PDA

Zobacz pełną wersję : D80 i bulb

corso
20-03-2007, 21:39
http://plfoto.com/1162610/zdjecie.html - fotografia powstala canonem czy ktos z tu obecnych ma cos podobnego chociasz wykonane D80 z opcja bulb?

http://plfoto.com/341315/zdjecie.html - a tutaj maly test na szybko-strzelnosc - tez jestem ciekaw czy D80 podola?

btw: wiem ze post ewidetnie zalatuje c board'em, ale pytam wlasnie dlatego ze chcem w niedlugim czasie zakupic D80 i.. wciasz mam watpliwosci (przez ta paranoje panujaca na tym forum!)

Złociu
20-03-2007, 22:00
Odnośnie tej drugiej fotki, to tylko zależy od twojego refleksu zeby uchwycić taki moment ewentualnie "strzelanie" serią, a co do pierwszego to jeszcze nie próbowałem więc niech się wypowiedzą praktycy w tym zakresie ale na czuja to pewnie D80 też tak potrafi w końcu to młodszy brat D200 :)

Nivelen
20-03-2007, 22:52
hmh, nie wiem ale jak dla mnie to ta pierwsza fotka wygląda trochę surrealistycznie :P nie jestem astronomem ale mam wrażenie że ułożenie linii które tworzą te gwiazdy jest niewłaściwe.. ale może na Mont Blancu jest inaczej ?

Co do drugiej foty to tak jak napisał Złociu -> to raczej kwestia Twojego refleksu ;]

ArtX
21-03-2007, 00:53
faktycznie dziwnie to wyglada, na dole luki sa w jedna, a na gorze w druga strone...

a jesli chodzi o 2, to jak mi sie wydaje, taka rakieta w momencie startu (~pierwsza sekunda od zaplonu) porusza sie dosyc wolno, dopiero pozniej dostaje kopa. Wystarczy wiec docisnac spust tuz po zaplonie, a majac te kilka kl/s i pozniejszy crop w zapasie cos sie ustrzeli : ) ...ale to tylko moje domniemania

corso
21-03-2007, 01:20
http://plfoto.com/1074495/zdjecie.html - canon, iso 800 - czy ktoś może mi dać cos podobnego z d80? Chce sprawdzić jak to wygląda na prawdę - cala ta kwestia tych SZUMOW, o których tu tak GLOSNO na forum.

downandout
21-03-2007, 01:36
toś zarzucił trzecim zdjęciem ;-)

nie porównuj możliwości aparatów na podstawie zdjęc z portali typu plfoto, digart i im podobnych - raczej nic ci to nie da, a tym bardziej rzetelnego pomiaru szumów. poszukaj sobie lepiej oryginalnych rozmiarów.
a wracając do zdjęc jakie zalinkowałeś - sam aparat ich nie zrobi, więcej tu pomyślunku wciskającego spust.

ps. kup słownik przy okazji ;-)

corso
21-03-2007, 02:14
W sumie to juz mam odpowiedz na swoje pytanie.
Nikon D80 + 50mm f/1.8D AF Nikkor - mysle ze to dobry wybor.

themoon
21-03-2007, 07:59
W sumie to juz mam odpowiedz na swoje pytanie.
Nikon D80 + 50mm f/1.8D AF Nikkor - mysle ze to dobry wybor.

racja !!!

kuba76
21-03-2007, 16:12
http://plfoto.com/1162610/zdjecie.html - fotografia powstala canonem czy ktos z tu obecnych ma cos podobnego chociasz wykonane D80 z opcja bulb?

