PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością w D700?

jazdownica
14-11-2012, 12:07
Witajcie,
miło mi, że zaglądacie do tego tematu.

Wydaje mi się, że mam problem z ostrością w moim d700, oceńcie sami to zdjęcie w pełnej rozdzielczości, format JPG wywołany tylko z korektą WB. Ostrość ustawiona na oczy.
Dodam, że po zakupieniu ten nowej sigmy wysłałem body wraz z tym obiektywem do kalibracji.

Parametry:
czas 1/160, f13, ogniskowa 70mm obiektyw Sigma 24-70 2.8, nikon d700

https://www.dropbox.com/s/rhg7qmjmxgc140b/DSC_2360.jpg z prawej strony jest download :)

Dzięki, pozdrawiam

hellix
14-11-2012, 12:31
Ja tam niczego niepokojącego z oczami nie widzę.

cigi
14-11-2012, 15:16
Wszystko normalnie. Niby co miało by być nie tak? Delikatnie miękkie rysowanie? Tak musi być przy tych parametrach. Jeśli jest Ci mało ostro, to po prostu zwiększ w puszce wyostrzanie i kontrast, i używaj mniejszych wartości przysłony... np. 8-11, powyżej 11 ostrość zaczyna spadać w każdym obiektywie.

jazdownica
14-11-2012, 16:28
bardzo dziękuję, słyszałem że skrajne wartości jak 22 są niekorzystne ale nie wiedziałem że już 13. a co miałeś na myśli mówiąc zwiększ w puszce ostrość?

a_iverson
14-11-2012, 16:46
Przycisk info na body, wchodzisz w przetwarzanie obrazu. następnie na wybranym profilu przetwarzania wybierakiem przechodzisz w prawo do ustawień profilu. Tam znajdziesz min. skalę ostrości od 1 do 9.

Luk10
14-11-2012, 18:58
do kalibracji to polecam coś takiego http://fotoblogia.pl/2011/05/07/jak-samemu-skalibrowac-obiektyw-poradnik

jazdownica
14-11-2012, 21:08
Panowie to widzicie ostrość czy nie? Jest potrzeba korekcji czy jest ok? Proszę o odpowiedź ludzi którzy mają d700.

Zen
14-11-2012, 21:18
Poniżej masz crop 100%. obejrzyj i sam oceń. Twoja fotka poddana wyostrzeniu w NX2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/736/dsc2360wh.jpg)

jazdownica
14-11-2012, 22:12
ja napisałem że moim zdaniem mogło być lepiej/

Zen
14-11-2012, 22:36
ja napisałem że moim zdaniem mogło być lepiej/

Na obsesje na tle ostrości nie poradzę, Ale zakup D800E + N200/2,0 może sytuację poprawić ;)

jazdownica
15-11-2012, 00:16
za cenne rady dziękuję, jestem zdania, że jeśli za coś płacę to chciałbym aby to działało w 100% swoich możliwości, jeśli chodzi o rady w stylu, że lepszy aparat da mi lepszą ostrość to ja dziękuję, nie jestem sprzętowym onanistą a już coś takiego słyszałem gdy miałem 300s to mówili że jak się przesiądziesz na d700 to zobaczysz, zobaczyłem że różnica jest znikoma, być może dlatego ten temat na forum. wniosek jeden, zdania są podzielone widocznie nie jest tak źle ale też nie jest tak dobrze. pozdrawiam i wielkie dzięki

Zen
15-11-2012, 00:42
za cenne rady dziękuję, jestem zdania, że jeśli za coś płacę to chciałbym aby to działało w 100% swoich możliwości, jeśli chodzi o rady w stylu, że lepszy aparat da mi lepszą ostrość to ja dziękuję, nie jestem sprzętowym onanistą a już coś takiego słyszałem gdy miałem 300s to mówili że jak się przesiądziesz na d700 to zobaczysz, zobaczyłem że różnica jest znikoma, być może dlatego ten temat na forum. wniosek jeden, zdania są podzielone widocznie nie jest tak źle ale też nie jest tak dobrze. pozdrawiam i wielkie dzięki

E-motki nie zauważyłeś ?. Przyszło Ci do głowy że być może Twoja technika fotografowania nie jest najlepsza ?.
Sprzęt jest tylko narzędziem.

jazdownica
15-11-2012, 00:52
rozumiem, że ty oceniłeś moją technikę po jednym pstryknięciu testowym gdzie skupiłem się tylko na tym aby ustawić ostrość na oko?
a co do mojej techniki, oczywiście zdaje sobie sprawę, że przede mną długa droga. ale chyba inaczej brzmiało pytanie w temacie prawda?

