Zobacz pełną wersję : trwałość akumulatora Nikon EN-EL 3e
Ile lat może funkcjonować bezawaryjnie Nikon EN-El 3e przy intensywnej ale amatorskiej eksploatacji w dwóch cyfrowych Nikonach? Mój sześcioletni akumulator (stosowany zamiennie z identycznym drugim ale młodszym) rozładował się znienacka do 2% mocy, podłączany do ładowarki ładuje się parę minut, ładowarka przestaje migać ale naładowanie tylko do 6%. Wielokrotne podłączanie daje ten sam efekt.
Wyrzucić i kupić nowy czy jest jakiś sposób by go ożywić?
Prodcucent chyba nie podaje żywotności baterii, ale ja bym stawiał na zbliżoną do zwykłych paluszków, czyli teoretycznie winny wytrzymać 1000 cykli, ale to tylko moje domysły.
A może masz po prostu nieoryginalny akumulator?
O podróbkach dużo się pisało...
Żywotność jest określona w ilości cykli ładowania, a nie w czasie. Może działać i 100 lat... Jednak żywotność ogniw określa się na max 500-1000 cykli (te raczej koło 500) - czyli podłączeń do ładowania. Przy intensywnym używaniu powinny wytrzymać ze 3-4 lata. Każdy kolejny rok należy traktować jako promocyjny gratis.
Co do szybkiego rozładowania się i nie możności naładowania - mogą być powody:
1) "zwarcie" w ogniwie - ogniwo uległo zużyciu i znacznej degradacji, przez co pojemność drastycznie spadła - szybko wykazuje oznaki naładowania, ale po podłączeniu obciążenia okazuje się, że prądu w nim nie ma.
2) uszkodzenie elektroniki sterującej baterią - jest w baterii i odpowiada za minimalny i maksymalny poziom naładowania. Baterie Nikona mają dość rozbudowany procesor w środku i mógł on się uszkodzić. Może źle sygnalizować poziomy baterii, albo uszkodzenie zezwoliło na zbytnie rozładowanie ogniwa, które powoduje jego degradację i niemożność ponownego naładowania.
Mnie ostatnio padł akumulator, który był w świetnym stanie. Padł z dnia na dzień, przestał się poprawnie ładować.
Wyjąłem płytkę z cpu ze starego akku i włożyłem do niego. Mam teraz akku ze wskaźnikiem rozładowania "0" trzymające jak nówka. Staram się nie wierzyć w teorie spiskowe ale po ostatniej awarii akumulatora w netbooku i teraz w aparacie uważam, że cpu może sam odcinać ładowanie pomimo, że ogniwa są dobre.
Akumulator to oryginalny Nikon, jak zresztą cały mój sprzęt. Oceniam, że ma przebieg jakichś 50 000 fotek. Ciekawe, że w menu aparatu w czterostopniowej skali zużycia figuruje jako noworodek mimo 6 lat pracy. Najprawdopodobniej uznał, że czas na emeryturę. Przy okazji podjadę do serwisu Nikona na Łopuszańską i poproszę o przetestowanie. Nowy to jakieś 240 PLN, trzeba mieć zapasowy gdy trafia się duży serwis na kilka tysięcy zdjęć...
Dziękuję Kolegom za pochylenie się nad moim problemem.
Jak cpu akumulatorka jest ok to w środku powinny być standardowe ogniwa, które możesz wymienić samodzielnie.
Tak mi się wydaje.
Może działać i 100 lat...
Chyba żartujesz :) Wszystko się starzeje a ogniwa litowo-polimerowe i litowo-jonowe tracą swoje właściwości bardzo szybko gdy są przechowywane w pełni naładowane albo rozładowane do "zera". Cykle to tylko jedna z charakterystyk opisująca ich żywotność.
Borat1979
11-11-2012, 19:07
Żywotność jest określona w ilości cykli ładowania, a nie w czasie. Może działać i 100 lat...Baterie i akumulatory oprócz cykli ładowania mają też określona trwałość i po kilku czy kilkunastu latach zmieniają się jej właściwości. 10 letnia bateria do niczego się już nie nadaje a ty tu o 100 latach mówisz :)
Sto lat może i nie pociągnie, ale przy prawidłowym przechowywaniu, to 15-20 powinny wytrzymać. Ja mam 9-letnie EN-EL3 (bez a) i działają bez zająknięcia. Aż się ostatnio zdziwiłem, że po doładowaniu i wykonaniu ok. 150 zdjęć jeden z nich nie zgubił ani kreski na wyświetlaczu aparatu.
Dziś rano w serwisie Nikona sprawdzono mój akumulatorek i wydano wyrok - "uszkodzony, nie da się nic z nim zrobić". Pielęgnowałem go jak matka noworodka, sześć lat mi służył wiernie i bezproblemowo, trudno. ROMA LOCUTA, CAUSA FINITA. Zaniosę biedaka do pojemnika na baterie do recyklingu. Kupiłem w Fotojokerze nowy Nikon En-El 3e za całe 249 złotych i właśnie go ładuję. Fotojoker nie chciał słyszeć o jakiejkolwiek gwarancji na nowy akumulatorek. Fotografia to rzeczywiście hobby dla pasjonatów...