Co prawda nie 50 minut a 6 minut naświetlania, ale Nikonem D80:
http://plfoto.com/1085681/zdjecie.html

grzegorzant
21-03-2007, 20:36
Z d80 nie da się chyba 50 min, bo jak się nie myle to w instr. stoi, że bulb - jednak nie więcej niż 30 min ;)

Calme
21-03-2007, 21:03

Ta praca LinKuei'a czy jak kto woli Wojtka zrobiona jest 5D - wiec troche nie ta klasa porownania chyba ;)

Złociu
21-03-2007, 21:11
Z d80 nie da się chyba 50 min, bo jak się nie myle to w instr. stoi, że bulb - jednak nie więcej niż 30 min ;)

ale tylko przy użyciu pilota, przy uzyciu wężyka to ile dusza zapragnie tzn. jak długo bedziemy trzymali wciśnięty :)

grzegorzant
21-03-2007, 21:24
a więc znowu manual (wężyk) górą :-D

pki1234
21-03-2007, 23:31
Dać sie da tylko co z tego wyjdzie.
Moim zdaniem fotki z początku tego postu to czysty montaż "astrofotograficzny". Polega on na tym ze robi sie mnostwo fotek na krótszych czasach i "stackuje" potem wszystkie w jedną. Wbrew pozorom bardzo proste, aczkowliek w przypadku tego zdjecia ze śladami gwiazd troszke pracochłonne. Widziałem gdzies w sieci identyczną fotkę zrobioną z kilkudziesieciu 4 minutowych ekspozycji iw wyszło podobnie.

Ja ze swoim D80 dość silne zaświetlenia klatki mialem juz przy 120 sek i ISO 800. Wprawdzie nie mialem super czarnego nieba. Szczerze mowiąc ciezko mi uwierzyc w 30 minutowe ekspozycje cyfrą ale coż, człowiek uczy sie całe życie... :-)
Dla tych których bardziej interesują wypowiedzi praktykujących astrofotografów polecam wątek:
http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=11384
Nikon na pewno jest lepszy niz canon ;-)

corso
21-03-2007, 23:44
Wlasnie czegos takiego szukam.. o astrofotografii :) ciekawa sprawa.. a efekty niepotwarzalne

żółto-czarny
22-03-2007, 14:20
Ja ze swoim D80 dość silne zaświetlenia klatki mialem juz przy 120 sek i ISO 800. Wprawdzie nie mialem super czarnego nieba.
Też tak próbowałem i miałem podobne wyniki. Widocznie 80-tka pod tym względem nie stanowi postępu w stosunku do 70-tki :(
Zastanawiam się trochę nad pierwszym samplem, który zamieścił corso. Może stojąc gdzieś na biegunie można zarejestrować coś takiego (łuki w jedne i w drugie mańkie)? :)

pki1234
22-03-2007, 14:59
Też tak próbowałem i miałem podobne wyniki. Widocznie 80-tka pod tym względem nie stanowi postępu w stosunku do 70-tki :(
Zastanawiam się trochę nad pierwszym samplem, który zamieścił corso. Może stojąc gdzieś na biegunie można zarejestrować coś takiego (łuki w jedne i w drugie mańkie)? :)

kwoli wyjaśnienia tematów astronomicznych na forum Nikona :-)
nie jestem specjalistę astronomem ale takich łuków według mnie nie da sie zarejestrować.

Gośc albo coś przesunął w czasie obróbki poszczczególnych części zdjęcia, albo połączył dwa zdjęcia.

1. jeżeli będziemy stali dokladnie na równiku to gwiazy zarejestrują linie dokładnie proste, prostopadłe do horyzontu.
2. przesuwając się albo na północ, albo na południe, linie będą nam sie pochylać (w zależności od tego w jaką stronę się przesuwamy) coraz bardziej, ale wszystkie bedą zawsze tak samo pochylone. Zacznie tez pojawiac sie okrąg dookoła biegunów.
3. Stojąc dokładnie na biegunie powinniśmy zobaczyć na niebie piekne okręgi równoległe od horyzontu.

Tak więc łuki zagięte w dwie różne strony nie da się zobaczyć.
To musi być jakiś dziwny foto-montaż.