GonzoG
15-11-2012, 01:01
Pytanie brzmiało, czy zdjęcie jest ostre - na te parametry wygląda na w miarę ostre, ale nie widać tu niczego co mogło by wskazywać że obiektyw czy aparat źle ostrzą.
Stąd wniosek, i uważam że słuszny, że problemem może być sposób wykonania zdjęcia.
Ogniskowa 70mm, f/13 i odległość ok 2-2,5m dają obszar ok 20cm niemal idealnie ostre - obiektyw musiałby mieć dość spore przesunięcie AF, aby zdjęcie było nie ostre z powodu błędnego działania.

Natomiast musisz wiedzieć, że zdjęcia prosto z aparatu, przy złych ustawieniach Picture Control mogą być się nie ostre, bez kontrastu, czy ze złymi kolorami.

jazdownica
15-11-2012, 09:23
rozumiem i dziękuję, czy możecie mi podać zatem parametry na jakich mogę uzyskać maksymalną ostrość z mojego sprzętu?

kontrast, kolory i wyostrzanie stosuje już w photoshopie.

Zen
15-11-2012, 09:50
Możesz także ustawić wyższe wyostrzanie w aparacie. Fotografie staną się wyrażnie ostrzejsze.
Jeżeli nie wiesz to zobacz w instrukcji obsługi aparatu. Ustaw stopień wyostrzania na 5 lub 6.

Tom_Killer
15-11-2012, 09:59
Nie wiem jak Sznowni koledzy ale wydaje mi się że ostrość nie jest na źrenicy tylko na powiece, być może przez ucelowanie w rzęsę AF. Zatem przestawianie jakiekolwiek parametrów moim zdaniem nie wiele da, jeżeli chce się uzyskać największą ostrość na żrenicy to trzeba w nią celować.

Zen
15-11-2012, 10:13
Nie wiem jak Sznowni koledzy ale wydaje mi się że ostrość nie jest na źrenicy tylko na powiece, być może przez ucelowanie w rzęsę AF. Zatem przestawianie jakiekolwiek parametrów moim zdaniem nie wiele da, jeżeli chce się uzyskać największą ostrość na żrenicy to trzeba w nią celować.

:shock: O czym Ty piszesz ?. Chcesz nam wmówić że na F13 GO jest za mała by zmieściło się w niej całe oko

GonzoG
15-11-2012, 10:33

Z tego co wiem, to fizyki oszukać się nie da i powyżej pewnej wartości przesłony ( zazwyczaj ok f/5.6 do f/8 ) rozdzielczość obiektywu, a zarazem i ostrość zdjęć spada - tak więc ustawienie odpowiednich parametrów też ma znaczenie...

Co chyba, że dysponujesz takim magicznym obiektywem, który od pełnej dziur do minimalnej ma identyczną rozdzielczość...

Ogryzek
15-11-2012, 11:03
Dla mnie to zdjęcie jest jak na moje oczekiwania zbyt miękkie. Może to kwestia za mocnego światła.
Pomiedzy f4 a f13 w tym obiektywie nie ma aż takiego spadku rozdzielczości aby przy f13 było mydło.

Olsza
15-11-2012, 12:17
Tu dla porównania 24-70/2.8 Nikona: https://dl.dropbox.com/u/30832071/nikoniarze/DSC_1618.jpg

1/200s, f/5.6, 70mm, odległość jakieś 2 metry.

Wywołane w CNX2 -> crop, rozjaśnione białka i wybielone tło.
Ostrość w puszce: 5

Ostrzone na lewe oko modelki, w programach punkt ostrości jest na lewej brwi, a faktyczna ostrość chyba na prawym oku.

a_iverson
15-11-2012, 13:34
rozumiem i dziękuję, czy możecie mi podać zatem parametry na jakich mogę uzyskać maksymalną ostrość z mojego sprzętu?

kontrast, kolory i wyostrzanie stosuje już w photoshopie.

