Zobacz pełną wersję : W co zainwestować 1500zł
Witajcie,
mam do dyspozycji około 1500zł (dokładnie jakieś 1200zł netto). W tej cenie chciałbym skompletować jakiś sprzęt do wykorzystania do:
- fotografii produktowej
- fotografii rodzinnej/portretowej
Na tą chwilę dysponuję tym co w stopce, czyli d90 + n18-105 + n35 + metz 50
Myślę o dokupieniu dwóch lamp manualnych yn 460 exII + stojaki do tego + parasolki + zdalny wyzwalacz.
Do tego myślę o jakimś tle - czy jest sens inwestować w drogie tła jeśli nie będzie się ich mocno eksploatować (będę używał tylko w domowych warunkach) - osobiście wolę kupić kilka tanich teł w różnych kolorach niż powiedzmy jedno drogie, ale nie wiem czy dobrze myślę.
Nie wiem też czy jest sens kupować wyzwalacze radiowe - z tego co czytałem to YN potrafią ignorować przedbłysk, więc można je wyzwalać z fotoceli - w plenerze na razie nie planuję używać wielu lamp.
Softboxy, strumienice i inne - to zamierzam zrobić we własnym zakresie, żeby zobaczyć co i jak się używa. Jak mi się spodoba, to będę dokupował poszczególne rzeczy.
No i jeszcze książka - co polecacie dla amatora, aby ogarnąć temat strobbingu?
Czy o czymś jeszcze powinienem pomyśleć na początek zabawy?
FullMaverick
12-11-2012, 15:30
Co do książek to polecam coś Joe McNally: "Z pamiętnika lampy błyskowej" lub "Świat błysku".
militarius
12-11-2012, 16:25
2x YN460II, 2x quantuum AIR 260, 2x poziomy uchwyt bowens do lamp systemowych, softbox 60x60 i/lub 60x90 lub beauty dish 42 cm, parasolka odbijająca i transparentna, mini atelier z 2-3 tłami, namiot bezcieniowy (jak chcesz focić produkty).
ewentualnie zrezygnuj z drugiego softa i namiotu na koszt trzeciego statywu i uchwytu - do Metza.
z książek warto też kupić lub znaleźć w necie Okiem Strobisty.
digitaltee
12-11-2012, 17:08
Jeśli chodzi o stricte budżetowe rozwiązanie to zastanów się nad takim kompleksowym gotowcem repo http://fripers.pl/product_info.php/info/p981_Zestaw-reporterski-parasolka---softbox-FreePower.html
masz fajny komplet, parasolkę transparentną, która świeci miękko, z tylną ścianką, która pozwoli zachować więcej światła i nie siać nim po całym pomieszczeniu, ew. jeżeli oczekujesz konkretniejszego bardziej kierunkowego światła to w tym sklepie poszukaj gdzieś podobnej parasolki, tylko odwrotnej - tj. odbijającej z powierzchnią dyfuzyjną, to też się chyba nazywa softboxowa. Taką parasolkę możesz też z powodzeniem wykorzystać z lampą studyjną.
A lampki YN całkiem spoko rozwiązanie - co do wyzwalania, zawsze możesz odpuścić sobie wyzwalacz i jak uznasz, że nie błyska na fotocele to dokupić.
Jeżeli chcesz błyskać w sumie w domu i nie w ttl to może jednak jakieś małe studyjniaki? Zwykle lepiej działają na duże modyfkatory, lampa repo skupia światło bardziej na wprost i może nie wypełnić czegoś dużego, a kupowanie lamp reporterskich z założeniem studyjnym i do nich mocowanie bowensa (ok 100zł) to ma uzasadnienie chyba tylko, jeśli faktycznie będziesz potrzebował tego w terenie bez prądu.
militarius
12-11-2012, 17:18
Jeżeli chcesz błyskać w sumie w domu i nie w ttl to może jednak jakieś małe studyjniaki? Zwykle lepiej działają na duże modyfkatory, lampa repo skupia światło bardziej na wprost i może nie wypełnić czegoś dużego, a kupowanie lamp reporterskich z założeniem studyjnym i do nich mocowanie bowensa (ok 100zł) to ma uzasadnienie chyba tylko, jeśli faktycznie będziesz potrzebował tego w terenie bez prądu.
w sumie może i racja - lepiej dołożyć po stówce i zainteresować się jakąś studyjną z dużą regulacją (przyda się do robienia na dużych przysłonach).
digitaltee
13-11-2012, 12:53
z takich tańszych niewielkich lampek to np. DM2 Freepower optymalnie gdzieś 300Ws - masz tam regulację do 1/64, więc da radę, a znów 200Ws może być mało do produktów, kiedy trzeba przymknąć przysłonę dla większej głębi ostrości. Znów większa moc = większy koszt.