Pozdrawiam
Piotrek

corso
22-03-2007, 15:13
Może stojąc gdzieś na biegunie można zarejestrować coś takiego (łuki w jedne i w drugie mańkie)? :)

Faktycznie, jakby sie tak lepiej przyjzec to mozna zaobserwowac 'przeskok o piksel' trajektori tych gwiazd, za to inne sa dziwnie proste - faktycznie, to wyglada jak jakis nie udany foto montaz ale nie jestem specem od fotoastrologi by sie wypowiadac

żółto-czarny
22-03-2007, 16:26
To naprawdę ciekawe. Chyba wybiorę się w tym roku na równik, sprawdzić osobiście. Bo na biegunie to dla mnie za zimno :wink:

LinKuei
22-03-2007, 18:39
Witam Serdecznie,

Poczytałem i sie mocno uśmiałem. Widze tutaj samych profesorów... może opowiem o tym jak powstało zdjęcie... pierwsze co zanotowałem w swoim umyśle po pierwszej nocy spędzonej na lodowcu to fakt że nigdy wcześniej nie widziałem tak czarnego nieba i tak jasnych gwiazd. Będąc na lodowcu na wysokości 3500m efekt jest jeszcze ciekawszy. Więc pewnej nocy postanowiłem zrobić zdjęcie.. Więc statyw, wężyk i akcja...

Tutaj macie exifa
Camera
Make Canon
Model Canon EOS 5D
Orientation Upper Left
X resolution 240/1
Y resolution 240/1
Resolution unit inches
Software Adobe Photoshop CS2 Windows
Date/time 2007-03-01 18:10:12
Image
Image description
Artist
Copyright
Exposure time 2999 s
F-number f/4
ISO speed ratings ISO 100
Date/time original 2007-02-20 03:16:16
Date/time digitized 2007-02-20 03:16:16
Shutter speed value 2999.000401 s
Aperture value f/4
Exposure bias value 0.00 eV
Max. aperture value f/4
Metering mode Pattern
Flash Flash did not fire, compulsory flash mode
Focal length 17 mm
User comment
Pixel X dimension 4368
Pixel Y dimension 2912
Focal plane X res. 4368000/1415
Focal plane res. unit inch
Custom Rendered Normal process
Exposure mode Auto exposure
White balance Manual white balance
Scene capture type Standard
Miscellaneous
Exif version 2.21

Stok wyszedł tak ładnie oświetlony (tak mi się wydaję) bo światło miasta Chamonix tam padało.

„Faktycznie, jakby sie tak lepiej przyjzec to mozna zaobserwowac 'przeskok o piksel' trajektori tych gwiazd, za to inne sa dziwnie proste - faktycznie, to wyglada jak jakis nie udany foto montaz ale nie jestem specem od fotoastrologi by sie wypowiadac „

To jest moje ulubione z całego tematu :)

Prezentuje 100% crop z tiffa tego zdjęcia...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wandzelphoto.com/gwiazdy.jpg)

Ach chłopaki czy ktoś z was czasem myśli? Czy istnieje możliwość zaprezentowania w formie cyfrowej idealnie prostej linii która będzie pod jakimś kontem ?

To teraz niech się ktoś zastanowi jak działa mechanizm zmniejszenia fotki w fotoshopie i jakie to będzie miało wpływ na takie linie... :)

Moje zdjęcie nie jest fotomontażem, nie bawię się w takie kreacje, nie jest to też łączenie naświetleń. Nie lubię potem tych zabaw w fotohopie. Wymyśliłem sobie że zdjęcie zrobię jaśniejsze lekko zaciemnie w photoshopie, kwestia jest też z ustawieniem balansu bieli, przy zimniejszych kolorach nie widać śmieci matrycowych w których 5d jest niesamowity w stosunku do 20D a ten w stosunku do d70 w długich naświetleniach to poprostu LATA ŚWIETLNE!!!

Teraz chciałbym powiedzieć coś na temat tego co napisał piki1234

To mi się też spodobało.

