PDA

Zobacz pełną wersję : Karta TV pod PC-sporo pytań

emet_b
11-11-2012, 17:45
Temat jest dość obszerny, trochę czytałem, ale wolę sie Was podpytać.

Od nowego roku pozbywamy się z domu odbiornika TV, ale pomyślałem, że w razie czego warto mieć choćby kartę TV w komputerze. I tu zaczynają się rozterki-jaką??
Może najpierw napiszę co mam:

- okrągłą (60cm antenę satelitarną), która na chwilę obecną obsługuje nTV.
- podpięcie pod antenę zbiorczą, która obsługuje obecnie 10 kanałów cyfrowych HD

Moje pytanie brzmi, co z tego mogę wycisnąć przy odpowiedniej karcie? HD korci.
Ile muszę wydać na takową kartę?
Karta ma być pod PC, więc kupować z gniazdem PCIexpres czy USB?
Chciałbym aby bezproblemowo była obsługiwana chociaż "zbiorówka", z podstawowymi 10cioma kanałami, jednak jeśli udałoby się wycisnąć coś z anteny satelitarnej, też by było miło:)

Mam również monitor z gniazdami USB i zastanawiam się czy można nabyć taką kartę, która zadziała bez odpalania kompa (tylko monitor i karta)?

Wiadoma sprawa, że im taniej tym lepiej;)

A może na początek coś takiego: http://allegro.pl/not-only-tv-tuner-usb-dvb-t-lv5tdelux-mpeg4-hdtv-i2760145923.html

puciek
11-11-2012, 17:47
Ja kupiłem coś takiego: http://allegro.pl/analogowo-cyfrowo-satelitarny-tuner-tv-mpeg4-i2783057716.html Na razie działa ok. W win7 jest wszystko potrzebne do oglądania (stery i program)

Ps. USB w monitorze to tylko HUB - bez podłączenia do PC nie będzie działać. Możesz kupić także tuner zewnętrzny ale są one sporo droższe od tych na PCI (nie myl z PCI-E) Kartę na USB też mam ale to w porównaniu z PCI po prostu śmiech na sali.

rb_zg
11-11-2012, 20:56
A możesz coś bliżej o tej instalacji zbiorczej z 10-ma kanałami HD? Bo wydaje mi się, że do tego musi być jakiś dekoder operatora kablowego.

TOP67
11-11-2012, 21:00
Nie musi. Sygnał cyfrowy można również przesyłać w zwykłej kablówce bez dekodera. Trzeba się tylko zorientować czy jest to DVB-C czy zwykły DVB-T wpuszczony w kabel. Stawiam jednak na to, że to zwykłe DVB-T. Wtedy w/w karta byłaby doskonała.

emet_b
11-11-2012, 21:25
Dostawca na swoich stronach ma napisane, że aby odbierać cyfrowe programy naziemne wystarczy dekoder, obsługujący standard kompresji MPEG-4.

Rozumiem, że to właśnie DVB-T i karta zaproponowana przez kolegę puciek będzie ok?

TOP67
11-11-2012, 21:52
Tak. To jest przewaga małych sieci kablowych. Mam tak samo. Mogę bez dekodera odbierać na każdym urządzeniu inny kanał.

emet_b
11-11-2012, 22:57
kupiłem to cudo za dwie dychy-zobaczymy co z tego romansu wyjdzie;)

Dzięki!