Maksymalna ostrość uzyskasz wyostrzając na 9 w body. Poza tym nic więcej nie wyciśniesz z tego obiektywu.

jazdownica
15-11-2012, 14:54
bardzo dziękuję, wreszcie konkretna rzeczowa rozmowa. Czy w takim razie ustawiając 9 w puszce nie uzyskam większej ostrości kosztem czegoś? jak to w życiu bywa?

a_iverson
15-11-2012, 15:13
Ustawienie na 9 bardzo mocno uwydatni krawędzie i wszystkie szczegóły, może delikatnie będzie też większy szum. Do portretu raczej się nie nadaje. Pamiętaj że wyostrzenie jest nieodwracalne.

chory
15-11-2012, 16:09
No w NEFach jest chyba odwracalne w Picture Control Utility w NX2.

TOP67
15-11-2012, 16:24
Przecież w pierwszym poście autor napisał, że wywołał NEF. Zatem ustawienie wyostrzania w puszcze nie ma żadnego wpływu na końcowy obraz. Gdyby używał NX2, to tylko sam się odpowiednio ustawi suwaczek w programie. Ale w ACR, nic to nie zmieni. Przy wołaniu NEF dowolnie można sobie zmieniać wyostrzanie.

Tom_Killer
19-11-2012, 11:29
:shock: O czym Ty piszesz ?. Chcesz nam wmówić że na F13 GO jest za mała by zmieściło się w niej całe oko

Zen - zobacz proszę że na Twoim wycinku oka jednak się nie zmieściło całe - chyba że z moim wzrokiem i ostrością jest nie tak, zatem niższe wartości przysłony przy tym obiektywie mogą dać znacznie lepsze efekty i nie zmieni tego, moim zdaniem, przestawianie parametów wyostrzania.
Pozdrawki

tom82
21-11-2012, 10:55
Dam Ci dobrą radę,mniej schiz na temat ostrości a będziesz zdrowszy..:)a tak poważnie jest ok.

jazdownica
21-11-2012, 18:11
panowie dziękuję za zaangażowanie, uważam że nie jest to kwestia tylko moich schiz. być może chodzi o ff/bf ale i ten jest trudny do ustawienia przynajmniej przez korekcję w body.
jest to zoom i zauważyłem że przy różnych wartościach ogniskowych potrzebna jest różna korekcja, czy można coś z tym zrobić czy należy machnąć ręką, w końcu to jest pewna niesprawność obiektywu? wiem że to nie jest nikkor ale to tak jakby producent fiata powiedział: kupiłeś nowy samochód ale on czasami na światłach gaśnie ale to normalne jak chcesz aby nie gasł to kup mercedesa. jak uważacie?

maciejd
24-11-2012, 12:53
Uważam, że pewnie sama źrenica mogłą by być ciut ostrzejsza. Tyle, że to nie znaczy, że aparat nie zrobił co trzeba, aby było ostro. Tuż na prawo masz trochę ostrzejsze włosy, skóra nosa jest ostra, powieka mogła by być ciut lepsza, ale bez przesady.
Weź pod uwagę, że samo oko też trochę inaczej odbija światło niż np. włosy. Tu ewidentnie jest mocno wilgotne. Może to też sprawiło, że ta ostrość po prtostu nie wyszła jak trzeba przy błysku flesza: samo oko nie jest jedną płaszczyzną odbijającą światło, do tego naturalna wilgotność gałki. Spróbój zrobić zdjecie swojego odbicia w grubej szybie witryny sklepowej :)

So what? Wyjdź na spacer z aparatem i ciesz sie fotami.

Zaprezentowany crop 100% możę mega idealny nie jest, ale fotka zmniejszona czy wywołana będzie OK. Fotografia cyfrowa sprawiła, że zamiast oceniać fotę, ludzie zaczynają ekscytować się powiększeniami jej kawałka i to na mnitorze.

Rozumiem rozgoryczenie, bo nawet taki zestaw kosztuje dużo pieniędzy. Nie oznacza to jednak tego, że jest drogi. Drogo to by było, gdyby za kompakt zapłacić takie same pieniądze.

BTW - ja bym zostawił mniej miejsca na górze kadru. Było by ciekawiej. No chyba, że planujesz coś tam wkleić w postprodukcji :)

jazdownica
25-11-2012, 09:52
dzięki, w tym przypadku kadr jest bez znaczenia, to było tylko zdjęcie próbne a nie jakaś sesja.