PDA

Zobacz pełną wersję : pocket wizard i fotocela

Raf 007
13-11-2012, 12:25
Poszukuję trochę tańszej alternatywy dla pocket wizard.
W związku z tym, że chcę wyzwalać 5 - 6 lamp głównie na sali w celu doświetlania tła i głównych obiektów potrzebowałbym 6-7 nadajników co daje już niebagatelną kwotę.

Różne chińskie i koreańskie wynalazki nie działają jednak w 100% pewnie. Z doświadczenia wiem, że to nie działa tak jak powinno, czasami coś nie gra i nie wiem czemu,
czy jakieć zakłucenia , czy co, innym razem zasięg jest do bani, a jeszcze następnym wszystko śmiga aż miło. Nie lubię takich sytuacji, bo nie jestem w stanie dojść czemu to nie gra.

Zapewne pocket wizard nie jest kompatybilny z jakimiś radiowymi chińczykami.
Rozważam za tym mieszaną wersję np 3 lampy odpalane za pomocą pocket wizard ,
a pozostałe 3 (YongNuo YN-560) za pomocą fotoceli..
Czy ktoś praktykował takie rozwiązanie, czy to się sprawdzi w praktyce i czy będzie się synchronizować (podwójne opóźnienie przez radio i fotocelę).
Można też zastosować Skayporty zamiast PW, ale jakoś do mnie mniej przestrzegają.

Jeśli ktoś już z takimi rozwiązaniami eksperymentował to poproszę o wskazówki i podzielenie się doświadczeniami.

GonzoG
13-11-2012, 12:33
Tańszy od PW jest Pixel King - zestawy (nadajnik+odbiornik) ok 500 zł, dodatkowy odbiornik ok 300zł

Natomiast, jeśli nie trzeba wyzwalaczy z TTL, to wystarczą tanie Yongnuo RF-603 - 6 szt to ok 500 zł (6 bo to nadajniko-odbiorniki).

Raf 007
13-11-2012, 12:41
Różne chińskie i koreańskie wynalazki nie działają jednak w 100% pewnie. Z doświadczenia wiem, że to nie działa tak jak powinno, czasami coś nie gra i nie wiem czemu,
czy jakieć zakłucenia , czy co, innym razem zasięg jest do bani, a jeszcze następnym wszystko śmiga aż miło. Nie lubię takich sytuacji, bo nie jestem w stanie dojść czemu to nie gra.

Tak jak napisałem nie wierzę w bezproblemowe działanie chińskich wynalazków.

TTL nie jest priorytetem

GonzoG
13-11-2012, 13:28
Tak jak napisałem nie wierzę w bezproblemowe działanie chińskich wynalazków.

(...)a pozostałe 3 (YongNuo YN-560) za pomocą fotoceli.. (...)

Taki sam chiński wynalazek jak te 3 YN-560...

Co do działania RF-603 - wiele osób może potwierdzić dużą niezawodność tych wyzwalaczy.

tomnow:
13-11-2012, 13:50
Wyzwalacze typu RF-602/RF-603 to zupelnie inna jakosc niz wczesne, popularne kiedys PT-04. Uzywam kompletu RF-602 (nadajnik + 6 odbiornikow) i sprawuja sie wysmienicie (100% wyzwolen). To bardziej lampy YN plataja figle (np szybko przechodza do suspend i nie daja sie zdalnie z tego trybu wyprowadzic). Dodatkowo zasieg jest bardzo dobry.

Wyzwalanie za pomoca fotoceli to cos czego powinienes unikac. Czasem musze wyzwolic YN przez fotocele i to dopiero powoduje problemy (fotocela nie jest zbyt czula i nie reaguje na lampy oddalone o kilka metrow i skierowane w sufit). Takich problemowych sytuacji chciales przeciez unikac.

Wg mnie masz dziwne podejscie. Piszesz, ze nie chcesz chinskich 'wynalazkow' a chcesz podlaczyc chinskie lampy do najdrozszych wyzwalaczy na rynku...

i9000 | Tapatalk | CM10

Raf 007
13-11-2012, 13:56
Wg mnie masz dziwne podejscie. Piszesz, ze nie chcesz chinskich 'wynalazkow' a chcesz podlaczyc chinskie lampy do najdrozszych wyzwalaczy na rynku...

