PDA

Zobacz pełną wersję : redukcja szumów, co daje i jakie są skutki uboczne ?

Wolves
12-11-2012, 10:37
Witam
Ostatnio zakupiłem nikon d3000, wcześniej miałem małpke panasonica. Na małpce iso powyżej 200 to był samobój, d3000 mnie miło zaskoczył, iso 800 i nie szumi. Ale znalazłem opcję "redukcja szumów". Po zastosowaniu tego nie widzę jakiś szczególnych zmian, ale jakie jest wasze zdanie na temat tej opcji ? są jakieś efekty uboczne w korzystaniu z tego? Wiem że dla profesjonalistów to głupie pytanie ale ja jestem zielony :)

sokolnik
12-11-2012, 10:38
wszystko powinno być tu (https://www.google.pl/search?q=redukcja+szum%C3%B3w+d3000&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a)

Redukcja szumu wysokiego ISO działa tylko na JPG. Na RAW działa tylko redukcja szumu długich czasów. Przy mocnym redukowaniu szumów traci się dużo szczegółów na zdjęciu. Przy wydruku zdjęć do A3 bym się szumem nie przejmował. Redukować szum możesz w prosty sposób np. w Camera Raw w CS5. Jest wiele programów do redukcji szumów. Ładny szum czasem dodaje uroku na zdjęciu i jest pożądany.

Wolves
12-11-2012, 10:51
wszystko powinno być tu (https://www.google.pl/search?q=redukcja+szum%C3%B3w+d3000&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a)

Redukcja szumu wysokiego ISO działa tylko na JPG. Na RAW działa tylko redukcja szumu długich czasów. Przy mocnym redukowaniu szumów traci się dużo szczegółów na zdjęciu. Przy wydruku zdjęć do A3 bym się szumem nie przejmował. Redukować szum możesz w prosty sposób np. w Camera Raw w CS5. Jest wiele programów do redukcji szumów. Ładny szum czasem dodaje uroku na zdjęciu i jest pożądany.

yhym, zazwyczaj i tak robię na jpg bo nie chce mi się bawić potem raw'kami. I czy redukcja dobrze działa ? czy to tylko pic na wode ? czy może mi zredukować szumy do tego poziomu że np. przy iso 3200 nie będą zbyt odczuwalne ? Przyznam szczerze że aparat mnie zaskoczył swoją zmiennością, w dzień zdjęcia bdb, ale wieczorem w pomieszczeniach muszę korzystać z lampy i zdjęcia wychodzą "zimne" (nie posiadam jeszcze dyfuzora). Jednak podniesienie iso zwiększa szum. Ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby na jaśniejsze zdjęcia? Dodam że nie chcę narazie inwestować w lampy itd, ew jakieś drobne akcesoria do 100 zł. Tak, szum czasem jest przydatny ale nie zawsze. Jak będę chciał duży szum to skocze na iso 3200 :) ale przynajmniej żeby trochę odszumieć iso 1600

TOP67
12-11-2012, 11:23
Nie oczekuj cudów po najtańszym korpusie. Jak chcesz mieć lepsze zdjęcia, to jednak musisz obrobić RAW i odszumić dobrym programem. Wtedy ISO 1600 będzie akceptowalne (po zmniejszeniu do 2Mpix), wyżej na pewno nie. Odszumianie długich czasów warto włączyć, odszumianie wysokiego ISO lepiej zrobić samemu.

ska
12-11-2012, 12:31
jak jasniejsze zdjecia z mniejszym szumem to zakup jasny obiektyw, po najtańszym korpusie cudów się nie spodziewaj

sokolnik
12-11-2012, 12:37
Nie oczekuj cudów po najtańszym korpusie.

po najtańszym korpusie cudów się nie spodziewaj

ja też mam napisać by po najtańszym korpusie cudów nie oczekiwał? :)

