprawdza, i czy samo body stworzone pod moje potrzeby. Staram się czytać, analizować, ale dużo tego, a wiem że Wy w małym palcu macie te wszystkie parametry, testy porównania, dlatego proszę o pomoc.

d5000
19-11-2012, 00:27
Czytajac pierwszy post wnioskuje, ze wystarczy $ na Sony Nex 5n w komplecie z 16mm + 18-55mm i dodatkowo jeszcze 50mm 1.8 + 35mm 1.8.

picikola
19-11-2012, 00:37
a ile to całe szczęście razem?

MariuszJ
19-11-2012, 00:39
spokojnie, chodzilo mi o cały zestaw, system, znam się mało, ale podstawy mam, jednak nie jestem na bieżąco z nowościami, parametrami, wybieram kupuję, a potem już tylko pstrykam i nie wnikam, nie czytam, nie wymianiam. Dlatego chcę teraz optymalnie wybrać, i nie drążyć potem, nie wymieniać za pół roku bo się okaże że szkła nie będzie takiego jakie byłoby dla mnie niezbędne, na teraz rozważam nex5n (bo ten dotykowy ekran) lub nex 6 bo np wizjer, jednak mimo przeczytania połowy polecanego wątku dalej nie wiem jakie szkło do niego pewnie ten nowszy zoom kitowy, ale potem sie okaże że na dobrą stałkę mnie nie stać. No i jeszcze x-E1 z kitowym 35/1.4 teoretycznie brzmi super ale nie wiem jak się w praktyce to szkło sprawdza, i czy samo body stworzone pod moje potrzeby. Staram się czytać, analizować, ale dużo tego, a wiem że Wy w małym palcu macie te wszystkie parametry, testy porównania, dlatego proszę o pomoc.
Nie potrafię Cię uczciwie pomóc, więc nie próbuję rzucać tu nazwami własnymi, parametrami itp. bzdetami. Czy Ty naprawdę liczysz na to, że jest jeden jedyny produkt, który można polecić dla kogoś, kogo sposobu fotografowania się nie zna? Którego zdjęć się nie widziało? Kto nie potrafi powiedzieć czego brakuje mu w obecnie używanym zestawie? Kto nie napisał z czym tak naprawdę ma kłopoty? Kto twierdzi że podstawy ma, a rzuca propozycje od sasa do lasa?

Nie chcę, żebyś doceniała taką moją postawę, chcę jedynie odrobinę refleksji z Twojej strony. Przepraszam, jeżeli uznasz że uparłem się w ogóle zabierać głos w Twoim wątku. Intencją moją jest tylko uchronić Cię od finansowej wtopy.

Mekano
19-11-2012, 00:47
No, MariuszJ, ma tutaj sporo racji, to nie jest tak, ze jak wezmie sie drogi aparat, z cala armia najlepszych obiektywow, to zdjecia beda cacy.. ja np. musze uzywac pelnego manuala, zeby mi sie zdjecie podobalo takie jak ja chce, probuje jednak czasem uzywac tych polautomatow, ale rezultaty, nie sa 100 % takie jak bym chciala, wiec glownie manual i wtedy jest naprawde dobrze.. mimo ze Nex, jest wykastrowany, to trzeba sie nauczyc go obslugiwac by poslugiwac sie nim na manualu, a wtedy rezultaty sa naprawde satysfakcjonujace.. zobacz moja modliszke w watku o Nex5N, to z dzisiaj.. :)

ToTom
19-11-2012, 12:44
(...) mimo ze Nex, jest wykastrowany, to trzeba sie nauczyc go obslugiwac by poslugiwac sie nim na manualu, a wtedy rezultaty sa naprawde satysfakcjonujace..(...)Masz egzemplarz z Izraela? ;-)
A co do manuala... Jaka to nauka? Kółkiem zmieniasz przysłonę, pstryk guziczkiem od kompensacji i tym samym kółkiem zmienisz czas. Iso zmieniasz po wciśnięciu OK, albo dolnego - jak sobie ustawisz tak masz... Nex to kompakt z odpinanymi obiektywami. Nie rozumiem, z czego niby jest wykastrowany ;-)

Mekano
19-11-2012, 12:51
Masz egzemplarz z Izraela? ;-)
A co do manuala... Jaka to nauka? Kółkiem zmieniasz przysłonę, pstryk guziczkiem od kompensacji i tym samym kółkiem zmienisz czas. Iso zmieniasz po wciśnięciu OK, albo dolnego - jak sobie ustawisz tak masz... Nex to kompakt z odpinanymi obiektywami. Nie rozumiem, z czego niby jest wykastrowany ;-)

Jak jestes na lace i masz czas, to owszem, ale jak robisz reportaz na ulicy, gdzie licza sie sekundy to mi nie powiesz tego, ze Nex, ma lepsza ergonomie niz Nikon.. w Nikonie nic nie trzeba patrzec w menu, krecisz kolkami i masz to co chcesz, a w Nexie musisz patrzec w menu zeby cos zmienic..

gavin
19-11-2012, 13:12
Dobre, masz czas używać manuala w szybkim repo :)

Mekano
19-11-2012, 13:22
Na pewno uzywajac manuala w Nikonie trwa to szybciej, niz w takim Nexie.

MariuszJ
19-11-2012, 13:33
Jak jestes na lace i masz czas, to owszem, ale jak robisz reportaz na ulicy, gdzie licza sie sekundy to mi nie powiesz tego, ze Nex, ma lepsza ergonomie niz Nikon.. w Nikonie nic nie trzeba patrzec w menu, krecisz kolkami i masz to co chcesz, a w Nexie musisz patrzec w menu zeby cos zmienic..

