PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki sprzęt do studia – początki?

artuss811
12-11-2012, 08:00
Przeczytałem już wszystkie wątki związane z tym tematem i kilka stron tematycznych, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, wiele jest tego typu wątku tylko każdy trochę inny i tyczy różnej problematyki. W moim małym studio chce głownie prowadzić fotografie produktowa, ale i może pokuszę się o jakiś portret, jednym słowem chce żeby ten zastaw był bardziej kreatywny niż tylko do zastosowania namiotu bezcieniowego i małych przedmiotów.

Pierwszy zestaw, który wybrałem to miał być

2x porasolko softbox 100cm
2 lampa jedna SB-700 i YN460II
i oczywiście jakiś stojak tła

drugi to

2 lampy studyjne 200Ws
Softbox lub octa jakieś modyfikatory gridy itp.
Stojak i tła

I jeśli chodzi o zestaw 2 to, jakiej wielkości softboxy lub octy żeby mieć jakąś regulacje, a nie na max, bo soft duży i czy tej samej wielkości czy jeden mniejszy drugi większy. Czytałem, że oświetlenie też się dzieli na główne, wypełniające i pomocnicze, jakie modyfikatory stosować, jakich wielkości do moich potrzeb. Dziękuje za wszystkie rady

Dager
12-11-2012, 13:11
Fotografia produktowa często wymaga więcej niż nominalne, 200Ws. Jest to podyktowane potrzebą uzyskania dużej GO - tak żeby przedstawić produkt jak najdokładniej. Niemniej jednak można próbować i z 2setką przy czym trzeba uwzględnić możliwe trudności. Parasolko-softbox to dobry i użyteczny wynalazek, generalnie polecam. Z portretem będzie łatwiej tutaj mocy powinno spokojnie wystarczyć (o ile nie zamierzasz wybierać się z tym w słoneczny plener). Co do softów to z jednej strony 2 różne dadzą więcej możliwości kombinowania przy portrecie (będziesz miał do dyspozycji światło o różnej miękkości) z drugiej zaś skomplikują sprawy przy produktach. Także jakiś kompromis jest niezbędny. Na pytanie "jakie dokładnie modyfikatory" nie sposób odpowiedzieć bo to zależy od konkretnej sesji. Jedni lubią BD inni gigantyczne okty (tych drugich jest chyba więcej :P ). Jeżeli jednak zaczynasz to 2 softy w jakiś niezbyt oszałamiających rozmiarach spokojnie wystarczą (60x90?). Co do wspomnianych gridów to niezły pomysł, przydadzą się do produktów i pomogą optymalnie wykorzystać moc, do eksperymentów portretowych też się mogą przydać. W końcu lampy studyjne czy reporterskie? Preferowałbym raczej studyjne ze względu na produktową, nie wiem jednak jak bardzo mobilny i kompaktowy ma być ten zestaw a to też istotne.
W ramach podpowiedzi mogę jeszcze polecić artykuły:
Fotografia produktowa: http://studiofotograficzne.pl/fotografia-produktu-%E2%80%93-wybor-odpowiedniego-zestawu-0010.html
Portret w domu: http://studiofotograficzne.pl/domowe-studio-portretowe-nic-prostszego-0009.html

artuss811
12-11-2012, 14:09
sprzęt raczej stały, nie będę z tym wybierał się w plener. Jeśli chodzi o lampy to na pewno docelowo studyjne, choć myślałem żeby dokupić jedna YN460II bo już mam SB-700 i wsadzić w softbox ale nie wiem czy nie były by za słabe

artuss811
13-11-2012, 17:26
już nie będzie żadnych propozycji uwag ?