Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Żoneczka, cz2
Kartofelinder
12-11-2012, 12:44
Cześć wszystkim. Postanowiliśmy zrobić zdjęcie, pokazujące, że jpg prosto z puchy też może być fajny. Mam nadzieję, że się spodoba ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-A_RRIRpD9dw/UKDOVwAEblI/AAAAAAAAH1s/iFfaLmtbLz0/s800/DSCF9169.JPG)
Ten pasek na dole, to wina wadliwie działającego pendrive'a. Należy go zignorować :)
W razie czego, setup jest tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2967776#post2967776
Kartofelinder
13-11-2012, 12:23
I jest jeszcze jedno:
2.
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-xZozIbCCPiQ/UKDOVXtd7xI/AAAAAAAAH1k/_3NlKayUVL8/s800/DSCF9160.JPG)
Szkoda uciętej głowy i rąk. Wolałbym jednak z. Będzie więcej ? ;)
Ucięty kawałek głowy ni przeszkadza. Na 2 przeszkadza mi ucięta dłoń. Fajna modelka i kolory
Kartofelinder
14-11-2012, 18:37
Hej. Dzieki za odpowiedzi.
Mozecie mi wytlumaczyc dlaczego 'szkoda' ucietej glowy albo reki? W czym to konkretnie przeszkadza, biorac pod uwage calosc? Mi reka wydaje sie przycieta w gladki sposob, ktory nie tworzy checi zagladania do srodka jak to bywa przy cieciu nadgarstkow. Takie kadrowanie glowy tez wydaje mi sie standardem wiec szczeze pytam w czym problem?
P.S. kolory z Fuji sa faktycznie nie do pobicia, ale sprobuj sie walnac w balansie bieli hehe.
P.S2. Ogolnie planowalismy sesje aktu i tak tez zrobilismy. Jednak z roznych wzgledow postanowilismy nie publikowac juz takich zdjec na forum. Wiecej nie bedzie.
Podobają mi się te zdjecia pod ścianą :) Nie przeszkadza mi kompletnie ucięta głowa czy ręka ma to swój klimat, a nad to nie widziałbym tutaj żeby było inaczej ;) Dla bardzo dobre zdjecia + dobre światło. Good job po prostu gratki :) Tylko mam jeden minus, szkoda że nie będzie więcej z tej serii ;)
skarcity
16-11-2012, 10:05
Ogolnie planowalismy sesje aktu i tak tez zrobilismy. Jednak z roznych wzgledow postanowilismy nie publikowac juz takich zdjec na forum. Wiecej nie bedzie.
Pierwsze decyzje nie zawsze są dobre, może warto jeszcze raz sprawę przemyśleć :-)?
Kartofelinder
16-11-2012, 13:44
Na forum nie jest się do końca anonimowym, a odbiór niektórych zdjęć nie był do końca taki jak byśmy tego oczekiwali. Niby to mniejszość, ale wiesz jak to jest z łyżką dziegciu...
Na forum nie jest się do końca anonimowym, a odbiór niektórych zdjęć nie był do końca taki jak byśmy tego oczekiwali. Niby to mniejszość, ale wiesz jak to jest z łyżką dziegciu...
nie histeryzuj - zdjęcia były fajne a problemy wariatów niech zostaną ich problemami. rozumiem, że możesz mieć wątpliwości w kwestii aktu ale fotki w tym temacie były bardzo neutralne a twoja żona bardzo fotogeniczna.
Kartofelinder
16-11-2012, 14:23
nie histeryzuj - zdjęcia były fajne a problemy wariatów niech zostaną ich problemami. rozumiem, że możesz mieć wątpliwości w kwestii aktu ale fotki w tym temacie były bardzo neutralne a twoja żona bardzo fotogeniczna.
Nie nie. Miałem na myśli akty, które tutaj dodawaliśmy kiedyś. Nie każdy odbiera takie zdjęcia jak po prostu kawałek 'sztuki'. Jak się potem słyszy na żywo komentarz typu: 'nie wiedziałem, że Twoja żona ma takie fajne cycki, pokaż więcej', to ręce opadają a oczy robią się kwadratowe. Nigdy więcej, a szkoda bo nie lubię robić zdjęć tylko do szuflady i domowego albumu.
Pragnę dołączyć do głosów proszących o pokazanie większej ilości żoneczki:)
Kartofelinder
18-11-2012, 17:45
Abstra****ąc od 'ilości', może coś w temacie? :)
Abstra****ąc od 'ilości', może coś w temacie? :)
No cóż - lubię wracać do tych dwóch ujęć, ale uważam, że 90% zdjęcia jest robione w tym przypadku przez modelkę. Nie do końca przekonuje mnie kadrowanie i ustawienie żony pod ścianą. Ale jak już mówiłem - ogólnie podoba się:)
Kartofelinder
20-11-2012, 22:37
No cóż, cieszymy się że się podoba ;) Zarówno kadrowanie i ustawienie pod ścianą są podyktowane efektem, który chcieliśmy uzyskać. Patrząc na to, jak robią to zawodowcy, coraz mniej przejmuję się tym, że coś się w kadrze nie mieści, jeśli cała reszta mi się podoba. A sam widzisz, musi się podobać ;)
A kolorki owszem ... gdyby nie one, to nikt przy zdrowych zmysłach by nie dał takiej kasy za Fuji ;) Wiele osób strzela same jpgi. Ta sesja też taka była - z zamysłu bez postprocesu.
