PDA

Zobacz pełną wersję : wybór lampy 300Ws

artuss811
15-11-2012, 12:13
Witam mam krótkie pytanie. Che kupić lampę o mocy ja w tytule znalazłem 3 które przykuła moja uwagę

1. Quantuum R+300 (regulacja 1/32)
2. Quantuum PT-300 (regulacja 1/32)
3. DM2 300 Jinbei FreePower (regulacja 1/64)

fotografia produktowa głownie i czasem portret. Osobiście skłaniał bym się do 3 opcji bo cena jest podobna do lampy z pozycji 2 lecz tu jest regulacja 1/64. A jakie wy macie zdanie

willy_fil_
15-11-2012, 12:29
a podpowiem tak: MSN-300 Ws jest tanio (taniej) i dobrze... używam jestem zadowolony...

Raf 007
15-11-2012, 12:34
Mam 1. Quantuum R+300

Jestem zadowolony, jak na razie wszystko śmiga jak należy.

artuss811
15-11-2012, 13:20
a podpowiem tak: MSN-300 Ws jest tanio (taniej) i dobrze... używam jestem zadowolony...

ta lampa jest najdroższa z tych 3 co podałem chyba ze masz jakiś tani sklep

morzon
15-11-2012, 13:35
Mam DM2 tyle, że 400ws. Całkiem spoko, mały, lekki lampiszonek. Q 300 ze dwa razy większy... Ostatnio jak taszcze sprzęt w plener to zacząłem na to zwracać uwagę...

artuss811
15-11-2012, 13:44
a czy któryś ma możne chłodzenia, jest coś co można powiedzieć ze jest na plus, albo ze wypada lepiej na tle pozostałych. bo gdzieś czytałem ze w Q PT urywa się mocowanie, czy ze źle trzyma. bo sama opinie ze Q R+ to Q R+ to za mało ta lampa kosztuje 550 zł a lampa z pozycji 3 445zł czyli taniej o 100zł przy 2 lampach zaoszczędzę 200 na jakiś dodatkowy sprzęt, chyba ze może nie warto oszczędzać tych 200 zł z jakichś powodów

artuss811
15-11-2012, 20:30
proszę o jakąś opinie

witus
15-11-2012, 22:02
Ja mam PT-200 i PT-300 działają grubo ponad rok, wożę je też w plener, przewożę bez opakowań, leżą całą noc w zimnyma bagażniku ... działają bez problemów nigdy nie zawiodły !

Dager
15-11-2012, 23:06
Wszystko zależy od tego jak będziesz korzystać ze sprzętu. DM2 mają faktycznie pewniejsze mocowanie z takim metalowym trzpieniem i chyba najlepszy w tym przedziale cenowym zakres regulacji mocy. Korzystam intensywnie z 2 lamp Spark też od Jinbeia i nie zauważyłem nic do czego można by się przyczepić. Te DM2 mają nieco większe możliwości więc myślę, że będziesz zadowolony. A jak jeszcze uda się coś przyoszczędzić i wziąć modyfikator do zestawu to chyba będzie najlepszy wybór.

artuss811
15-11-2012, 23:35
chce dokupic softboxy 90x60 i do tego gridy ewentualnie jakąś czasze

jeszcze jedno pytanie przeglądając rożnych producentów lamp o mocy 300Ws zauważyłem ze maja różne LP jedni podaje 65 powerlux 52 Jinbei FreePower 54 quantuum R+ z czego wynikają te różnice z konstrukcji czy po prostu wartość podawana jest dla rożnych ISO

Kartofelinder
16-11-2012, 15:29
seria PT wygląda trochę błabo przy serii R+. R+ mają prawdziwego pilota, dobre chłodzenie i są wykonane bardzo solidnie, co sprawia że cena nie jest bez uzasadnienia. Wydaje mi się, że przy fotografii produktowej używa się dość domkniętych przysłon więc regulacja w dół nie jest tak mocno konieczna, a na zupełnie otwartych dziurach i tak fotografuje się dobrze w świetle solidnych pilotów. Ani Jinbei ani PT tego nie oferują.