GonzoG
12-11-2012, 12:42
yhym, zazwyczaj i tak robię na jpg bo nie chce mi się bawić potem raw'kami. I czy redukcja dobrze działa ? czy to tylko pic na wode ? czy może mi zredukować szumy do tego poziomu że np. przy iso 3200 nie będą zbyt odczuwalne ? Przyznam szczerze że aparat mnie zaskoczył swoją zmiennością, w dzień zdjęcia bdb, ale wieczorem w pomieszczeniach muszę korzystać z lampy i zdjęcia wychodzą "zimne" (nie posiadam jeszcze dyfuzora). Jednak podniesienie iso zwiększa szum. Ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby na jaśniejsze zdjęcia? Dodam że nie chcę narazie inwestować w lampy itd, ew jakieś drobne akcesoria do 100 zł. Tak, szum czasem jest przydatny ale nie zawsze. Jak będę chciał duży szum to skocze na iso 3200 :) ale przynajmniej żeby trochę odszumieć iso 1600

1) Jak robisz zdjęcia z lampą, to pamiętaj o zmianie balansu bieli - na auto + lampa w Nikonie bardzo różnie wychodzi, chyba, że robisz RAW - można zapomnieć, że coś takiego jak balans bieli w aparacie istnieje

2) dyfuzor nie ociepli zdjęć - rozproszy minimalnie światło, przez co cienie nie będą tak ostre. Jednak nie licz na jakieś znaczne zmiany po użyciu dyfuzora, szczególnie, jeśli robisz tylko lampą wbudowaną.

3) Do 100 zł nie dostaniesz nic co polepszy zdjęcia. Wybór jest prosty - dobra lampa błyskowa lub jasny obiektyw.
Lampa już od 500-600 zł, obiektyw drożej, bo jak ma być szeroko, to najtaniej to Sigma 18-50/2.8 HSM lub Tamron 17-50/2.8 - oda używane w okolicach 800-900 zł. Ale należy pamiętać, że przy tego typu używanych obiektywach łatwo trafić ja taki z wadami (mało ostrzy przy f/2.8 czy nie celny AF)

Wolves
12-11-2012, 16:35
<...>
3) Do 100 zł nie dostaniesz nic co polepszy zdjęcia. Wybór jest prosty - dobra lampa błyskowa lub jasny obiektyw.
Lampa już od 500-600 zł, obiektyw drożej, bo jak ma być szeroko, to najtaniej to Sigma 18-50/2.8 HSM lub Tamron 17-50/2.8 - oda używane w okolicach 800-900 zł. Ale należy pamiętać, że przy tego typu używanych obiektywach łatwo trafić ja taki z wadami (mało ostrzy przy f/2.8 czy nie celny AF)

No więc jakie lampy polecacie do 800 zł ?

sokolnik
12-11-2012, 17:19
używane
sb600,700,800. Czy systemowej się nie kupi do 800 zł ?

puciek
12-11-2012, 17:22
Metz 50 AF-1 oczywiście wersja dla nikona lub taniej Nissin Di622 Mark II. Możesz też szukać Sunpaka PZ42X. Do SB-700 musisłbyś 2 stówki dołożyć, a SB-600 to tylko używki.

leszek00
12-11-2012, 19:53
Na twoim miejscu dołożyłbym do sb-700. Używałem Nissina I potem II następnie kupiłem sb-700. Dla mnie rewelacja

NIKOLAY
12-11-2012, 21:13
Nie oczekuj cudów po najtańszym korpusie. Jak chcesz mieć lepsze zdjęcia, to jednak musisz obrobić RAW i odszumić dobrym programem. Wtedy ISO 1600 będzie akceptowalne (po zmniejszeniu do 2Mpix), wyżej na pewno nie. Odszumianie długich czasów warto włączyć, odszumianie wysokiego ISO lepiej zrobić samemu.

Piknie odszumia program / plugin do Photoshopa o nazwie NEAT IMAGE. Jak dla mnie mistrzostwo świata. Mówią, że do tej pory nie wymyślono niczego lepszego.

Look tutaj: http://www.dobreprogramy.pl/Neat-Image,Program,Windows,12494.html