„kwoli wyjaśnienia tematów astronomicznych na forum Nikona :smile:
nie jestem specjalistę astronomem ale takich łuków według mnie nie da sie zarejestrować.

Gośc albo coś przesunął w czasie obróbki poszczczególnych części zdjęcia, albo połączył dwa zdjęcia.

1. jeżeli będziemy stali dokladnie na równiku to gwiazy zarejestrują linie dokładnie proste, prostopadłe do horyzontu.
2. przesuwając się albo na północ, albo na południe, linie będą nam sie pochylać (w zależności od tego w jaką stronę się przesuwamy) coraz bardziej, ale wszystkie bedą zawsze tak samo pochylone. Zacznie tez pojawiac sie okrąg dookoła biegunów.
3. Stojąc dokładnie na biegunie powinniśmy zobaczyć na niebie piekne okręgi równoległe od horyzontu.

Tak więc łuki zagięte w dwie różne strony nie da się zobaczyć.
To musi być jakiś dziwny foto-montaż.”

I teraz powiem tak masz całkowitą rację ale tylko w przypadku gdy będziesz patrzył pionowo w górę. Nie wziąłeś pod uwagę faktu patrzenia pod kątem i wysokości widza. Z tego co poczytałem w necie zarejestrowałem równik niebieski. Wyszło to przez czysty przypadek. W pkt 2 piszesz że wszystkie okręgi które zobaczysz będą tak samo równe, tutaj totalnie nie masz racji chyba że będziesz obserwował bardzo mały kawałek nieba.

Dodam na koniec jeszcze raz że fotka nie jest fotomontażem, to że wzbudza takie reakcję bardzo mnie cieszy bo w takim wypadku chyba mi wyszła.

Pozdrawiam profesorów ;)

ArtX
22-03-2007, 19:50
no to wszystko jasne - rownik niebieski, podwojne luki, swiatla miasta ect..ect :)
musiales miec niezla zabawe czytajac ten watek. gratuluje zdjecia i zazdroszcze wyprawy.
Art.

pki1234
22-03-2007, 22:49
Witam Serdecznie,

I teraz powiem tak masz całkowitą rację ale tylko w przypadku gdy będziesz patrzył pionowo w górę. Nie wziąłeś pod uwagę faktu patrzenia pod kątem i wysokości widza. Z tego co poczytałem w necie zarejestrowałem równik niebieski. Wyszło to przez czysty przypadek. W pkt 2 piszesz że wszystkie okręgi które zobaczysz będą tak samo równe, tutaj totalnie nie masz racji chyba że będziesz obserwował bardzo mały kawałek nieba.
Dodam na koniec jeszcze raz że fotka nie jest fotomontażem, to że wzbudza takie reakcję bardzo mnie cieszy bo w takim wypadku chyba mi wyszła.
Pozdrawiam profesorów ;)

No coż, skoro twierdzisz ze to nie pomyłka ani nie obróbka, i biorąc pod uwagę fakt ze ja jestem czlowiek wierzący pozostaje mi tylko uznać moje niedouczenie i Ci wierzyć. :-)
A propo mojej wypowiedzi w punkcie 2: oczywiscie ze okregi nie będą równe ale będę współśrodkowe (ze srodkiem w jednym z biegunów nieba).

Przyznam szczerze ze nie rozumiem jaka wysokosc obserwatora miała by zmienic na tyle perspektywe widzenia zeby zobaczyc to co ty masz na zdjęciu.
Ale sie nie upieram, chociaż wiara w to przychodzi mi ciezko :-).
Ale to jest forum Nikona a nie astrofizyków wiec chyba zeszlismy z tematu :-D

pki1234
22-03-2007, 23:13
no coż, nie wypada nie zakonczyć wątku zwróceniem honoru koledze.
Jednym słowem da sie zrobic takie zdjecie.
;-D

http://www.allthesky.com/various/trails24.html
http://www.naturespeak.com.au/StarTrailsEquator.php
http://www.naturespeak.com.au/StarTrailsofSouthandEquator.php

Aczkolwiek moja wiara w to jak to jest możliwe i w jakich warunkach, dalej jest chwiejna :-(
A ostatnie zdjecie sklania mnie do twierdzenia ze jest to zwiazane z tym ze duzy obszar sferycznej powierzchni nieba podlega projekcji na płaską powierzchnię zdjęcia. Wysokość obserwatora nie ma tu nic do rzeczy. I chyba tu jest pies pogrzebany.