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-vN-vbringzM/UKvmqxlNgkI/AAAAAAAAH4w/y9aPLU4KDfc/s800/DSCF9150.JPG)
lukasz_lkz
20-11-2012, 22:46
Patrząc na to, jak robią to zawodowcy, coraz mniej przejmuję się tym, że coś się w kadrze nie mieści, jeśli cała reszta mi się podoba. A sam widzisz, musi się podobać ;)
Jeżeli podobać ma się tylko Tobie to ok, jeżeli również innym to wydaję mi się - choć zawodowcem nie jestem - że przesunięcie modelki w lewo wcale by nie zaszkodziło. Nawet wypełniłoby pustkę z prawej strony, może utworzyłoby coś na zasadzie kompozycji skośnej, a tak - ot zdjęcie z uciętym łokciem :)
Na pierwszym Pani zona w bluzce, na drugim w koszulce, a trzecim widac cos wiecej. Idac droga dedukcji czekamy na wiecej ;)
Wiem, swinia ze mnie ;) Wybacz prosze
Kartofelinder
20-11-2012, 23:50
Pewnie by wiele nie straciło, ale jeśli Aga przesunęłaby się kawałek, to by wylądowała w środku kadru, a zdjęcie by się stało statyczne. W ten sposób robi się bardziej napięte i pytanie brzmi bardziej, czy tego łokcia aż tak bardzo brakuje, czy bardziej utarte schematy mówią, że być tam powinien? :) Tak sobie trochę filozofuję, bo obok zawodowca, to na dobrą sprawę jeszcze w życiu nie stałem :)
docxxx, Agnieszka mówi, że może nie jesteś świnią, a bardziej amatorem? ;-)
lukasz_lkz
21-11-2012, 00:13
Pewnie by wiele nie straciło, ale jeśli Aga przesunęłaby się kawałek, to by wylądowała w środku kadru, a zdjęcie by się stało statyczne. W ten sposób robi się bardziej napięte i pytanie brzmi bardziej, czy tego łokcia aż tak bardzo brakuje, czy bardziej utarte schematy mówią, że być tam powinien? :) Tak sobie trochę filozofuję, bo obok zawodowca, to na dobrą sprawę jeszcze w życiu nie stałem :)
Ja również w tłumnie się pewnie o takiego nie otarłem, ale tak - łokcia brakuje. Coś tam mi kiedyś wspominali o kompozycji i myślę, że akurat ta wcale bardziej dynamiczna nie jest. Poza tym nie chodzi o to, żeby stanąć w środku kadru, ale przy tak ułożonych rękach niewiele trzeba, żeby lekko przechylić głowę, trochę zgiąć ciało i ustawić to co trzeba w mocnym punkcie, przy okazji nic nie ucinając :)
docxxx, Agnieszka mówi, że może nie jesteś świnią, a bardziej amatorem? ;-)
Amatorem? ;)
Pozdrowienia dla Pani żony Agnieszki ;)
Podoba mi się tak ! Nawet ten krwawiący łokieć mi nie przeszkadza ! Jest bardzo dobrze ;) Fajne światło ;) Lubię oglądać Twoje zdjecia. Daj więcej z tej serii ;) ale w tym dziale a nie innym ;)
Śliczną masz żonę, do tego lubi pozować ;)
Kartofelinder
21-11-2012, 00:23
Ja również w tłumnie się pewnie o takiego nie otarłem, ale tak - łokcia brakuje. Coś tam mi kiedyś wspominali o kompozycji i myślę, że akurat ta wcale bardziej dynamiczna nie jest. Poza tym nie chodzi o to, żeby stanąć w środku kadru, ale przy tak ułożonych rękach niewiele trzeba, żeby lekko przechylić głowę, trochę zgiąć ciało i ustawić to co trzeba w mocnym punkcie, przy okazji nic nie ucinając :)
Nie tam zaraz dynamiczne, ale napięte, niezrównoważone. Nie upieram się, obiektywnie zasady są takie, że należy się rzeczywiście do tego przyczepić. Wydaje mi się, ze masz rację i można to było zrobić w taki sposób, co zakończyłoby się podobnym efektem bez kompozycyjnych niedociągnięć.
P.S. Wymiana zdań w takim tonie bardzo mi pasuje ;-)
EDIT:
Aga prawdę mówiąc niezbyt chętnie pozuje, ale miewa lepsze dni ;)
Wstawię jeszcze jedno i na tym koniec, bo tylko tyle mam na sieci :| Podobne do jednego z poprzednich, ale jednak nieco inne.
4.
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-xzC1tiHxETo/UKvmtnNzTqI/AAAAAAAAH44/hHFcMkJHNyY/s800/DSCF9167.JPG)
lukasz_lkz
21-11-2012, 00:32
Nie tam zaraz dynamiczne, ale napięte, niezrównoważone. Nie upieram się, obiektywnie zasady są takie, że należy się rzeczywiście do tego przyczepić. Wydaje mi się, ze masz rację i można to było zrobić w taki sposób, co zakończyłoby się podobnym efektem bez kompozycyjnych niedociągnięć.
P.S. Wymiana zdań w takim tonie bardzo mi pasuje ;-)
Przecież się kłócić nie będziemy :)
Nie chodziło mi za bardzo o zasady, bo jest chyba tylko jedna - ma się podobać :) Kompozycja to tylko środek. No, ale póki nie zobaczymy takiego zdjęcia, można tylko spekulować :)
Kartofelinder
21-11-2012, 00:46
Przecież się kłócić nie będziemy :)
Nie chodziło mi za bardzo o zasady, bo jest chyba tylko jedna - ma się podobać :) Kompozycja to tylko środek. No, ale póki nie zobaczymy takiego zdjęcia, można tylko spekulować :)
Oj różnie to tutaj bywa przecież ;)
Jasne, gdybać można do rana. U nas zasada 'podobania' przeszła, a sam fakt, że akurat o tym obrazku rozmawiamy świadczy o tym, że coś tam w nim jest ... wbrew zasadom :) Oby tylko nie chodziło o cycki :P