Zobacz pełną wersję : Obiektyw "rybie oko" za dobrą cene ?
Witam, może ktoś polecić jakiś obiektyw RYBIE OKO za dobrą cene ??
Ogólnie to nie wiem czego szukać i jak bo po prostu nie obsługiwałem jeszcze takiego obiektywy, to nie mam zbytnio pojęcia, a chciałem zacząć przygodę i z takim obiektywem...
Jak do DX'a to najtaniej Samyang AE 8mm f/3.5
inne:
Sigma 4.5/2.8 - kołowe rybie oko
Sigma 10/2.8
Nikkor 10.5/2.8
Jak do FX'a to najtaniej Zenitar 16mm f/2.8
inne:
Sigma 8mm/2.8 - kołowe
Sigma 15/2.8
Nikkor 16/2.8
FullMaverick
13-11-2012, 15:35
Jak na początek to zdecydowanie Samyang 8mm f/3.5.
Ogólnie to nie wiem czego szukać i jak bo po prostu nie obsługiwałem jeszcze takiego obiektywy, to nie mam zbytnio pojęcia, a chciałem zacząć przygodę i z takim obiektywem...
Ale czego się boisz? Jak chcesz zacząć przygodę to kupujesz ten za "dobrą cenę" i się bawisz/trenujesz. Jeśli dobra cena to znaczy jak najtaniej czyli poniżej 1000zł to wchodzą w grę jedynie manualne obiektywy. Najłatwiej dostępny Samyang 8mm.
Jest za 800 na naszej giełdzie
Tylko jest to wersja bez procesora - czyli brak pomiaru światła w puszkach niższych niż D7000.
Wersja z procesorem ma oznaczenie AE
Tak. Miało być tanio :-D
A bez ae, to już zdjęć nie robi...
Nowy z ae kosztuje 1250 chyba.
Miałem swój sprzedać ale zostawiam. Nie robię nim dużo ale można fajnie urozmaicić zdjęcia i dobry jest do filmowania.
A bez ae, to już zdjęć nie robi...
Robi, ale w zależności trzeba się liczyć z tym, że jeśli ma się body bez obsługi szkieł bez cpu, to robi się zdjęcia na chybił-trafił...
eee tam, brak pomiaru światła w tak szerokich szkłach prawie wcale nie przeszkadza. Sam używam samyanga 8mm bez cpu. Wystarczy jedno próbne zdjęcie, rzut oka na histogram, korekta i to wszystko :-)
eee tam, brak pomiaru światła w tak szerokich szkłach prawie wcale nie przeszkadza. Sam używam samyanga 8mm bez cpu. Wystarczy jedno próbne zdjęcie, rzut oka na histogram, korekta i to wszystko :-)
Jakoś nie mogę sobie przypomnieć sytuacji, abym choć raz miał czas aby powtórzyć ujęcie, po uprzednim oglądnięciu zdjęcia i określeniu poprawnej ekspozycji...
Robi się to tylko raz na zdjęciu próbnym. Warunki świetlne się tak szybko nie zmieniają w tak szerokich ujęciach.
Widać nigdy nie fotografowałeś na pełnym manualu.
Widać nigdy nie fotografowałeś na pełnym manualu.
Widać, że nic nie widzisz...
Tak się składa, że pomiar światła jest przydatny przy szerokich kątach, a szczególnie rybim oku, gdzie nie można pewnych elementów "wyrzucić" z kadru, a na oko też ciężko ocenić.
Nie wyobrażam sobie zrobienie jednego "pomiaru" przy zdjęciach w słoneczny dzień, albo w nocy w mieście, gdzie zależy w którą stronę się obrócisz to masz inną ilość światła.
Jak mówisz o statycznych planach, to się zgodzę - pomiar światła rzecz drugorzędna...
Doświadczenie uczy ustawiania korekty z głowy. ( z tego co widzą oczy)
brak doświadczenia, niezbędny chip. To tyle.
Jakiś obiektyw do 1500 zł dla Nikon D7000 ?
Jakiś obiektyw do 1500 zł dla Nikon D7000 ?
AE kosztuje nowy kosztuje ok 1300 zł.
bez chipa kosztuje ok 900 zł.