Tak chcę zrobić ponieważ te YongNuo YN-560 spisują się mi bezproblemowo, a z wyzwalaczami mam problemy.

Pytanie było czy ktoś łączył wyzwalanie radiowe i fotocelę.

tomnow:
13-11-2012, 14:17
A jakie wyzwalacze testowales?

Co do pytania - ja testowalem. Czesc lamp na radiu a 2-3 na fotoceli. Odpowiedz - lampa z fotocela nie zawsze mi blyskala.

i9000 | Tapatalk | CM10

Raf 007
13-11-2012, 14:23
Powerlux FW-1B osobiście
PIXELKING kolega

A nie było problemów z czasem synchronizacji ???

RobertMiernik
13-11-2012, 14:29
Zdecydowanie popieram, fotocela jest dużo bardziej zawodnym systemem niż RF-603.

(oczywiście, dla zapewnienia bezproblemowego działania RFów, pierwszą rzeczą, którą należy wykonać po wyciągnięciu ich z pudełka jest zmiana kanału na którym się komunikują...)

Edit: Masz rację, czasy: Jakich czasów synchronizacji potrzebujesz w pomieszczeniach?

Raf 007
13-11-2012, 14:32
Dobrze by było osiągnąć 1/200

RobertMiernik
13-11-2012, 14:36
Mi RFy synchronizują się z 1/160, z tego co wiem to jest bezpieczny czas, który gwarantuje identyczne efekty, ale podobno są osoby, którym bez problemu działają na 1/200 i 1/250.

Czy warto płacić 3x więcej za różnicę?

adam.dorozinski
13-11-2012, 14:38
Miałem wyzwalacze YN CTR-301P i czasem faktycznie nie bardzo wiedziałem o co im chodzi.
Wymieniłem je na YN RF-602 i złego słowa o nich nie powiem. Jak już mi się czasem wydawało że coś z nimi jest nie tak, to się zawsze okazywało że to wina rozładowanych baterii...

tomnow:
13-11-2012, 14:47
Dla lamp reporterskich i wyzwalaczy RF602 osiagam czas synchro 1/200.

Mam rowniez PixelKingi i zlego slowa na nie powiedziec nie moge. Dzialaja niezawodnie. Niestety za cene jednego kompletu nadajnik-odbiornik masz caly zestaw RF602/3.

Przy Twoich wymaganiach (wnetrza) wybralbym RF, na plenery zdecydowanie Pixele ze wzgledu na wslieranie trybu FP z lampami reporterskimi i studyjnymi.

i9000 | Tapatalk | CM10

Raf 007
13-11-2012, 14:52
Dlatego myślałem o 3 PW, które obsługują plenery oraz wyzwalają część lamp w pomieszczeniach ze 100 % pewnością z czasem synchronizacji 1/250, a reszta działa na fotoceli.
Domyślam się , ze duzo w tym wypadku zależeć będzie od umiejętnego rozplanowania lamp na radiu i fotoceli.

marszull
13-11-2012, 15:30
ja bym sie na fotoceli nie opieral jesli chcesz miec pewnosc, uzywalem nieswoich 602 i byly w 99% niezawodne, swoje mam atlasy i tez sa ok (czasem same sie wyzwalaja, w pomieszczeniach gdzie jest duzo elektroniki, ale moze to zbieg okolicznosci z ta elektronika)

gdariusz
19-11-2012, 02:20
Ja mam PocketWizard-a i jestem baaaaaaardzo zadowolony. Strobing mozna uprawiac we wszystkich pozycjach ;)
Fotocela ... Tylko w studiu oczywiscie bez okien ... Pocketa mozna uzywam w pogodny dzien i efekty sa piorunujace ... Jak bys studio przeniosl pod niebo ;)

ThomasVoland
19-11-2012, 04:24
Pytanie było czy ktoś łączył wyzwalanie radiowe i fotocelę.
Ja na prawie każdej sesji. Stare Rf-602, używam na 1/200. Czasem podpinam prawie wszystkie lampy pod radio, ale do wszystkich lamp nie mam odbiorników. Prawdę mówiąc nie wiem w czym problem. Miałem kilka razy droższe powerluxy to dałem znajomej, bo od dawna się kurzyły - lepiej się Rf sprawdzały.