LP jest bez sensu w tych lampach, bo zależy od założonego modyfikatora. Moc to moc.

Dager
16-11-2012, 17:29
Generalnie wskazać lampę z większym pilotem i większa ceną wcale nie jest trudno jest ich od groma: Micropro EX-300LR albo Jinbei DPIII-300 itd. Co do liczby przewodniej to fakt, że po założeniu modyfikatora to zupełnie inny wynik ale nominalna LP dla standardowego iso trochę jednak mówi o lampie - wpływ na wynik ma np to jak jest osadzony palnik. Uwagę na to warto zwrócić gdyby LP bardzo znacząco odstawało od konkurencji.

artuss811
16-11-2012, 23:04
seria PT wygląda trochę błabo przy serii R+. R+ mają prawdziwego pilota, dobre chłodzenie i są wykonane bardzo solidnie, co sprawia że cena nie jest bez uzasadnienia. Wydaje mi się, że przy fotografii produktowej używa się dość domkniętych przysłon więc regulacja w dół nie jest tak mocno konieczna, a na zupełnie otwartych dziurach i tak fotografuje się dobrze w świetle solidnych pilotów. Ani Jinbei ani PT tego nie oferują.

LP jest bez sensu w tych lampach, bo zależy od założonego modyfikatora. Moc to moc.

No zdaje sobie sprawę ze R+ to R+ ale jakie macie zdanie o samej Jinbei tez ma słabego pilota

Bonzo
17-11-2012, 00:25
LP zazwyczaj jest podawane dla standardowego garnka z zestawu :) co do mocy to i 200 wystarczy ;) wszystko zależy od ustawienia przedmiotu względem aparatu :) jeżeli ustawisz w osi ostrości nie ma problemu i nawet przy 2.8 będzie ostre, ale są to tylko wyjątki ;) Ja np stosuje inną zasade w fotografii produktowej czyli nie wszystko ostre ;) Jak ma być ostre to i 300 wystarczy powróce do tej mocy :D wystarczy podnieśc ISO i daje głowe że nikt nie zauważy szumu , a wtedy lampa dostaje jakby podwójnego kopa to tak na chłopski rozum wytłumaczone :)

Dager
17-11-2012, 19:05
Co do pilota to ma zupełnie umiarkowane znaczenie w przypadku zdjęć, o których wspomniałeś. To jest światło pomocnicze a nie główne. Jeżeli ktoś chce robić produktową na pilotach to da się... tylko po co mu lampa błyskowa? Lepiej kupić dwie żarówki i pozamiatane. W przypadku lamp z przedziału cenowego, o którym rozmawialiśmy dają piloty słabszej mocy, w tych nieco droższych nieco większej a w tych najdroższych całkiem mocne. Zależność jest zatem banalnie prosta. Jeżeli planujesz robić i produkt i portret to nie patrzyłbym na pilota bo wszystko zrobisz na błysku a pilot posłuży do podglądu rozkładu światła. O Jinbeiu wspominałem już wcześniej i w sumie nie wiem co więcej można by dodać. Co prawda w sparkach mam regulację do 1/16 ale jakoś mi to jeszcze nie przeszkadzało. Działają, mocowanie trzyma, temperatura barwowa nawet stabilna, wszystko wskazuje na to, że jeszcze mi posłużą.

artuss811
20-11-2012, 11:53
W przypadku lamp z przedziału cenowego, o którym rozmawialiśmy dają piloty słabszej mocy, w tych nieco droższych nieco większej a w tych najdroższych całkiem mocne.

A stoi coś na przeszkodzie w wymianie pilota słabszego na mocniejszego ?

bernikon
20-11-2012, 13:19
Wiatraczek... a właściwie jego brak (w DM2). Sparki mają wentylek, dlatego i pilocik mocniejszy. DM2 jest za to cichutka jak Ninja. Kolega bardzo je chwalił ich szum robiąc zdjęcia w czasie wywiadów z celebrytami - DM-ki nie rozpraszają uwagi :-)

Mamrot
20-11-2012, 14:33
A stoi coś na przeszkodzie w wymianie pilota słabszego na mocniejszego ?