Do menu wchodzę jak kartę formatuję i chcę włączyć panoramę. Nie przypominam sobie innego celu dla którego bym do niego wchodził.

Na pewno uzywajac manuala w Nikonie trwa to szybciej, niz w takim Nexie.

Nie bardzo wiem po co miałbym używać manuala bez bardzo specjalnej, u mnie nad wyraz rzadkiej potrzeby. Z D700 używam jedynie z lampą oraz z autoiso w ciemnicy. W nexie lampę czy nadajnik przypinam od wielkiego dzwonu, a autoiso w M nie ma w ogóle, więc problem z głowy.

gavin
19-11-2012, 13:36
Ponieważ używam głównie szkieł manualnych zmieniam w menu tylko tryby S lub A. Co tam więcej szukać?

ToTom
19-11-2012, 13:38
Nie pamiętam, kiedy ostatnio wchodziłem do menu Nex5N...
Takie same kiepskie zdjęcia robiłem kompaktem potem lustrzanką i teraz znów trochę większym kompaktem ;-)
A tak w ogóle to porównywanie kompakta z lustrzanką jest nieporozumieniem. I tyle w temacie.
A Nex nie jest wykastrowany. On ma taką budowę. On po prostu nie ma tego czegoś, co ma lustrzanka, a nie, że ktoś mu to wyciął. Lepiej się z tym pogodzić zamiast myśleć, że robiąc zdjęcia maca się kastrata.
Aaaaa, pomyliło mi się obrzezanie z kastrowaniem. Tekst o Izraelu był do bani. Przepraszam.

MariuszJ
19-11-2012, 13:41
Ponieważ używam głównie szkieł manualnych zmieniam w menu tylko tryby S lub A. Co tam więcej szukać?

O, przypomniałeś mi - faktycznie, czasami wrzucam S, a Żonie iA ;)

Mekano
19-11-2012, 13:51
Dlatego, probuje sie przestawic uzywajac tych trybow polautomatycznych, wiem ze auto iso dziala na S,A,P, ale na manualu jednak nie.. dlatego np. robiac zdjecia na przemian w ciemnych halach i na powietrzu, musialam niestety zmieniac to iso w menu, bo mialam ustawiony manual, a nie cos innego..
Fajnie, jest jak sie robi w jednych warunkach np. na powietrzu ustawi sie przyslone np. f8, iso np. jest stale 100 i tylko kolkiem kreci sie czasy i mozna tak przez 2 godziny, nie wchodzac w ogole do menu, a przestawianie czasow trwa sekunde.. i jest bardzo wygodne..

koniecpolska
19-11-2012, 13:53
Spokojnie polecam Panasonic LX7, jeden wydatek na początek (max 1900zł), bardzo porządna antyskarbonka.
Mam LX5, NEX'a (E16+S30) i lustrzankę- LX5 w ponad 90% spokojnie wystarcza, LX7 dorzuci do tych 90% lepsze portrety (porównywalne z APS-C plus kitzoom) oraz low light we wnetrzach (1eV na obiektywie i 1eV na matrycy). Słowem dobra lampa na stelażu i nawet kotleta można robić.
Bałem się, że f=1,4 na 24mm odbije się na ostrości, ale jest dalej b. dobrze.
Dodatkowo masz 5,5fps z AF-C (opcja na dzieciaki).
Filmowanie FullHD jak zawsze b. dobre u Panasonic'a.
AF również b. dobry.
I ciągle jest to aparacik do kieszeni.
Tu jest więcej informacji: http://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-lx7

PS
Oczywiście coś z wymienną optyką i dużą matrycą da lepszą jakość i uniwersalność, ale kosztem większych gabarytów i większej ceny.

gavin
19-11-2012, 13:58
Znowu się zacznie...

MariuszJ
19-11-2012, 14:08
Znowu się zacznie...

Co się zacznie?

koniecpolska
19-11-2012, 14:08
Znowu się zacznie...Jak ktoś zacznie na siłę samo-utwierdzanie się w wyborze kosztownej klamociarni :lol:

gavin
19-11-2012, 14:13
... Lx-cośtam kontra reszta świata

MariuszJ
19-11-2012, 14:16
... Lx-cośtam kontra reszta świata

Wrócił TheEndOfPoland? ;)

marcus777
19-11-2012, 16:44
Proponuje z tych pięciu wybrać coś dla siebie

http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=samsung_ex2f&products=oly_xz2&products=sony_dscrx100&products=panasonic_dmclx7&products=fujifilm_xf1&sortDir=ascending

i LX7 daje rade ;)

picikola
19-11-2012, 19:30
Nieobeznana jeszcze raz...
Co waszym odczuciu przemawia za w 5n i w nex6, a co przeciw?

Mekano
19-11-2012, 19:33
5N - LCD dotykowy, tanszy. / Brak wizjera.

-6 Wizjer, nowszy i pewnie ciut lepszy. / Brak dotykowego ekraniku, moze mozna sie obejsc i to kwestia przyzwyczajenia..

d5000
19-11-2012, 20:30
5R ma wejscie na mikrofon :)

Mekano
19-11-2012, 20:36
5R ma wejscie na mikrofon :)

d5000, no nie mieszaj juz, pytanie bylo o N, a nie o R :wink:

ropusz
19-11-2012, 23:19
NEX 6 ma dodatkową zaletę nad 5N. Ma WiFi i zaraz po zrobieniu zdjęcia (pod warunkiem posiadania przenośnego hot-spota) zdjęcia od razu są wgrywane na stronę National Geographic w kategorię Photo of the Year ;)