Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie lam studyjnych SB800
Widziałem wiele wątków na temat wyzwalania lamp studyjnych poprzez systemową lampę SB 800 w trybie High Speed dla krótkich czasów otwarcia migawki niby wszystko jest jasne jednak problem jest i ani w instrukcji jak i internecie nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem.
Nikon D90 + SB 800 nie chce mi wyzwolić lamp studyjnych. Tak jak w instruktarzach przeszedłem na tryb Auto FP i lampę ustawiłem w tryb TTL BL FP ale lampa nie wyzwala w odpowiednim momencie i zdjęcia nie są doświetlone poniżej czasu 1/200s.
W czym może leżeć problem. Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam
Art Erie
14-11-2012, 18:58
W trybie TTL (i TTL BL ) lampa wyzwala przedbłyski sterujące i studyjna błyska zbyt wcześnie, ustaw lampę w M.
O dokładnie o to chodziło. Dziękuje pięknie za pomoc. Pozdrawiam
Art Erie
14-11-2012, 19:03
Zamiast "sterujące" powinno być "pomiarowe", ale sens jest zachowany ;)
swoja drogą - do jak krótkiego czasu można zejść używając lamp studyjnych w trybie FP? Czy tryb HSS oznacza synchronizację z czasem poniżej 1/320 sekundy?
Art Erie
15-11-2012, 13:24
HSS to chyba oznaczenie w Canonie, w Nikonie jest FP. Wyzwalając lampy radiowo za pomocą Pixel King do 1/8000 s, oczywiście jeśli pucha dysponuje takim czasem.
Dokładnie wszystko zależy od puszki w d90 jest to tylko 1/4000.
HSS to chyba oznaczenie w Canonie, w Nikonie jest FP. Wyzwalając lampy radiowo za pomocą Pixel King do 1/8000 s, oczywiście jeśli pucha dysponuje takim czasem.
Ok, to rozumiem (dawniej używałem Minolty gdzie również było HSS - stąd przejęzyczenie). Bardziej zastanawiam się do jak krótkiego czasu będzie współpracowała lampa studyjna. Nie mam niestety doświadczeń w tej materii.
Art Erie
15-11-2012, 13:47
To nie tak jak myślisz, lampa reporterska rzeczywiście w trybie FP pracuje w dość specyficzny sposób ( nie będę się tutaj o tym rozpisywał, bo temat nie dotyczy lamp reporterskich, a informacja jest na forum). Natomiast lampa studyjna pracuje zawsze dokładnie tak samo, bez względu na to czy używasz standardoweych czasów synchronizacji migawki, czy trybu FP. W trybie FP pracę lampy studyjnej możemy porównać do światła ciągłego, gdyż błysk lampy studyjnej (czas wyładowania) jest bardzo długi ( w porównaniu z lampą reporterską ).
Wygląda to więc tak, że podczas wyładowania które trwa dość długi czas migawka otwiera się i zamyka, rejestrując obraz w czasie będącym jedynie wycinkiem pełnego czasu trwania błysku.