Spalisz potencjometr.

Sparki mają wentylek, dlatego i pilocik mocniejszy.

Wentylator nie ma chłodzić pilota, tylko kondensatory itp.

Dager
20-11-2012, 16:20
Wentylator nie ma chłodzić pilota, tylko kondensatory itp.

Wentylator ma odprowadzać temperaturę z całego układu w tym tą wygenerowaną przez pilota. Tak na zdrowy rozum zagrzany halogen nie jest neutralny dla temperatury kondzi - to zaledwie kilka centymetrów przestrzeni - między innymi dlatego wentylator stosują w lampach z większymi pilotami - wpływają na temperaturę całości.

Mamrot
20-11-2012, 21:18
Moim zdaniem użycie wentylatora zależne jest od pojemności i rodzaju kondensatorów.
Tak na zdrowy rozum, to układ odpowiedzialny za rezystancję pilota, nie wytwarza dużo ciepła,
sam palnik i pilot jest w większości dobrze odizolowany od elertroniki (http://b.foto.radikal.ru/0602/000110bf4474.jpg).
Główny problem związany jest z wydzielaniem ciepła przez rezystancję szeregową kondensatora.
Zwróć uwagę, że generatory mimo oddzielenia palnika i pilota, posiadają bardzo wydajne wentylatory.
Zasilacze lamp wyładowczych światła ciągłego mimo dużo większych mocy i temperatury, z reguly ich nie posiadają.

Betka
23-11-2012, 17:17
z tych propozycji to zdecydowanie dm2 - raz ze względu na regulację (przy fotografowaniu na różnych przesłonach nie do przecenienia), dwa ze względu na gabaryty - osobiście zdecydowanie wolę konkretną małą lampę niż wielkiego klocka - nie zawsze to co większe jest lepsze ;) A po za tym mam po prostu dość dobre doświadczenia z lampami Freepower.

MateuszB
13-12-2012, 21:57
I na jaką lampę zdecydował się Autor wątku? Mile widziane przykładowe/poglądowe zdjęcia ;)

MethCat
16-12-2012, 20:54
Wproszę się do tematu, bo mam podobną sytuację- zastanawiam się nad lampami do fotografii produktowej, portret/beauty etc. oraz małe 1-2 osobowe 'plany zdjęciowe'. Pytanie brzmi czy na początek 2 lampy 300ws będą wystarczające(bardzo ogólnie: iso 100/200, f8 )o, czy lepiej dorzucić do 400ws żeby było "na zapas".
Niestety mam zerowe wyobrażenie odnośnie mocy lamp.

MateuszB
16-12-2012, 21:02
czy na początek 2 lampy 300ws będą wystarczające(bardzo ogólnie: iso 100/200, f8 )o, czy lepiej dorzucić do 400ws żeby było "na zapas".

Jestem bardzo blisko również pierwszego zakupu 'oświetlenia studyjnego' do podobnych celów. W planach mam na początek jedną lampę 400 Ws z regulacją od 1/64, czyli dość elastycznie. Z biegiem czasu, jeśli się wkręcę, to dokupię następny sprzęt. Dodatkowo będę dokładniej wiedział, czego chcę, i Tobie również polecam najpierw skromnie, no chyba, że budżet to dla Ciebie sprawa drugorzędna ;)

MethCat
16-12-2012, 21:15
Która to 400ws ma 1/64? Proszę o linka :)
Oczywiście na początek nie chcę szastać pieniędzmi, ale z drugiej strony nie chcę za chwilę płakać że lampy za słabe. Co jak co ale do produktów wg mnie 2 lampy to minimum.

MateuszB
16-12-2012, 21:46
Która to 400ws ma 1/64? Proszę o linka :)

Lampa, o której wspomniałem, to Jinbei DM2.

Co jak co ale do produktów wg mnie 2 lampy to minimum.

Nie strasz ;)
Cały czas wierzę, że jedno źródło światła (+ekrany itd.) zmusi do kombinowania, a przy tym do poznawania światła. Im więcej źródeł, tym większa pokusa do ich użycia, a co za tym idzie, do lenistwa ;) Co innego, jeśli użycie kolejnej lampy jest całkowicie niezbędne.