Studyjne lampy niestety odpadają. Studia będę używał prawdopodobnie w 2 lokalizacjach, więc trzeba będzie je przemieszczać. Pod tym względem lampy reporterskie sprawdzą się chyba lepiej. Dodatkowo jak mi się spodoba to może w plenerze też będę chciał ich trochę poużywać. Tak więc raczej będę celował w lampy reporterskie. Za pozostałe rady dziękuję - są dla mnie bardzo pomocne.
Zabawa w lampy studyjne nie ma sensu. militarius dobrze Ci mówi.
W 1500 spokojnie kupisz:
- 2x statyw (150-200zł)
- uchwyt Bowens do lamp systemowych (100zł)
- 2 statywy, poprzeczka (100zł)
- 2 tła polipropylenowe (50zł)
- soft repo 60x60 (170-200zł)
- beautydish 42cm z gridem (200zł)
- 2x YN 460 II (400zł)
- statyw pod aparat (150-200zł)
- wyzwalacze radiowe (200zł)
Sam mam podobny zestaw właśnie przede wszystkim do portretu, a ostatnio do fot produktowej - efekty możesz przejrzeć na FB w stopce.
Co do uczenia się to podano Ci już najlepsze pozycje książkowe, ja jeszcze dodam stricte produktowo Eberhard Schuy - Fotografia Produktowa, od przedmiotu do martwej natury (http://www.galaktyka.com.pl/product,,469.html)
No i koniecznie zapoznaj się ze stroną www.strobox.com
Jeśli chodzi o stricte budżetowe rozwiązanie to zastanów się nad takim kompleksowym gotowcem repo http://fripers.pl/product_info.php/info/p981_Zestaw-reporterski-parasolka---softbox-FreePower.html
Akurat jeśli chodzi o te wynalazki to cięzko o bardziej idiotyczne rozwiązanie, ponieważ konstrukcja tego czegoś uniemożliwia jego pochylenie. Już prędzej odwrotny, tzw, odbijający, ale tego z kolei nie dasz bliżej fotografowanego przedmiotu, bo będzie Ci wchodził w kadr badyl od parasolki.
militarius
14-11-2012, 13:34
jedynie co bym dodał w tym co napisał coroner to dodatkowy statyw i mocowanie (w zasadzie dwa), żeby wykorzystać też trzecią lampę (Metza), np. kosztem grida z BD bądź softa repo (kupić zwykły na początek).
Trzecią lampę zawsze można postawić na stołku lub statywie aparatowym, nawet jakimś szicie za 50zł (http://allegro.pl/profesjonalny-statyw-foto-tr-560-175cm-i2725088361.html) - ja tak robię, do lampy wystarczy, ale pod aparat trzeba coś solidniejszego (http://allegro.pl/statyw-velbon-df-60-df-60-glowica-torba-162cm-i2757870276.html). Natomiast BD przyda się w portrecie.
dwóch dodatkowych mocowań nie potrzeba, ponieważ soft repo ma własne, a rzadko błyska się w domu na 3 modyfikatory - najczęsciej trzecia lampa jest goła, na tło, lub ze snootem, a do niego nie potrzeba specjalnego uchwytu.
Softa repo jednak bym zostawił, bo jeśli ma to być studio domowe, to gdzieś to trzeba trzymać, gdy nie jest używane, a w domu każdy decymetr sześcienny się liczy :)
militarius
14-11-2012, 14:05
ok, zwracam honor, bo myślałem, że chodzi Ci o softa na bowensa z szybkim montażem :)
pomyśl też nad zrobieniem grida ze słomek, snoota z mikrogumy i innych bajerów, które można zrobić samemu.
dodatkowo do zabawy (i wyrównania błysku z zastanym) można zainteresować się filtrami żelowymi :)
ok, zwracam honor, bo myślałem, że chodzi Ci o softa na bowensa z szybkim montażem :)
pomyśl też nad zrobieniem grida ze słomek, snoota z mikrogumy i innych bajerów, które można zrobić samemu.
dodatkowo do zabawy (i wyrównania błysku z zastanym) można zainteresować się filtrami żelowymi :)
Nie nie, mowa o typowym repo, klonach Lastolite Ezyboxa:
http://allegro.pl/softbox-reporterski-60x60cm-nikon-sb900-sb800-wawa-i2784448614.html ten jest fajny, bo ma zwykły zawias łamany, a nie kulowy.
Grid ze słomek to must-have, snoota można zrobić nawet z tektury i będzie działał. Żelki też się przydadzą do uatrakcyjnienia.
ThomasVoland
15-11-2012, 05:56
Jak będziesz robił zdjęcia gdzie tło będzie widoczne, a nie rozmyte (poza GO), to te tanie sobie daruj. Chyba że chcesz siedzieć później nad każdym zdjęciem w Photoshopie i więcej czasu poświęcać na tło niż fotografowaną postać.