Gratulacje za piekne zdjecie.

LinKuei
22-03-2007, 23:57
Witam,

Jeśli chodzi o wysokość to miałem raczej na myśli jej wpływ na pole widzenia... chodzi mi o to że będąc na 3600 wszystko dokoła jest raczej niżej i teoretycznie widzę więcej niż człowiek na nizinach... :)

Pozdrawiam.

Valwit
23-03-2007, 01:12
Gratulacje za piekne zdjecie.

"Gratuluję pięknego zdjęcia" - to tak troszkę bardziej po polsku

żółto-czarny
23-03-2007, 09:53
LinKuei, tak czy inaczej, trzeba się znaleźć na odpowiedniej szerokości geograficznej, bardziej południowej, niż nasza?

qbanczyk
23-03-2007, 19:54
a ja dopatrzylem sie migajacej satelity :) co mnie najbardziej ucieszylo w tym zdjeciu

żółto-czarny
23-03-2007, 22:53
Też już się dopatrzyłem :-D

cyrusvirus
24-03-2007, 00:08
na taki wypad to tylko z jajkami azeby po udanym zdjeciu zjesc zasłużona jajeczniczke przygotowaną oczywiscie na matrycy :-D

nim
24-03-2007, 00:29
U mnie jest pochmurno i stopniał snieg. Sorka nie zrobię podobnej fotki ;-)

żółto-czarny
24-03-2007, 18:36
Chętnie bym zobaczył jakieś astro-foto w konkursie. Ale niestety - na takie foto to tylko z Canonem :mrgreen:

flyski
24-03-2007, 19:30
Jeżeli chodzi o dziwną drogę gwiazdek po matrycy , to chyba nikt nie wziął pod uwagę niedoskonałości optycznej szerokich szkieł jaką jest beczka.

(jeżeli było to sory przyznaję się że mogłem przeoczyć)

corso
25-03-2007, 23:46
Chętnie bym zobaczył jakieś astro-foto w konkursie. Ale niestety - na takie foto to tylko z Canonem :mrgreen:

Nie wmowisz mi ze canon ma wylacznosc na ostre fotki po zmroku :P
Jesli fotograf jest bez talentu to spiepszy zdjecie nawet d2x jak i mark'iem III

Mnie osobiscie zadziwia fakt ze przez 50minut.. wiatr wiejacy na wysokosci 3600metrow.. nie ruszyl statywu nawet o pare minimetrow i fotka nie jest miejscami rozmyta.

subs
16-06-2007, 20:22
te zakrzywienia wszystkie (podejrzewane o fotomontaż) to chyba po prostu bardzo szeroki kąt i tyle. Nie widzę w tym nic dziwnego.

Fajny wątek, dopiero teraz tu dotarłem. Chyba dzisiaj sam popróbuję ;)
przepraszam że wykopuję po czasie

pozdrowienia

QU8A55
14-07-2011, 15:03
To może i ja się podłączę do tematu - pytanie odnośnie BULB. Czy bez pilota/wężyka jest możliwość zrobienia dłuższych czasów? U mnie ogranicza się to do naciśnięcia i zwolnienia spustu (tak długo naświetla, ile czasu mam wciśnięty spust). Przewertowałem całe menu w aparacie i nie widziałem nigdzie opcji, która pozwoliłaby na ustawienie czasu naświetlania od naciśnięcia spustu do drugiego naciśnięcia. Chodzi oczywiście o D80.