Z kolei nic nie stoi na przeszkodzie, żeby po pewnym czasie dokupić te dodatkowe lampy.

Mamrot
16-12-2012, 23:25
Pytanie brzmi czy na początek 2 lampy 300ws będą wystarczające(bardzo ogólnie: iso 100/200, f8 )o, czy lepiej dorzucić do 400ws żeby było "na zapas".

Między 300 a 400Ws będziesz miał około 1/2 przysłony różnicy.
Czy mocy ci wystarczy? Wszystko zależy od modyfikatorów i odległości od obiektu.
Przy dużym softboksie i większej odległości f8 i ISO100 nie uzyskasz,
natomiast z normalnym garnkiem czy beauti będzie za dużo i tu jest przydatny duży zakres regulacji.
Do fotografi produktowej małych i średnich przedmiotów w większości przypadków jedna lampa 300Ws
+ zestaw blend wystarczy.
Przy portrecie rośnie apetyn na większą ilość źródeł a przede wszystkim modyfikatorów.
Mając ograniczone środki imho lepiej kupić jedną lampę a więcej modyfikatorów, boom, niż dwie lampy.

Ps. kupując lampę dokup żarówki pilotujące na zapas, bo to niestety często pada.

MateuszB
17-12-2012, 01:03
Między 300 a 400Ws będziesz miał około 1/2 przysłony różnicy.

W przypadku, gdy mówimy o przysłonach rzędu f/8-16, to uważasz, że opłacalnym jest dołożenie do silniejszej (400 Ws) lampy?

Czy mocy ci wystarczy? Wszystko zależy od modyfikatorów i odległości od obiektu.
Przy dużym softboksie i większej odległości f8 i ISO100 nie uzyskasz

Odległość ok. 1m i softbox 60x90 cm to optymalne warunki?

Do fotografi produktowej małych i średnich przedmiotów w większości przypadków jedna lampa 300Ws
+ zestaw blend wystarczy.

W fotografii produktowej często chcemy uzyskać dużą GO, a wspomniałeś, że przy domkniętych przysłonach 300/400 Ws nie daje rady. Już sam nie wiem, czy planowane 400 Ws (DM2) będzie w stanie 'ogarnąć'...

Mamrot
17-12-2012, 03:22
W przypadku, gdy mówimy o przysłonach rzędu f/8-16, to uważasz, że opłacalnym jest dołożenie do silniejszej (400 Ws) lampy?

Zawsze można zwiększyć trochę ISO, przy internetowych publikacjach nie ma to aż takiego znaczenia.
Dla komfortu i lepszego samopoczucia kup 400Ws, to tylko 50pln więcej w przypadku DM2.
Ale z metra przy twoim softboxe 60x90 to nawet 200Ws da f8 przy ISO200
Problemy się zaczną przy większych softboxach i odległościach.

W fotografii produktowej często chcemy uzyskać dużą GO, a wspomniałeś, że przy domkniętych przysłonach 300/400 Ws nie daje rady. Już sam nie wiem, czy planowane 400 Ws (DM2) będzie w stanie 'ogarnąć'...

Nie, ja nie pisałem że nie da rady, tylko że przy dużym softboxsie z większej odległości, np 3-4m nie uzyskasz przysłony f8 przy ISO100/200 i 400Ws.
Do takich celów lepiej mieć 600/1200Ws
Do małych softboxów i małych odległości lepiej mieć 200Ws
Fotografia produktowa to pojemny termin, innych środków wymaga śrubka a innych motocykl.

inwestor1234
04-01-2013, 23:46
Zawsze można zwiększyć trochę ISO, przy internetowych publikacjach nie ma to aż takiego znaczenia.

A z twojego doświadczenia praktycznego - jakieś graniczne iso gdzie zaczyna się jego znaczenie?

Jest tak jak kolega pisze - co innego fotografia przedmiotu małego/dużego - najgorsza sprawa jak jest chromowany bo modelujesz odblaski